Министерството на финансите гарантира ръст на заплатите само за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и за младшите магистрати за тази година. Това стана ясно от писмо на финансовото ведомство до кадровия орган. Освен това министерството предлага съдебният бюджет за 2023 г. да бъде орязан с над 145 млн. лв. от размера, заложен от ВСС, както и настоява да бъде спазен определеният таван на разходите.

Писмото на Министерството на финансите беше огласено от представляващия ВСС и председател на бюджетната комисия Боян Магдалинчев на заседанието на Пленума вчера.

В документа финансовото ведомство казва следното: „С настоящото писмо Ви предоставяме параметрите и допусканията, при които е разработена общата рамка на Бюджет 2023 и предложение на Министерството на финансите за основни параметри по проектобюджета Ви за 2023 г., в т.ч. за изменения на конкретни показатели, както и таван на разходите по бюджетната Ви прогноза за периода 2024 – 2026 г…

За 2023 г. е разчетено увеличение на средствата за заплати и възнаграждения на персонала за изборните длъжности и за заетите в системата на съдебната власт, за които законодателно е регламентиран механизъм за формиране на възнагражденията.

Предвидено е увеличение на разходите за персонал с 10% за структурите, които не са получили друго увеличение през 2022 г.

По този повод ВСС напомни на Министерството на финансите какво гласи Законът за съдебната власт (ЗСВ).

Кадровиците отбелязаха, че в чл. 218, ал. 1 от ЗСВ са определени максималните размери на основните заплати на председателите на ВКС и ВАС, на главния прокурор и на директора на НСлС, които получават 90% от възнаграждението на председателя на Конституционния съд.

Чл. 218, ал. 2 от ЗСВ пък регламентира размера на заплатата на най-ниската длъжност – тази на младшите магистрати, които получават две средномесечни възнаграждения на заетите в бюджетната сфера според данните на Националния статистически институт.

В третата алинея на този текст пък се казва, че заплатите на останалите длъжности в съдебната система се определят от ВСС.

Висшият съдебен съвет е длъжен да определи минималното основно месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност според правилото на чл. 218, ал. 2 и конкретните възнаграждения на магистратите в органите па съдебната власт в рамките, очертани в чл. 218, ал. 1 и 2 от ЗСВ. Правомощието па Висшият съдебен съвет по чл. 218, ал. 3 от ЗСВ е правно и подчинено на стандартите за независимост на съдебната власт, гарантирана със законовите разпоредби – чл. 117, ал. 3 от Конституцията на РБ и чл. 16 от ЗСВ“, изтъкнаха кадровиците в отговора си до МФ.

Освен това те напомниха на финансовото министерство за редица други текстове в ЗСВ (чл. 247, чл. 348, чл. 355, ал.6, чл. 356, ал.6, чл. 357, ал. 8), според които заплатите на служителите са в процентно съотношение спрямо възнагражденията на магистратите, на съдебния администратор или на главния секретар.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев изтъкна, че още през септември м.г. кадровиците са заложили ръст на заплатите в системата с 20% заради голямата инфлация и увеличението на минималната работна заплата и няма да отстъпят от тази позиция.

Освен това ако се увеличат само възнагражденията на младшите магистрати, те ще получават повече от колегите им от районните съдилища и прокуратури, което е недопустимо. Наред с това размерът на заплатите в Таблица 1 на ВСС се определя чрез специален алгоритъм и има ли ръст на най-ниското ниво, то това води до увеличение и на останалите.

Както всяка година, така и сега предложението на Министерството на правосъдието за размера на бюджета на съдебната власт се различава значително от този, който иска ВСС.

МФ предлага той да е 1 047 529 400 лв., а ВСС е заложил 1 192 646 000 лв. През септември 2022 г. ВСС одобри проект на бюджет като тогава поясни, че в него е предвидено както увеличение на заплатите на магистратите и служителите с 20%, така и повече средства за издръжка и за капиталови разходи, в това число и за издръжката на европейските делегирани прокурори и ремонта на сградата, която им беше предоставена, средства за данъци, осигуровки и т.н. По-високите суми бяха обяснени най-вече с повишените цени, както и с увеличението на минималната работна заплата.

Разминаване има и по отделните пера. Например по отношение на разходите за персонал кадровият орган залага 996 905 100 лв., докато финансовото ведомство – 935 513 600 лв., което е с над 61 млн. по-малко.

За издръжка ВСС иска 117 510 100 лв., а МФ предлага 80 984 900 лв. Капиталовите разходи според проекта за бюджет на съвета са в размер на 73 533 700 лв., а финансовото министерство залага 26 570 000 лв., което е с близо 47 млн. лв. по-малко.

Боян Магдалинчев заяви, че бюджетната комисия предлага Пленумът да отговори, че поддържа искането си за заложения от него проект на бюджет. „Когато го разработвахме, ние имахме предвид този огромен инфлационен натиск от 19.6%. Предложихме увеличение на заплатите с 20% и това не е случайно, защото размерът на разходите, издръжката, заплатите тотално се промениха“, каза Магдалинчев.

Той допълни, че с варианта на МФ съдебната власт няма да може да покрие основните си разходи предвид размера на годишната инфлация, а негови колеги изразиха опасения, че парите ще стигнат до септември, а след това не се знае какво ще стане.

Кадровиците единодушно подкрепиха предложението на бюджетната комисия да настояват да получат средствата, които те са заложили за 2023 г.

