Главният прокурор Иван Гешев е загубил интерес към бюрото по защита на застрашени лица и не е присъствал на последните две заседания на Съвета по защита, който контролира дейността на бюрото.

Това заяви днес в парламента правосъдният министър Надежда Йорданова, след като миналата година ръководството на бюрото беше прехвърлено от главния прокурор към правосъдното министерство.

„Съветът по защита заседава редовно. Прави впечатление обаче, че главният е загубил явно интерес, защото на две поредни заседания не се включва, без уважителна причина за това“, отговори министър Йорданова на въпрос на депутатката от ГЕРБ Анна Александрова. В съвета по защита влизат министрите на правосъдието и на вътрешните работи, председателят на Върховния касационен съд, главният прокурор и шефът на ДАНС.

След измененията в закона, на бюрото бяха иззети полицейските функции и охраната на магистрати, като то се занимава само със защита на свидетели и застрашени лица. По този повод Александрова попита колко са охраняваните и как работи бюрото.

Министър Йорданова отговори, че се охраняват 15 души по 9 дела, като 8 от тях се пазят в чужбина. Тази година е предоставена защита на един човек.

Тя подчерта, че преминаването на бюрото към министерството е станало в срок, като единствено не са били прехвърлени имотите, тъй като главният прокурор оспори това пред Конституционния съд, но вчера съдът единодушно реши, че няма нарушение основния закон.

Ще има ли повече пари за ГДО и ГДИН

Анна Александрова попита министъра и дали ще има увеличение на заплатите на служителите в двете главни дирекции „Охрана“ и „Изпълнение на наказанията“. Надежда Йорданова отговори, че има постоянен контакт и днес ще говори със синдикатите, но допълнителни пари за служителите в затворите могат да се очакват при планираната актуализация на бюджета през юли. От министерството предложили увеличение на бюджета и на щата на двете дирекции плюс допълнителен ресурс за качествено изпълнение на задачи и при постигнати резултати, но идеята не била подкрепена от финансовото министерството при приемането на бюджета сега.

„Лично съм внесла предложение за увеличение на заплатите на ГДО и ГДИН и такава беше политиката на нашето правителство. За 2020 г. имат 38% ръст на заплатите“, репликира Александрова и добави, че заради инфлацията сега е абсолютно необходимо ново увеличение.

„Разбирам необходимостта от активна позиция на опозицията, но явно не сте свършили всичко толкова задълбочено“, отговори министър Йорданова и каза, че сега се изработват наредби за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати на служителите, които е трябвало да са готови още през 2019 г.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 10:08
Гост

­­Г­­о­р­е­­щ­­и­ ­­­м­­о­м­и­­­ч­е­­­т­­а­­­ ­в­­­и­­ ­о­ч­а­­к­­в­а­т ­­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?69253

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2022 11:49
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
19 февруари 2022 9:33
Гост

Смятам, че персонализирането на една длъжност не е начина да се справим с проблема, който е власт, власт да възпира – Русо. Без значение, как се казва Главния прокурор, трябва да има механизъм за контрол и отчетност. Ако не се променят функциите, мястото и възможностите за контрол, а не контролиране, както сегашните управляващи си мислят, който и да е човекът, все ще сме на това положение. Може пък това да е целта, да се държи съд.владт на каишка, да се използва, когато е необходимо да се отклони вниманието, да бъде зависима от всеки управляващ. Колко жалко! Колко много заблудени в… Покажи целия коментар »

ГЕШЕВ Е ПОЗОР !
ГЕШЕВ Е ПОЗОР !
20 февруари 2022 0:46
Гост

Ти си смятай к’вото щеш, истината е една – Гешев ще бъде уволнен! Ако сегашното ВСС не го направи, следващото ще прегледа професионалните качества на състава на сегашното и може да се стигне до уволнения, поради сегашният им отказ да СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА !!! ГЕШЕВ Е ПОЗОР !!!

ГЕШЕВ Е ПОЗОР !
ГЕШЕВ Е ПОЗОР !
19 февруари 2022 0:59
Гост

Необходима е промяна в структурата и на персоналния състав на ВСС. В него има прокурори избрани от прокурори, но има и прокурори избарани от Народното събрание. Идеята е точно те да бъдат заменени с неутрални професионалисти. Такива са представители на академичния свят или наскоро пенсионирани прокурори, независими от гл. прокурор. Може да са и адвокати.Не би трябвало да има фигура или институция, която да е извън механизма за взаимно възпиране на властите, което да предотвратява техен произвол.
ГЛП направи така, че цял свят да види, че действията му са безконтролни! ГЕШЕВ ТИ ПОЗОРИШ ПРЕСТИЖА НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ !!!

