Служебният кабинет настоява за 10-процентов ръст на заплатите на магистратите и съдебните служители. Висшият съдебен съвет (ВСС) обаче държи на заложените от него 20%.

Това стана ясно на днешното заседание на Пленума на ВСС, на което беше разгледан проектът на бюджет за 2023 г., предложен от правителството.

В него Министерският съвет е предвидил 10% ръст на възнагражденията на съдиите, прокурорите, следователите и служителите и 15.6% увеличение на заплатите на младшите магистрати.

Пленумът на ВСС обаче не се съгласи с тази актуализация и настоява да се заложат средства за 20% ръст на възнагражденията, каквито са предвижданията на съвета, приети още през септември м.г., мотивирани най-вече с високата инфлация (виж още тук и тук).

Неотдавна стана ясно, че Министерството на финансите предлага 10% ръст на заплатите само за младшите магистрати и за хората, заемащи изборни длъжности, каквито са членовете на ВСС. Тогава Пленумът напомни на финансовото министерство, че той определя възнагражденията в съдебната система и това негово правомощие произтича от стандартите за независимост на съдебната власт (виж повече тук).

Днес стана ясно още, че МС залага в бюджета по-високи приходи от съдебни такси. Няколко поредни години в съдебните бюджети те бяха в размер на 95 млн. лева, сега правителството предвижда 100 млн. лева.

За 2023 г. кабинетът предлага бюджетът на съдебната власт да бъде 1 087 529 000 лв., което е със 105 117 000 лв. по-малко от заложеното в проекта, изготвен от ВСС, който е за 1 192 646 000 лв.

Парите няма да стигнат, за да се изплатят на 100% предвидените от съвета допълнителни възнаграждения съобразно степента на натовареност (чл. 233, ал. 6 от ЗСВ), стана ясно от думите на представляващия ВСС и председател на бюджетната комисия Боян Магдалинчев. Разчетите на Министерския съвет сочат, че ще бъдат осигурени до 73% от средствата за премии за натовареност.

ВСС заложи 54 млн. лв. за ДМС на магистратите за натовареност като за съдилищата са 23.6 млн. лева. Предвидено беше изключително и високо натоварените съдилищата да получат по три индексирани заплати, а средно и ниско натоварените – по две актуализирани заплати. За прокуратурата са предвидени 26.5 млн. лева за ДМС.

Същевременно днес стана ясно, че ще има пари, за да се доплати разликата в сумите за облекло за служителите (виж повече тук).

Боян Магдалинчев обясни още, че правителството значително е намалило размера на капиталовите разходи спрямо заложените от ВСС. Според проекта за бюджет на съвета те са в размер на 73 533 700 лв., а МС залага 26 570 000 лв., което е с 46.9 млн. лв. по-малко.

В бюджета МС е предвидил половин милион долара за експертизи по разследването срещу „Нексо“, както и средства за годишен абонамент за две платформи, осигуряващи помощ при разследването на криптопрестъпления (виж още тук).

След като докладва какво предлага служебният кабинет, Магдалинчев предложи, а ВСС единодушно реши да не съгласува проектобюджета в частта за съдебната власт и да настоява за разчетите и прогнозите, които самият съвет вече прие през септември 2022 г.

 

81
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
В прокуратурата заплати не им трябват
В прокуратурата заплати не им трябват
28 април 2023 8:21
Гост

Имам въпрос към конкретен прокурор-бандит(той може би чете този сайт, та може да отговори ако иска). През 2007 прокурор продаде името на защитената свидетелка Й.З. на мафията, и тя беше убита 2 часа преди да свидетелства. Бивш главен прокурор пред 24 часа каза,че прокурор е продал името на свидетелката. https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/2508349 При положение,че 3 или 4 прокурори знаеха името на свидетелката беше въпрос на изследване с полиграф, за да се узнае кой е прокурорът-бандюга. Това не беше направено, хич не ме вълнува,че няма процесуална стойност. Че бивш главен прокурор каза пред 24 часа ,че прокурор е продал името, и самата прокуратура… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 април 2023 6:20
Гост

Едните предлагат 10, другите искат 20, накрая ще се срещнат на 15…, но нека се изнесат и да се публикуват официални данни за инфлационната индексация на заплатите в министерствата и техните прословути дмс-та!

