Министерството на правосъдието внесе 10 законопроекта в Народното събрание.

Сред тях са антикорупционният закон, пакетът от изменения в НПК и ЗСВ, въвеждащи ефективен механизъм за разследване на главния прокурор, законът за личния фалит, промени в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, в Наказателния кодекс и др. Те са в изпълнение на ангажиментите ни по Плана за възстановяване и устойчивост, както и на решения на Европейския съд по права на човека, Съда на Европейския съюз, транспонират изисквания на евродирективи и рамкови решения. Изготвянето на законопроектите бе основна задача на настоящия екип на министерството, посочват от правосъдното ведомство.

В Народното събрание вече са:

  • Изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), а оттам и в Закона за съдебната власт (ЗСВ), регламентиращи механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници, както и повишаване ефективността на наказателното производство, защита в по-голяма степен правата на пострадалите от престъпления. Предлаганият механизъм предвижда разследването срещу обвинител №1 да се ръководи от наказателен съдия с ранг на върховен, избиран на случаен принцип, който временно ще бъде назначаван за прокурор от ВКП. Неговите действия ще бъдат контролирани от друг, върховен съдия, временно назначаван за зам.-главен прокурор (подробности виж тук и тук).
  • Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, с който се създава комисия с разследващи правомощия, която ще се занимава само с прояви на корупция сред висшия ешелон. Петимата членове на комисията ще бъдат избирани от Народното събрание, двете върховни съдилища, един от тях ще назначава президентът. Всеки от тях ще председателства комисията на ротационен принцип, за 1 година (повече виж тук).
  • Закон за несъстоятелност на физическите лица – въвежда производство по несъстоятелност на добросъвестни длъжници, за да реши сериозния проблем с изпадането на хората в спирала от задлъжнялост, по причини извън тях. Производството е изцяло доброволно, провежда се само за физически лица, започва по искане на добросъвестния длъжник и цели справедливо удовлетворяване на кредиторите. В производството се заплащат само прости такси. То ще може да се провежда включително и за длъжници без имущество (още по темата тук).
  • Промени в Търговския закон – създава се правна уредба за производство по несъстоятелност и погасяване на задълженията на физически лица – предприемачи (тук влизат и упражняващите свободни професии), предвижда се оптимизиране на производството по несъстоятелност и усъвършенстване на производството по стабилизация (виж тук).
  • Изменения в Наказателния кодекс (НК) – отпада квалифициращият признак за обида и клевета на „длъжностно лице“, ще може да се прилага освобождаване от наказателна отговорност срещу налагане на административна санкция, премахва се долният праг на налаганите глобите. Въвежда се напълно и Рамково решение за борбата с определени форми на разисъм и ксенофобия посредством наказателното право (още по темата тук).
  • Изменения в Наказателно-процесуалния кодекс – въвеждат се разпоредбите на евродиректива за осигуряване на процесуални гаранции за правата на децата (до 18 г.), заподозрени или обвинени в престъпления, напълно се въвеждат и изискванията на евродиректива за минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления (виж тук).
  • Промени в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест – въвежда се двуинстанционен съдебен контрол на ЕЗА, издадена от прокурор. Както и произнасяне на съд за задържането на лицето при довеждането му в България (законопроекта виж тук).
  • Промени в Закона за съдебната власт – укрепва се ролята на Инспектората към ВСС за превенция на корупцията в съдебната власт, предвижда се двете колегии на ВСС поотделно да приемат Кодекс за етично поведение на българските съдии и Кодекс за етично поведение на българските прокурори и следователи (още по темата тук).
  • Изменения в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел – разширява се обемът на информация за български дружества и чуждестранни дружества, регистрирали клон у нас, която се обменя чрез системата за взаимно свързване на регистрите (БРИС) (виж тук).
  • Промени в Закона за особените залози – цели се предоставяне на качествени, ефективни и леснодостъпни електронни услуги за гражданите и бизнеса чрез създаване, поддържане и развитие на функционален и надежден електронен Централен регистър на особените залози (виж още тук).

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:57
Гост

­­Г­­­о­р­­­е­щ­и­­ ­­м­о­­­м­­­и­­ч­­е­т­­а­­­ ­­­в­и­­­ ­о­­ч­а­к­­­в­а­т ­­­-­-­-> https://nu21.fun/girl?84252

Анонимен
Анонимен
17 април 2023 17:42
Гост

Настоявам всички безработни да получават същите пари, както и безработните следователи. Щом държавата може да плаща хиляди левове за 16 години неработене и мързел, да го прави за всички безработни.
Противното е дискриминация, което е незаконна!

