При прехвърлянето на имотите на Бюрото по защита от прокуратурата към Министерството на правосъдието не е нарушена Конституцията. Това обяви днес единодушно Конституционният съд (КС).

Решението (пълния му текст виж тук) е гласувано от 10 конституционни съдии, тъй като съставът на съда не е попълнен с един човек, а Филип Димитров отсъства.

Предишното Народно събрание отне бюрото по защита от главния прокурор и сега то вече се ръководи от министъра на правосъдието. След приемането на законовите промени обвинител №1 Иван Гешев атакува в КС не самото преместване на бюрото, а прехвърлянето на дълготрайните му материални активи към Министерството на правосъдието.

Той оспори една разпоредба от Закона за защита лица, застрашени във връзка с наказателно производство (ЗЛЗВНП) – §25 от Преходните и заключителни разпоредби на закона, който предвижда дълготрайните материални активи, ползвани от Бюрото по защита при главния прокурор, да се предоставят на министерството. Гешев твърдеше, че §25 противоречи на чл.106 от Конституцията (според който Министерският съвет организира стопанисването на държавното имущество), на чл.130а, ал.2, т.6 и на принципа за разделение на властите (чл.8 от Конституцията). Тезата в искането му беше, че тъй като имотите, предоставени за ползване на съдебната власт, се управляват от Пленума на Висшия съдебен съвет, предназначението им не може да се променя без съгласието на органите на съдебната власт.

Конституционният съд отхвърля всички тези аргументи и заявява, че в съвременния нормотворчески процес уреждането на възникнали от изменение на закон правоотношения е задължение за законодателя и е същностен белег на правовата държава. При структурни промени, каквито са осъществени със ЗИДЗЗЛЗНП, водещо правило е, че материалните активи следват осъществените промени, за да обезпечат изпълнението на прехвърлените функции“, пише КС.

И подчертава, че Народното събрание не е упражнило конституционни правомощия на Министерския съвет, както се твърди в искането, а в съответствие с принципа на правовата държава е уредило в преходни разпоредби на закона не само структурното и функционалното правоприемство, но и е разрешило въпросите във връзка с управлението и стопанисването на съответното държавно имущество.

„Предоставянето на Министерството на правосъдието на дълготрайните материални активи, ползвани от Бюрото по защита при главния прокурор, е следствие от преобразуването на тази организационна структура и преминаването ѝ към министъра на правосъдието. Определящо за преценката за конституционосъобразност е обстоятелството, че материалните активи се предоставят на правоприемника с оглед обезпечаване на осъществяването на същата държавна функция и без да се накърнява изпълнението на други държавни функции или да се затруднява дейността на държавни органи“, сочи КС.

Нещо повече – той изтъква, че имуществото, което е предмет на спора, не е необходимо за функционирането на съдебната власт, „тъй като никаква част от него не служи за изпълнение на функция, присъща на съдебната власт, а е предоставено за нуждите на Бюрото по защита“. Следователно прехвърлянето му „по никакъв начин не затруднява нормалното функциониране на съдебната власт, не препятства ефикасното упражняване на функциите ѝ и не засяга в каквато и да било степен нейната независимост“.

 

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
seedlingfeisty
seedlingfeisty
01 февруари 2023 9:52
Гост

Признавам, че не всеки може да го направи. Страстта към изкуството е от съществено значение за успеха geometry dash lite.

Тикво-трол с каскет
Тикво-трол с каскет
17 февруари 2022 13:46
Гост

Откакто Братиньото не му е председател, КС постановява много незаконосъобразни решения в груб разрез с основни принципи на Каскетно-тиквеното право!

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2022 13:49
Гост

Веднага да нахлуят в КС брадясалите мутри на Каскета от Бюрото по защита! Опс, те май му ги отнеха…

Селският турист
Селският турист
17 февруари 2022 13:42
Гост

Лош КС, лош! Да не ми уважат нито едно милиционерско искане, които ми причиниха толкова главоболия докато ги „измисля“ под диктовката на всичките ми заместник и други подчинени „умни“ каскети!

Тихомир
Тихомир
17 февруари 2022 13:42
Гост

На Гешев му натриха отново носа.

Слави
Слави
17 февруари 2022 12:57
Гост

ГЕШЕВ Е ПОЗОР!!!
ОТСТРАНЯВАНЕ, СПРАВЕДЛИВ СЪД И ЗАТВОР ЗА ПРЕСТЪПНИКА С КАСКЕТ!!!!!!

Хичев
Хичев
17 февруари 2022 12:25
Гост

Твърдо подкрепям. Браво за решението. Гешев да го питате как ще коментира. Защото много знае и много разбира законите.

Браво
Браво
17 февруари 2022 13:08
Гост

Та той (Каскета) е толкова малограмотен в юридическите науки, че сигурно пак ще каже и за това решение, както каза за онова от миналата седмица, че му „мирише на политическо решение“ … Гешев го елиминираме ежедневно. Неговото Гестапо ще бъде преустановено!

Стоил
Стоил
17 февруари 2022 13:53
Гост

Порвдният удар за родната ни прикриватура. След като им орязаха бюджета.

Лазаров
Лазаров
17 февруари 2022 13:55
Гост

Стига вече с тая мандра. Времето на покровителят им Тиквуций изтече.

Ристев
Ристев
17 февруари 2022 12:24
Гост

На Гешев, като протеже на Борисов, не му остава друго освен за всяко предложение на правосъдния министър, някоя партия от управляващите или друг не се изцепва, че това е против конституцията на България. Но се оказва, че това далеч не е вярно. Само вдига шум за пред простите избиратели на ГЕРБ или ДПС, които или не разбират български или нямат време да ровят и четат по-задълбочено дали казаното от Гешев е вярно. Или просто толкова им е умствения багаж.

Кирилова
Кирилова
17 февруари 2022 12:23
Гост

Аз лично съм доволна от това решение на КС.

Тити
Тити
17 февруари 2022 13:56
Гост

Базспорно.

Авангард
Авангард
17 февруари 2022 12:22
Гост

И царството и „разтуретината“ на Гешев ще свършат.

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2022 12:22
Гост

Ясно де, иска си имотите Гешев, че иначе лошо. Друго си е да се ходи в държавни имоти, които са защитени с охрана и да се правят срещи с премиера Борисов, който да нарежда кой да бъде атакуван и кой не.

Фердинанд
Фердинанд
17 февруари 2022 12:21
Гост

Да се надяваме, че и още неща ще бъдат отнети от юрисдикцията на Иван Гешев.

Ангеловси
Ангеловси
17 февруари 2022 12:20
Гост

Бе кой се връзва вече на общите приказки на Гешев? Няма кой.

Menolski
Menolski
17 февруари 2022 12:20
Гост

Браво на КС. Правилно решение и добро.

Ставрев
Ставрев
17 февруари 2022 12:19
Гост

Ама Гешев и за това пищя, че е противоконституционно.

Браво
Браво
17 февруари 2022 12:07
Гост

Поредното прекрасно решение на КС! ГЕШЕВ Е ПОЗОР и към него отношението може да бъде само като към един позорен човек! Краят на Гешев е тук и нищо не може да спре колелото на времето, което ще премаже каскета на Иванчо от вицовете.

Menolski
Menolski
17 февруари 2022 12:20
Гост

Абсолютен позор. Ама абсолютен