Бившият дилър на Централна кооперативна банка (ЦКБ) Траян Кършутски осъди прокуратурата да му плати обезщетения от 120 000 лева, показа проверка на „Лекс“.

Кършутски беше един от подсъдимите в съдебната сага с изчезналите 6 млн. долара на Михаил Чорни в ЦКБ, която продължи 21 години и приключи с оправдателни присъди едва преди 3 години. Затова той заведе дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) и поиска да бъде обезщетен със 100 000 лева за неимуществени вреди и с близо 70 000 лева за адвокатските хонорари, които е плащал през годините.

Кършутски е бил привлечен като обвиняем още през 1999 г., а делото влиза в съда за пръв път през 2001 г., но е върнато на прокуратурата. Новият обвинителен акт е внесен отново в градския съд през 2004 г., като според обвинението Кършутски, като дилър в ЦКБ е участвал в присвояване на близо 400 000 лева от банката. Делото само на първа инстанция продължи повече от 9 години, докато през 2013 г. съдия Петя Крънчева оправда всички подсъдими, а процесът приключи окончателно през 2018 г., когато след второ разглеждане Върховният касационен съд остави в сила оправдателната присъда.

Кършутски обяснява в жалбата си до Софийския градски съд (СГС), че е подал заявление за обезщетение чрез Инспектората на ВСС до правосъдното министерство, но предложението за 10 000 лева не го удовлетворявало.

Пред съда той изтъква, че 20 години е търпял вреди от воденото дело, защото изпитвал страх и стрес, бил уронен престижът му, нямал право да напуска страната, трудно му било и да си намира препитание, като отказал предложение за работа и в Англия.

Съпругата му е свидетелствала за всичките му здравословни проблеми покрай делото, свързани с аритмия, изтръпване на крайниците, спонтанни паник-атаки и падания, пиел и антидепресанти. Тя споделя, че заради процеса се отказали от идеята да имат деца, защото не знаели какво ще се случи с делото и дали Кършутски няма да бъде осъден ефективно. Той споделял, че не иска деца, ако се окаже в затвора и не може да ги отглежда. Имали проблеми и с адвокати, които отказвали да ги защитават, когато разберат, че става дума за делото за ЦКБ и връзката с Михаил Чорни, защото се страхували от руската мафия.

За да прецени, че обезщетение за неимуществените вреди на Кършутски трябва да е 50 000 лева, съдът отбелязва тежкото обвинение, продължителността на делото от 21 години и логичните притеснения за всеки обвиняем. Според СГС дори не е било нужно да се доказват тези вреди, защото те се предполагат, но те са потвърдени и от разпитите на съпругата на Кършутски и клиничен психолог, който е работил с него в този период. Съдът отбелязва и постоянното отразяване на делото в медиите, като подчертава, че дори и информацията да не е подавана от прокуратурата, разгласяването на случая е резултат от повдигнатото обвинение и вредите трябва да бъдат обезщетени.

„Повдигнатото обвинение на Кършутски безспорно се е отразило на социалните му контакти, както и на кариерата му – изолация, трудности при намиране на работа по специалността, отговаряща на квалификацията, която има. Особено негативно отражение наказателното преследване е дало и в личен и семеен план на ищеца, който поради непрекъснато изпитвания страх в продължение на двадесет години, че може да бъде осъден, не е създал деца, за да не израстват без баща, който да полага грижи за тях. Всичко това мотивира съдът да приеме, че са налице обстоятелства обосноваващи определяне на обезщетение в по-висок от обичайния размер на обезщетението за неимуществени вреди“, пише в решението си съдия Милена Богданова (решението виж тук).

