Алексей Петров е оправдан по делото „Октопод“. Това реши на първа инстанция състав на Специализирания наказателен съд с председател Виктор Чаушев близо 9 години след шумната акция на МВР и прокуратурата от февруари 2010 г.

Бившият съветник в ДАНС беше зрелищно арестуван в дома си, след което беше обвинен, че е лидер на престъпна група за рекет и изнудване. Подсъдими с него  са още Антон Петров, Марчело Джотолов, Янко Попов и Кирил Топалов.

Оправдани днес бяха още Антон Петров и Кирил Топалов. Единствените осъдителни присъди са за Джотолов и Попов. Те бяха признати за виновни в изнудване на бившия полицай Николай Денков за 180 000 лева преди 11 години. По това обвинение двамата получиха условни присъди от по 3 години затвор.

Първоначално делото беше внесено в Софийския градски съд през 2011 г. и в продължение на две години беше гледано от съдия Румяна Ченалова. След това обаче тя беше уволнена и делото трябваше да започне отначало. Междувременно бяха създадени специализираните съд и прокуратура и тъй като делото „Октопод“ започваше от нулата, процесът беше пратен в спецсъда.

Там делото тръгна през 2015 г. и приключва с оправдателни присъди 3 години по-късно. През това време почина и основният свидетел в процеса Георги Цветанов, който загина в катастрофа през ноември 2015 г.

Подсъдим по делото пък беше и бившият висш прокурор Цеко Йорданов, който беше обвинен в престъпление срещу правосъдието. В края на 2015 г. разследването срещу него беше прекратено, а наскоро той осъди прокуратурата да го обезщети с 50 000 лева. Заради бруталните арести в акцията пък България беше осъдена в Страсбург да плаща обезщетения за близо 110 000 евро.

В началото бяха образувани три основни дела, които бяха популяризирани като „Голям Октопод“, в който ставаше дума за тежки икономически престъпления, „Нежен Октопод“ – за сводничество и проституция и „Малък Октопод“ – за рекет и принуда.

Съобщенията от МВР и прокуратурата преди 8 години бяха за разбита престъпна група с мащабна дейност – рекет и принуда, пране на пари, изнудване и заплахи над бизнесмени и длъжници, източване „Кремиковци“ АД, данъчни престъпления и сводничество.

В крайна сметка, до съд стигна само делото за рекет и принуда. Дълго време стоя висящо производството за пране на пари срещу Алексей Петров, но след 4 години беше прекратено от прокуратурата.

В началото на миналата година Петров беше пратен на съд по още едно дело, заедно с бизнесмените Явор Джиджев и Теодор Дечев, свързано с присвояване на 1,3 млн. лева. По него обаче тримата бяха оправдани на две инстанции и прокуратурата дори не протестира пред Върховния касационен съд.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
20 декември 2018 14:12
Гост

Няма Прокуратура,няма и Правосъдише в България ! Алексей Петров е безспорен мафиот от най-висш ранг ! Той е не само престъпник,но и убиец !

Анонимен
Анонимен
20 декември 2018 14:15
Гост

Това е изрод,а не човек ! Всички около себе си купува с пари ш така се измъква от правосъдието !

Рекетьор
Рекетьор
09 ноември 2018 22:45
Гост

Познавам лично Алексей. Той е много добро момче.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2018 22:43
Гост

Пълен цирк. Явно пипалата на октопода се оказаха много дълги и здрави.

Янко
Янко
09 ноември 2018 22:41
Гост

Да живее българското безпристрастно правосъдие!

Медуза
Медуза
09 ноември 2018 18:23
Гост

Дори съда в Страсбург действа по-бързо от нашите магистрати. То пък едни магистрати…

Маг
Маг
09 ноември 2018 18:25
Гост

Сигурно ще има поне още две дела в Страсбург, най-малкото за бавно правосъдие.

Пешо
Пешо
09 ноември 2018 17:40
Гост

Първа инстанция след девет години! Пълна излагация.

Калмар
Калмар
09 ноември 2018 17:39
Гост

Милинкият той, колко много му тежеше това уронване на безупречната репутация.