ГЕРБ поиска Конституционният съд (КС) да обяви за противоконституционен указа на президента Румен Радев за назначаване на служебния кабинет. Повод станаха информациите, че министърът на икономиката Кирил Петков има двойно гражданство – българско и канадско. В тази връзка и депутатът от „Има такъв народ“ Димитър Гърдев отправи питане до министъра на външните работи Светлин Стоев, който трябва официално да отговори в парламента следващия петък.

Самият Петков заяви преди два дни пред бТВ следното: „Имах двойно гражданство. Баща ми и майка ми емигрираха отдавна в Канада, аз отидох там на 14-годишна възраст. Придобих автоматично гражданство, след като баща ми го придоби, но се чувствам българин. Още преди да завърша „Харвард“ се върнах тук, бизнесът ми е тук и изнасяме български продукти в Канада. Направих отказ от канадското си гражданство доста преди да стана министър – още когато разбрах, че има шанс да стана. Нотариално заверено волеизявление е, но нямам потвърждение от канадските власти„.

От външното министерство изпратиха официално запитване до Канада дали икономическият министър е имал канадско гражданство към момента на встъпването му в длъжност като няма срок за получаване на отговор.

Искането за установяване на противоконституционност (виж пълния текст тук) беше внесено днес от депутатите Даниел Митов, Анна Александрова и Радомир Чолаков. Те поискаха и незабавното отстраняване на министър Петков.

Преди малко парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесе искане за установяване на частична противоконституционност при назначаването на служебното правителство, а именно свързана с назначението на министър Кирил Петков, който се оказа, че е с двойно гражданство по време на момента на неговото назначаване“, заяви на излизане от Конституционния съд Даниел Митов. Той допълни, че Конституцията ясно казва, че хората, които се назначават за министри, трябва да отговарят на условията за депутати.

В чл. 65, ал. 1 от основния закон  се казва, че за народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода. А според чл. 110 членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители.

От ГЕРБ се позовават на Решение №15 от 13 септември 1995 г. по к.д. 21/1995 г., в което Конституционният съд казва: „Единствено българската държава е компетентна да прецени доколко и кога е допустимо упражняването на държавни властнически компетенции от лице, което има друго, освен българското гражданство. Конституционният съд счита, че изричната редакция на чл.65, ал.1, чл.93, ал.2 и чл.110 от Конституцията не изключва правото на българската държава чрез закон да предвиди други случаи, в които чуждото гражданство е пречка за предоставянето на пасивно избирателно право. Решаващо е строгото съобразяване с конституционния критерий – публичноправния, властнически характер на регулираните отношения. Чуждото гражданство не е външно, натрапено качество на българския гражданин. Когато този гражданин желае да участва в упражняването на властта в Република България, достатъчно е да се освободи от чуждото си гражданство и да запази само българското„.

Даниел Митов изрази опасения за легитимността на актовете на Кирил Петков: „Ние искаме незабавното отстраняване на министър Петков, именно защото е ясно, че неговите управленски актове, както до сега, така и оттук нататък, могат да бъдат обявени за нищожни, и това, разбира се, ще доведе до щети за държавата„. Според депутата от ГЕРБ трябва да се установи ясно дали Петков е имал двойно гражданство към момента на своето назначаване като добави, че с „една простичка молба“ Петков не може да се откаже от канадското си гражданство. Даниел Митов попита дали президентът Румен Радев е знаел, че към момента на издаване на указа Кирил Петков има двойно гражданство.

От своя страна Радомир Чолаков заяви: „Това е безапелационно. Има практика на Конституционния съд по този въпрос. Ако България е последователна правова страна, би трябвало в този случай да се приложи същия аршин. Съжаляваме, не е приятно, но това е логиката„, каза още Чолаков. Анна Александрова изтъкна, че ГЕРБ-СДС има правно основание да сезира Конституционния съд. „Смятаме, че министър Петков следва да носи отговорност пред българските граждани и те да узнаят има ли той двойно гражданство„, допълни още Анна Александрова.

Конституционният съд образува дело като докладчик по него е Таня Райковска.