МАЙКО МИЛА!!!
МАЙКО МИЛА!!!
15 април 2023 19:48
Гост

Тия са си поверявали! Като ВКС които заместват закона с ТР!

И кои са ТИЯ? Политически зеленочорапен кабинет на МП:

1. Мамин Зарко с комшийската котка. Предател на своите, без юридическо, а с политическо (френско) образувание от Сорбоната. Предал всичко и всички;

2. Емил Дечев – ССБ и агент на А за Б от СГС;

3. Някаква ПУЦаджийка безработна от Масла майничка наградена със Златен скунс;

4. Книжно асистентче нестъпвало в съдебно заседание, при това на повод от Козяк.

И ТИЯ ще дават наклон на Народното събрание?! АЛО?!

АНАТЕМА!

Re:
Re:
15 април 2023 19:52
Гост

В Националната следствена служба всички са най-високоплатените безработни у нас!

И в частност М.Павлова.

Мирча Кришан
Мирча Кришан
15 април 2023 19:27
Гост

98% легиспруденционна самодейност! 1. Все още Република България е СУВЕРЕННА! Никакви военнолюбиви планове на еврогейската американска компрадорска ЕК не ме интересуват и не ми дават наклон в живота! Продукцията на Зарков и co. трябва да бъде залята със сярна киселина по майчина линия! Бащината я знаем – зелен американски чорап! 2. Служебно временно правителство с невероятен законотворчество пакет?! Ало?! Вие къде се намирате и за какви се имате? Първо си изчистете собствената КОЧИНА с ЧСИ, ДСИ, нотариуси, нагласени платени „конкурси“ за какво ли не и тотал щета администрация! 3. Има опасност да изпаднете в наказателен личен фалит след като е… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 април 2023 13:54
Гост

Някой трябва да приеме Закон за механизъм на наказателна отговорност за приемането на рушащи държавността закони, защото над главния прокурор има закон, но над идиотите от т.нар. НС и Министерство на правосъдието и груповата им ЗАКОНОДАТЕЛНА вандалщина са само чуждите интереси, от които са зависими, и БОГ.

Глух
Глух
14 април 2023 10:52
Гост

Без да обсъждат – точно преди няколко месеца приеха безумия в ГПК – адвокатът – ако има друго дело – се отлага делото.

Поименно – няма да споменавам великите имена в юриспруденцията.

Просто – хората няма да се вслушват повече в нищо.

ВНЙМАНИЕ
ВНЙМАНИЕ
14 април 2023 2:31
Гост

ИДВАТ ПРАЗНИЦИ,ПОЧИВКИ ИТН, ДНИ ЗА РАЗМИСЛИ И КВО ЛИ НЕ ..

REGARDS
REGARDS
13 април 2023 23:39
Гост

Какво като са внесли 10 закона?!? И 100 да внесат, все едно! Качеството им е важно, а то е неизменно ниско. Само с количество не става…

ОСТАВКА КАСКЕТ !!!
ОСТАВКА КАСКЕТ !!!
18 април 2023 16:04
Гост

ти един от внесените законопроекти прочел ли си в дълбочина и изцяло? Кажи бе, капацитет, да ти отразат поне забележките …

ВЪВЛЕЧЕН В ИГРИ!
ВЪВЛЕЧЕН В ИГРИ!
13 април 2023 23:30
Гост

до 345 НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ВИ ПРИСТРАСТИЯ!

345
345
13 април 2023 19:43
Гост

Радев, чрез служебното правителство се превръща в законотворец, а ГЕРБ и ПП игумен печат на Радев, именно за това Борисов предложи вчера да гласуват служебното правителство за редовно. Борисов става все по зловреден за държавата, за да се спаси от американците, но ще бъде използван и после вероятно затворен и с блокирани активи.

Анонимен
Анонимен
13 април 2023 17:26
Гост

Леле какъв кеф. Селяните се изнесоха от София, и навсякъде е спокойно, без селска наглост, простащина арогантност и натпрапващо и демонстративно миекащо присъствие от пришълци от далечния изток. И тази промоция ще продължи 4 дни!