15 процента арестувани-малко е, но е добро начало
15 процента арестувани-малко е, но е добро начало
28 април 2023 8:02
Гост

Какви 15 процента визираш? За арестувани корупционери от бандитската съдебна система ли визираш? Малко е! Но все пак-ако се случи-ще е чудо. Малко, но положително начало. Ти вътрешно инфо ли имаш, щото аз не вярвам да се случи! Все пак-и 15 процента да бъдат арестувани ще е чудото, което ще дръпне държавата напред-цяла държава е в плен заради срасналата се с престъпността съдебна система. Както стана в Румъния. Държавата им дръпна напред, след като няколкостотин румънски съдебни бандити бяха пратени в затвора, по времето на Кьовеши. По времето на Кьовеши прокурорите и съдиите отиваха на работа със сакче с бични… Покажи целия коментар »

Нопорочната Магдалина от Го е Делчев
Нопорочната Магдалина от Го е Делчев
28 април 2023 20:20
Гост

Особено ДМС и заплати др проекти в Министерство на финансите трябва да се видят
Но финансовия проблем на съдебната система си е ясно че е от председателят на финсновата комисия който е песиионер и си пита онова чудейки се как да св подмаже на управляващите,които и да са те неподражаемия Бобката Мадалинкова . Това е финансовия гробокопач на съдебната система. Досега не е имало толкова некомпетен преставяващ и председастел на финансите . Би било редно тази непорочна Магдалина да се оттегли най малко от постовоте си защото е нелигитимен песионер освен че е неук

Смазваща статия за престъпността във властта
Смазваща статия за престъпността във властта
28 април 2023 2:52
Гост

Смазваща статия за корупционерството във властта, в т.ч. и съдебната система. https://www.segabg.com/category-observer/arest-osveti-porednata-masonska-mrezha-oplela-vlastta Убиец от НСО с връзки в съдебната система, масонски кръгове, предупреждения кой да бъде арестуван, прокурор-изнудвач-иде реч за случая от 2007 г., думите на Велик майстор–че за да са те добре, всички около тях трябва да са добре, за -цитирам думите на политик за „впиянчени ченгета от Държавна сигурност, които си играят на рицари и се обличат в чаршафи“. Да оставим случаят с убиецът от НСО(вж статията),че е поддържал стотици телефонни контакти с действащи магистрати-магистрат да говори по телефона с доказан поръчков килър от УБО е ужасяващо-за какво… Покажи целия коментар »

Ттннгжгн
Ттннгжгн
27 април 2023 20:36
Гост

Предвид факта на увеличение броя на делата от т.нар мигрантска вълна на ниво районен съд, увеличения брой Европейски заповеди да арест, увеличения брой финансови санкции, мерки, дела по несъстоятелност, дела с КПКОНПИ, дела с ОПГ и т.н на ниво Окръжен съд и неразкриването на нови щатни бройки, съдебните служители и магистрати са подложени на изключително висока натовареност, невъзможност да се спазват срокове, забавяне при насрочване на делата предвид факта, че дори съдебните зали не достигат, за да се разгледат в о.с.з., да не говорим, че през последните две години изобщо не можем да говорим за съдебна ваканция, делата си вървят… Покажи целия коментар »

огромни заплати, без лична отговорност, корупция
огромни заплати, без лична отговорност, корупция
28 април 2023 2:35
Гост

Глупости. Натовареността е ниска, а инсталираните-огромен брой. Никаква лична отговорност. За каква натовареност говориш в провинциален административен съд, или в апелативен съд, или в курорта-ВАдмП, или в провинциална прокуратура, или в неработещото следствие, или във военното правосъдие, или в селски окръжен съд?! Демографски срив, нови назначения-това е перверзия. Да не коментирам и,че наличието на стотици върховни съдии е …нередно. ВС трябва да е от 12 съдии. 12, а не стотици, в два върховни съда. Съдебната система при население 6 млн е три пъти повече , отколкото когато населението беше 9 млн през 80-те години. На който му е трудно-да напуска-мераклии… Покажи целия коментар »

16-ти април
16-ти април
28 април 2023 12:04
Гост

Глупостите ги пишете Вие, уважаеми! Защото явно не сте наясно, че след 1989г. започнаха десетките хиляди спорове за комунални сметки – Топлофикация и т.н., каквито нямаше преди това. Само тези дела тип калкулация претоварват съда с глупостта на българина, че не трябва да си плаща сметките…Отделно всякакви квелоранти заливат ежедневно съд и прокуратура с измислени молби и жалби, но които молби трябва да се разгледат и се дължи произнасяне. Съдебната система е огледало на нивото на обществото – а то днес е безотговорно, арогантно и неспазващо никакви правила. Знаете ли, че НЯМА съдия в която и да е друга държава… Покажи целия коментар »

Човек
Човек
27 април 2023 19:01
Гост

Абе, хора, тва са съдебни пари – от такси у т.н. държавният бюджет просто ги връща на тези, които са ги събрали. Така че няма да се вземат от ВАШИТЕ пари, за да ги изядат гадните магистрати. Споко!

aла бала
aла бала
27 април 2023 20:51
Гост

дебелаците в тоги няма да им увеличат заплатите – е*ати и кефа 🙂

Анонимен
Анонимен
28 април 2023 2:39
Гост

Глупости. Съдебната система е на издръжка на държавна субсидия.
Доходите от престъпна дейност, корупция, изнудване-отделно-вж осемте джуджета за какви суми иде реч от престъпна дейност.

За какво са заплатите, като доходите от рекетиране на граждани-осигуряват предостатъмна издръжка. Я виж не само осемте джуджета, и случая с рекет от 2007. Дори съд каза,че прокуратурата има условия да получава доходи от рекетиране на граждани:

Таксите не стигат доникъде-те са около 10 процента от издръжката.

https://www.segabg.com/category-observer/arest-osveti-porednata-masonska-mrezha-oplela-vlastta

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 17:28
Гост

Да! Аз съм съгласен, че преподавателите по Право трябва да получават колкото един магистрат. Но, има едно НО, всички, които сме завършили ЮФ, знаем, че във Факултета го караме на самоподготовка, разни комплексирани професори, доценти, асистенти те плашат, че няма да завършиш, не знам какво си. За тях и 1000 лв. са им много. Да не говорим, че 1/2 от лекторите отсъстват без причина от лекции, не се обясняват, спекулират с изпити и тем подобни. Така че…

Закривай! Уволнявай! Лустрирай!
Закривай! Уволнявай! Лустрирай!
27 април 2023 17:25
Гост

Крайно време е за МАСОВИ СЪКРАЩЕНИЯ, повтарям- МАСОВИ, на раздутата и самозабравила се, отрупана с привилегии, опасна за правовия ред и законността* съдебна система. Съкращенията да са без преназначаванки, и без закешване с 20 заплати. Къде го има това да те съкратят, и да ти платят 20 заплати, на плебса му се дава по една заплата при съкращение. Съдебната система се състои от 15 000 -магистрати и администрация-че това е повече от армията! Заплатите са огромни-с пъти повече от професорската заплата, дори младши съдия получава повече от ректора на СУ! Привилегиите несметни-къде го има това 4000 лв безотчетни пари за… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 20:02
Гост

Хайде да почнем т излишната администрация, а?!
Ама не само от тази в съдебната система, а да почнем от НС, МС, министерства, агенции, комисии, да направим 10 областни управи, повече не са нужни на малка България, тотално озлишният ТОЛ и т.н.. И най-вече от платените безсмислени писачи и говорители в медиите. Нека почнем от вас, гробари – администратори.

