Кирил Петков поиска да бъде конституиран като страна по делото в Конституционния съд (КС) за указа за назначаването му за служебен министър.

В центъра му е въпросът дали когато е бил назначен от президента Румен Радев той все още имал и канадско гражданство.

Днес Петков пред Нова телевизия постави въпроса на плоскостта на суверенитета на България, като от думите му стана ясно, че процедурата в Канада, с която е признато, че той вече не е неин гражданин, е завършила на 20 август 2021 г., а на 21 април 2021 г. той е подал заявление, че се отказва от него. Преди на 10 май 2021 г. държавният глава да издаде указ за назначаването на служебното правителство Петков е подписал декларация, че няма друго гражданство освен българското, както изисква Конституцията.

„Това, което е изяснено е, че понеже процедурата трае между 4 и 8 месеца, тази бележа потвърждава, че на 21 април е започнала процедурата и на 20 август е завършила. Въпросът в този процес на започване и завършване е българската държава кога решава, че самият акт на предаването на двойното гражданство е факт“, каза той. И заключи: „Суверенитетът на страната реално зависи от това дело – доколко българската държава трябва да бъде зависима от чужди актове за нейните си собствени решения“.

Петков коментира какво ще означава според него, ако КС се произнесе, че на 21 април той в нарушение на Конституцията е бил назначен за служебен министър на икономиката. „Единственото, което ще стане и аз лично бих се разочаровал леко е, че българи в чужбина, които правят всичко възможно като мен да подадат своите волеизявления, нямат право да влизат в управлението докато не се изчакат бележките на чуждите страни. Това за мен ще е леко предаване на суверенитет от една страна и недаване на възможност на таланти да участват в управлението“, заяви Петков.

Той потвърди, че до края на седмицата ще представи в Конституционния съд всички документи, с които разполага по казуса с гражданството си. Срокът, който му постави КС в определението си, е 9 октомври и се очаква след това всички документи да бъдат публикувани от съда.

С определението си за допускане на делото за разглеждане КС конституира серия от заинтересовани институции – Народното събрание, президента Румен Радев, Министерския съвет, министъра на правосъдието приоф. Янаки Стоилов и министъра на външните работи Светлан Стоев и те могат да представят писмени становища (повече виж тук).

„Бих се радвал КС да ме конституира като страна по това дело, защото аз трябва да представя цялата си аргументация и според мен е редно всеки един, който е част от това дело да има възможността да каже своето становище. Бих се радвал и мен да ме включат след като съм основно действащо лице“, каза Кирил Петков.

Както е известно, пред КС вече е поставян подобен казус във връзка с американското гражданство на покойния вече Жорж Ганчев. През 1995 г. КС прие:  „За да може български гражданин да бъде избран за народен представител в Народното събрание на Република България, той трябва да отговаря на условията, посочени в чл.65, ал.1 от Конституцията. Те имат абсолютен характер и липсата на което и да е от тях го прави неизбираем. Едно от тези условия е кандидатът за народен представител да няма друго гражданство. Ако въпреки това ограничение той бъде избран за народен представител, двойното гражданство е основание за прекратяване на пълномощията му на основание чл.72, ал.1, т.3 от Конституцията. Поради публичноправния характер на института за гражданството, свързан със значими правни последици, без правно значение е субективната преценка на кандидата за народен представител по въпроса за придобиване и загубване на гражданството на друга държава. Не е достатъчно да са налице материалноправните предпоставки за освобождаване от чуждо гражданство. Необходимо е да е осъществена предвидената със закон процедура, която завършва с издаване на съответен държавен акт“ (пълния текст на решението виж тук).

51
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
06 октомври 2021 12:18
Гост

Случаят е ясен-да влезе Петков да разясни „вътрешното си убеждение“!

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
10 октомври 2021 8:49
Гост

че той го е разяснил още през април: отърва му да е канадец, заклева се за вярност на канадската кралица (получаването на гражданство съдържа официална церемония по полагането на клетва), отърва му да е българин, отмята се от клетвата. демек по „вътрешно убеждение“ е фурнаджийска лопата и клетвата му като министър ще важи само докато му отърва да е министър.

предателите никой не ги цени, даже тези, които се възползват от тяхното предателство.

Павлин
Павлин
05 октомври 2021 14:40
Гост

Пълни „харвардски” групости – той решавал откога отказът е в сила, той решава, че Конституцията била спазена, той решава какво Конституционният съд трябва да реши. Ако бил гражданин на Афганистан или Русия, то тези държави чрез него щели да се месят във вътрешните работи на страната, защото Кирил Петков нямало да може да бъде министър. хаха Сега пък въпрос на национален суверенитет било. Само не каза, че случаят му бил въпрос на национална сигурност. Дайте сега заради него да променим или най-малкото да не прилагаме Конституцията. Харесва му или не, тя е ясна и категорична – не може да си… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2021 15:38
Гост

Нали! „Свинските“ глупости са за предпочитане пред тези хардварски боклуци, които само мътят водата на Доган сарай! Окраде няколко милиарда мамин Делебянчо, изпра парите през офшорки, името му излезе в списъците „Магнитски“ и „Пандора“, обаче лайнометните му издания и троловете му се опитват да очернят всички почтени хора и политици, които застрашават безнаказаното му дерибействане.

адвокат от САК
адвокат от САК
05 октомври 2021 17:09
Гост

До “Анонимен 05 октомври 2021 15:38“ Не е почтен този, който знае текста на конституцията ни и въпреки това, я нарушава- без значение какви са мотивите. Нали нонстоп всички в политиката ревете за СПАЗВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ ОТ ВСИЧКИ- е,точно възпитаник на Харвард трябва да бъде за пример с поведението си и то да е ПРАВОМЕРНО, а НЕ неправомерно.Откъде знам, ли- не само субектът петков е харвардски възпитаник- съпругът ми е одобрен от Харвард Кенеди скуул за участие в техните курсове за висши управленски кадри през м. януари 2022 г., само, че- и дума не може да стане за елементарен компромис… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2021 22:19
Гост

Човек, защо не млъкнеш, искаш пак СДС да се върнат – да играят хорце, малко ли дадохме на мутрите за толкова години.

Имаме шанс с такива хора, не с галфони като теб, дето не знаят нищо за нищо, ама говорят – всичко – за всичко.

Хм…
Хм…
05 октомври 2021 13:44
Гост

Те и икономистите учат бая Право, но какво да правиш като кръшкал от лекции, за да съставя бъдещи схеми!

адвокат от САК
адвокат от САК
05 октомври 2021 13:25
Гост

И последно от мен по темата- адвокат съм от 22 ггодини и на мен ми костваше около 2 минути просто да изчета отнова закона и Допълнителните разпоредби към него, за да открия решението на този абсолютно фасулски правен “ проблем“. До сега в адвокатската ми практика такъв ФАСУЛСКИ казус никога не съм имала. Политиците в България обаче буквално направиха от мухата слон- т.е. от един квази проблем, който има своето безапелационно разрешение в даден наш закон, направиха някакво сложно политическо мероприятие с цел извличане на политически дивиденти, което е ОТВРАТИТЕЛНО, защото представят фасулски прост проблем, за изключително сложен юридически проблем,… Покажи целия коментар »

Хахахах
Хахахах
05 октомври 2021 13:38
Гост

Като казахте електронно правосъдие …
Такъв батак е сега по граждански искове ..
А идва още по-голям батак на 21.12.2021., когато електронното правосъдие влиза и по ЗАНН.
Е, тогава става сложно … както е казал Олаф.

Питах съдия от РС, как ги вижда нещата в измененията на ЗАНН и правоприлагането, имат ли обучение.
А, той, не на шега ми каза: Колега, ще се учим заедно и в движение …

адвокат от САК
адвокат от САК
05 октомври 2021 13:46
Гост

До “Хахахах 05 октомври 2021 13:38“ Изправени сме пред огромен проблем при упражняване на професията ни и се налага да се вземат стратегически решения. Въпросът е дали всеки колега- адвокат ще поиска да започне всичко отначало- с всички рискове на недомислената ни нормативна база и с всички текущи нормативни пречки или явни колизии…

адвокат от САК
адвокат от САК
05 октомври 2021 12:52
Гост

И така- нашият закон предписва, че “…..3. (нова – ДВ, бр. 41 от 2001 г.) Лицето се е освободило от досегашното си гражданство, когато: 1. е освободено по негова молба ПРИ УСЛОВИЯТА И ПО РЕДА на отечествения му закон; Значи- държавата Канада трябва да издаде официален писмен документ от коя дата занапред лицето кирил петков вече не е нейн гражданин и тази дата НЕ Е март 2021 г. КРАЙ на юридическият казус. Всичко останало е политика.

