Специализираната прокуратура (СП) разследва за шпионство в полза на Русия двама души от ДАНС и един служител в министерство. Информацията за тяхната дейност е била подадена основно от самата агенция, като е възможно уличените да имат връзка и с участници в други дела за шпионство.

Това разкриха днес от спецпрокуратурата, като подчертаха, че до момента няма задържани. Говорителят на СП Христо Кръстев каза, че уличените са предавали информация на руската страна дистанционно „чрез технически средства“, без преки срещи. Двамата агенти на ДАНС пък били на средно ръководно ниво, но Кръстев не поясни в кое министерство работи другият заподозрян, като подчерта само, че не е от МВР.

Прокурор Кръстев поясни, че уличените не са задържани по Закона за МВР за 24 часа и тепърва ще се преценява дали има обосновано предположение, че някой от тях е извършил престъпление, за да бъде обвинен.

След това обаче шефката на СП Валентина Маджарова каза, че обвинени има, но няма да обявяват колко са и кои са.

„На този етап няма да ви дадем отговор колко са лицата с повдигнати обвинения, защото това ще попречи на тактиката на разследването. Има, но няма да ви уточним колко са и кои са. Обвиненото лице е различно от лице с предявено обвинение“, каза прокурор Маджарова.

От СП внесоха яснота само около съмненията, че шпионите са работили срещу отношенията на България и Северна Македония. Вчера премиерът Кирил Петков каза, че ДАНС работи усилено по „голяма руска агентурна диаспора“ в България, която работи специално срещу разбирателството между България и Северна Македония и руският интерес бил фокусиран да няма европейско бъдеще за Западните Балкани. По този въпрос прокурор Маджарова каза, че няма доказателства за връзка на тези шпиони с въпроси, свързани със Северна Македония.

По-късно шефът на ДАНС Пламен Тончев каза, че разработката е изцяло на отдела за вътрешна сигурност на агенцията, като двамата уличени вече са отстранени. Тончев каза, че става дума за служители с над 5-годишен стаж, които били шефове на отдел и на сектор в агенцията. Според шефа на ДАНС обаче, до момента доказателства са събрани само срещу единия от заподозрените.

„След този случай ще има и други чужди дипломати, обявени за нежелани на територията на страната“, каза Тончев.

От прокуратурата обявиха по-късно, че дипломат, акредитиран като „първи секретар“ от посолството на Русия е събирал информация от национално значение. Главният прокурор Иван Гешев вече е уведомил министъра на външните работи Теодора Генчовска за вероятно извършено престъпление от дипломата.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
old smuggler
old smuggler
03 април 2022 21:42
Гост

е тъй кат дойде време да си ходят каскета и останалата част от крими-групировката и почват да им с привиждат шпиони……..я пак се огледайте я Щирлиц, я Мата Хари…опа извинявам се, дали не се мотят наоколо

ЛУСТРАЦИЯ-спешно необходима!
ЛУСТРАЦИЯ-спешно необходима!
03 април 2022 8:55
Гост

Крайно време е за лустрация. По чешки модел-до внуци на лустрираните, дори и към 1989г да не са били родени. В Чехия за греховете на дядото отговаря и внукът. ЕСПЧ многократно се произнася-лустрацията не противоречи на ЕКПЧ! Конституционните съдилища в източна Европа също се произнасяха-лустрацията НЕ е противоконституционна. Тя е възмездие, репресия, ограничаване на права-без съд и присъда, но не противоречи на Конституцията, на Европейското право, на ЕКЗПЧ, защото е справедлив реваншизъм. Как така ,ако възходящ на някой е бил част от Държавна сигурност, или преди 1989г е бил инсталиран в съдебната система-което е била възможност не за верните, а… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 април 2022 19:46
Гост

Крайно време е за регистър на ментално увредените и за доживотното им изолиране.

777
777
03 април 2022 23:41
Гост

Добре ли сте?

Анонимен
Анонимен
02 април 2022 21:18
Гост

Каскетната прокуратура всеки път, като чуе наближаващото си закриване, лови руски шпиони.

ia pomniyo chudnae mgnavenie...
ia pomniyo chudnae mgnavenie...
01 април 2022 14:29
Гост

Ето да четете-самият другар Живков казва,че Държавна сигурност е филиал на КГБ. https://desebg.com/iblock/2228-2015-03-28-09-23-16?format=pdf

Липсата на лустрация прави възможно и гарантирано днес в Държавна сигурност да са децата и внуците на най-верните към Масква. За тях-това което правят не е предателство, а работа за централата в Масква, защото нашето ДС, както казва другарят Живков е филиал на КаГеБе-то.

Комунисти, комсомолци, пионери
Комунисти, комсомолци, пионери
01 април 2022 14:11
Гост

Че Държавна Сигурност винаги е била филиал на КГБ-то. Преда да бъде взет някой в Държавна сигурност преди 1989г. Масква е трявало да го одобри. Апропо-до 1989г това се отнася и за съдиите. Тодор Живков слага финалния подпис, кой да бъде съдия-вж чл 61 ЗУС-отм., но преди това се преминава през военния отдел на ЦК на БКП-начело с другарят В. Палин. А военния отдел е искал от Масква и СССР службите предвадителните одобрения на кандидат съдиите. Да станеш съдия-блез одобрение на военния отдел на партията, или ако Масква каже-не-мисия невъзможна. И тези хора, одобрени от Масква, и от Вонния отдел… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
01 април 2022 13:55
Гост

Абе наште служби като че ли са фенове на великия Джон льо Каре и черпят шпионски интриги и сценарии от книгите му. Супер ще е, ако хванат и някой друг шпионин от ЦРУ, МОСАД или МИ5 -просто за баланс на силите!!!

