Последните двама останали подсъдими по делото „Октопод“ – Марчело Джотолов и Янко Попов, отново са осъдени условно за изнудване.

Това става ясно от решение на Софийския апелативен съд (САС) (виж тук), който потвърждава присъдата на закрития вече спецсъд отпреди пет години. Тогава бяха оправдани основният подсъдим по делото Алексей Петров, Антон Петров и Кирил Топалов. След това оправдателните им присъди бяха потвърдени и от апелативния спецсъд, а прокуратурата не протестира и те влязоха в сила.

Така делото продължи само срещу Джотолов и Попов, които единствени бяха признати на две инстанции за виновни за изнудване на бившия полицай Николай Денков преди 16 години. По това обвинение двамата получиха условни присъди от по 3 години затвор и глоби от по 4000 лева.

Миналата година Върховният касационен съд (ВКС) отмени присъдите им заради неясни мотиви в решението на втората инстанция. Според ВКС от решението не става ясно кой от подсъдимите какви конкретно заплахи е отправил при изнудването на Денков.

Според обвинението бившият полицай бил изнудван, след като започнал бизнес с таксита и бил кредитиран от свои колеги, но в един момент спрял да им плаща според договорената помежду им схема. За да си възстанови парите, един от тези бивши колеги прехвърлил вземането си на фирмата „ИН-80“, която била управлявана от Джотолов. След това двамата подсъдими се срещнали с Денков и му представили договор за прехвърленото вземане, като му поискали 70 000 лева на три вноски. В разговора му обяснили също, че знаят къде детето му ходи на детска градина и къде живее семейството му, както и че „дългът следва човека, където и да отиде“.

Той обаче нямал пари и след срещата избягал в Италия със семейството си, където обаче го открили и Попов му казал, че трябва да изпрати 100 000 лева, като го заплашил, че в противен случай „той и семейството му ще бъдат убити, ще бъдат разчленени и предадени за органи на украинците“, както и че сестра му ще бъде отвлечена и „направена проститутка на Околовръстното на София“. В крайна сметка Денков се върнал със семейството си в България, без да плаща парите и му била назначена полицейска охрана, става ясно от приетата по делото хронология на събитията.

Според защитата на подсъдимите пък Денков е извършвал поръчково свидетелстване срещу Джотолов и Попов, като самият той е бил осъждан три пъти за измама и винаги получавал условни присъди. Според съда обаче няма доказателства Денков да е набедил с показанията си двамата подсъдими. Апелативният съд не приема и тезата на защитата, че става дума за гражданскоправни отношения на Денков с бившия му колега, който му е заел пари. Според съда тези отношения са престанали да са гражданскоправни в момента, когато подсъдимите са заплашили Денков и са го принудили да поеме дълг към фирмата им.

Решението на апелативния съд не е окончателно и подсъдимите могат да го обжалват пред ВКС.

Делото „Октопод“ не може да приключи окончателно вече 13 години след шумната акция на МВР и прокуратурата от февруари 2010 г. Тогава беше арестуван Алексей Петров и обвинен, че е лидер на престъпна група за рекет и изнудване. Първоначално делото беше внесено в Софийския градски съд през 2011 г. и в продължение на две години беше гледано от съдия Румяна Ченалова. След това обаче тя беше уволнена и делото трябваше да започне отначало. Междувременно бяха създадени специализираните съд и прокуратура и тъй като делото трябваше да започне отначало, процесът беше пратен в спецсъда.

Там то тръгна през 2015 г. и три години по-късно приключи с оправдателни присъди. През това време почина основният свидетел в процеса Георги Цветанов, който загина в катастрофа през ноември 2015 г.

Подсъдим по делото беше и бившият висш прокурор Цеко Йорданов, който беше обвинен в престъпление срещу правосъдието. Той също почина, но преди това делото срещу него беше прекратено, а той осъди прокуратурата за 50 000 лева. Заради бруталните арести в акцията пък България беше осъдена в Страсбург да плаща обезщетения за близо 110 000 евро.

