Исканията на България, Италия и Румъния за екстрадиция на Евелин Банев-Брендо от Украйна отиват в коша. Така обобщи ситуацията с украинското гражданство на Банев адвокат Марин Марковски. Пред „Нова телевизия“ той разясни, че според Конституцията на Украйна, никой гражданин на тяхната страна не подлежи на екстрадиране, ако е извършил престъпление в чужбина.

Миналата седмица стана ясно, че Банев е получил украинско гражданство още през 2015 г. Според информация на „България Днес“ Законът за гражданството в Украйна гласи, че ако чужденец е придобил украинско гражданство, той става гражданин само на Украйна. Според Конституцията на страната пък (чл. 25) техен гражданин не може да бъде екстрадиран в друга държава, а наказателният им кодекс предвижда, че украинци не могат да бъдат екстрадирани за престъпления, извършени извън Украйна и за изпълнение на присъди на чужди съдилища.

Така на 21 септември Банев е бил окончателно освободен от Апелативния съд в Киев, след като беше временно задържан заради открита оранжерия с марихуана в дома му край Киев и постъпилите искания за екстрадиция първо от България и Румъния. Тогава обаче разследващите откриха и украинските му документи, за които се предполагаше, че са подправени. Докато Банев беше временно в ареста, са били назначени и изготвени експертизи, които са установили, че документът е истински и е издаден на 16 декември 2015 г. от служител на Държавната миграционна служба в Житомирска област.

Така съдия Иван Рибак от апелативния съд в Киев е бил задължен да отмени ареста и да освободи незабавно Банев.

„Освобождаването на Брендо е на абсолютно законно основание в конкретния случай. Конституцията в Украйна казва, че украински гражданин, който е извършил престъпление извън територията на страната, не подлежи на екстрадиране. Тоест, конституционният текст задължава съда”, обясни днес и адвокат Марковски. По думите му, сега ще има и много желаещи да станат украински граждани, защото случаят дава възможност на всеки гражданин на ЕС да избегне изтърпяване на наказание в страни от съюза, ако успее да получи украинско гражданство. Адвокатът обясни още, че заради забраната на Украйна за двойното гражданство, Банев вече не е и гражданин на България.

„Той има добри юристи, които са проучили украинското законодателство. Сега исканията за екстрадиция отиват в коша, докато Украйна не стане част от ЕС или пък той напусне страната, когато отново ще го грози залавяне“, обясни Марковски и добави, че висящо остава единствено делото срещу Брендо за намерената марихуана в дома му в Украйна.

Иначе срещу него има три влезли в сила присъди за наркотрафик и пране на пари, заради които от години беше обявен за издирване. В България той беше осъден на 6 години затвор през 2018 г., а година по-рано в Италия получи 20 години лишаване от свобода за международен трафик на кокаин. Отделно има и присъда от 10 години затвор в Румъния.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 10:12
Гост

­­Г­о­­р­­е­щ­и­­­ ­­­м­о­м­­­и­­ч­­­е­т­­­а­­ ­­в­­и­­­ ­о­ч­­а­к­­в­­а­­т ­­­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?63588

Любител
Любител
05 октомври 2021 10:17
Гост

Много съмнителна история. В България, Унгария, Гърция и Кипър, преди да се издаде указа за гражданството, се прави проверка от специалните служби/ у нас – от ДАНС/, и това са само страните , за които зная. Едва ли някоя държава би давала гражданство без такива проверки. Тогава ?

advokat
advokat
04 октомври 2021 17:24
Гост

Това значи ли, че докато е съден в България е станал украински гражданин?

Ето затова
Ето затова
04 октомври 2021 15:19
Гост

Русия трябва да анексира цяла Украйна, а не само Крим. ЕС ще го гледат украинците през крив макарон, а психодесните нека си протестират…

Ай, честито!
Ай, честито!
04 октомври 2021 12:29
Гост

„Украйна“ – проектът на Сорос и компания за 1 милиард долара – ще даваме убежище на престъпници, ще правим бебета на джендъри със сурогатни майки, и не на последно по значение място – ще унищожим археологическите находки в Крим и наоколо за славното минало на прабългарите….

Фики
Фики
04 октомври 2021 12:16
Гост

Поредният престъпник, който се измъкна безнаказано.

Димчо
Димчо
04 октомври 2021 12:17
Гост

Безсилни сме пред тяхната нормативна уредба за съжаление.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2021 11:42
Гост

Подготвил си е нещата по- рано и сега с пръст не могат да го пипнат.

Михаил
Михаил
04 октомври 2021 11:39
Гост

Много разочароваща новина.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2021 11:17
Гост

Овреме си оправят бъдещето тия престъпници. Дали в Сърбия, дали в ОАЕ, дали в Украйна.

Манолева
Манолева
04 октомври 2021 11:16
Гост

Поредния укрил се и няма да бъде върнат за да си излежи присъдата

Мики
Мики
04 октомври 2021 11:38
Гост

Добре си е оплел кошницата.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2021 11:16
Гост

Твърдо съм против политиката на Украйна, но тя си е независими страна и то от бившия соц блок и всякакви извращения могат да са факт при тях.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2021 11:15
Гост

И все пак мисля, че Украйна трябва да преосмисли тези си действия, защото има мераци да влиза в ЕС.

Обретенов
Обретенов
04 октомври 2021 11:15
Гост

И какво излиза? Че няма как да се върне в България и прокуратурата ни пак с пруъст ще седи и ще гледа.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2021 11:15
Гост

Човека не действа на късмет. Ходовете му явно са предвидени предварително, а той знае много неща. Май е бил служител на американската DEA едно време.

Temelko
Temelko
04 октомври 2021 11:14
Гост

Това действие ме изненада. Не знаех, че е станал украински гражданин. Но сега всичко се нарежда. Няма да обикаля тук и там. В Украйна може и да плати на някого и да го пуснат да си миткосва някъде. Включително да си иде в Москва.

Емил
Емил
04 октомври 2021 11:14
Гост

Точно както Божков, така сега и Брендо си правят по скоро майтап с родната правосъдна система.

Ananieva
Ananieva
04 октомври 2021 11:13
Гост

Ако някой някога си е мисли, че Брендо е глупав, то много се лъже.

Белоу
Белоу
04 октомври 2021 11:13
Гост

Еми супер. Той си го е предвидил човека