Преподавателят по конституционно право в Пловдивския университет доц. д-р Христо Паунов заяви пред БНР, че въпросът с двойното гражданство на Кирил Петков е много деликатен и той би подходил внимателно към него като например изчака първо отговора от Канада.

В отговор на въпрос какви биха били последиците, ако Конституционният съд обяви за противоконституционен указа на президента на служебния кабинет, доц. Паунов заяви: „В „най-лошия случай“ не би следвало КС да обявява целия указ за служебното правителство за противоконституционен, а само в частта за избирането на даденото лице, което не е отговаряло на конституционните условия“.

Преподавателят по конституционно право в Софийския университет доц. д-р Наталия Киселова също призова да се изчака отговорът от Канада, защото в момента има само твърдение, че Кирил Петков е с двойно гражданство. „Докато няма решение на Конституционния съд, актовете му са стабилни. Те ще бъдат стабилни и след това, тъй като има едно Решение №3 от 2020 г. на КС, което говори за правна сигурност на актове вследствие на обявен за противоконстотуцонен акт„, отговори доц. Киселова във връзка с опасенията за легитимността на всички актове, които е издал Кирил Петров като министър на икономиката.

Доц. Киселова има предвид Решение №3 от 28 април 2020 г. по к.д. 5/2019, в което КС реши, че обявените за противоконституционни ненормативни актове – закони във формален смисъл, решения на Народното събрание и укази на президента – са невалидни от приемането или издаването им. По отношение на заварените от решението на Конституционния съд неприключени правоотношения и правоотношенията, предмет на висящи съдебни производства, противоконституционният закон не се прилага, реши още КС и добави, че парламентът урежда правните последици от прилагането на обявения за противоконституционен закон. А решението на Конституционния съд, с което закон, изменящ или отменящ действащ закон, се обявява за противоконституционен, няма възстановително действие (виж повече тук).

През далечната 1995 г. Конституционният съд касира избора на Жорж Ганчев за депутат, защото стана ясно, че той има българско и американско гражданство.

За да може български гражданин да бъде избран за народен представител в Народното събрание на Република България, той трябва да отговаря на условията, посочени в чл.65, ал.1 от Конституцията. Те имат абсолютен характер и липсата на което и да е от тях го прави неизбираем. Едно от тези условия е кандидатът за народен представител да няма друго гражданство. Ако въпреки това ограничение той бъде избран за народен представител, двойното гражданство е основание за прекратяване на пълномощията му на основание чл.72, ал.1, т.3 от Конституцията. Поради публичноправния характер на института за гражданството, свързан със значими правни последици, без правно значение е субективната преценка на кандидата за народен представител по въпроса за придобиване и загубване на гражданството на друга държава. Не е достатъчно да са налице материалноправните предпоставки за освобождаване от чуждо гражданство. Необходимо е да е осъществена предвидената със закон процедура, която завършва с издаване на съответен държавен акт„, казва КС в Решение №2 от 13 април 1995 г. по к.д. 1/1995 г.

59
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 август 2021 10:32
Гост

То Конституцията не е Военно Строевия Устав, другарю Президент!

адвокат от САК
адвокат от САК
17 август 2021 9:32
Гост

По отношение на петков- все се чудих, как така този човек е достигнал до Харвард, а е живял само в България, докато той не каза, че на 14 години придобива канадско гражданство… Така и баба знае- ако едно дете има среден интелект, за него е много по-лесно да отиде в Харвард със статут на канадски гражданин, отколкото Харвард да го забележи със статут на български гражданин. Налице е ОГРОМНА дискриминация в този вид университети по отношение на белия цвят на кожата, източноевропейците и хетерохората, а обичайно етническите българи- бг. граждани, сме и трите неща, взети заедно. Защо знам ли- защото… Покажи целия коментар »

Да обобщим
Да обобщим
17 август 2021 9:27
Гост

Когато Конституцията пречи на Киро Харварда – сменяме Конституцията!

Тамън Демократична България ще кандисат.

...
...
17 август 2021 9:23
Гост

Христо Иванов пак е тъжен.

