20% ръст на заплатите в съдебната система залага Висшият съдебен съвет (ВСС) в бюджета за 2023 г. Това стана ясно на днешното заседание на Пленума, който прие бюджетните прогнози за следващите три години. До момента годишното увеличение на възнагражденията беше 10 процента.

Две са причините за предвидения по-висок ръст. Първата е инфлацията. Според официалните данни за юли инфлацията е 14.9%, а до края на годината се очаква да стане 20 на сто и дори повече, обясни представляващият ВСС Боян Магдалинчев, който е и председател на бюджетната комисия.

Другата причина е свързана с възнагражденията на младшите магистрати. Според данните на Националния статистически институт средната работна заплата за заетите в бюджетната сфера за второто тримесечие на 2022 г. е 1704 лв. В чл. 218, ал. 2 от Закона за съдебната власт пък се казва, че най-ниското възнаграждение в съдебната система се определя в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите в бюджетната сфера. Това означава, че младшите магистрати трябва да получават 3408 лв., но в момента те вземат 2992 лв., което е с 400 лв. по-малко от законово определеното. Заради това ВСС залага ръст на заплатите с 20 на сто догодина.

За 2024 г. и 2025 г. е заложено увеличение с по 10 процента.

Кадровиците предвиждат и цялостно увеличение и на бюджета на съдебната система за следващите три години. Според прогнозите за 2023 г. той трябва да бъде 1 192 600 000 лв., за 2024 г. – 1 258 100 000 лв., а за 2025 г. – 1 352 500 000 лева.

Заложени са и 54 млн. лв. за допълнително материално стимулиране (ДМС) на магистратите съобразно степента им на натовареност. За съдилищата са 23.6 млн. лева, от които 1.9 млн. лева за ВКС и 2 млн. лева за ВАС. Изключително и високо натоварените съдилищата ще получат по три индексирани заплати, а средно и ниско натоварените – по две актуализирани заплати.

За прокуратурата са предвидени 26.5 млн. лева за ДМС.

В бюджета са заложени и 4 млн. лева за ремонт на бившата сграда на СДС на ул. „Г. С. Раковски“ 134, в която се очаква да бъдат настанени европейските делегирани прокурори.

В тази връзка ВСС определи делегирания европрокурор Димитър Беличев за третостепенен разпоредител с бюджетни средства като стана ясно, че още през май м.г. Европейската прокуратура му е възложила задачата да замества българския европейски прокурор Теодора Георгиева в случай, че тя не е в състояние да упражнява функциите си, както и възможност да му се възлагат допълнителни задачи.

Това е първото заседание на ВСС, председателствано от служебния министър на правосъдието Крум Зарков. Той започна с призив да не се губи време в излишни представяния, защото е следил заседанията на ВСС, а кадровиците вероятно са запознати с неговите приоритети като министър.

Зарков благодари на ВСС за съдействието по въпросите, свързани с устройването на европейските делегирани прокурори. Отбеляза обаче, че с оглед по-големи гаранции за независимостта, по-адекватно би било ЕДП да са второстепенен разпоредител на бюджетни средства. Но в момента ЗСВ не позволявал това, защото в него се казва, че прокуратурата е второстепенен разпоредител. Зарков отбеляза, че това е въпрос, който трябва да бъде отнесен към Народното събрание. Напомни обаче, че има споразумение между държавното обвинение и Европейската прокуратура, с което се уреждат взаимоотношенията им. В тази връзка призова да се помисли дали въпросното споразумение не трябва да се актуализира така, че да се гарантира бюджетната независимост на делегираните европрокурори.

А по повод казус с бивш спецпрокурор, той постави и темата за натовареността в държавното обвинение.

На 27 юли Прокурорската колегия на ВСС преназначи всички обвинители и следователи от закритите вече специализирани прокуратури. Един от тях е Георги Мойсев, който към онзи момент беше обвинител в Апелативната специализирана прокуратура. Мойсев пожела, а ПК на ВСС удовлетвори молбата му, да бъде възстановен на заеманата преди това длъжност, а именно обвинител в Софийската районна прокуратура. В този случай чл. 194 от ЗСВ беше неприложим, защото според тази разпоредба магистратът се мести със щата. И така една финансово обезпечена бройка в АСП остана да „виси“ и трябваше да бъде пренасочена нанякъде.

