Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) е трябвало да уважи желанието на бившата зам.-шефка на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова и да я премести в Софийския градски съд (СГС) през февруари тази година. Това реши тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) с председател Росен Василев и членове Хайгухи Бодикян и Весела Николова (докладчик).

В края на януари Евгения Щъркелова поиска да бъде преместена от спецпрокуратурата в СГС на основание чл. 169, ал. 5 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), който гласи: „След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт“.

На 22 февруари СК на ВСС отказа да преназначи Щъркелова в СГС, защото към онзи момент в спецпрокуратурата e имало 22 свободни щата, девет от които обявени на конкурс, а други осем беше възможно да бъдат заети по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт – повишаване по вече приключил конкурс.

При толкова свободни места в СП, има възможност Евгения Щъркелова да бъде преназначена там, след като бъде освободена като зам.-шеф, беше мнението на кадровиците. По онова време свободни места имаше и в СГС.

Кадровиците коментираха и предвидения към онзи момент кариерен бонус в чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, като посочиха, че той се отнася до възможността за преместване в същия по вид орган на съдебната власт. „Съгласно тази разпоредба, връщането на друга по вид длъжност би се явило повторен бонус за магистратите. Съобразно законовите изискванията, преминаването на прокурорa на съдийска длъжност става чрез конкурс за повишаване или преместване, включващ и проверка на знанията за заемане не длъжността по реда на чл. 189, ал. 4 от ЗСВ чрез писмен изпит по конспект“, мотивира се СК на ВСС.

Щъркелова обжалва отказа да бъде преместена.

Междувременно обаче влязоха в сила промени в ЗСВ, с които от една страна бяха закрити специализираните съдилища и прокуратури, а от друга беше променен и чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, който вече гласи следното: „След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата, по тяхно искане, се връщат на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор или следовател или остават на длъжност съдия, прокурор или следовател в органа на съдебната власт, в който са заемали длъжността административен ръководител, съответно заместник на административен ръководител“. Т.е. отпадна опцията магистратите на административни длъжности да избират равен по степен орган, в който да бъдат преместени.

След закриването на спецпрокуратурата, Щъркелова беше преназначена във Военно-окръжната прокуратура в София, където да чака и решението на ВАС по молбата си да стане съдия.

Сега ВАС отменя отказа на Съдийската колегия да я назначи за съдия в СГС. Според съда чл. 169, ал. 5 от закона в предишната му редакция предвижда изричната възможност за магистратите, заемали длъжността административен ръководител, да бъдат назначени на равна по степен длъжност без ограничение и забрана това да стане в друг орган на съдебната власт. „Визираните хипотези са алтернативни, а не евентуални, като единственото условие за назначаване на равна по степен длъжност е да има свободна длъжност“, казва ВАС.

Тричленният състав пояснява, че към датата на отказа на Съдийската колегия, Щъркелова е заемала административна длъжност и в СГС е имало свободно място, на което да бъде преназначена. „По делото е безспорно установено наличието на свободна щатна бройка за съдия в СГС, както и категоричното желание на Щъркелова да бъде назначена там. При тези обстоятелства, ответникът е следвало да уважи искането ѝ“, изтъква съдът.

ВАС не споделя доводите на кадровиците, че би било нарушение на изискванията за провеждането на конкурс при преминаване от една на друга магистратска длъжност в органите на съдебната власт. „Законодателят е регламентирал тази правна възможност като е оправомощил съответната колегия на ВСС да преназначава без конкурс съдии, прокурори и следователи, както сочат разпоредбите на чл. 130а, ал. 5, т. 1, т. 5 и т. 6 от Конституцията на Република България и чл. 30, ал. 5, т. 1, т. 5 и т. 7 от ЗСВ. Процедурата по чл. 169, ал. 5 от ЗСВ не е конкурсна процедура. Двете процедури са самостоятелни – имат различни цели и поради това различни методи за реализация. Конкурсната цели кариерната реализация и израстване на магистратите, а тази по чл. 169, ал. 5 – цели постигането на баланс в правосъдната дейност“, изтъква ВАС.

И решава: „Връща делото като преписка на СК на ВСС за ново произнасяне по искането на Евгения Щъркелова – заместник на административния ръководител на Специализираната прокуратура, гр. София за преназначаване по реда на чл. 169, ал.5 от ЗСВ на длъжност „съдия“ в Софийски градски съд“.

Сега Съдийската колегия ще трябва отново да се произнесе по заявлението на Щъркелова, но прилагайки променения материален закон, който вече не предвижда искания от нея кариерен бонус.

Евгения Щъркелова стана известна като наблюдаващ обвинител по делото „НАПлийкс“ за изтичането на данните на милиони българи от масивите на приходната агенция преди 3 години. Основен обвиняем по него е собственикът на „Тад Груп“ Иван Тодоров, който е обвинен в кибертероризъм, но делото още не е в съда. В хода на разследването прокурор Щъркелова каза, че целта на кибератаката е била дестабилизиране на политическата обстановка в страната и на правителството, всяване на смут и тревога в населението, като част от плана за това било и хакването на поливните системи пред парламента. Обвинението твърдеше, че идеята била да се активират пръскачките при преминаване на автомобили на президента и гости на парламента, с което да се създаде затруднение в придвижването.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кво толкова е станало ?
Кво толкова е станало ?
29 октомври 2022 14:25
Гост

Та ВАС в крайна сметка е приложил закона и е коригирал ВСС от което все недоволстваме , за какво се гневите не разбирам ? Защото персоната е прокурор ли или защото е от спеца ? Та тя е като всички нас и си търси място още повече пред закриването на спеца . Защо все хейтите и все ВСС , ВАС и ВКС са ви Трън в очите въпреки всички реформи и смени ? Не по я да е бил харесан нито един състав на ВСС все ги пустосвате и то след толкова “гениални” реформи от политиците и все удря на… Покажи целия коментар »

панта рей
панта рей
25 октомври 2022 11:01
Гост

Да пускат пръскачките.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2022 23:35
Гост

Този невероятен, този фантастичен Боби Михайлов!
Пардон, Росен Василев.