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 5:20
Гост

Това е някакъв много странен текст, аз не съм се замислял досега, ще трябва да го сменим, все пак сме 21 век (или греша – тук в България е 18-ти век още, да – греша).

Това е остаряло до степен на много архивно – просто не става така.

Това е някакъв бесен ретро-текст.

адвокат от САК
адвокат от САК
17 август 2021 8:58
Гост

Дааа, дааа- това е “много остаряло“- нищо, че всяка държава в света го има в собственото си законодателство- важното е да е удобно за всеки емигрант от чужбина, който плаща данъци и живее трайно в чуждата държава, но иска да се върне на бял кон в България и да я управлява… Ще го смените на Върба в сряда- както казва българският, а не канадският народ.

Да ви сменим!
Да ви сменим!
17 август 2021 9:21
Гост

Умнокрасивите жълти павета с друга пътна настилка. По препоръка на банкянския Асфалт паша.

Re:
Re:
17 август 2021 9:29
Гост

Абе направо си е от времето на Исус.

Разследващ журналист
Разследващ журналист
17 август 2021 2:05
Гост

Що така ми е останало в съзнанието, че Валя Ахчиева е специалист по изясняване на въпросите с чужди гражданства. Пък сега мълчи. Странно?!

Re:
Re:
17 август 2021 9:18
Гост

Мълчанието е злато. Журналистиката си има цена.

INRI
INRI
17 август 2021 0:34
Гост

Сега др. Киро Харварда, който лично си призна /че е участвал в протестите/, да бъде така добър да целуне Шиши отзад!

Понеже е хем умен, хем красив. Като Св. Прокопий Разградски. Та затова е и толкова богат и от една ти филантропщина го ощастливи те така.

Всичките му „уволнения“ и „назначения“, вкл. в ББР, са нищожни. Демек – Шиши се връща на бял кон.

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 5:23
Гост

Той се е изучил, какво значение има кога и как.

...
...
17 август 2021 9:25
Гост

И Черепа. И Черепа.

Heavy metal music
Heavy metal music
17 август 2021 0:10
Гост

Да сте очаквали нещо друго от съпруга на генерал Деси?

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 5:24
Гост

Моля, защо така се отнасяте към най-успешният ни Президент, може би имате качества.

Анонимен
Анонимен
16 август 2021 23:26
Гост

Да беше само Кирил Петков, с мед да го намажеш. Всички знаем как се действа за „наш човек“. А всички партийни чеда са все „наши хора“, които ги назначат както и когато пожелаят. Скандалът с Кирил Петков е голям, но бледнее пред кашата, която забъркаха ГЕРБ с безпардонното бутане на синчето на небезивестния другар Корнезов за съдия в Люксембург. В последния момент се овакантява място, за което обаче не е обявена процедура за кандидастване по правилата за институциите на ЕС, но това не пречи на „Борисов 2“ да настоява за назначаването на „нашия човек“ от Съвета. Някак си номерът минава,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 5:25
Гост

Вие сте искали да станете съдия – то това е труд.

...
...
17 август 2021 9:16
Гост

И пари.

§22
§22
17 август 2021 16:17
Гост

Май се правите, че не разбирате за какво става дума – най-корумпираното правителство на най-корумпираната страна в ЕС бута „нашия човек“ и подкопава авторитета, легитимността и законността на най-важната институция на същия този ЕС. Нагледен пример защо България не трябваше да бъде приемана в ЕС, потвърждение на всички критики и опасения по време на предприсъединителния процес. За огромно съжаление на всички честни българи, които и до днес трябва да търпят бележки, подмятания и подигравки в ЕС, именно заради такива „наши хора“.

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 20:10
Гост

Вероятно кандидатът е ултра симпатизант на ССБ, а Лозовата пръчка не вярвам да е стоял безучастен?

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 20:08
Гост

Със сигурност бледнееее…Но пък за сметка на това указът на Президента в частта за К.П. ще е противоконституционна…Та така умнокрасивия лобист Кирчо ще вземе една немска тротинетка и ще изчезне.