И днес ВСС я прехвърли към СРП.

По този повод Крум Зарков заяви, че му прави впечатление големият брой свободни места в СРП, а същевременно работещите там са много натоварени.

Огнян Дамянов обясни, че действително има 25 свободни места, но това е така, защото в началото на август много магистрати са били повишени след конкурс в Софийската градска прокуратура. Подобен е случаят и с РП-Бургас. Дамянов заяви, че в момента Комисията за атестирането и конкурсите прави анализ и съвсем скоро ще бъде обявен конкурс и за районните прокуратури. Той припомни, че вчера ПК на ВСС е обявила два други конкурса, което натоварва администрацията на съвета.

Служебният министър на правосъдието призова да се направи преглед на командированите прокурори, за да няма прекалено натоварване.

Същевременно днес ВСС одобри Централизираната автоматизирана информационна система „Съдебен статус“, разработена по проект по Оперативна програма „Добро управление“ от Министерството на правосъдието. Тя трябва да бъде внедрена във всичките районни съдилища и на практика да обедини всички локални бази данни на бюро „Съдимост“. След гласуването Зарков отново благодари на ВСС за съдействието и по този въпрос.

„Благодаря Ви за отношението“, така му отговори Евгени Иванов, който акцентира върху, по думите му, обективно и добронамерено изказване, което не се чувало често в залата на ВСС и всъщност било изключение.

68
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
LSSAH
LSSAH
01 март 2023 9:48
Гост

Пари ше ми просят тия скапани паразити, а като трябва да защитят правата ти нищо не правят. За свещи да ги дават!

Съдебен служител
Съдебен служител
19 февруари 2023 15:49
Гост

И в крайна сметка има ли развитие по темата. Защото противно на общественото мнение, заплатите на съдебните служители далеч не са това което си представят.
А между другото заетите в правосъдната система също сме хора! Също имаме нужди, семейства и разходи. 🙂

Наистина очаквам развитие по темата.

Petq
Petq
22 септември 2022 9:27
Гост

Каква 2023 г.? Веднага трябва да бъдат увеличени заплатите ни. Изнемогва се с тия мизерни заплати. Тази година ги вдигнахте един път 10%, а на учителите три пъти по 12-13%. Куцо, кьораво и сакато стана учител. 1000 лв не е заплата за тоя труд,за тази отговорност, стрес. И сега недостигат служители, постоянно някой напуска, пенсионира се, няма кадри. Съдебната система ще започне да боксува. Само отворети сайта на СРС търсят се по 30 и няколко бр. секретари, деловодители. Защо ли? Най-тежките длъжности, с най-много работа и с най-ниско заплащане. ВСС да се замисли какво ще стане , ако спрем работа… Покажи целия коментар »

666
666
19 септември 2022 10:18
Гост

ВЪПРОС: Колко са натоварени деловодителите и секретарите на НАТОВАРЕНИТЕ и СВЪРХНАТОВАРЕНИТЕ МАГИСТРАТИ от съответните съдилища? Кога ще се реши казусът със спец съдилищата, по отношение на месторабота и служители?
ПРЕДЛОЖЕНИЕ: В класификатора да се включи професия “ бели робини“.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2022 23:26
Гост

При 17 % инфлация прогноза до края на 2022 г. за кратко ще се радваме на едни 3 % увеличение.

Човек
Човек
17 септември 2022 12:23
Гост

Темата е хубава, за да се запита къде се намира всеки един от нас. Много любопитно как мнението на отделни неизвестни лица се опитва да изрази мнение на обществото като цяло. В същото време обаче, прокуратурата е засипана от преписки и всякакви оплаквания. Има и преписки за “кокошките”, както се изразяват някои годпода, има и преписки, които са “сериозни”. Смятам обаче, че всеки проблем за човека е сериозен. Например за един дядо да се намери кокошката му е по-важно от това да има избрано ново правителство или местният дерибей си получи “заслуженото”. Странно е също така, как не само че… Покажи целия коментар »