Симеон
Симеон
05 октомври 2021 13:37
Гост

Не може да използвате закон, за да тълкувате конституцията. Не може чрез закон да изменяте понятията, заложени в конституцията.

адвокат от САК
адвокат от САК
05 октомври 2021 13:50
Гост

До “Симеон 05 октомври 2021 13:37“
КРБ Чл. 110. Членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители. / препращаща норма/
Чл. 65. (1) За народен представител може да бъде избиран български гражданин, КОЙТО НЯМА ДРУГО ГРАЖДАНСТВО, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода.

По-добър адвокат
По-добър адвокат
06 октомври 2021 1:26
Гост

Именно.

Пеевски трол
Пеевски трол
05 октомври 2021 12:25
Гост

Колеги, всички мощно да оплюем Киро, че е лъжец, майцепродавец и скрит агент на чужда държава! В силен контраст на нашия любим спонсор, който е само български гражданин, родолюбец, дарител и меценат, многократно разследван от прикриватурата и чист като сълза (и който за съжаление в резултат на световен заговор и зли сили, след „Магнитски“, излезе и в офшорния списък „Пандора“).

адвокат от САК
адвокат от САК
05 октомври 2021 12:38
Гост

Защо политизирате един чисто юридически проблем или това е защото за това Ви се плаща в качеството Ви на политически трол… Политиката НЕ Е над правото- набийте си в “умните глави“ това изречение, защото то носи определен смисъл. Политиката НЕ Е над битието на българите- и това си набийте в главите. На избори гласуват не повече от 30 тина процента от гражданите с активно и пасивно избирателно право, именно защото са ОТВРАТЕНИ от политиката, от личностите, които я упражняват и от КРАЖБИТЕ на тези личности. Политиката е мръсна и криминална дейност в България- за разлика от упражняването на една юридическа… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
05 октомври 2021 12:08
Гост

“….като от думите му стана ясно, че процедурата в Канада, с която е признато, че той вече не е неин гражданин, е завършила на 20 август 2021 г….“ Край- това решава проблема- по време на служебното си назначение като служебен министър, той е бил двоен гражданин. Всеки студент по право знае, че конституцията ни изисква точно този краен документ, за да е абсолютно ясно, че лицето не е двоен гражданин ПРЕДИ началото на упражняването на служебната позиция, на която е назначен.

Завършил студент по право
Завършил студент по право
05 октомври 2021 12:17
Гост

За цялото си следване в университета не помня въобще да съм срещал индиция дори, че българският правен ред, уреден от действащото българско законодателство, може да бъде поставен в зависимост от правния ред на чужда държава. Вкл. дали някой може да бъде гражданин само на България да зависи от правния ред на чужда държава.

адвокат от САК
адвокат от САК
05 октомври 2021 12:44
Гост

ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО изм. и доп. ДВ. бр.21 от 12 Март 2021г. Допълнителни разпоредби § 2. По смисъла на този закон: 2. „Лице, постоянно живеещо в чужбина“ е лице, което живее извън Република България повече от девет месеца през всяка календарна година, освен ако пребиваването в чужбина е в изпълнение на държавна служба от лицето или съпруга му или е свързано само с обучение. 3. (нова – ДВ, бр. 41 от 2001 г.) Лицето се е освободило от досегашното си гражданство, когато: 1. е освободено по негова молба ПРИ УСЛОВИЯТА И ПО РЕДА на отечествения му закон; Значи- държавата… Покажи целия коментар »

По-добър адвокат
По-добър адвокат
06 октомври 2021 1:22
Гост

Да се опитвате по аналогия да прилагате термин, отнасящ се за чужди граждани, които кандидатстват за натурализация чл. 12/1 т.6 и се него да правите тълкувание на Конституцията на България е меко казано смехотвотно, трагично и жалко.

