Осъденият на 6 години затвор Евелин Банев-Брендо вече е издирван с европейска заповед за арест. Това съобщиха днес от Софийската градска прокуратура, след като Банев не може да бъде открит, за да бъде вкаран в затвора.

В края на април Върховният касационен съд (ВКС) го осъди окончателно на 6 години затвор за участие в престъпна група за пране на пари от наркотрафик. Делото се проточи 8 години, а става дума за престъпна дейност от началото на века и процесът приключи малко преди изтичането на абсолютната давност.

В края му обаче се оказа, че основният подсъдим и единственият осъден, който трябва ефективно да изтърпява присъдата си в затвора, го няма.

Прокуратурата е издала европейската заповед за арест на Банев, след като е установено, че той не живее на нито един от адресите си и местонахождението му е неизвестно, Банев е обявен последователно за местно, общодържавно и международно издирване, посочват от държавното обвинение.

Предполага се, че той вече е в чужбина, въпреки че има забрана за напускане на страната. Срещу него има присъди за наркотрафик в Италия и Румъния. Той беше задържан в Италия и преди години беше върнат в България заради делото срещу него тук. През 2013 г. Софийският градски съд го осъди на 7 години и половина затвор, но после апелативният съд го оправда и замени домашния му арест с подписка, след което повече не е бил задържан.

След това ВКС върна делото и при повторното разглеждане САС го осъди на 6 години затвор. Тогава мярката му за неотклонение не беше променена, като от съда обясниха, че присъдата е четена в негово присъствие и се е явявал на всички заседания. Забраната му за напускане на страната остана до края на процеса.

Банев беше подсъдим заедно с доведения си брат Симо Карайчев, бившата си съпруга Моника Добринова и сестра ѝ Десислава Дишлиева (съпруга на убития през 2005 г. Константин Дишлиев). Добринова и Дишлиева бяха оправдани, а Карайчев получи условна присъда от 3 години затвор. Според обвинението Банев и останалите трима са участвали в организирана престъпна група, която е изпрала над 20 млн. лв. от трафик на наркотици. Съдът прие обаче, че в групата са участвали само той и Карайчев, и тя само е имала за цел да пере пари, но не го е направила.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Агент 007
Агент 007
23 юли 2018 13:36
Гост

Пародия на българското правораздаване! За малко да изтече абсолютната давност на делото, Брендо е на свобода, защото като „примерен подсъдим“ се явява на всички заседания по делото. Пътем си има кокаинова плантация във Венецуела. И сега си вее байряка някъде, а нашите-след дъжд качулка.

Митничар
Митничар
23 юли 2018 13:41
Гост

Може би се е маскирал добре, за да излезе зад граница. Пуснал е брада и си е облякъл суичър. Иначе колегите си вършат отлично работата. Абсурдно е да са го изпуснали.

Защо така
Защо така
23 юли 2018 13:26
Гост

Италианците ни го дадоха на тепсия, а вие го изпуснахте.

Стоил
Стоил
23 юли 2018 14:50
Гост

Просто Брендо си е платил, където трябва. За кокошка няма прошка, за милиони…….знаем как е.

Анонимен
Анонимен
23 юли 2018 13:24
Гост

Със сигурност не е в Италия или Румъния.