Открили тартора на руските шпиони за 2 часа Оставиха в ареста шефа на отдел в МО

Прокуратурата е образувала отделно разследване, чиято цел е да изясни кой и как от Военна полиция е допуснал тарторът на групата от руски шпиони, арестувани в четвъртък, да избяга за няколко часа.

За образуваното разследване стана ясно от интервю на главния прокурор Иван Гешев пред Nova News, в което той посочи, че се проверява дали има длъжностни лица, допуснали бягството на Резидента, както държавното обвинение условно кръсти тартора на бившите и настоящи служители на военното разузнаване, донасяли на Русия тайни за модернизацията на Българската армия. В интервюто си Гешев не даде подробности срещу кого се води разследването, но даде да се разбере, че не вярва на военна полиция, като недоверието му е било потвърдено и от нейните действия. „Резидента е човекът, който избяга и беше задържан до руското посолство в София, на ул. „Жюлио Кюри“. Бяха извършени масирани заградителни мероприятия, включително от МВР. Включиха се почти всички български сили за сигурност и в рамките на под 2 часа беше намерен“, разказа Гешев и допълни: „Поздравления за Бюрото па защита, защото то участва в тази операция, защото имам доверие на тази структура. Нямам доверие на Военна полиция, която разследващите прокурори не включиха в действията по разследването. И се оказа, че с основание нямам доверие“.

Оказа се, че в четвъртък сутринта Резидента, за когото през уикенда излезе информация, че е 74-годишният бивш ръководен кадър във военното разузнаване Иван Илиев, е бил арестуван от Бюрото по защита към обвинител №1 и от прокурори. Впоследствие е бил предаден на Военна полиция, която е трябвало да го охранява. Именно от нея успява да избяга Илиев, като впоследствие е хванат след масирана акция на почти всички служби за сигурност.

Илиев и петимата му съучастници, сред които и половинката му, са с повдигнати обвинения по глава 1 – за престъпления срещу републиката. Всичките са с по две обвинения – за шпионаж в полза на чужда държава и за събиране и предаване на класифицирана информация. От шестимата петима са в ареста. Единият е направил пълни самопризнания и е освободен от прокуратурата с мярка за неотклонение „парична гаранция“. В неделя пък военните обвинители настояха военният съд да остави останалите петима зад решетките. До 19,30 часа беше постановено решение за началника на отдел в МО Петър Петров, който се е занимавал с планиране и бюджет на ведомството. Петров беше оставен за постоянно зад решетките.

Междувременно излезе информация и за ролята, която са имали останалите в агентурната мрежа. Според БТА тарторът Иван Илиев – Резидента, бил познат и под прякора Иван Шопа. През 70-те години на миналия век в продължение на близо година е бил обучаван в ГРУ в Москва, като впоследствие е бил агент в Гърция и западни държави, а по-късно става преподавател по дисциплини с оперативна насоченост в школата за кадри на Военно разузнаване. Той имал за задача да изгради нелегална агентурна мрежа. Вербувал лица, които имали достъп до класифицирана информация, свързана с НАТО и ЕС. Част от групата била жена му, с двойно гражданство – руско и българско. Тя била посредник между мъжа си и служител на руското посолство, предавала документни и пари.

Документирани са нейни посещения в руското посолство, където се ползвала с авторитет.
Други двама от групата са от военното разузнаване. Единият изготвял информация за хибридни заплахи и рискове, в т.ч. и от Русия. Другият е бил изпращан на мисия с контингенти зад граница. Последният член на групата е бивш служител на военно разузнаване. Бил е секретар, военно аташе и аташе по отбрана в чужбина, а от 2015 година – директор на класифицираната регистратура в парламента. Става дума за Иван Медаров, известен като Пчелата, сочи информацията на БТА.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar