Бивш спецобвинител спечели дело срещу Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) за отказа ѝ да го премести в органa, в който поиска да работи след закриването на Специализираната прокуратура. Решението е на Върховния административен съд (ВАС), който върна преписката на ПК на ВСС за ново произнасяне.

Става дума за Антон Мицов, който при закриването на спецпрокуратурата, поиска да бъде преназначен във Военно-окръжната прокуратура в София. В периода от 2005 г. до началото на 2021 г. той е бил военен следовател там.

Вместо това, Прокурорската колегия го премести в натоварената Софийска градска прокуратура.

В мотивите си кадровиците записаха, че по отношение на военните прокурори е въведено изискването в чл. 161, ал. 5 от ЗСВ след назначаването им се приемат на военна служба и им се присвоява офицерско звание.

При преназначаване на длъжност „прокурор“ във военна прокуратура, в случай на повторно приемане на лицата на военна служба, те следва да отговарят на изискванията на чл. 141, ал. 1 от ЗОВСРБ, с изключение на изискването да не са по-възрастни от 40 години, както и на други допълнителни императивни условия, едно от които е към датата на приемане на военна служба да им остават не по-малко от 5 години до навършване на пределната възраст по чл. 160 за военно звание, изискващо заемане на длъжността“, изтъкнаха членовете на колегията.

Те отбелязаха, че Мицов е бил военен следовател от юни 2005 г. до януари 2021 г. като от 2010 г. е повишен във военно звание „полковник“.

Видно от кадровото досие на прокурор Мицов, същият не може да бъде преназначен във Военно-окръжна прокуратура – София, тъй като не отговаря на изискването на разпоредбата на чл. 262, във връзка с чл. 141, ал. 6, т. 2 от ЗОВСРБ“, изтъкнаха от ВСС.

Разпоредбата на чл. 141, ал. 6, т. 2 от закона за отбраната гласи: „На военна служба могат да се приемат и лица, изпълнявали военна служба (кадрова военна служба), ако към датата на приемане на военна служба им остават не по-малко от 5 години до навършване на пределната възраст по чл. 160 за военното звание, изискващо се за заемане на длъжността“.

Мицов е на 55 години, точно толкова е пределната възраст за военна служба при офицерите.

Чл. 262 от ЗОВСРБ урежда въпросите с военната служба във военните съдилища и прокуратури.

Мицов обжалва отказа да бъде преместен във ВОП-София и тричленен състав на ВАС с председател и докладчик Георги Георгиев и членове Юлия Тодорова и Десислава Стоева, отменя решението на Прокурорската колегия.

Разпоредбата на чл. 262 от ЗОВСРБ е в раздел ХIV „Военна служба във военните съдилища и прокуратури“. Разпоредбата на чл. 262, ал. 1 гласи, че Военната служба във военните съдилища и прокуратури се изпълнява при условия и по ред, определени с този закон и със Закона за съдебната власт (ЗСВ). Според чл. 262, ал. 2 ЗОВСРБ военнослужещите от военните съдилища и военните прокуратури се приемат и освобождават от военна служба след решение на ВСС и в изпълнение на това решение административният ръководител на съответния съд или прокуратура издава заповед за приемане или освобождаване от военна служба, съгласувано с министъра на отбраната. Или, първо се взема решение за назначаване според ЗСВ, след което се преценяват изискванията за приемане на военна служба. Според ал. 3 административният ръководител на съответния съд или прокуратура присвоява военно звание, повишава в по-горно, съответно понижава във военно звание при условията, приети с този закон, съгласувано с министъра на отбраната. Според ал. 2 за военнослужещите от военните съдилища и военните прокуратури не се прилага изискването на чл. 141, ал. 1 , т. 2, според което изискване възрастта да е под 40 години. В ЗСВ няма изисквания за военни звания за заемане на длъжността военен „съдия“ във военен съд и „прокурор“ във военна прокуратура, тъй като званието се присвоява след заемане на длъжността и длъжностите не са обвързани със звание по ЗОВСРБ“, посочва ВАС в мотивите си.

Що се отнася до позоваването на чл. 141, ал. 6, т. 2 от закона за отбраната, върховните съдии изтъкват, че в ЗСВ няма изискване длъжностите във военен съд и военна прокуратура да са свързани с конкретно военно звание, още повече че пределната възраст за заемане на магистратска длъжност е 65 години.