Стивън Кинг
Стивън Кинг
24 октомври 2022 21:15
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Ганьо
Ганьо
24 октомври 2022 20:14
Гост

глупости

Ужас
Ужас
24 октомври 2022 19:50
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
24 октомври 2022 18:49
Гост

То и съдиите от Спеца като ги преместиха в СГС пак същото стана – без конкурс от първа инстанция станаха въззивна и сега мазане яко. Един прокурор като съдия ще се преглътне. Важното беше някой дела и някой подсъдими, да не бъдат осъдени, делата да се влачат, хората да се покрият, да се замете всичко, да изчезне някой свидел, някой документ и пито – платено, както е казал народа. Ама пак за тези ПП и ДБ гласуват. Всичко се срива, а те ръкопляскат и хвалят „реформата“.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2022 18:32
Гост

Ама реформата си я бива. Да назначат всички в СГС, било съдии, било прокурори и най-накрая да прекратят командироването на тримата от СРС, че много нагло стана и тяхното преместване без конкурс, замаскирано като безсрочно командироване. Кошмар! Щъркелова пък, която не можа място да си намери, сега съдия й се ставало. Хайде холан. Чистачките, къде ги преназначихте, сигурно и те в СГС. Трябва вече да я пристрояват и надстрояват Съдебната палата, защото страшен мерак за там. Куцо, кьораво, сакато, прокурор, съдия, секретар, деловодител, чистач и знайни и незнайни звезди. Кога Хр.Иванов и Н.Йорданова, Крум Зарков? Само те останаха на опашката… Покажи целия коментар »

:)))
:)))
24 октомври 2022 17:27
Гост

Работил съм колегиално с Евгения. Не знае какво е авансов данък, понеже стана въпрос за това. Не знам къде е завършила. Дано не е в ЮФ на СУ, чеее….лошо….

665
665
24 октомври 2022 21:05
Гост

Ти пък много разбираш като коментираш по сайтовете 😂😂😂

кики
кики
24 октомври 2022 16:47
Гост

тази дамата с пръскачките ли е

Жената с пръскачките
Жената с пръскачките
24 октомври 2022 17:52
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Шесто
Шесто
24 октомври 2022 16:37
Гост

ВАС – втора камара на ВСС, истинският кадрови орган на съдебната власт.

Симеон
Симеон
24 октомври 2022 15:47
Гост

Поредната издънка на СК на ВСС!

Кики
Кики
24 октомври 2022 15:47
Гост

Това ВСС вече да се маха. Така и така нищо не вършат.

Не баш
Не баш
24 октомври 2022 15:50
Гост

този път не е на СК, а на ВАС

Правилно
Правилно
24 октомври 2022 15:30
Гост

Ем, колежката Щъркелова вече не иска да е прокурор, иска да е съдия, тъй като там не се изисква да се нагърбваш да доказваш, че е извършено престъпление и да се бориш с неконтролируемите претенции на защитниците на двете страни. Стоиш си там и просто решаваш. Нормално. Една и съща заплата, но повече работа за прокурора.

Шнел
Шнел
24 октомври 2022 15:27
Гост

Е остана и да не е така

Архимед
Архимед
24 октомври 2022 15:26
Гост

Пишете за Гешев да видим кви да гъврши. Тия бити карти никой не хо инрересуват

Лидия
Лидия
24 октомври 2022 15:26
Гост

Баница да правя ли?

Аркадаш
Аркадаш
24 октомври 2022 15:25
Гост

Как случихме на поръчково ВСС, което като виждам ситуацията в държавта зацикли и ще е така с години

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2022 15:25
Гост

Това не беше ли Жени Пръскачката – едно от лицата на Каскетното ведомство, разкрило опит за държавен преврат чрез хакване на поливните пръскачки пред Народното събрание?

Лозан
Лозан
24 октомври 2022 15:48
Гост

Точно тя е.

Аркадаш
Аркадаш
24 октомври 2022 15:25
Гост

Не очаквм адекватност от сегашното ВСС

Лазар
Лазар
24 октомври 2022 15:49
Гост

Доказват го ежедневно с поведението си.

Дани
Дани
24 октомври 2022 15:24
Гост

Нали е назначена някъде

Kino
Kino
24 октомври 2022 15:24
Гост

Много важно.

Popo
Popo
24 октомври 2022 15:24
Гост

Това е вСС

След дъжд, качулка!
След дъжд, качулка!
24 октомври 2022 15:20
Гост

Направо във ВАС да я бяха назначили!
Сега, къса клечка, да марширува по плаца в почивката между лицевите опори и скачането без парашут!

Popo
Popo
24 октомври 2022 15:25
Гост

Какво говориш бе