Казусът с бивша спецпрокурорка, пожелала да стане съдия в Софийския градски съд (СГС), се връща в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС). Това става ясно от определение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), който остави без разглеждане жалбата на кадровия орган срещу решението на първата инстанция, която постанови, че колегията е трябвало да уважи желанието на Евгения Щъркелова да работи в СГС. Според петимата върховни съдии жалбата е недопустима, защото е срещу съдебен акт, който не подлежи на обжалване.

На 22 февруари 2022 г. СК на ВСС отказа да преназначи прокурора от Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова в СГС, защото към онзи момент в СП e имало 22 свободни щата, девет от които обявени на конкурс, а други осем беше възможно да бъдат заети по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт – повишаване по вече приключил конкурс.

При толкова свободни места в СП, има възможност Евгения Щъркелова да бъде преназначена там, след като бъде освободена като зам.-шеф, беше мнението на кадровиците. По онова време свободни места имаше и в СГС.

Кадровиците коментираха и предвидения към онзи момент кариерен бонус в чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, като посочиха, че той се отнася до възможността за преместване в същия по вид орган на съдебната власт. „Съгласно тази разпоредба, връщането на друга по вид длъжност би се явило повторен бонус за магистратите. Съобразно законовите изискванията, преминаването на прокурорa на съдийска длъжност става чрез конкурс за повишаване или преместване, включващ и проверка на знанията за заемане не длъжността по реда на чл. 189, ал. 4 от ЗСВ чрез писмен изпит по конспект“, мотивира се СК на ВСС.

Щъркелова обжалва отказа да бъде преместена.

Междувременно обаче влязоха в сила промени в ЗСВ, с които от една страна бяха закрити специализираните съдилища и прокуратури, а от друга беше променен и чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, който вече гласи следното: „След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата, по тяхно искане, се връщат на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор или следовател или остават на длъжност съдия, прокурор или следовател в органа на съдебната власт, в който са заемали длъжността административен ръководител, съответно заместник на административен ръководител“. Т.е. отпадна опцията магистратите на административни длъжности да избират равен по степен орган, в който да бъдат преместени.

След закриването на спецпрокуратурата, Щъркелова беше преназначена във Военно-окръжната прокуратура в София, където чака решението на ВАС по молбата си да стане съдия.

Тричленен състав на ВАС отмени отказа на Съдийската колегия да преназначи Щъркелова в СГС.

ВАС сочи, че чл. 169, ал. 5 от закона в предишната му редакция предвижда изричната възможност за магистратите, заемали длъжността административен ръководител, да бъдат назначени на равна по степен длъжност без ограничение и забрана това да стане в друг орган на съдебната власт. „Визираните хипотези са алтернативни, а не евентуални, като единственото условие за назначаване на равна по степен длъжност е да има свободна длъжност“, казва съдът.

Тричленният състав пояснява, че към датата на отказа на Съдийската колегия, Щъркелова е заемала административна длъжност и в СГС е имало свободно място, на което да бъде преназначена. „По делото е безспорно установено наличието на свободна щатна бройка за съдия в СГС, както и категоричното желание на Щъркелова да бъде назначена там. При тези обстоятелства, ответникът е следвало да уважи искането ѝ“, изтъква съдът (виж още тук).

Съдийската колегия обжалва решението пред петчленен състав на ВАС. Но той остави жалбата без разглеждане, тъй като е подадена срещу съдебен акт, който не подлежи на касация.

Съгласно разпоредбата на чл. 36, ал. 3 ЗСВ, решенията на тричленните състави на ВАС, постановени в производства по оспорване на решения на Пленума и на колегиите на ВСС, не подлежат на касационно обжалване с изключение на делата с предмет актове по чл. 30, ал. 2, т. 17 ЗСВ и производствата по глава шестнадесета, раздел Първи ЗСВ. Следователно цитираният текст изрично изключва касационния контрол върху решенията на първоинстанционния съд, постановени по жалби срещу актове, които не попадат сред цитираните изключения, а именно подзаконови нормативни актове на Пленума на ВСС (чл.30, ал.2, т.17 ЗСВ) и такива, постановени в производство за реализиране на дисциплинарна отговорност. В случая предмет на оспорване е решение на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по чл. 169, ал. 5 ЗСВ, което не се включва в нито една от посочените категории актове, поради което постановеното в производството по неговото оспорване решение на тричленен състав на ВАС по силата на общия текст на чл. 36, ал. 3 ЗСВ е окончателно. Следователно като подадена против съдебен акт, който не подлежи на касационен контрол, касационната жалба на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет е недопустима. Това налага определението за даване ход на делото по същество да бъде отменено и на основание чл. 215, т. 4 АПК касационната жалба да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото да бъде прекратено“, обясняват петимата върховни съдии Ваня Анчева (председател на състава), Мариета Милева (докладчик), Тодор Тодоров, Весела Андонова и Светлозар Рачев.