Кой помогна на Резидента да избяга от ВП? Кой?
Кой помогна на Резидента да избяга от ВП? Кой?
01 април 2022 14:40
Гост

Няма как. Още другарят Живков каза,че нашите служи са филиал на КГБ. А не та ЦРУ, и тн.

Верността към КГБ-то се предава по наследство и семейна линия. Бащата в ДС, днес синът в ДС.

А да-и не само в ДС е проблема. да напомя, как Главния прокурор каза,че не Вярва на военна полиция-да напомня, при предишен шрионски скандал резидентът на Масква избяга от воанна полиция.

Такова лягство нито Арнолд, нито Силвестър мвогат да направят, но Резидента го направи!

https://news.lex.bg/pregled-na-pechata/%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%ba%d0%be%d0%b9-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%be%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%be%d0%bf/

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 април 2022 13:32
Гост

На това му се вика чистка….

Никаква вяра на престъпниците с каскети
Никаква вяра на престъпниците с каскети
01 април 2022 13:07
Гост

Поредните идиотщини на Каскетното ведомство. Дори да има разследване, заслугата е изцяло на ДАНС, ама кака Сийка нали трябва пресконференция пак на направи за главния кескет, който за пореден път да блесне като в приказката „Царят е гол“.

Той
Той
01 април 2022 13:20
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
ПросТо Киро
ПросТо Киро
01 април 2022 12:56
Гост

Ако канадският шпионин пусне македонците в ЕС ще получи обвинение за национално предателство. И спец. прокуратурата определено си заслужава закриването – разследва несъществуващи руски шпионски групи, при наличието на толкова много явни американски, които действат против интересите на България и българския народ. Възмездието за националните предатели наближава…

Анонимен
Анонимен
01 април 2022 13:46
Гост

Против интересите на народа действа ОПГ „Каскет и Тиква“, специализирана в дейности, свързани с чували, кюлчета, чекмеджета и джуджета – и неразследването им.

Заки
Заки
01 април 2022 12:49
Гост

А, тази ноеина въобще.не ме учудва.

Теменужков
Теменужков
01 април 2022 12:42
Гост

Бре, ти да видиш добра работа от страна на ДАНС Уит Ми.

Симеон
Симеон
01 април 2022 12:48
Гост

Този път се справиха отлично.

Стаматов
Стаматов
01 април 2022 12:42
Гост

На киселите лелки и чичаци, които подкрепят Путин и политиката му с думите, че САЩ били заобиколили цяла Русия с базите си, мога да кажа – ами кой е спрял Русия да направи същото със САЩ? Мексико да не е фен на САЩ, още повече, че САЩ им отнеха Тексас и то преди да се открие петрола. Сега още повече ненавиждат САЩ, нищо, че много хора бягат натам. Плодородна земя за руснаците да направят мексико стабилна държава, без толкова наркокартели и да си направят бази в предния двор на САЩ. Куба? А какво да кажем за Венецуела или Бразилия. За… Покажи целия коментар »

аре аре
аре аре
01 април 2022 13:02
Гост

Агресор № 1 в света е САЩ, а нашите продажни политици ни превърнаха в бананова американска колония. Наближава обаче времето, когато тези родоотстъпници ще отговарят за национално предателство.

Дерменджиев
Дерменджиев
01 април 2022 12:39
Гост

За Путлер ние сме вражеска държава. Представяте ли си.

Малинов
Малинов
01 април 2022 12:38
Гост

Искам да попитам дали някой журналист е снимал в мига, в който Нинова е разбрала тази новина. Вероятно е направила кисела физиономия, както и онази крава Митрофанова.

Анонимен
Анонимен
01 април 2022 12:38
Гост

Политическа формация Израждане не харесва тази новина.

психиатър
психиатър
01 април 2022 13:04
Гост

нали психодесните я харесват, защо тогава искат да гътат Гешев… аааааа, вика му се на това психодясна шизофрения. Вземай хаповете редовно!

Анонимен
Анонимен
01 април 2022 12:37
Гост

Супер новина. Радвам се, че са разкрити.

Хари
Хари
01 април 2022 12:43
Гост

До тук добре. Да видим дали ще има осъдени.

Анонимен
Анонимен
01 април 2022 13:57
Гост

Ще има , ама друг път!

Арнаудов
Арнаудов
01 април 2022 12:37
Гост

Като се има предвид, че тези хора шпионират за режим, който имаше наглостта онзи ден да заяви, че видиш ли в Русия приветствали всички ЛГБТ представители, а запада ги репресирал, то тези шпиони трябва да идат в Сибир и да ровичкат в кобалтовите мини!

така така
така така
01 април 2022 13:05
Гост

шпионират само в главите на глупците…

Теменужков
Теменужков
01 април 2022 12:36
Гост

Колкото повече руски шпиони бъдат разкривани в Европа, толкова по-добре за демократичния и най-вече цивилизован свят.

Спас
Спас
01 април 2022 12:45
Гост

Да да бяха само руските.

разсмя ме
разсмя ме
01 април 2022 13:07
Гост

тук бот ли са пуснали да коментира поредната спец. простотия. Гешо се натиска на Ицето и току виж накрая се взели…

Абтобусен превозвач
Абтобусен превозвач
01 април 2022 12:36
Гост

Всички те да си ги пращат в Русия и да се свършва. Приемам, че държавите пращат шпиони, но тук говорим за представители на агресивна политика на един диктатор.

аха
аха
01 април 2022 13:08
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Чилингиров
Чилингиров
01 април 2022 12:35
Гост

Ами да имаме файда от това ДАНС.

Чочо
Чочо
01 април 2022 12:40
Гост

По някога и това се случваше да не вярваш.