За вас и за дипломата ви.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
10 октомври 2021 9:26
Гост

Явно сте проспали доста лекции в университета. Българският правен ред не зависи пряко от правния ред на чуждите държави, но предвижда и разглежда властнически актове на чужди държави. Например разглежда документ за собственост, издаден от чужда държава. Разглежда сертификати за раждане на чужди граждани, сертификати на български и чуждестранни граждани за граждански или дори за религиозен брак. Разглежда документи, потвърждаващи смъртта на български гражданин зад граница. Разглежда документи за повдигнати обвинения от чуждестранни съдилища и искания за екстрадиция. И списъкът далеч не е изчерпателен. Ако не правите разлика между законови норми и прилагането им, то не знам какво и къде… Покажи целия коментар »

Евроселин
Евроселин
05 октомври 2021 12:05
Гост

Проблемът на К. Петков е, че допреди седмица лъжеше, че не знае какво има в писмото, отлежаващо в Букурещ, но беше сигурен, че не е бил гражданин на Канада при назначението си за министър. Отскоро говори, че от 20 август не е гражданин, позовавайки се на писмото, което отказваше да вземе и не признаваше да е чел. Така беше и с Бил Клинтън – големият проблем не бе в това дали сътрудничка му е правила орален секс, а в това, че излъга. И тук проблемът не е просто в една остаряла конституционна норма, но норма, която трябва да се спазва,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2021 12:10
Гост

След като не е взел писмото как да знае какво има в него, че да лъже?! Неговата теза винаги е била, че не е чужд гражданин от момента на отказа си, а не от акт на чужда държава.

Евроселин
Евроселин
05 октомври 2021 12:36
Гост

Преди да заговори за датата 20 август, когато е пристигнало писмото, той внушаваше, че съдържанието му, което не е чел, потврждава, че не е канадски гражданин отпреди това, т.е. от назначаването му като министър. Сега вече поддържа тезата, че не е канадски гражданин от 20 август.

Хахахах
Хахахах
05 октомври 2021 11:09
Гост

Конститутивото действие по отказ от гражданство има акта за освобождаване, а не молбата за отказ !!!
В случая акта е на министър на Канада, а в България е указ на президента.
Тези, дето възприемат института на гражданството като едностранен ВОЛЕВИ акт, да вземат да си скъсат дипломите.
Ми тогава по логиката на Киро и придобиването по натурализация е с едностранна молба отправена към замолената държава, която е длъжна да му даде гражданство !
Кой и какво ли са му обещали на Киро, за да върши откровени престъпления …

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2021 12:02
Гост

А ако не го освободят, ей така нарочно или на инат, ако щете?! Ако е роден в чужда държава по време на кратък престой на родителите му там и автоматично е получил чужджо гражданство по месторождение – може ли цял живот да бъде заложник на тази чужда държава? И включването му в политиката и работата в полза на България да зависи изцяло от волята на една чужда държава? Според представителите на милиционерската школа в правото и техните щатни тролове със сигурност може, на за всеки юрист без каскет, това е абсурдно.

Хахахах
Хахахах
05 октомври 2021 12:13
Гост

А бе вие четете ли …. говорим за казус по придобиване и отказ от гражданство с волеви акт, а не по право !
Ей …. ако така четете и законите …

адвокат от САК
адвокат от САК
05 октомври 2021 12:19
Гост

До “….Хахахах октомври 2021 11:09 ….Тези, дето възприемат института на гражданството като едностранен ВОЛЕВИ акт, да вземат да си скъсат дипломите….“ Абсолютно поддържам Вашето правно становище, но…. ходете го обяснете на лицата, самонарекли се юристи, които отчаяно защитават политиците с квазиюридически инструменти- внушаване на правни положения от чужда правна система като комън лоу или канадската. И всичко това произлиза от факта, че в момента в ЮФ на СУ дисциплината ОТП представлява една правна каша, сътворена от асистентите и доцентите, които я преподават. Те смесват по един отвратителен начин правни принципи на комън лоу, с правните принципи на контитненталното право, като… Покажи целия коментар »

Ники
Ники
05 октомври 2021 11:08
Гост

Напълно прав е, че българската държава не трябва да бъде зависима от чужди актове за нейните си собствени решения.

Кольо
Кольо
05 октомври 2021 11:10
Гост

И за това доста често се обръщаме към СЕС.

Никита
Никита
05 октомври 2021 11:05
Гост

И все пак процедурата е завършила на 20 август 2021 г., а той е назначен преди това през май.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2021 10:27
Гост

Пълен кретен, който нарочно се прави на луд! Какво очаквате от някой, за който юристите и съдиите са някакви там слуги на решенията му?

Гешев за председател на КС!
Гешев за председател на КС!
05 октомври 2021 10:48
Гост

Може да е такъв, но за сметка на това си има каскет! И не се прави на луд, а завършилите право в милиционерското училище просто са такива. Следващия му мандат трябва да е като председател на КС да видят тогава всички протестъри, майцепродавци и пр. престъпници какво значи разделение на властите и имат ли право кресливите майки на обезщетение или само на още бой!

