Продължилата над 20 години съдебна сага с изчезналите 6 млн. долара на Михаил Чорни в Централна кооперативна банка (ЦКБ), която приключи с оправдаване на всички подсъдими, логично би трябвало да им донесе сега и солидни обезщетения.

Върховният касационен съд (ВКС) сложи точка на аферата „ЦКБ“ в началото на миналата година, а двама от оправданите вече печелят дела по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), показа проверка на „Лекс“.

Особено любопитна е обаче съдбата на делото, заведено от едно от знаковите лица на прехода и подсъдим в процеса за ЦКБ – Димитър Димитров-Митьо Шашмата. През годините той е бил описван като Остап Бендер, измамник, комбинатор или граф Монте Кристо, тъй като беше заловен с паспорт от Нова Зеландия на името на Едмон Дантес (по името на героя от романа на Александър Дюма).

След края на делото за ЦКБ, Димитров подаде в съда иск по ЗОДОВ срещу прокуратурата за 200 000 лева обезщетение, тъй като процесът срещу него е продължил 19 години, стоял е две години в ареста, като всичко това е довело до постоянен стрес, страх от евентуално осъждане за тежки престъпления като измама и длъжностно присвояване и е влошило здравето му (в исковата му молба са описани диабет, инфаркт, инсулт и високо кръвно налягане).

Съдия Вергиния Мичева-Русева от Софийския градски съд (СГС) обаче не признава, че 71-годишният сега Димитров е понесъл в пълна степен вредите от подобно дело, защото от съвсем млад страда от биполярно афективно разстройство (известно в миналото като циклофрения).

Решението на СГС по делото на Димитров

В решението на съдия Мичева, която е и бивш зам.-министър на правосъдието, се казва, че „интензивността на засягане на личността на ищеца е по-ниска, предвид наличието на биполярно афективно разстройство, което е модифицирало влиянието на стреса от участие в наказателното производство“.

По делото има заключение и на психиатър, според който биполярното афективно разстройство размивало картината на осъзнаването на събитията и техните последствия на когнитивно ниво. Заболяването протичало фазово – манийно, с епизоди с различна тежест, като между тях болният изглежда и клинично здраве. След завеждането на делото срещу Димитров, при него имало три тежки периода на изява на болестта, а след лечение била постигната ремисия. Според вещото лице, стресът може да ускори проявата на болестта, но не и да я предизвика, тъй като Димитров страдал от заболяването от 1968 г., а рискът от нови симптоми остава за цял живот. Съдът е приел заключения и за останалите заболявания на Димитров, за да стигне до извод, че не делото срещу него ги е причинило.

„Съдът приема, че същите са били само повлияни от наказателното производство, но в неособено интензивна степен, предвид наличието на биполярно афективно разстройство, от което ищецът Димитров страда и което модифицира влиянието на стреса“, се казва в решението на СГС.

Относно престоя в ареста, който съдилищата винаги отчитат при определяне на обезщетения за вреди, в случая Димитров не е успял да го докаже с документи. Арестът му през 2000 г. и последвалото освобождаване срещу гаранция от 30 000 лева през 2002 г., станаха публично известни след широко отразяване в медиите, но съдът отчита, че тези факти не могат да бъдат приети по подразбиране, ако няма представени доказателства.

„Фактът на задържането по най-тежката мярка за неотклонение и продължителността на това задържане следва да бъде установен пълно и главно в процеса и не може да се извлича по подразбиране от други документи, представени по делото“, пише в решението. За да прецени, че справедливото обезщетение за Димитров е само 2000 лева, съдия Мичева-Русева се мотивира и с това, че не е изяснено и съдебното му минало, а имало данни, че е задържан и по други обвинения.

Димитров вече е обжалвал решението пред Софийския апелативен съд.

За разлика от него, оправданата по делото Мария Димова, която е била заместник-главен счетоводител на ЦКБ, вече осъди на две инстанции прокуратурата да ѝ плати обезщетение от 50 000 лева за претърпените неимуществени вреди. Тя е поискала 100 000 лева, като е посочила, че след незаконното обвинение е била диагностицирана и с онкологично заболяване. Отделно, Димова също е описала преживените стрес, неудобство и страх, включително от публичността на процеса.