Къде сте
Къде сте
16 септември 2022 14:36
Гост

Ще се присъединя към дискусията, понеже доста мнения прочетох за паразитите от съдебната система. Тези, които ги пишат…ще да са най-работещите и най-можещите. Питам се също много настойчиво от коя ли трудова единица са, в коя ли сфера работят, и кое им дава право да се определят извън групата на мързеливците и хрантутниците. Моля, пишете ми, къде сте вие, които така здраво работите, и давате повод да се гордее държавата с вас. И съответно имате основание да плюете другите. Щото като се огледам, то нищо не е наред и добре в държавата. Даже в ресторанта не успяват една салата да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 септември 2022 14:14
Гост

Заплатите трябва да се вдигнат най-много за РС и РП, защото районните съдии и прокурори са най-натоварени. Горните инстанции, а да не говорим за ВКС се чудят къде да се дянат, защото нямат работа и не могат даже да си похарчат доста високите възнаграждения. Най-ощетените са съд. служители на районно ниво и ако искаме да имаме секретари и деловодители незабавно възнагражденията трябва да се удвоят или поне да се увеличат с 50%.

Нерегистриран
Нерегистриран
18 септември 2022 8:12
Гост

Да точно така на районно ниво следва да се оправят незабавно заплатите, тъй като в РС вече 7 състава е с липса на секретари, а като има конкурси направо си тръгват, тъй като 800 лева заплата като минималната на тази инфлация е срамота. Никой не го интересува. Ако не се вземат тези неща под внимание съдиите сами ще си влизат в залите. Не може да има специалисти в съдебната система с високи заплати, а секретарите какви са, цялата работа в съда, вършат секретари и деловодители, с най ниските заплати, а другите мои и свои уредени хора специалисти с високи заплати.… Покажи целия коментар »

LSSAH
LSSAH
16 септември 2022 9:20
Гост

Хаха, направо с 50%! Нагли паразити!

Адвокат със сак
Адвокат със сак
15 септември 2022 19:54
Гост

Който както се уреди – творческата професия на адвоката е по- привлекателна – изобретяваш Павлови искове, възражения за давност, пресекателни искания. За млад специалист – платената работа на съдия е по-подходяща, да отгледа дете и т.н. Честно – не изпитвам завист, а гледаме да действаме заедно – има ли дела, има пари и за адвокатите. ВСС увеличават заплатите, за да увеличат собствените си, има сигурно такъв индекс. Ще ги увеличават и – пак ще са им малки. Хубаво е – поне в рамките на 1 година да насрочват заседания, но – и на това се радваме, горе-долу – от 3… Покажи целия коментар »

wr.r
wr.r
16 септември 2022 12:58
Гост

Моите заседание са в рамките на месец насрочени. И решенията – до месец изготвени и обявени.
И не само моите актове са така. Е, не работим във върховни съдилища. Въпреки това като първа инстанция сме в пъти по-натоварени.

Брок Леснар
Брок Леснар
15 септември 2022 17:58
Гост

За пореден път теязи безполезници ще си напълнят джобовете за сметка на народа т.е. Нищо ново под слънцето, друг е въпросът, че в съдебната власт има хора, които не вършат работа и за 5 стотинки!!! Разберете ме , нямам против съдии , прокурори да взимат и по 10,000лв , но да си вършат работата съвестно и кадърно. То в последно време тези субекти станаха част от престъпността, с която уж трябва да се борят….. Много жалко, наистина. Трябва да ги задължават да се отчитат пред обществото, а не пред техните господари и покровители, които са ги хванали за ташаците. Имам… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 септември 2022 23:03
Гост

Безполезници са майка ти и баща ти, че са създали идиот като теб. Айде хващай пътя и са те няма. Смешник. Поредния некадърник на който конкурсите са му виновни.

Брок Леснар
Брок Леснар
16 септември 2022 0:02
Гост

заради такива като теб сме на това дередже, алчни лапачи, които не си мърдат пръста по цял ден а после очакват заплатка в края на месеца и само мрънкат че им е малко ти показваш нивото какво е – изключително ниско

анонимен
анонимен
16 септември 2022 13:41
Гост

Конкурсите са нагласени. За определени хора. Факт.