Итартсигам етахуд ад
Итартсигам етахуд ад
27 април 2023 22:58
Гост

В България справедливостта може да сръвнява с тази в Африка, не мисля че е нормално частните служители да бъдат пренабрегвани пред държавните. България е напълно нормално работодотел да не плаща заплати, осигуровки, истинско чудо е ако не ви осигуряват на 4 часа, това е масово в провинцията. Затова масово младите отиват в чужбина, а държавнити служители малко им било 6 заплати на края на годината, малко им било 20 заплати припенсиониране, малко е 4000 пари за дрехи, ще останат само държавни служители в тази държава, сигурен съм в това

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 17:10
Гост

Сегашните във ВСС кога най-после ще си вдигнат задниците от топлите столове?! Не им ли омръзна да висят по цял ден и да се чудят каква тъпотия да сътворят?

човек от народа
човек от народа
27 април 2023 16:31
Гост

Значи 40% от българите живеят под прага на бедността, а тези искат увеличение на тлъстите си заплати??? Бива ли такова безочие и безобразие тези срам нямат ли, не изпитват ли малко срам, от безмерната си алчност. Само за собствените си гъзове мислят, а народа е оставен да мизерува и гладува, но не важно е определени индивиди да си напълнят тлъстите гуши с пачки, а дали ги заслужават това е друг въпрос. Дали ще почнат да вършат 20% повече работа, за да се оправдае това увеличение- съмнявам се. Банда безполезни малоумници, които са се самозабравили и нямат никакъв морал и срам,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 17:06
Гост

Мила родна простотия – не давайте на другите, защото аз нямам.

човек от народа
човек от народа
27 април 2023 17:14
Гост

как ще има за другите, когато крадливи индивиди като тези в съдебната власт грабят нагло и безочливо от народа с гъзовете си и не остава пукната стотинка

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 17:17
Гост

Каква завист, какво чудо. Магистратите по закон нямат право на други допълнителни доходи, освен да преподават и то на хонорар (едва 5% го правят). И живеят само от заплата и бонуси. Докато ТИ можеш ако щеш и 20 дейности платени да вършиш и да забогатееш за нула време. Така че, хайде да мислим по-рационално.

човек от народа
човек от народа
27 април 2023 17:23
Гост

Господине, личи си, че вие сте част от тази престъпна шайка, наречена съдебна власт, че така ги браните свирепо със зъби и нокти. Не ви ли стигат тлъстите заплати, които получавате, че ревете за още и още и още, а работата, която вършите не струва и 5 стотинки? А това, че пенсионерите умират в мизерия, това, че няма пари за здравеопазване, това че няма пари за учители и преподаватели не ви интересува, нали? Защото сте научени само да прибирате и да се угоявате, без всякаква съвест и мисъл за другите? Заради такива като вас сме на този хал!

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 17:31
Гост

Интересно е, че го казвате, защото всъщност сме „на този хал“ именно заради такива като Вас, но е твърде дълго за обяснение, а и не очаквам да ме разберете.

човек от народа
човек от народа
27 април 2023 17:35
Гост

Никакъв срам нямате, нали? Но нищо чудно ваща гнусна порода сте все такива, винаги някой друг ви е виновен, а вие сте перфектни и безгрешни, нали? Чудя се как гледате хората в очите, как спите нощем, когато сте такава долна твар?

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 17:45
Гост
човек от народа
човек от народа
27 април 2023 17:48
Гост
Глас Народен,Глас Божий
Глас Народен,Глас Божий
28 април 2023 20:18
Гост

Не заплатите на Съдебната система са проблем,а това,че Ви мързи да работите!!!
При положение,че не работите в Съдебната система няма как да знаете колко работа и натовареност има в Съда и колко много се трудят хората за тези заплати!!!

Student
Student
27 април 2023 16:24
Гост

Пашкунова ми водеше упражненията по наказателно право-особена част в СУ. Много е добра!

Закривай! Уволнявай! Лустрирай!
Закривай! Уволнявай! Лустрирай!
27 април 2023 17:26
Гост

А на мен ми гr води един политик и бивш министър, иде реч за преди много години. За 2 семестъра се появи 3-4 пъти.