За да преценят, че обезщетението ѝ трябва да е половината от поисканото, и градският, и апелативният съд в София приемат, че не може да се докаже, че точно обвинението е причинило заболяването, но със сигурност е повлияло. Отделно съдилищата отчитат, че обвинението срещу Димова е свързано с работата ѝ и е предизвикало обществен интерес.

Разследването за милионите на Чорни в ЦКБ започна през 1996 г., а обвинителният акт беше внесен в СГС през 2004 г. Девет години по-късно съдия Петя Крънчева оправда всичките подсъдими на първа инстанция. Още тогава изтече и давността по обвиненията в измама, които бяха повдигнати на Димитров и на основния подсъдим в процеса Павел Тренев. Подсъдими бяха още Траян Кършутски, Теменужка Галова, Георги Георгиев и Валентин Минев.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 10:35
Гост

­Г­­­о­­­р­­е­щ­и­ ­­м­о­­­м­­­и­­­ч­­е­­­т­­а­ ­в­и­ ­­­о­­ч­­а­­­к­­­в­­­а­т ­­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?30446

Изумен
Изумен
03 септември 2019 15:42
Гост

В текста на съдебното решение има един човек, който не оценява правилно действителността, и това не е Димитър Димитров. Целите мотиви са абсурдни, но решението си плаче за съд в Страсбург.

Не простко безобразие, а свинщина
Не простко безобразие, а свинщина
01 септември 2019 19:08
Гост

Ако е бил психически болен защо е направен подсъдим? И за сведение-биполярното разстройство не означава,че не „страдаш от оБвиненията“, и нямаш представа за действителността-биполярното разстройство е състояние на честа смяна на настроението, това е всичко. Ако не знаете-Илон Мъск-който строи космически кораби и направи революцията с електрическия автомобил е с биполярно разстройство. Както виждате има съвсем адекватно поведение, а смяната в настроенията не го прави по-.малко умен, и човек ,който не направи революцията в космическите пътувания и е доста по-пълноцененс от лица, нестрадащи от биполярно разстройство. Друг въпрос-Ако подсъдимия е луд-защо е клиент на съдебната система, а ако може да… Покажи целия коментар »

безобразие
безобразие
01 септември 2019 14:51
Гост

съдебната система пак се гаври с хората. 2 години незаконно в ареста не се компенсират с 2000 лв(сума, дори по-ниска от незаконно х безотчетните и безфактурните пари за „дрехи“). Напомням,че незаконно обвинен прокурор беше компенсиран със 150 000 лв, без изобщо да е бил в ареста.

Аз, ти, той
Аз, ти, той
30 август 2019 15:27
Гост

Без да твърдя, че съм експерт, ще обърна внимание на обстоятелството, че голям процент от най-страшните заболявания, в т.ч. и онкологични се отключват в резултат на стрес. Има множество научни изследвания, които го доказват.

Анонимен
Анонимен
30 август 2019 11:49
Гост

Шашмата е уникален образ в българското правосъдие, заслужава книга човекът. Дали е луд или не е – само той си знае, но както е луд, така побърка половината свят и открадна милиони. Психичното му състояние му свърши работа преди години, но сега точно заради него е прецакан. Е, не е ли това роман?

Анонимен
Анонимен
30 август 2019 9:59
Гост

Стресът по принцип отключва много заболявания. Обаче чак пък рак.

Анонимен
Анонимен
30 август 2019 11:01
Гост

В никакъв случай не е причината за заболяването му.

безобразие
безобразие
01 септември 2019 14:53
Гост

И да не е причина-самия факт на незаконно обвинение, и престой 2 години в ареста е достатъчно за компенсация. Дори и от ареста да си излязъл в цветущо здраве!

Анонимен
Анонимен
30 август 2019 9:56
Гост

И на втора инстанция няма да успее. Ама луд умора няма.