ОСТАВКА КАСКЕТ !!!
ОСТАВКА КАСКЕТ !!!
15 септември 2022 17:26
Гост

В класически стил ВСС си осигурява ЛАПАЧКАТА !!!! Малко преди да бъде разпуснат органа, защото КС ще каже, че не може да има действащи органи след изтичане на мандата… С това си желание да искат 20% увеличение (съдия във ВАС взима близо 7500лв, 20% от което са + 1500 и стават 9000лв заплата) просто се опитват да се подмажат на колегите си, при които ще се върнат и ще бъдат мразени! Ще бъдат мразени от колегите си, защото за този мандат, това ВСС направи всичко възможно да е само инструмент на инструмента и се слагаше на Мафията при всеки удобен… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 септември 2022 15:55
Гост

Ти определено не си в ред! Лекувай се!

Анонимен
Анонимен
15 септември 2022 16:30
Гост

Ако на някой не му харесва – друм!

Човек от народа
Човек от народа
15 септември 2022 16:25
Гост

Това е най-голямата наглост, която може да съществува!!! Народът явно не знае, че магистрат взема средно по 5000 лв, плюс ДМС, плюс 3200 за дрехи. Срам нямате. Пълно безобразие🤮🤮🤮

Адвокат със златно сърце!
Адвокат със златно сърце!
15 септември 2022 17:27
Гост

Искат увеличение, за да се мазнят на колегите си, когато се върнат по родните си села, където ще бъдат мразени и гледани на криво !

ПОКОЛЕНИЯ, ЛИЧНОСТИ И ЕРУДИТИ НА ЮФ
ПОКОЛЕНИЯ, ЛИЧНОСТИ И ЕРУДИТИ НА ЮФ
15 септември 2022 16:14
Гост

ДВАДЕСЕТ (20) ГОДИНИ ОТ КОНЧИНАТА НА ПРОФЕСОР СТРАШИМИР КУЧЕВ (1927 – 2002) – виден български учен-юрист, съдия, професор по Финансово право в Юридическия факултет на СУ ,,Св. Климент Охридски“. Страшимир Кучев е роден през 1927 г. в гр. Плевен. През 1950 г. завършва Юридическия факултет на СУ ,,Св. Климент Охридски“. В периода 1951 – 1966 г. е съдия. От 1966 г. е асистент по Финансово право в ЮФ на СУ ,,Св. Климент Охридски“. През 1971 г. е избран за професор по Финансово право. В периода 1969 – 1986 изнася лекции и е титуляр на курса по „Финансово право“ в Юридическия… Покажи целия коментар »

ПОКОЛЕНИЯ, ЛИЧНОСТИ И ЕРУДИТИ НА ЮФ
ПОКОЛЕНИЯ, ЛИЧНОСТИ И ЕРУДИТИ НА ЮФ
15 септември 2022 16:16
Гост

В периода 1995 г. – 2002 г. изнася лекции по „Финансово право“,
„Данъчно право“, „Международно финансово право“ и „Валутно право“ в Нов Български Университет. Почива през 2002 г. ПОКЛОН!
Негов син е адвокатът, футболен активист и доцент по финансово и данъчно право – Юрий Кучев.

Старата школа
Старата школа
15 септември 2022 23:17
Гост

Беше много ерудиран преподавател, проф. Кучев! Но беше неудобен на тогавашната власт и му спретнаха номер, та се принуди да напусне Университета.

135Анонимен
135Анонимен
15 септември 2022 14:57
Гост

Ножицата, ще се разтваря още повече между нивата. Тез умници, нали щяха да решават този проблем. Ама не, явно.

НеЕтичен НеМагистрат
НеЕтичен НеМагистрат
16 септември 2022 3:04
Гост

Тоя проблем се рашава само по теорема, в концепциите на кандидатите за членове на ВСС. На практика никой не желае да го решава. Ето сега тряваше да предвидят 20% за РП, а 10% за ВКП… Ама взучи като анекдот. Небивалица. Принципът е ясен – колкото си по-нагоре, толкова по-малко работиш и толкова повече взимаш. Кое не е ясно?!