Юрисконсулт
Юрисконсулт
27 април 2023 17:29
Гост

Т’ва Миков ли? Хахахах

Пашкун Дишев
Пашкун Дишев
27 април 2023 16:18
Гост

Керелска, Дишева, Пашкунова и сие каквито и мили очички да правят на изпровождане, надали ще дочакат похвали. Такива небивалици сътвориха до сега, та с едни проценти накрая ще замазват положението. Кого смятат, че могат да купят? Колкото по-бързо си отидат, по-добре. Пък до тогава може и 80% увеличение да си искат!

Юрисконсулт
Юрисконсулт
27 април 2023 16:07
Гост

Престанете да се сравнявате с лекарите:))). Ние, юристите, учим 5-6 години, докато придобием юридическо образование и правоспособност, но лекарите учат общо 12 години, докато придобият медицинско образование и лекарска правоспособност.

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 17:28
Гост

Абе колко учим? Имам колега за 5 години не се весна на упражнение и лекции, а и на изпит не съм го виждал-казват,че е идвал понякога дори и на изпити-ама това слухове. А днес е адвокат, и коментира колко младите хора са незнаещи. Че той самия като млад не се весна в университета, ама днес дава акъл за другите.

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 20:07
Гост

Във всяка специалност ги има. Е, и?

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 20:06
Гост

Глупости, вероятно си прост медиен писач, т.е. без познания за каквото и да било. Медицинско образование се придобива със завършване на МУ – 6 г. със стажа. И лекарска правоспособност. Бъркаш тези неща с медицинска специалност. Без такава сщо се работи.

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 15:59
Гост

Този Висш съдебен съвет, сигурно е единственият, който бива обруган и оплют от почти всички магистрати, но продължава да се бори за правото им да получават по-високи заплати, което в крайна сметка, не е задължително предвид цялата ситуация в държавата.
Това, за размисъл, на плювачите и съюзниците, не че това много им се отдава.

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 15:56
Гост

Този път подкрепям проекто бюджета. Ножицата между най- ниското магиструтско ниво и най- нисокото се разтваря от години. Все говореха, че трябва да се намали разликата в заплащането, но не го правят. Сега с бюджета това може да стане частично. Мисля ,че е редно по висока индексация да се даде и на магистрати от районно ниво, не само за младши. И да кажа,че съм на апелативно ниво и макар да не е в мой интерес смятам, че е справедливо.

Следовател
Следовател
27 април 2023 15:10
Гост

Аз преди бях разследващ полицай и наистина малко получавах, около 1000 лв. , а работа фул! Явих се преди 5 години на конкурса за младши следователи, успях да влезна. Ем, на месец имам по макс 3 дела! А като дознател по 500 досъдебни производства за мижави пари и лошо отношение! А сега като следовател съм с макс 3 дела на месец, а дори и по-малко, а с двойна заплата.

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 15:50
Гост

При следователите може и да е така, но има съдии с огромно натоварване. Не става въпрос само за брой дела. Натовареността не знам защо още така се изчислява. Огромна глупост е и това е ясно на всеки, но очевидно има нелицеприятни причини, поради което промяна още няма. Има съдии, натоварени с обемни и много сложни дела с томове папки и купища експертизи, които се отчитат като бройка, наред с дела от по10 страници, поради което отдавна следваше натоварването на магистратите да се изчислява по вече приетите коефициенти. Поне. Но не. Има съдии и с много бройки дела, и сложни при… Покажи целия коментар »

Judge
Judge
27 април 2023 16:09
Гост

значи не си следовател, щом заплатата я пишеш двойна спрямо тази на разследващ полицай….

Марина
Марина
27 април 2023 16:22
Гост

Много ми е интересно в кой ОСлО точно имате по 3 дела на месец и как ги сравнявате с тези, които сте работил като разследващ полицай.

