Законът не дава възможност на хората, които са с отнет достъп до класифицирана информация, да се защитят успешно, защото процедурата е обвита в тайнственост, а една такава процесуална мъгла създава беззаконие. Вероятно въпросът ще излезе извън границите на страната, защото законодателната уредба показва изключително сериозни пороци, тя е далеч от европейските стандарти.

Това каза председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков пред БНР. Повод за думите му е вчерашното решение на парламентарната комисия за контрол на службите да предложи на Народното събрание предсрочно да прекрати мандата на заместника му Георги Гатев.

По думите на Рашков европейските стандарти за правото на пълна защита, не действат в случая с Гатев. „Законът позволява да се упражни право на защита от този, чийто допуск до класифицирана информация се отнема, но една от институциите – Държавната комисия за сигурност на информацията – не му даде абсолютно никаква такава фактическа възможност. Гражданинът, който не знае мотивите за отнемането на допуска, няма как да се защити. Говорим веднъж за порочна процедура и втори път за порок на институциите“, заяви още Рашков.

Шефът на НБКСРС напомни, че преди две години България е била осъдена от Европейския съд по правата на човека за липса на съдебен контрол на решението на отнемане на допуска до секретна информация. Тогава беше въведена възможността за обжалване пред Върховния административен съд, но това става само на една инстанция, което, според Рашков, е недостатъчно.

Тоест, в този съдебен стадий на процеса лицето с отнет достъп също няма възможности да се защити, защото реално там не се събират доказателствени материали, а се разчита на тези, които са вече събрани от предходните, по-скоро административни инстанции, които по някакъв начин са заинтересовани„, каза той.

Рашков прогнозира, че процедурата няма да приключи с освобождаването на Гатев, а вероятно ще излезе извън границите на страната, защото законодателната уредба показва изключително пороци, които са далеч от европейските стандарти.

Що се отнася до вчерашното заседание на парламентарната комисия за контрол на спецслужбите, Бойко Рашков разказа, че след него заедно с Георги Гатев са били поканени в кабинета на председателя ѝ Димитър Лазаров (ГЕРБ). Там разказали за какво всъщност се отнема допускът до секретна информация на Гатев и Лазаров бил изненадан. Според Рашков той въобще не е знаел за какво става дума. Председателят на НБКСРС допълни, че този разговор е трябвало да се състои в комисията, а не в кабинета на Лазаров.

Бойко Рашков и Георги Гатев бяха поканени на заседанието на комисията, но мнозинството реши да не ги изслушва. По този повод председателят на бюрото за контрол на СРС заяви, че така на практика депутатите са гласували едно съдебно решение, това на ВАС, с което се отхвърля жалбата на Гатев срещу отнемането на допуска му.

По думите му никой не оспорва, че решението на ВАС трябва да бъде изпълнено, но е неправилна постановката, че съдебно решение не може да се обсъжда. Мнението му е, че депутатите е следвало да ги изслушат и да обсъдят заедно казуса, защото така комисията, чиято основна цел е да контролира спецслужбите, би могла да започне проверка в тези служби, за да види как и на какво основание се отнема достъпът до класифицирана информация на хора, които имат такъв.

И когато се вижда, че там се допускат, включително от ръководството, фрапиращи нарушения на закона, да се вземат адекватни мерки, заключи Рашков.

Коментирайте

avatar