Адвокат К.
Адвокат К.
15 септември 2022 13:51
Гост

Специално аз имам оплакване от една прокурорка в РП в….ще спестя града. Имах три наказателни дела в Съда там, все тя се пада наблюдаващ прокурор, значи от комплексите й не можеш да си вършиш задълженията! Ще пусна вече оплакване във ВСС-то, тъй като административният ръководител нищо не направи по въпроса. Аз й заявих – кат не Ви се работи, напуснете системата. Тя ме заплаши,че ще ме отведе от процеса, ай да видим как ще стане – нямаш никакви законови и процесуални основания, е фактически имаш, ама аз не съм извършил нещо нередно или противозаконно и процесуално,за да ме отвежда. И… Покажи целия коментар »

Адвокат със златно сърце!
Адвокат със златно сърце!
15 септември 2022 17:29
Гост

ФАМИЛИЯТА И РАЗКАТАЙ КОЛЕГА !!!! НАКАЖИ Я !!! С ТЕБ СЪМ !!!

НеЕтичен НеМагистрат
НеЕтичен НеМагистрат
16 септември 2022 3:10
Гост

Колега, не си хабете усилията. До нищо няма да доведат сигналите Ви. Тези, които ще ги четат, и на тях не им се работи, но не напускат системата, а я цоцат. За тях това е съвсем нормално. А граждани, адвокати и тук-там по някой читав магистрат им сърбат попарата на тези. Те са мнозинство обаче. 70-80% може би :/

Анонимен
Анонимен
15 септември 2022 13:42
Гост

Е нема ли вече да им се напукат петите на магистратите от толкоз пара- та те на райнно ниво ще минат министерска и депутатска заплата!

Георги Ат.
Георги Ат.
15 септември 2022 15:39
Гост

Ти остави депутати и министри, те рядко се вясват в малките общини и малки областни градове, но най-добре платените хора там ще са магистратите, няма кмет, областен, шеф на данъчни или полиция. С това увеличение един окръжен магистрат с малко стаж ще взема над 6000 лв. заплата. Дали ще има някой друг с такава бюджетна заплата във Видин, Монтана, Разград, Търговище или Силистра? Ножицата не само между нивата ще се отвори, а между всички останали работещи в държавни/местни структури и магистратите …

Анонимен
Анонимен
15 септември 2022 15:51
Гост

Е това отдавна е факт и без новото увеличение, иначе е безспорно,че магистратите трябва да получават добри заплати- поне за изплащане на ипотеката на два-три апартамента и лизинг на нова кола да има, пък другото ще се компенсира от бонусите и парите за дрехи.

Съдебен секретар
Съдебен секретар
15 септември 2022 13:08
Гост

Съдебен секретар взима 500 лв. по-малко от средната работна заплата в съдебната система. Недостигът на кадри е логично обяснен от този факт. Ще работим колкото ни се плаща, а именно доста под средния си капацитет.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2022 15:54
Гост

Тая средна заплата я изчисляват само от заплатите в София , Бургас, Пловдив и още един , два града. В 90% от бълг.градове средната заплата е около 1000лв.

Магистрат да сииии
Магистрат да сииии
15 септември 2022 16:29
Гост

Споко…с тази нови система за конвертиране на гласа директно в протокола, няма да се учудя скоро да Ви няма

Off
Off
15 септември 2022 16:56
Гост

Чул си, ама не си разбрал. Voice-to-text не работи точно така и се предвижда да работи под диктовка, т.е. магистрата си диктува акта, програма му го конвертира в текст. В зала не диктува само един човек и коя е тая програма която правилно ще отдели репликите на страните. Ама нейсе, там да кажем нещо и да злорадстваме.

Antoniq
Antoniq
15 септември 2022 20:23
Гост

Страшно натоварено е при нас. Аз съм на окръжно ниво. Всичко от районно идва при нас като въззивки. Изнемогваме, а нито кадри взимат, нито пък като обявят конкурс могат да намерят можещи хора. Говоря за съдебни секретари. Някой почват, изкарат два месеца и напускат. Тъкмо ги обучиш. Заплатата малка, голям стрес, голямо натоварване. С ЕИСС работата стана непосилна. Стоим до 20 часа на работа да работим дела, че на следващия ден си пак в зала, защото няма кой. Не плащат допълнителните часове. 0.80 лв ти дават като си дежерен на телефон. Не знам до кога ще се кара така и… Покажи целия коментар »

НеЕтичен НеМагистрат
НеЕтичен НеМагистрат
16 септември 2022 3:17
Гост

Права сте, колежке. Заплатите на секретарите, а и на деловодителите са позорно ниски, предвид работата. Но и много от тях така работят, че и тези пари са им много. Оформен е порочен кръг. И да се вдигнат заплатите, ще се напълни с наши и ваши, а не с читави хора /за справка – помощниците/.