Сега Съдийската колегия ще трябва отново да се произнесе по заявлението на Щъркелова.

След решение на ВАС кадровиците уважиха молбата на Антон Мицов и го преместиха от СГП във военната прокуратура

Междувременно днес Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет уважи искането на бившия спецобвинител Антон Мицов да работи във Военно-окръжната прокуратура в София. Това стана, след като по случая се произнесе Върховният административен съд (ВАС).

След закриването на Специализираната прокуратура Антон Мицов поиска да бъде преназначен във ВОП-София, но вместо там кадровиците го „пратиха“ на работа в Софийската градска прокуратура (СГП). Един от мотивите за това беше свързан с това, че по отношение на военните прокурори е въведено изискването в чл. 161, ал. 5 от ЗСВ след назначаването им се приемат на военна служба и им се присвоява офицерско звание.

При преназначаване на длъжност „прокурор“ във военна прокуратура, в случай на повторно приемане на лицата на военна служба, те следва да отговарят на изискванията на чл. 141, ал. 1 от ЗОВСРБ, с изключение на изискването да не са по-възрастни от 40 години, както и на други допълнителни императивни условия, едно от които е към датата на приемане на военна служба да им остават не по-малко от 5 години до навършване на пределната възраст по чл. 160 за военно звание, изискващо заемане на длъжността“, изтъкнаха членовете на колегията.

Мицов е бил военен следовател от юни 2005 г. до януари 2021 г. като от 2010 г. е повишен във военно звание „полковник“. „Видно от кадровото досие на прокурор Мицов, същият не може да бъде преназначен във ВОП-София, тъй като не отговаря на изискването на разпоредбата на чл. 262, във връзка с чл. 141, ал. 6, т. 2 от ЗОВСРБ“, изтъкнаха от ВСС. Според въпросната разпоредба на военна служба могат да се приемат и хора, изпълнявали военна служба (кадрова военна служба), ако към датата на приемане на военна служба им остават не по-малко от 5 години до навършване на пределната възраст. Мицов е на 55 години, точно толкова е пределната възраст за военна служба при офицерите.

Мицов обжалва отказа на ПК на ВСС да го премести във ВОП-София и Върховният административен съд отмени решението на кадровиците (виж повече тук). Тричленният състав посочи, че първо се взема решение за назначаване според ЗСВ, след което се преценяват изискванията за приемане на военна служба. Освен това в ЗСВ няма изискване длъжностите във военен съд и военна прокуратура да са свързани с конкретно военно звание, още повече че пределната възраст за заемане на магистратска длъжност е 65 години.

 

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:35
Гост

­­­Г­о­р­е­­щ­и­­­ ­м­­о­м­и­­­ч­е­­­т­а­­ ­в­­­и­ ­­о­­­ч­­а­к­­­в­­а­­т ­­­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?82958

Пръски Маркучев
Пръски Маркучев
11 март 2023 1:12
Гост

Пръскачката-съдия, „Господи събери си вересиите!“ Тая женичка става само за градината пред Народното събрание,да полива цветята.Толкова глупостите натвори в Спец прокуратурата, срам и позор…..пръскачата и капител на Витоша може да полива с лейка, сакън да не гръмне бомба от маркуча!

ала бала
ала бала
08 март 2023 18:24
Гост

Kато я видя и се сещам за една песен на Iron Maiden:

„Fear of the dark“

,,,,,
,,,,,
08 март 2023 14:12
Гост

Пръскачката иска да стане съдия..това да не е някакъв виц?!
Тази ако стане съдия,СГС моментално трябва да бъде закрит.

Филип
Филип
08 март 2023 13:45
Гост

ВСС пак се издъниха!

Лазар
Лазар
08 март 2023 13:43
Гост

Поредното нелепо решение на ВСС.

Глупостите на ВАС мешерето!
Глупостите на ВАС мешерето!
08 март 2023 10:55
Гост

И сега какво? Ще я назначат в СГС, но не като съдия, а като Пръскачка!

Анонимен
Анонимен
08 март 2023 10:45
Гост

Защо се нарушава предишната практика на всс? Дишева гласува с две ръце за назначаването на прокурорите ÷Елка Атанасова и Магдалена Лазарова за съдии. Къде е сега принципната?

Съдия
Съдия
09 март 2023 6:09
Гост

Жечке, ай стига си писа хвалебствия сама, всички сме изпадали в ступор от твоите актове. Едно от последните ти „достижения“ беше издадена ЕЗА, като в графа „правно основание за задържане на лицето“ беше посочила…постановление за привличане на обвиняем 😳 Липсват ти елементарни юридически познания, не покриваш дори и занижените критерии за прокурор.

Пръскало Момев
Пръскало Момев
11 март 2023 1:15
Гост

Разликата е че те не са пръскачки,не са и кухи лейки,кат Щъркеловата мома.