Следовател
Следовател
27 април 2023 16:29
Гост

И да завиждате, сори! Явете за конкурсите и се намърдайте и вие! Много сме зле откъм натовареност. Даже ни възлагат разследвания по досъдебни производства, за които трябва да разследва именно дознател, само и само да отчитаме дейност. Не се оплаквам. Свикнал съм. 7 години бяха разследващ полицай. С колегите работим в пълен синхрон. Познавам работата им.

Студент в ЮФ
Студент в ЮФ
27 април 2023 15:01
Гост

Моят вуйчо е прокурор в ОП. Казва ми да се насоча към адвокатурата, там има много пари, според неговите думи, особено ако имаш име, тоест известен и търсен адвокат. Съветва ме да стоя далече от прокуратурата, защото пак по негови думи- хем много работа, хем малко пари.

:)))
:)))
27 април 2023 16:30
Гост

За да станеш известен адвокат ще трябва мнооогоо, ама мнооогоо късмет и труд. А и други работи:)))))))

Юрисконсулт
Юрисконсулт
27 април 2023 17:12
Гост

Човек, за София ако става въпрос, тук е пренаселено с адвокати, като повечето от тях за нищо не стават, и за да се откроиш от всички и да бъдеш най-търсен и следователно най-заплатен, ти трябва Божията сила…

стани продавач в мол!
стани продавач в мол!
27 април 2023 17:32
Гост

Съветвам да станеш продавач в мол. Хубава и почтена работа, интересна, динамична, възможности за развитие, срещи с хора, добра заплата, осигуровки, и най-важното-не паразитираш в бюджетния сектор, а сам разчиташ на себе си-което са качетва на достоен човек. Знаеш ли колко юристи от випуска ми са в мола продавачи?

aла бала
aла бала
27 април 2023 14:24
Гост

важни са лекари и инженери, а не разни корумпирани писачи на определения

ФЕН НА БУХАЛА
ФЕН НА БУХАЛА
27 април 2023 14:40
Гост

От лекарите по-големи корумпета има ли….Взимат повече от магистратите, усвояват разни пътеки без да се погрижат по адекватен начин за болните. Така че не ми пишете колко са важни. Ако нямаш пара в болницата си пътник.

aла бала
aла бала
27 април 2023 14:44
Гост

поне могат да спасят и помогнат,а писаЧите – не

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 14:47
Гост

Младите лекари взимат малко пари. Старите там хиени са богаташи, особено сред хирурзите. Слагат стендове на здрави сърца, за да точат от здравната каса.

Адв.
Адв.
27 април 2023 15:07
Гост

Двама приятели лекари имам. Просто да не ви казвам какви заплати взимат! Единият е уролог, има отделно частен кабинет, взима по 80 лв. за преглед, нищо че имаш и направление. На ден по 10 човека да прегледа -800 лв.! Отделно заплата от държавната клиника, отделно от операции, разни командировки в чужбина. Средно на месец по над 15 хиляди си докарва. Така че лекарите не ги мислете.

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 15:53
Гост

Те лекарите в момента са си писачи.
А един писач може също много да помогне – дела за домашно насилие, за принудително лечение, наказателни, граждански, административни. Идея нямате колко важни неща се решават често.
Най-излишни са джурналята, които най-често пишат глупости, от които никой няма нужда, вкл. и в този сайт.

Гут
Гут'ту
27 април 2023 16:35
Гост

Помага таратанци… Без пари ши му видиш задния номер

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 април 2023 12:18
Гост

На 15% да си стискат ръцете и агонията да приключва.

aла бала
aла бала
27 април 2023 12:58
Гост

ще си стискат анусите, забрави за 15 %

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 11:58
Гост

Друго е да си политик, народен представител – 10 хиляди заплата + 30 хиляди премия на всяко двумесечие.

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 11:54
Гост

За работата, която вършат заплатите на магистратите са прекомерни. С парите за стаж, за ранг и за дрехи те са между 5000 и 8 000 лв. Като прибавим 13 и 14 заплати и разните поощрения се вижда, че те се доближават до възнаграждението на президента. Да искат 20 процента увеличение означава да получават най- малко още по две минимални заплати.Безсрамници!