Терзанията на един съдия в РС
Терзанията на един съдия в РС
15 септември 2022 13:01
Гост

Аз пък много си обичам работата! Заплата не ме вълнува особено, защото и със сегашното ми заплащане успявам да изкарам месеца. Просто много си обичам работата, все интересни казуси, които решавам според Закона, правилата на правото и вътрешното ми убеждение, което е справедливо за всички. А и от различните казуси, се уча и аз, има какво човек да научи от чуждите съдби. Нямам нито едно забавено дело, мотивите си изписвам в срок, спазвам всички процесуални срокове, отнасям се с уважение, обективност и достойнство към всички страни в процеса, защитниците, които участват по дела при мен – ще потвърдят, надявам се.… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 септември 2022 12:54
Гост

Кой пък тоз „умник“ който е измислил заплатите на младшите магистрати да са двойни на средните в държавния сектор?? Мисля, че на всички е ясно как става оценяването на служителите и какво е преразпределението на средствата в рамките на администрациите, където действа строг йерархичен принцип. Редното е където е наистина натоварено, да има по-високи, а където не- по-ниски, но да бъдат съобразени с реално свършената работа, а не „на калпак“ и после оправдания от типа „ма то законът така казва“. Изключително дразнещо понякога е нормативното обвързване на възнагражденията, което не почива на никаква логика – нито за степен на отговорност,… Покажи целия коментар »

НеЕтичен НеМагистрат
НеЕтичен НеМагистрат
16 септември 2022 3:22
Гост

Не се вайкай, Бухале! ВСС не спазва чл. 218, ал. 2 ЗСВ и то от години.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 септември 2022 12:39
Гост

Грубо казано инфлацията е свързана с покупателната способност на хората и колкото по-висока е заплатата на един човек, толкова процентът е по-нисък, защото в неговата потребителска кошница има стоки и услуги на „лукса“, които е възможно да останат незасегнати от икономическите процеси за разлика от хранителните продукти. Или по-простичко инфлацията удря повече хората с ниски доходи, тъй като им стигат основно за прехрана, докато тези с високите не усещат увеличението в такава степен. Не е точна сметка, но за онагледявани, ако посочената средна цифра на обезценява на парите е 20% за страната, това означава, че реалната инфлация за хората с… Покажи целия коментар »

РЕФОРМА
РЕФОРМА
15 септември 2022 12:17
Гост

Прокуратурата да мине към Изпълнителната власт, на подчинение на Министъра на вътрешните работи. Закриване на ВСС и заличаване на фигурата на главен прокурор. Заплатата на прокурорът да се приравни на заплатата на един разследващ полицай, т. е. от 1200 лв. Тъй като двамата вършат една и съща дейност, даже разследващият полицай има по-тежката задача да разследва престъплението, да го наблюдава, да го движи, да го пипа, докато прокурорът си се върти на стола и просто чака да му кажат какво е станало – ако е на кеф, ще се съгласи, ако не – ще ги хока. Единствено Съдът трябва да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 септември 2022 12:34
Гост

Разследвщият полицай бил движиш и наблюдавал. Ей, идиот ли си, малоумен ли си или просто заблуден. На тия некадърници ако не им висим на главите да ги контролирамр, само не могат обувките да си държат. Скрий се

Младши прокурор
Младши прокурор
15 септември 2022 13:15
Гост

Може ли и аз да се включа :). Макар че съм в системата от четири години, мога да споделя моя опит в колегиалните ми отношения с колегите от МВР – разследващите полицаи. За четири години стаж мога да каже, че нивото на разследващите органи от МВР е ТРАГИЧНО! Повечето са кадри на Академията на МВР – нищо лошо към Академията, напротив, аз съм изкарал 2-месечен курс по опазване на обществения ред там и съм останал възхитен от преподавателите. Но някак си колегите от МВР (разследващите полицаи) не всички, но едни 70% са правнонеграмотни. Разследването на подкупи не им е особено… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 септември 2022 14:22
Гост

Голяма част от младшите магистрати идват от разследването.А това, че са правнонеграмотни е нормално, иначе не биха станали такива…..,възлагай на следовател, той ще оправи нещата…
Има и не малко полуправнограмотни магистрати.