С тези аргументи ВАС отменя решението на ПК и ѝ връща преписката за ново произнасяне по същество. Решението е окончателно.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:38
Гост

­­­Г­­­о­­р­­­е­­щ­и­­ ­­­м­о­­м­­­и­­­ч­е­­т­а­­­ ­в­­­и­­­ ­о­­ч­­а­к­в­­а­­­т ­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?80281

Редник от запаса
Редник от запаса
22 декември 2022 10:24
Гост

Това “изчадие” военна прокуратура и военен съд трябва моментално да се закрие. То армия нямаме иначе една камара безработни прескъпо платени “магистрати”. Колегите им на районно ниво се спукват от работа, а те горките само се чудят какво кафе или нещо по-силно да изконсумират. Дано час по-скоро този юридически тумор бъде отстранен от Съдебната власт.

Каква каскетна драма!
Каква каскетна драма!
21 декември 2022 19:23
Гост

Тоя що не вземат да го уволнят! Да го произведат генерал и айде в запаса! Сигурно и 1 дело не е изкарал, като прокурор, а кашата къде да го уредят е за серия от „Розовата пантера“!

Пвседозаконотворциъе са виновни тоя път
Пвседозаконотворциъе са виновни тоя път
21 декември 2022 10:43
Гост

Не е виновен ВСС тоя път, а Законидателя в лицето на юридическите гении на промяната и на Пукавото Наде , ааа щях да забравя и Големите юристи Крумчо и Божанката те изобретиха разни квоти и други негативизми при закриването на Спец- а ! Те промениха стрия текст , който имаше и практика по него “ на равна по степен длъжност “ и Съвета спокойно щеше да си разсъждава кой къде да иде . Но когато юридически реформи се правят от неподготвени хора така ше е ще кма пострадали хира ! Когато др път се извършваха подобни реформи Законодстеля даде възможност… Покажи целия коментар »

Нестимир
Нестимир
21 декември 2022 10:02
Гост

Подкрепям съда

Берлина
Берлина
21 декември 2022 10:01
Гост

Глупости на търкалета

Любенов
Любенов
21 декември 2022 10:01
Гост

Мазало в съда

Джонката
Джонката
21 декември 2022 10:01
Гост

Обикновено в такива ситуации ако изобщо на някой вув ВСС му пука, то е да се гледа, като мачка

Анонимен
Анонимен
21 декември 2022 10:00
Гост

Нищо ново под слънцето. ВСС си дърпа конците и урежда техни си хора

Анонимен
Анонимен
21 декември 2022 10:00
Гост

Чакай ти от ВСС да има резултата

Анонимен
Анонимен
21 декември 2022 10:00
Гост

ВСС са нещастници

Даm
Даm
21 декември 2022 9:27
Гост

Трябва да започне отнякъде. Те някои прокурори в СГП са толкова неграмотни, че се чудя направо как са се уредили там.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2022 10:02
Гост

Абсолютно

“Ние сме съдебната власт, Лозане!”
“Ние сме съдебната власт, Лозане!”
21 декември 2022 9:00
Гост

… и тишина…

Калпак Бобоков

Анонимен
Анонимен
21 декември 2022 9:00
Гост

То много хубаво така. Има нужда от хора в СГП, ама той военен. Аргументът за натовареността е напълно валиден!

Анонимен
Анонимен
21 декември 2022 9:12
Гост

Не мислите ли, че всеки има право да прецени как да се развива кариерата му. А и като военен следовател не е разследвал всички състави, опит в СП надали е придобил, така че колко да е полезен в СГП.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2022 10:03
Гост

Валидна ти е главата!

Бай Митьо
Бай Митьо
21 декември 2022 11:43
Гост

А някой да се сеща за разликата в заплатата? Едно за прокурор и второ за полковник. Смятайте!

Само питам
Само питам
21 декември 2022 11:48
Гост

Защо и двете дела на прокурора са гледани от едни и същи съдии?

Това е разликата - комютър и човек
Това е разликата - комютър и човек
22 декември 2022 9:02
Гост

Защото така ги е избрал компптъра. Това е системата за случаен избор всъщност. Тя е за случаен, а не за справедлив избор . Това е разликата между това , компютър / програма да изби Ира и човек/ Председател . Ако неше избора даден на човек , той щеше да съобрази , но компютъра е безмилостен и безсмислен ! То така ше стане навсякъде , където се въведе изцяло електронно то , което е въздигнато до “свещенна крава “