Анонимен
Анонимен
16 август 2021 20:20
Гост

Из цитираното решение на КС
„В заключение, съдът счита, че за да се осъществи предназначението на контрола за конституционност, институционализиран в производството пред Конституционния съд по чл. 149, ал. 1, т. 2 от Конституцията – да осигури върховенството на Конституцията, ненормативните правни актове – закони във формален смисъл, решения на Народното събрание и укази на президента – които са обявени за противоконституционни, са невалидни от момента на приемането или издаването им. За такива актове, приети преди Конституцията от 1991 г., невалидност настъпва от момента на влизане в сила на Конституцията.“

Анонимен
Анонимен
16 август 2021 19:09
Гост

Герберасти, сър!

123
123
16 август 2021 16:05
Гост
Божков
Божков
16 август 2021 13:11
Гост

Ееееееееее, голям зор да правят скомина на Радев.

Преслава
Преслава
16 август 2021 13:11
Гост

Те пък КС като се разбързат.. В сезона на отпуските точно.

Gnqs
Gnqs
16 август 2021 12:08
Гост

Глупости на ГЕРБ

Моля?
Моля?
17 август 2021 0:14
Гост

Там е работата, че въобще не са глупости. А че ГЕРБ са си долни и подли калинки е вярно.

Ебосев
Ебосев
16 август 2021 12:08
Гост

Аз не харесвам служебния кабинет, но не мисля, че това е тема сега, дали тоя има две или пет гражданства. Нали не е дошъл чужденец да е станал министър. Какво, ще работи за Канада, като съботира България ли? Това ли ги притеснява.

Лозан
Лозан
16 август 2021 13:07
Гост

ГЕРБ винаги нещо ги притеснява.

123
123
16 август 2021 19:07
Гост

Мен лично ме притеснява закона. Нищо друго. Ако си затваряме очите и си казваме : „Хайде, какво пък толкова е станало!?“няма да я докараме до никъде. Можеше да има руско гражданство, а не канадско. Тогава какви ли щеше да ги приказваш? Дали щеше да те притеснява? Добър или лош законът си е закон.А Кирчо просто излъга. На няколко пъти.

456
456
17 август 2021 0:16
Гост

Истина е, че това у тотална издънка. И ще удари пряко др. Радев по челото в най-неподходящия момент – в навечерието на (не)преизбирането му! Но така, когато пикаеш срещу вятъра на промяната от североизток. Той така навремето пикаеше и Милошевич.

Daniel
Daniel
16 август 2021 12:07
Гост

Много голяма пародия. Да си губят времето с глупости.

Anonimen
Anonimen
16 август 2021 13:07
Гост

Все нещо трябва да ровят. Не виждам да има някаква драма.

КЕКС от Буджака
КЕКС от Буджака
17 август 2021 0:18
Гост
Анонимен
Анонимен
17 август 2021 10:21
Гост

Няма как да виждате драма. Налице е противоконституционност в указа на президента досежно Кирил Петков. Но вашият ограничен, политически и юридически кръгозор не може да го съзре и осмисли. Върховенството на закона се изразява в погазване на Конституцията. Що за лицемерие!

Занев
Занев
16 август 2021 12:07
Гост

Нали този министър каза, че баща му е получил канадско гражданство, от което следва, че автоматично и той получава такова.

Мики
Мики
16 август 2021 13:08
Гост

Точно така. Човекът нищо не крие в крайна сметка.

Моля?
Моля?
17 август 2021 0:19
Гост

Мики е познал верния отговор – КЕКС. От Буджака черпят.

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 10:23
Гост

Кое не крие? Министрите трябва да отговарят на изискванията за народни представители..простичко казано сред тях е и само българско гражданство. Незнанието на закона не го оправдава. Или да заметем погазването на Конституцията заради един умнокрасив, лобистки министър и Президентът.

waistermajn
waistermajn
16 август 2021 12:06
Гост

Това поведение на ГЕРБ нито е отговорно, нито е държавническо.

Христо
Христо
16 август 2021 13:09
Гост

Така беше през целият им мандат.

Унчев
Унчев
16 август 2021 12:06
Гост

Принципно може и да имат право от ГЕРБ, но в случая сме в такава криза, а идва и пандемична такава, а идват и бежанци, че това дали даден министър има и канадско гражданство е тотално безумно.