Седларом
Седларом
15 септември 2022 15:39
Гост

Лошо Седларов… банковите сделки са вид търговски сделки… но нищо прокурорите ще се научите.

Вярно за милоционерите
Вярно за милоционерите
15 септември 2022 20:08
Гост

Доста си сгрешил младеж :))) Сделките са или граждански или търговски в зависимост от страните по тях и целта им . Бановта сделка и банков договор се имат по търговско право то и за това субетоте са “търговец “ или ФЛ , който също може. С в търговец , амаааа :))) карай да върви иначе си прав за милиционерите за нищо не стават и те са основният проблем в Наказателното право както и фантазьорстванвто им и злоумисъл също гледане на холивудски филми

НеЕтичен НеМагистрат
НеЕтичен НеМагистрат
16 септември 2022 3:29
Гост

Колега, как така стоите вече 4 години младши? За Вас ЗСВ не се ли прилага? И като младши, какви подкупи разследвате, като това са престъпления на окръжна подсъдност? Нещо не се връзват нещата. Иначе за общото ниво на разследващите сте прав. Но се намират кадърни и сред тях. Просто са малко. Както е и при прокурорите впрочем.

РЕФОРМА - ТИ СИ ЦЯЛ ИДИОТ
РЕФОРМА - ТИ СИ ЦЯЛ ИДИОТ
15 септември 2022 14:30
Гост

На първо място на разследващите полицаи заплатите им са 1400+ и това са младшите, второ ти си тотална мозъчна щета, такива като теб нямат капацитет дори за хигиенист. Вземи си заври предложението в аналния вход, за да ти не кендзам в устенцата, които обичат да ядат много, което не се яде.

Терминал 2
Терминал 2
15 септември 2022 12:17
Гост

С малко късмет, скоро в чужбина. Видях че без пари или връзки е наистина трудно тук да се постигне нещо.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2022 12:30
Гост

За съжеление може да ни разбере само човек, който е работил на частно и са го лъгали с заплати и осигуровки който някои работодатели дори не плащат разбираш го когато искаш да ползваш болнични.

Мислител
Мислител
15 септември 2022 12:05
Гост

Да не се чудите после защо маса хора не искат да си плащат данъците. Защото отиват в заплатите на тия иначе много трудолюбиви и важни за страната ни хора. Аз не съм сигурен дали ако утре ВСС се разпусне и го няма ще има кой знае каква драма за обикновените хора и за живота в страната. Тия са по-ненужни от касиерките в Била и Лидл.

Милена
Милена
15 септември 2022 12:04
Гост

Колко хора за последните години чух, че са скатавали пари от държавата под формата на данъци. С какви ли не врътки. Най-елементарния пример е, като дават апартамент под наем да не го обявяват и да не плащат данъци. А от тия данъци какво става? Ей такива, като тия от ВСС, си гласуват големите заплати. А редовия гражданин бъхти за по 1000 лв някъде. Защото „бизнеса имал трдудности, нямали пари за заплати“. Е как да ви работим, бе сладурри? Събери си багажа и си заминавай от тая объркана територия, някъде в Европа, където ще те ценят и ще получаваш 4000 евро… Покажи целия коментар »

Чипилов
Чипилов
15 септември 2022 11:59
Гост

И аз съм учил, имам образование, имам специалност, но понеже явно съм тъп и не се насочих едно време към програмиране или съдебната система, сега ще гледам от стаята си как някакви хора се снимат от Занзибар, Малдивите и Европа, а аз няма да имам пари и до Шумен да ида. „Учи за да не работиш“ казваха родителите ми. Еми да, ама се оказва, че и това не е баш така.