Отделно от това прокуратурата е осъдена да плати и 69 600 лева на Кършутски за имуществени вреди от направените от него разходи за адвокати. Той е имал договори с адвокатска кантора и още един адвокат, като е представил документи за направените разходи. Така обезщетенията, които прокуратурата е осъдена да плати и разноските по делото, надхвърлят 120 000 лева. Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Това е поредно дело по ЗОДОВ, което оправдан по делото за ЦКБ води срещу прокуратурата. Преди 2 години подсъдимата и оправдана в процеса Мария Димова осъди държавното обвинение да ѝ плати обезщетение от 50 000 лева. След това и друг подсъдим по делото – Димитър Димитров-Митьо Шашмата спечели дело за обезщетение. Както „Лекс“ писа, той беше поискал 200 000 лева, но СГС му присъди само 2000 лева, защото прие, че не е понесъл в пълна степен вредите от подобно дело, тъй като от съвсем млад страда от биполярно афективно разстройство (известно в миналото като циклофрения). След това обаче апелативният съд увеличи размера на обезщетението до 13 000 лева.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
20 август 2021 16:42
Гост

Много шум за нищо. Естествен част от работата. Причините за оправдаване на някого могат да са всякакви включително несвързани с вина на прокурора. Примерно промяна на показанията в съдебна зала. Тогава какво ви е крив прокурора. На фона на обезщетенията които се плащат в държави като Франция- над 200 милиона евро годишно- това е нищо. Ама там никой мрънка и не твърди че ОА са некачествени. Аре у лево, смешници. Само като чуя че е банкер с прякор „Шашмата“ и не ми го хвалете как „горкия човечец“ бил „пострадал“ от лошата прокуратура. Смях.

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 16:39
Гост

Абе в статията за оправдания зъболекар плюете по съда. Там сега какво е положението- прокуратурата ли е написала лош ОА или съдът е крив. Последно кое е вярно. Май тука до един страдате от раздвоение на личността. Има психиатри, бе

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 16:37
Гост

Тъй ами. Едно стотици милиони изчезнаха ама иначе прокуратурата виновна и обвинението некачествено. Съдът- в бяло. Е гледал делото 13 години на една инстанция, но в бяло. Ни дума по въпроса какви корумпаци има в съда. Между другото един форумец добре го е написал- станете прокурори и покажете как се работи. Не искате. Що бе. Нали е лесно, просто, при вас няма да има оправдателни и обезщетения. Да не би защото е лесно да се плещят глупости по форумите. Забравих че всеки българин, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ, разбира от право, съдебна система и реформа на прокуратурата.

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 15:42
Гост

Ако е вярна инф., че делото го е гледала Крънчева се обзалагам, че поне 8-10г го е преметяла. Пък и да не е така тази жена трябваше отдавна да е „изчегъртана“ от съдебната система.

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 15:41
Гост

Винаги съм казвал- който има претенции към прокуратурата да стане прокурор и да покаже как се работи. Иначе е мн. лесно да пишеш глупости по форумите.

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 16:46
Гост

Видяхме как се става прокурор-и през 2015г, и през 2006г.

за вътрешния глас, който нашепва вътрешното убежде
за вътрешния глас, който нашепва вътрешното убежде
19 август 2021 15:17
Гост

Да питам-прокурорите , които редовно се оправдават с вътрешно убеждение, особено когато сгафят. Това не го разбирам. Бихте ли споделили какъв е този вътрешен глас, който ви нашепва вътрешното убеждение? Гласът само един ли е, или повече гласове нашепват? А спорите ли с вътрешния глас?

прокурорите лично да платят!
прокурорите лично да платят!
19 август 2021 15:10
Гост

Прокурорите да платят лично обезщетението. И и сумата намирам,че трябва да е далеч по-висока-редно е прокурорите лично да предложат доброволно по.висока сума. Да се откажеш от създаване на деца,, защото 20 години не знаеш дали ще изгниеш в затвора. Това не се компенсира с 50 000 лв.

Друго-незаконно обвинен прокурор, за 2 гозишен наказателен процес поручи 150 000 обезщетение.
При 20 годишен незаконен процес обезщетението трябва да е поне милион.

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 15:41
Гост

Тези в затвора не влизат,така че хич не се е чудил дали ще изгние там. МИЛИОН ли, честно ли, човече, виж колко са обезщетенията на обикновените хора, претърпяли РЕАЛНИ вреди, държани по арестите, бити, унижавани, да ти кажа ли – между 1 000 и 10 000. Така че не го мисли толкова тоя…а за оправдани прокурори и съдии няма какво да кажа техните вреди се оценяват на половин милион, питай СГС.

