Мандатът на заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев да бъде предсрочно прекратен. Такова решение ще бъде предложено на Народното събрание от парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на СРС и достъпа до данните по ЗЕС.

По неофициална информация в началото на закритото заседание Славчо Велков (БСП) предложил членовете на комисията да изслушат шефа на бюрото Бойко Рашков и Георги Гатев преди да вземат решение, защото само така ще могат да си съставят собствено мнение, а не да гласуват наизуст. Самите Рашков и Гатев бяха в сградата на Народното събрание. Но мнозинството от комисията отказало да ги изслуша.

Председателят на комисията Димитър Лазаров (ГЕРБ) обяснил, че с колегите му следват закона, има и решение на Върховния административен съд, с което се отнема допуска до класифицирана информация на Гатев и то е влязло в сила. Без продължителен дебат членовете на комисията са гласували в подкрепа на предсрочното прекратяване на мандата на Гатев. Само депутатите от БСП Славчо Велков и Филип Попов са се въздържали.

Пред медиите Димитър Лазаров заяви, че съгласно изискването на Закона за СРС мандатът на член на бюрото се прекратява предсрочно, когато бъде отнет допускът му до класифицирана информация, какъвто е случаят с Гатев.

Самият Лазаров каза, че не вижда нищо притеснително в този казус, нито пък смята за необходимо фактите по него да бъдат коментирани. Според него няма нужда и от някакъв допълнителен контрол върху работата на бюрото относно този случай.

Работата на бюрото е предмет на годишните доклади. Ако в зала Георги Гатев бъде освободен, в едномесечен срок трябва да бъде избран друг член. Другият вариант бе, ако сам си подаде оставката. Тя не се гласува в зала, а председателят на Народното събрание обявява този факт“, обясни още Лазаров. По информация на „Лекс“ депутати са се опитали да убедят Гатев сам да подаде оставка, но той е отказал.

Лазаров заяви още, че на този етап не са водени предварителни разговори с останалите политически сили кой да заеме поста на Георги Гатев. Депутатът от ГЕРБ е на мнение, че работата на бюрото няма да бъде блокирана до избора на нов член, защото четирима души може да взимат решения.

През лятото на миналата година от прокуратурата огласиха информация, че Георги Гатев е съдействал на трима обвиняеми магистрати (прокурорите Димитър Захариев и Росен Каменов и съдията Светлозар Георгиев – б.а.) да подадат в бюрото заявления за проверка дали са подслушвани незаконно. В съобщението се твърдеше, че с един се срещал лично, а двама не си написали молбите сами, а това е станало на компютъра на административния секретар на бюрото. Така не бил спазен установеният ред, а като последица ДАНС взе решение да отнеме допуска на Георги Гатев.

Законовите основания за това, посочени от ДАНС в решението си, са чл. 40, ал. 1, т. 6 и 8, във връзка с чл. 41, т. 4 и чл.42, ал.1., т. 2 от Закона за защита на класифицираната информация. Те означават, че агенцията приема Гатев за ненадежден от гледна точка на сигурността и го определя като ненадежден за опазване на тайна. Освен това е установила данни, че осъществява дейност, насочена срещу обществения ред и факти и обстоятелства, които биха дали възможност да бъде изнудван.

Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) потвърди решението на ДАНС.

В жалбата си до Върховния административен съд срещу решението на ДКСИ, Гатев бе категоричен, че не е извършил нарушение, защото, според АПК, е длъжен да оказва съдействие на гражданите. Отбеляза и че ДСКИ е трябвало като минимум да осъществи контрол за законосъобразност на решението на ДАНС. Това означавало да извърши проверка не само на основанията, изложени в неговата жалба до ДКСИ, но и служебна. Но такава не е имало, твърди той. Добави и че посочената в акта на ДАНС хипотеза – осъществяване на дейност насочена срещу обществения ред, не може да съществува извън случаите на нарушения на закона. Мъглявото твърдение за „дейност срещу обществения ред“ по начало не може да бъде основание за отнемане на разрешение за достъп до класифицирана информация, изтъкна тогава Гатев.

В началото на годината обаче Върховният административен съд обяви, че отнемането на допуска му до секретна информация е било законосъобразно.

Така сега Народното събрание ще трябва да разгледа проекторешението за предсрочно прекратяване на мандата на Гатев.

Коментирайте

avatar