-------
-------
15 септември 2022 11:55
Гост

Аз съм завършил „Прав“ в ЮФ на СУ и „Компютърни науки“ в Техническия в София. Работя в областите на информационното право, правната информатика и компютърните и математическите методи в правото. На месец си докарвам два пъти повече от младшия магистрат.

-------
-------
15 септември 2022 11:56
Гост

„Право“

Темелкова
Темелкова
15 септември 2022 11:51
Гост

Не е лошо да се предвиди инфлацията. Но е лошо когато всички в другите сектори не вземат пари, които да отговарят на ковид пандемията, цените на газ, бензин, драмата с тока.

Демирев
Демирев
15 септември 2022 11:58
Гост

Лошото е, че родните работодатели не смятат, че имат какъвто и да е ангажимент към работниците си в условията на тежки кризи с горива, покачващи се цени на храните и ковид пандемия. Тези покачващи се цени са за работниците, работодателите се държат сякаш са просяка в царството, който няманикакво отношение към замъка. Държат се сякаш такова нещо не се е случвало. Дори и дума не съм чул да обели някой за покачване на заплатата, поради инфлация. Разписал си се драги на 1300 лв и това е. Ама то имало инфлация – аа товй проблем, не е мой. Ако искаш повече… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 септември 2022 11:51
Гост

Тоест извън държавния сектор, съдебната система и IT фирмите – всички сме на по 1000 лв и това са заплати на по 2-3 години. Но през 2019 и 2020 можеше да си купиш повече неща с тия пари. Че и да пътуваш.

Kamen
Kamen
15 септември 2022 11:55
Гост

Миналата година имах доста натоварени 12 месеца. Ужасно много работа също на няколко места. Правих и сватба. Успях да събера всички 15 000 лв. за сватбата. Дори накрая ми останаха 3000 лв. Реших, че тази година със съпругата ми ще пътуваме и ще си вземем почивка. Ако през 2019 година можеше с 1000 лв. спокойно да идеш в Италия или Гърция за 4-5 дни с джобни, спане и полетите (нискотарифни полети естествено), то през 2022 година ти трябват около 1500 – 1800 лв. за същото време на същите дестинации. Лошото е, че заплатата на основната ми работа през 2018 година… Покажи целия коментар »

:)))))
:)))))
15 септември 2022 11:45
Гост

Направете ги направо 10 000 лв. за младши и 20 000 хиляди лева несменяемост , та да се миряса вече.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2022 11:52
Гост

Еее, чакай бе. Те и програмистите не вземат чак такива пари. Ако някой почне да взима повече пари от програмистите ще скочат и те да протестиват, че заплатите им са малки. Нищо, че се разписват на от 2000 до 8000 лв на месец.

Дознател
Дознател
15 септември 2022 11:43
Гост

Браво! А аз да работя за 1200 лв. Нищо, че съм извън съдебната власт…иииии…нищо, че разследвам и разкривам всеки ден тежки престъпления, като грабежи, неизгодни сделки, укриване на данъци, умишлени убийства.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2022 11:50
Гост

Спокойно, пич. Всички сме така. И аз съм на 1300 лв общо от три работи! Всички били в криза…

Чипилов
Чипилов
15 септември 2022 12:02
Гост

Нищо ново под слънцето. Явно богатите стават по-богати. Или поне тарикатите. Ще кажат тия сладури – ама ние сме учили и сме специализирали. Да бе, то и аз съм учил, но работя в сверата на изкуствата не ми работи мозъка така, че да стана съдия или програмист. Икакво правим? Ние сме масата, която е пълнеж, за да може тия „избраните“ да си живеят живота. Не, аз не искам да сме приравнени към една заплата всички, както беше преди 1989 година. Обаче искам, като съм си дал времето за да уча и да се специализирам, да не получавам мижавите 1400 лв… Покажи целия коментар »

Свидетел
Свидетел
15 септември 2022 12:07
Гост

По-големи крадци от разследващите полицаи – НЯМА! Имам двама познати такива от МВР, изобщо не са нископлатени, пример: разследваха една банка за неизгодни сделки, ми те тая банка им даде купища пари подкупи, за да спрат и да отбият случая.

Judge
Judge
15 септември 2022 14:34
Гост

да си станал прокурор