Пошев
Пошев
05 октомври 2021 9:41
Гост

ПП ПП да си сменят логото, че е като нарисувано от дете в 4ти клас!

Русева
Русева
05 октомври 2021 9:41
Гост

Някой има ли представа защо това е така? За да не се назначават шпиони на ръководни длъжности.

Temelko
Temelko
05 октомври 2021 9:41
Гост

Да, защото шпиоина си ходи с гражданството в джоба и не може да е шпионин ако не е с чуждо гражданство.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2021 9:40
Гост

Кирил Петков и Асен Василев са отгледани в САЩ американски политици. НЕ вярвам техния модел да вирее в България. Те се държат, като американски политици, начетени са, образовани са, готини са, но не вярвам да хване декиш. Тук сме диви Балкани.

Лимончевска
Лимончевска
05 октомври 2021 9:39
Гост

Истинска пародия е да не можеш да заемеш ръководен пост, защото някога си бил гражданин на друга страна по документи.

Асен
Асен
05 октомври 2021 11:06
Гост

Още през април си е подал заявление човекът.

Todorina
Todorina
05 октомври 2021 9:39
Гост

Както е сега – ти си бебе и се раждаш в Австрия. Родителите ти са там и се раждаш там. Обаче на втората ти година се прибират в България, защото там не има харесва и не остават. До 30тата си година ти си живееш в България, учиш и работиш тук, знаеш езика, дори не знаеш немски. Обаче се водиш австрийски гражданин, защото там като се родиш и те правят гражданин. Мисля, че и родителите стават граждани, но за последното не съм сигурен. Е и какво се получава? Заради първата си година от живота ти не можеш да правиш нищо в… Покажи целия коментар »

Руменов
Руменов
05 октомври 2021 9:37
Гост

Не мобже да зависим от трети страни за всяко нещо случващо се в страната!

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2021 9:36
Гост

Всичко изглежда като един голям сценарии. И всички партии и политици участват в него

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2021 9:36
Гост

Този казус е безумен

De jure
De jure
05 октомври 2021 9:34
Гост

Абсолютно е прав Петков в случая. Противното би означавало държавните дела на България да зависят от чужда държава. Която веднага може да уважи отказа от чуждо гражданство, но може съвсем умишлено да държи казуса „на трупчета“ и да бави произнасяне с краен акт години наред.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2021 9:37
Гост

Има и такава логика, макар през 1995 г да е подходено по-формално. В края на краищата никой не може да бъде държан насила за гражданин на някоя държава

Хахахах
Хахахах
05 октомври 2021 10:39
Гост

Тезата ви е удивителна …. Тогава, някой прави убийство, грабеж и измама за милиони, като и дължи данъци … и понеже никой не може да го задържи на сила гражданин на съответната държава, той едностранно заявява, че повече не е гражданин на тази държава, и тя вече трябва да го търси като чужд гражданин … Вие чувате ли се какви ги приказвате. Дори Канада има процедура по освобождаване от гражданство, но такова чудо, като едностранно волеизявление НЯМА. България е страна по Конвенцията за апатридите (Конвенция за лицата без гражданство Та в нея ето какво пише баш в чл.1, §1: Член… Покажи целия коментар »

Гешев за председател на КС!
Гешев за председател на КС!
05 октомври 2021 10:51
Гост

Български гражданин е извършил убийство в България, след което е арестуван в България и след като се откаже от българското си гражданство трябва незабавно да бъде освободен??? Вие сте достоен да бъдете зам. гл. прокурор (сегашния или някой друг завършил право в милиционерския университет)!

Калоян Г.
Калоян Г.
05 октомври 2021 8:57
Гост

По мои скромни познания, в делата пред КС страни няма. Там не се води съдебен спор между страни, защото същността на КС е да бъде орган, който да действа не уклончиво в нечии интереси, а в обществени такива.

Най-вероятно може да се иска становище на г-н Пектов, но това не означава, че може да бъде конституиран като страна в дело водено от КС, просто защото страни там няма.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2021 9:11
Гост

Явно Кире има предвид точно възможността да предостави становище, Лекс добре припомня и гледам, че през 95 г. и Жорж Ганчев е имал право на становище

Абагард
Абагард
05 октомври 2021 9:42
Гост

Искам да се работи в обществен интерес