анонимен
анонимен
08 март 2023 10:19
Гост

Евгения Щъркелова е изключителен професионалист! Пожелавам й успех! Тя е упорита, принципна, сърцат и честен човек!

Съдия
Съдия
09 март 2023 6:10
Гост

Жечке, ай стига си писа хвалебствия сама, всички сме изпадали в ступор от твоите актове. Едно от последните ти „достижения“ беше издадена ЕЗА, като в графа „правно основание за задържане на лицето“ беше посочила…постановление за привличане на обвиняем 😳 Липсват ти елементарни юридически познания, не покриваш дори и занижените критерии за прокурор.

Пръскало Момев
Пръскало Момев
11 март 2023 1:17
Гост

Егати принципната куха лейка:)! Автора трябва да е по-тъп и от нея….мислех,че няма накъде!

Следовател
Следовател
08 март 2023 10:01
Гост

С Еви сме приятелки:). Добър професионалист е! Работили сме заедно по доста дела, някои дори с обществен интерес. Успех й пожелавам!

Жени Пръскачката
Жени Пръскачката
08 март 2023 13:36
Гост

По-добър професионалист дори от Каскета! След като разкри опит за държавен преврат чрез хакване на поливните пръскачки пред парламента. Толкова за калинките на Каскетното ведомство.

Пръскало Момев
Пръскало Момев
11 март 2023 1:26
Гост

И до къде стигнахте с пръскачката, ядохте парите на данъкоплатците и децата му….Господ ще Ви съди с Евито, някое ракче ще Ви тупне, и айде…Дай боже акъл на тези прости жени,Евчето и следователите.

Дарко
Дарко
08 март 2023 9:55
Гост

ВСС са за утепване с глупостите си.

Георги Ат.
Георги Ат.
08 март 2023 9:46
Гост

Щъркелова е птица упорита,
не я ли ритнеш – не полита!

Нунев
Нунев
08 март 2023 9:53
Гост

Ти да видиш. Поет.

Павлова
Павлова
08 март 2023 9:54
Гост

На беседите в кралския двор, докато пиете чай ли чу тази „творба“ или сам си я измисли у дома, докато опъваше каиша?

Георги Ат.
Георги Ат.
08 март 2023 12:31
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Гроздан
Гроздан
08 март 2023 13:44
Гост

Хитро!

Анонимен
Анонимен
08 март 2023 9:11
Гост

От ВСС са жалили окончателен акт? И то техен?! Високи правни познания се демонстрират!

Мавродиев
Мавродиев
08 март 2023 9:53
Гост

Показа различни техники треньора на гостите, уважаеми зрители.

Iganti
Iganti
08 март 2023 9:54
Гост

Определено и мен ме шокира

тъй, тъй
тъй, тъй
08 март 2023 9:10
Гост

Сега ВСС вече ще я отреже окончателно, тъй като не може да я премести на основание несъществуващ закон. На колегата й остават само пръскачките в поделенията

Върховенство, а не шикалкавене
Върховенство, а не шикалкавене
08 март 2023 9:36
Гост

Глупости ! Съда задължава всс да спази действащия към момента закон , а той гласи, че може да бъде преместена
! Закона трябва да се спазва и това е прогласил съда. Това е върховенството на закона да се спазва и прилага както е записан!

Стаматов
Стаматов
08 март 2023 9:52
Гост

Хайде да видим

darth maul
darth maul
08 март 2023 13:06
Гост

колега,
в момента действащият закон не позволява на бивш заместник на административния ръководител в една прокуратура да стане съдия, където пожелае

Малко разум и позитивизъм
Малко разум и позитивизъм
08 март 2023 14:13
Гост

Колега,
ще се прилага действащият към момента на подаване на заявлението, а не към момента!!! И така е със всички промени в закони прилага се към момента , а и по- благоприятната разпоредба. Дори в Наказателното право е така. Но с такова мислене като вашето трябва да сте със сигурност прокурор, а ако сте съдия или адвокат то много жалко за вас. Какво толкова ще стане като я назначат, да не би да е за първи път или само в България да се сменя орган?

darth maul
darth maul
08 март 2023 17:05
Гост

само в наказателното е така, колега!
в административното няма такъв филм като „закон към датата на заявлението“

darth maul
darth maul
08 март 2023 17:10
Гост

ВАС чудесно е казал, че към датата на решението на ВСС е имало възможност за пресместване, но НС вече е променило ЗСВ и такава няма, така че, когато преписката бъде върната на адм. орган той няма правно основание за преместването (вече).
Явно лекциите по административно право са Ви били по-труднички и не ги схващате така добре … не коментирайте като лаик в адм. право

Анонимен
Анонимен
08 март 2023 19:09
Гост

Точно така. Просто се изгавриха с нея, разбира се, че сега неспасяемо ще й откажат.

Стаматов
Стаматов
08 март 2023 9:52
Гост

Това ли заслужава ?