Tsotov
Tsotov
22 август 2021 9:36
Гост

Да се редуцира бюджета на прокуратурата с размера на присъдените суми, заплатени от държавата.

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 13:37
Гост

Това е една ужасна история.

Симо
Симо
19 август 2021 13:35
Гост

Да не искаш да имаш деца, само защото могат да растат без баща, или да се срамуват един ден от него.

Лозан
Лозан
19 август 2021 13:36
Гост

Поредният съсипан живот на един честен човек.

Факт
Факт
19 август 2021 13:18
Гост

Разбили са живота на човека.

Ad nauseam
Ad nauseam
19 август 2021 9:59
Гост

Нова Конституция. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Останалото си го знаете.

АМИН

Benaglevska
Benaglevska
19 август 2021 9:31
Гост

Като прокуратурата не може да състави адекватно обвинение…

Кисел прокурор
Кисел прокурор
19 август 2021 12:19
Гост

Всички ревете защо прокурора не внася обв. актове в съда, а после защо бил оправдан. Хайде да видим кога прокурора повдига обвинение /внася обвинителен акт в съда/:
Обвинителен акт
Чл. 246. (1) Прокурорът съставя обвинителен акт, когато е убеден, че са събрани необходимите доказателства за разкриване на обективната истина и за повдигане на обвинение пред съда, няма основание за прекратяване или спиране на наказателното производство и не е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, което е отстранимо.

Някъде да пише, че трябва непременно да е убеден във виновноста на обвиняемия и задължителното му осъждане?

за вътрешния глас, който нашепва
за вътрешния глас, който нашепва
19 август 2021 15:12
Гост

Така де и затова прокурорите пращат на съд потърпевши от престъпления. Пример-пребитите в метрото. Бият те, и ставаш подсъдим. Пребитият пред НДК-също-набиха го от милицията,, и после той стана подсъдим. Щото прокурорът -вътрешния глас му нашепнал така.

Кирил
Кирил
19 август 2021 13:19
Гост

Честният данъкоплатец вади пари от джоба си.

Боби Босов
Боби Босов
19 август 2021 9:31
Гост

На печелившите – честито

Kalinka
Kalinka
19 август 2021 9:31
Гост

Същинска излагация

Славчу Учиндолски
Славчу Учиндолски
19 август 2021 9:56
Гост

Сефте

Lalov
Lalov
19 август 2021 9:30
Гост

Пред съда той изтъква, че 20 години е търпял вреди от воденото дело, защото изпитвал страх и стрес, бил уронен престижът му, нямал право да напуска страната, трудно му било и да си намира препитание, като отказал предложение за работа и в Англия.

ХАхахахаах това са пъни глупости, но ОК де, сега ще намаже с пари!

Tsotov
Tsotov
22 август 2021 9:34
Гост

Искам същото да изжиее г-н Лалов.

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 9:29
Гост

Да вземат тия от парламента да спрат да се карат малко и да направят една сметка колко точно пари са пръснати по съдителни дела срещу прокуратурата. Защото това са народни пари.

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 9:30
Гост

От къде ли? Това са народни пари. И от къде мислиш се събират? От нас. А по какъв начин? НАП те гони за всякакви 40 лв дето не си им дал и ти събира „Данък наследство“, което е 6%. Ако си наследил 100 000лв сметни си колко ти прибира държавата, ей така, за да си имат пари за да си харчат кучетата мръсни!

Haralampi
Haralampi
19 август 2021 9:28
Гост

Прокуратурата си ни е за съдене

Русева
Русева
19 август 2021 9:28
Гост

Да да, понеже иска да докаже, че името му е чисто и затова съди прокуратурата за пари

Johan
Johan
19 август 2021 9:27
Гост

Тия съдят за пари

Demireva
Demireva
19 август 2021 9:26
Гост

Ма и тия не се наядоха. Има обвинения, после те завеждат контара дело за пари

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 8:35
Гост

Девет години при Крънчева. И после отлична атестации и отказ да й образуват дисциплинарка за забави. Браво

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 8:59
Гост

Как няма да е 9 години като тя насрочва дела от пролетта за есента и от есента за пролетта