Поздрав за кореняк Софиянците с Шостакович, под диригенството на Великия Мравински! https://www.youtube.com/watch?v=eFMWsfeO2uY

Бети
Бети
14 април 2023 20:55
Гост

Дори не ми е тъжно за такива като теб!

Отменете лобистката задължителна медиация
Отменете лобистката задължителна медиация
13 април 2023 17:16
Гост

Премахнете тази потресаваща глупост задължителна медиация, преди да са започнали масовите назначения на трудов договор на медиатори и администрация. Дали ще отидеш на медиация е личен избор, а не друг да решава кое е добре за страните. Медиацията удължава, оскъпява, усложнява процеса, никой няма право да се разпорежда с чуждите пари ,време и усилия. По дефиниция медиацията е доброволна. Тази скоростно въведена глупост-задължителна медиация е единствено в резултат на тежък лобизъм. Медиаторите днес почти никой не ги търси, и се търси начин зорлем да участват в процеса,без страните да го желаят. Ако КС в бъдеще отмени задължителната медиация, и са… Покажи целия коментар »

Свидетел
Свидетел
13 април 2023 17:04
Гост

С глупости се занимават. Поне НПК се разширява в светлината на съвременните европейски постижения. Но има и много по-наболели задачи. Защо Министерството на правосъдието не се заеме по-сериозно и да инициират написването на ГРАЖДАНСКИ КОДЕКС, на ДАНЪЧЕН КОДЕКС, на ФИНАНСОВ КОДЕКС, на АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС и АДМИНИСТРАТИВНО-НАКАЗАТЕЛЕН ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС. Плачем за такава кодификация на тези специфични материи. Трябва да се помисли за това.

Анонимен
Анонимен
13 април 2023 22:21
Гост

Много смислено! Малко хора знаят, единствено академик Любен Василев е предложил проект за граждански кодекс през 62-ра година, но не е бил приет. През 70-те започва да пише втори проект на ГК, но за жалост почива внезапно и проектът остава недовършен.

Захарин Чолаков
Захарин Чолаков
13 април 2023 15:55
Гост

казано накратко – съдебна реформа няма: Гешев, разбира се не става, но това как решава мн. по-важните проблеми: противоречивата практика, обезщетения за едни и същи вреди варират от 3 000 лв. до 300 000 лв., ако имаш връзки; всякаква липса на отговорност на съдиите; бавното правосъдие; липсата на отговорност за съдиите – каквото и да напише, не носи отговорност; липсата на преюдициални запитвания; неспазването на ЕКПЧ; отговрност за нарушение на ПЕС от ВАС , накрая пак катострофира във ВАС; тъпотията в РС, и т.н.

San Diablo
San Diablo
13 април 2023 15:29
Гост

Въстановете снъртно наказание за исобено тежки убийства и изнасилване!

Жаки
Жаки
13 април 2023 14:40
Гост

Много адекватни предложения.

Николаев
Николаев
13 април 2023 14:41
Гост

Надявам се да им обърнат внимание.

Заки
Заки
13 април 2023 14:39
Гост

Сега остава НС да заработи след избора на председател.

Кви закони бре ?
Кви закони бре ?
13 април 2023 14:38
Гост

Радев иска пари!

Ще прави местни избори.

Асен Василев му е рупора.

Гледайте къде отива рейтинга на агитпропа и си правете изводите. Със здраве.

Анонимен
Анонимен
13 април 2023 14:04
Гост

Трябва да се напаснат нещата

Иванова
Иванова
13 април 2023 14:04
Гост

Не вярвам и да им обърнат внимание

Чулева
Чулева
13 април 2023 14:03
Гост

Ами да видим какво ще стане

Бояна
Бояна
13 април 2023 14:01
Гост

Ех тоя НК

Велизара
Велизара
13 април 2023 14:00
Гост

Обичам да се упражняват на промени в закона за особеите залози

Гунева
Гунева
13 април 2023 13:58
Гост

Зарков да го оставите да управлява министерството

Чимена
Чимена
13 април 2023 13:58
Гост

Много важно е да се направят промени

Асен
Асен
13 април 2023 14:43
Гост

Дано този път да случим на нормотворци.

Харизанов
Харизанов
13 април 2023 13:57
Гост

Надявам се да ги разгледат

Морила
Морила
13 април 2023 13:57
Гост

Дано някой отрази

Гиринска
Гиринска
13 април 2023 13:56
Гост

А то пък ако някой ще ги отрази