Възмутен
Възмутен
27 април 2023 11:57
Гост

Да не говорим за тези със занемарените дела.

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 12:27
Гост

Не знам откъде си ги вадите тия суми, но заплатата на районен съдия с ранг на окръжен е около 4000 лева с включен ранг и клас прослужено време. Съдиите с ранг на районен взимат към 3700 – 3800 лева.

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 14:58
Гост

Това са малко пари. Би трябвало за младши магистрат да е поне 9000 лв. Тогава вече ще има независимост.

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 15:21
Гост

Не знам малко ли са, много ли са, но това, което мога да кажа със сигурност е, че тричленно семейство в София с доходи от една съдийска заплата на районен съдия и обезщетение за гледане на дете, изкарва точно от една заплата до следващата, без луксозни разноски и без спестявания. Това е положението в момента от финансова страна. По-нагоре в йерархията може би са по-добре, нямам представа. За натовареност и брой реални работни часове на седмица изобщо няма да говоря.

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 15:20
Гост

Богато въображение имаш….

Judge
Judge
27 април 2023 16:11
Гост

Да си станал съдия, ама май не си

Борис
Борис
27 април 2023 11:48
Гост

Дали ще ги огрее?

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 11:49
Гост

Надали.

Дичо
Дичо
27 април 2023 11:42
Гост

Ще искат ВСС. Да не си ги вадят от джоба случайно.

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 11:34
Гост

За заплати пари няма, но половин милион долара за експертизи по едно дело, които пари държавата надали някога ще си възстанови дори да осъди някой – няма грижи. Въпрос на приоритети.

Симо
Симо
27 април 2023 11:43
Гост

E, Гешев поиска тези пари. Явно не е добре с математиката.

Влади
Влади
27 април 2023 11:26
Гост

Псуваме сега по ВСС, но това им е работата. Те искат, онези трябва да не дават и така.

Тодорина
Тодорина
27 април 2023 11:25
Гост

Стига са искали от това ВСС бе, стига бе. Парите все не им стигат де.

Герганов
Герганов
27 април 2023 11:25
Гост

Това е мерзост! И аз искам увеличение на заплатата ама шефа вика, че нямало как и вдига раменца.

Лидия
Лидия
27 април 2023 11:25
Гост

Е да де, магистратите настояват и ако кабинета се пречупи, то после бюджетния дефицит ще се оправя, като се режат ДМС-та на обикновените служители по общините и държавните институции. А те с какво са виновни точно? Има много съвестни и рбаотещи хора там!

Павлова
Павлова
27 април 2023 11:24
Гост

Това е пладнешки обир на хазната. И без това имаме дефицит.

Dunev
Dunev
27 април 2023 11:23
Гост

И ако увеличението е 10% какво ще стане? Магстратите няма да могат качествено да си вършат работата ли?

Николов
Николов
27 април 2023 11:23
Гост

ВСС да си гледа работата. Пари няма!

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 11:17
Гост

Малко се пооливат, заплатите в системата не са ниски и 10% е достатъчен ръст, дори и предвид инфлацията.

Джанго
Джанго
27 април 2023 11:17
Гост

To бюджет няма, тъй че всички сметки са без кръчмар.

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 15:14
Гост

Няма…няма…ама учителите искат 20…30…%.

Съдебен секретар
Съдебен секретар
27 април 2023 15:14
Гост

Какви са според Вас заплатите в системата? Интересно ми е какво мислите.

Ки.
Ки.
27 април 2023 16:20
Гост

На магистратите – добри.
А за теб, при така предложения бюджет, увеличение от 118,70 лв., от които 11,87 данък.

1912
1912
27 април 2023 11:14
Гост

Аз пък настоявам за намаление на заплатите на всички, които стоят на постовете си с изтекли мандати.

aла бала
aла бала
27 април 2023 11:12
Гост

какви увеличения – има нужда от намаления, тази баснословни заплати, за това бавно, некачествено, корумпирано и тенденциозно
правосъдие