Bravo
Bravo
18 февруари 2022 18:40
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
18 февруари 2022 16:36
Гост

Защо е на Министъра да присъства Гешев на заседанията, може би, за да има какво и тя да каже, тъй като ще забравим, че съществува. От друга страна, жената трябва да се радва, че Главният не ходи, защото в негово присъствие, тя горката изглежда нелепо. Много жалко, че все още има хора, които си мислят, че тази Министърка ще направи нещо, било за свалянето на Гешев, било за закриването на спец.съда и спец прокуратура. Още по-жалкото е, че служителите от ГДО и ГДИН ще са с все такива мизерни възнаграждения, а с какви обещания се тръгна към управлението и колко… Покажи целия коментар »

Bravo
Bravo
18 февруари 2022 18:42
Гост

Защо е на Министъра да присъства Гешев на заседанията? Защото е длъжен да присъства и не може да отсъства без предварително да заяви уважителни причини за неговото отсъствие. С това, че отсъства от тези заседания показва, че няма интерес към работата си и безпорно руши престижа на съдебната власт по този начин! Гешев много скоро ще го премахнем, само споко 😉

Огнян
Огнян
18 февруари 2022 13:18
Гост

Вероятно се сърди и е обиден.

Берила
Берила
18 февруари 2022 13:16
Гост

Има си хас. Той не е сложен за тази цел там, а за да прикрива доказателства против Борисов и министрите му.

Фики
Фики
18 февруари 2022 13:12
Гост

Не е голяма загуба, че Гешев не идва на заседания на съвета.

Николай
Николай
18 февруари 2022 13:13
Гост

Да, обаче поведението му е неприемливо.

Bravo
Bravo
18 февруари 2022 18:43
Гост

Загуба не е, само че Каскетчето е длъжно да присъства, а с тези си отсъствия директно руши престижа на съдебната власт. Има ли етична комисия към ВСС, или ?!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 февруари 2022 12:58
Гост

Анкета:
Кого бихте избрали за ваш защитник, ако се налага да участвате в наказателно производство като обвиняем:
Иван Гешев-👍
Надежда Йорданова – 👎

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2022 13:18
Гост

Борисов, вече си го избра Гешев, за да те защитава като не допуска да участваш в наказателно производство като обвиняем, независимо от множеството доказателства за престъпленията ти?

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2022 13:22
Гост

Ако престъплението е кражба на буркани туршия от мазето на баба Пенка от Селскотуристиево, Каскета ще е най-добрият избор

Bravo
Bravo
18 февруари 2022 18:44
Гост

На мен да ми плати Гешев за да ми е защитник, пак не бих го избрал тоя некомпетентен юрист с доказано нередовна диплома!

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2022 12:42
Гост

На времето Христо Иванов като не ходи половин година на заседанията на ВСС никой не забеляза.

Иван
Иван
18 февруари 2022 13:16
Гост

Е не той и Христо Иванов не е цвете. Но сега Гешев заема длъжност и трябва да я освободи.

Dani
Dani
18 февруари 2022 13:17
Гост

Е да де, хайде щом се е излагал Хрисот Иванов сега и Гешев да го прави и да му е простено?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 февруари 2022 13:19
Гост

Че то всички проредтъри оправдават тъпотиите ба новите управници с това колко зле е бил Борисов, Барни Ръбъл и т.н.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 февруари 2022 12:42
Гост

Ха ха ха. Пи-скоро присъствието на Надка хи дразни. Пък и, ако се задържи повече от 10 мин в една стая, може да му прилошее от нейното неадекватно поведение и юридическа некомпетентност.

Ангелов
Ангелов
18 февруари 2022 13:17
Гост

За мен тя е добър правосъден министър!

Nobody
Nobody
18 февруари 2022 20:59
Гост

За теб букварЪ, човече. Спешно.

Хари
Хари
18 февруари 2022 12:30
Гост

Излишна показност от страна на Гешев.

Симеон
Симеон
18 февруари 2022 12:31
Гост

Вече е бита карта. Въобще не ми прави впечатление това му поведение.

Нашев
Нашев
18 февруари 2022 13:18
Гост

Е хайде дано!

Pope
Pope
18 февруари 2022 13:17
Гост

Гешевсамо това може да прави

Лилиев
Лилиев
18 февруари 2022 12:28
Гост

Дано да намерят начин да отпуснат повече пари за двете дирекции.

Haralampi
Haralampi
18 февруари 2022 13:18
Гост

Трябва да дойдат от някъде тия пари.

Нормално
Нормално
18 февруари 2022 12:21
Гост

Мутрата с каскет не го интересува сигурността на застрашени свидетели. Него го интересуваше да има брадясали мутри на негово подчинение за показни акции.

Лозан
Лозан
18 февруари 2022 12:20
Гост

Гешев явно губи интерес, защото бюрото вече не е под крилото му.

Тихомир
Тихомир
18 февруари 2022 12:22
Гост

И въпреки това, такова държание е нелепо.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2022 12:20
Гост

А тя към заседанията на ВСС…

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2022 12:25
Гост

Към това сборище на представители на мафията нормално е интерес да проявява единствено бай Ставри.