В началото бяха образувани три основни дела, които бяха популяризирани като „Голям Октопод“, в който ставаше дума за тежки икономически престъпления, „Нежен Октопод“ – за сводничество и проституция и „Малък Октопод“ – за рекет и принуда, което единствено стигна до съд.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бисер
Бисер
06 март 2023 16:27
Гост

Пълен парадокс!

Фики
Фики
06 март 2023 16:18
Гост

Вече бях забравил за това дело.

Заки
Заки
06 март 2023 16:16
Гост

Образувани са три основни дела, ама само едното стига до съд!

Бисер
Бисер
06 март 2023 16:17
Гост

Какво чудно има? При тази ни прикриватура!

Юлиян
Юлиян
06 март 2023 15:58
Гост

Поредното се проточило дело.

Петров
Петров
06 март 2023 15:59
Гост

И нелепо решение.

Янев
Янев
06 март 2023 12:56
Гост

Позорно

Чунков
Чунков
06 март 2023 12:56
Гост

Абе нямаме си държава и това е. А държавата я правим ние…

Юлиян
Юлиян
06 март 2023 16:21
Гост

Така е. Обаче при тези ни управници какво друго може да се очаква?

Минерва
Минерва
06 март 2023 12:55
Гост

Би било редно да се спретне и едно обвинение и преди това старателно да се направи разследване и да се съберат доказателства срещу Цвъ Цвъ. Защото той ползваше органите, като оръжие за сплашване. И това е факт и можеше да се чуе от много различни и нямащи нищо общо един с друг свидетели и потърпевши.

Йордан
Йордан
06 март 2023 12:54
Гост

Ох, бях забравил за времето, когато държавните органи се ползваха, като бухалка срещу неудобните на властта. Но виж за това време Гешев не говори, нали?

Нанков
Нанков
06 март 2023 12:54
Гост

Това са такива парцали, че си няма на къде.

нежен октопод
нежен октопод
06 март 2023 12:54
Гост

Добре дошли в системата на нежните октоподи…

Стратиев
Стратиев
06 март 2023 12:53
Гост

Е, вие друго ли сте очаквали? Обвиненията – глупави, защото са по инициатива на Цветанов и Борисов. Явно за да сплашват свой бивши съратници от мутренските години. В същото време не е, като да няма за какво да бъде тикнат в затвора Алексей Петров примерно, но съда ни е подкупен. Какво да говорим?

Каменов
Каменов
06 март 2023 12:52
Гост

Дори не ми се коментира какви схеми и машинации се случваха по това дело и цялата гнус.

Неделев
Неделев
06 март 2023 12:52
Гост

Наскоро се случи да гледам един вече стар български филм – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“. Тъжен филм. Но там имаше един дръвник, който през 83та година работи за ДС и прави всичко по устава му. Заяжда се с главния герой, един старец, като дори накара зет му да записва всичко, което стареца говори против властта. Иначе ще се заядат и с момчето, че не бил влязал в университета с редовни документи, бил изгонен от армията…глупости. Човека си е професионалист, но по това време ако не служиш на партията биваш оставен на улицата без работа. Стареца също не… Покажи целия коментар »

Мавродиев
Мавродиев
06 март 2023 12:47
Гост

Той Алексей не само е оправдан, но в прибавка явно се е здушил с ГЕРБ, които умишлено спъват приемането на закони, които пък са нужни за приемането на еврото в България. Става дума за така наречената „зелена карта“. А в комисиите ГЕРБ и Възраждане гласуват заедно да не се приемат промените, което пък е единствено от полза за Лев Инс на Алексей.

Русев
Русев
06 март 2023 12:46
Гост

Еми значи на Цветанов глупостите още се точат по съдуилищата

Чавдар
Чавдар
06 март 2023 16:24
Гост

И на Боко също. Нали си бяха дружки.