Уйчев
Уйчев
17 август 2021 0:20
Гост

Брашно, захар, олио … яйца …

Авигел
Авигел
16 август 2021 12:05
Гост

Тоест за да се правим на буквояди, дори най-добрия държавник да дойде да ни управлява, ние ще искаме да го махнем, защото имал освен българско гражданство и канадско, американско или марсианско такова. Това са глупости.

123
123
16 август 2021 19:08
Гост

Не са глупости. Нарича се Конституция.

456
456
17 август 2021 0:21
Гост

За умнокрасивите жълтопаветници, поданици на Нейно Величество – Конституция няма!

И това е точно така.

Руменов
Руменов
16 август 2021 12:04
Гост

За мен това е страшна простотия. Има далеч по-важни въпроси.

ДА.
ДА.
17 август 2021 0:25
Гост

Страшно си прост. И това е точно така.

Englishman
Englishman
16 август 2021 12:04
Гост

Нали го слушах въпросният министър какво говори. Не е гаранция, че има двойно гражданство. Това са идиотщините на ГЕРБ за да се заяждат. Явно с цел реклама преди новия вот.

re:
re:
17 август 2021 0:27
Гост

Законът е без значение в случая. Жълтопаветният умнокрасив закон е на наша страна. Конституция му викат. Едно време, преди 200 години, нашите приятели декабристите наричали Конституция жената на императора.

Кунчев
Кунчев
16 август 2021 12:04
Гост

Ма наистина на фона на това, че трябва да се подпише за нов бюджет, вие се занимавате с това кой какво гражданство има.

Анонимен
Анонимен
16 август 2021 11:37
Гост

Кирчо тарикат! Да си го прибира Прокопиев!

Анонимен
Анонимен
16 август 2021 12:03
Гост

Обикновен лъжец

Жалко
Жалко
16 август 2021 11:17
Гост

Въпросът е елементарен. Законът за гражданството на Канада е ясен.Простото заявление, че се отказваш от гражданство дава началото на процедура, но нищо повече. И това е логично. Както се казва и в решението на КС субективните възприятия на който и да било е или не е гражданин са без никакво значение!

Съжалявам, но поведението на Кирил Петков е недостойно.

...
...
17 август 2021 0:28
Гост

Виж сега. Ние си имаме умнокрасив жълтопаветен закон. Конституция му викат.

Позор
Позор
16 август 2021 11:13
Гост

Който нож вади (на съда, че не му вписвал актовете), от нож (канадски) умира. Казусът с гражданството на Кирил Петков е всъщност елементарен. Или да покаже потвърждение от Канада за одобрение на отказа му от гражданство преди датата на указа на президента за назначаването му, а не само изявление от негово страна, или да не се прави на високопринципен и морален, а всъщност – тарикат на дребно. Конституцията и законите не са наши и ваши! Стотици безпредметни и безкритични интервюта даде този човек, а оглушително мълчи по тази тема! ✅ Citizenship Act (R.S.C., 1985, c. C-29)Закон за гражданството на Канада)… Покажи целия коментар »

Моля?
Моля?
17 август 2021 0:30
Гост

НИЕ СИ ИМАМ НАШ СИ УМНОКРАСИВ ЖЪЛТОПАВЕТЕН ЗАКОН. ОТ БУДЖАКА.

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Anonimen
Anonimen
18 август 2021 12:36
Гост

Мале Луцифер, по-избирателно пействане на алинейки, събрани както изнася, не съм виждал. Като разгледа човек нормално хипотезите на изгубване на канадско гражданство по молба на Кирчо и вижда, че там има едно „бързо“ неформализирано изгубване на гражданство, поради факта на вече налично друго гражданство /българско/, почва да си мисли разни екшън трилър истории. Всичко на всички е ясно, ама я първо тръгнете от основанията, които Кирчо е посочил в молбичката, а не да прескачате първото условие „А“ /основанието за отказ от гражданство/ и да му пришивате разпоредби, които не са него или поне не знаете дали са за него. Основанията… Покажи целия коментар »