74
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
666
666
04 май 2023 11:09
Гост

За първи път, дано е единствен, не се изплатиха суми по СБКО. Какво става в нашата система? Защо не се индексират заплатите? Или само магистратите работят в нея? Я поживейте с нашите заплати цял месец, плащайте си сметките, издържайте си семействата, пък да ви видя тогава. Взимайте си дните допълнителен отпуск и ни плащайте реално отработеното време, защото 8 часа са ни малко. Работният ни ден, ако е 10 часов, сме късметлии. Да не говорим за безбройните съботи и недели, в които си „доработваме“, щото мигстратът, е дал срок. А за ЕИСПП, не ми се говори. Михаил Константинов и сие… Покажи целия коментар »

промяна
промяна
10 април 2023 11:30
Гост

А сега си напиши името,че да ти се спретне едно обвинение за набеждаване.
Но,да си анонимен е по-сладко,нали така?

Анонимен
Анонимен
09 април 2023 5:42
Гост

В съдебната система не са необходими заплати. В съдебната система могат да бъдат изкарвани напълно законни доходи от законна престъпна дейност, щом престъпната дейност е без последици, явно е законно. Например: -Доходи от рекет и изнудване и подкупи. По случая осемте джуджета се видяха фантастагористимичните доходи от законен рекет и законно изнудване и законен подкуп. В първото видео посочена сумата на подкупа, а по-нататък-и как чрез изнудване-че сина на изнудения няма да получи хемодиализа, ако не се плати подкупа се реализират огромни законни доходи. Във видеото е разказано и как след плащане на престацията , 10 мин по-късно почва хемодиализата-което… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 април 2023 5:51
Гост

Ето за случая със защитената свидетелка Й.З от 2007 г. Името и продадено на мафията от прокурор, по думите на бивш Главен прокурор: https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/2508349 Да питам, прокурорът, продал името й на мафията-какво направи с парите: вложи ги в прекрасен апартамент -защо не-около Докторския паметник, красиви бижута, спортни автомобили, екскурзии до слънчеви места, или ги даде за ескортът на най-изтънчена гай компания от софийската бохема на най-нежни и мускулести, добре възпитани и образовани, депилирани навсякъде и много нежни активно-пасивни „културтрегери-интелектуалци(…)“ от арт средите ? Може да пише какво си купи-давността вероятно изтече, та проблем-вероятно никакъв да пише какво си купи със… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 април 2023 5:56
Гост

Ето за случаят с картините. Прокуратурата изземва незаконно картини от колекционер, и когато идва времето да бъдат върнати липсват десетки безценни картини-картините изчезват загадъчно ,та се невидяха повече:

https://e-vestnik.bg/24042/igor-markovski-ot-275-moi-kartini-v-trezora-na-ktb-lipsvat-37/

Няма да питам и къде е ритонът на друг колекционер, нито дали при хилядите иззети артефакти, част от тях не ги е хванала липсата, и изобщо не са описани при изземването.

Ттннгжгн
Ттннгжгн
08 април 2023 21:28
Гост

До кога ще се дава само на магистратите? Знаете ли каква е заплатата на един съдебен служител, който е от 8 до 19-20 часа на работа. Знаете ли какво е да влезете в заседание в 13 и да излезете в 21 часа. На третия час не чуваш, не виждаш и не си усещаш ръцете и гърба. И увеличение за нас отново няма. Отрязоха ни парите за дрехи -нямало пари, но за магистратите има, увеличение за служителя няма – нямало пари, но за магистрата има. Е до кога ще ви траем. Новоназначен служител със заплата 900 лв., служител с 20 г.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 април 2023 14:09
Гост

Ами в Кауфланд има места.

Касиерките в магазините са героините от ковид врем
Касиерките в магазините са героините от ковид врем
09 април 2023 18:00
Гост

Много странно е ,че се сравняваш с касиерка, с магазин, която е в частния сектор, а не хрантутник на блюджетна издръжка. Работата на касиерка е стократно по-тежка и от работата на магистрат, и на служител: -Касиерът носи лична отговорност. Нещо повече-отговаря, и заради другите-ако клиент краде, касиерът плаща. СЪДИЯ и ПРОКУРОР НЕ НОСЯТ НИКАКВА ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ! Пълна безотговорност, държавата отговаря! Това е драстична разлика, което не оправдава високите заплати, след като не носиш НИКАКВА лична отговорност. Заплатата си тече и при некомпетентност! Касиер, ако се отклони от работа-от сутрин до вечер, от понеделник до неделя, без почивен ден, няма да… Покажи целия коментар »

jljlkjl
jljlkjl
20 април 2023 9:43
Гост

За каква отговорност говорите на касиерката, вие изобщо знаете ли къде се намирате?!? За съдебната система нещо знаете ли изобщо? Чак ми става смешно. Лична отговорност на касиерката. В съдебната система една цифра да объркаш и може да съсипеш нечия съдба. Направо сте смешни. Не пишете като сте неподготвени. Тук се решават човешки съдби, а не се маркират вафли. Сбъркана държава сме това е истината.

Анонимен
Анонимен
08 април 2023 17:14
Гост

Едно и също всяка година.

Той
Той
08 април 2023 17:10
Гост

Нахранете ги отново! Направете им по 5000 лв. пари за дрехи. По 10000 лв. заплати…А дано се позасрамят…! То бива алчност…но това го няма никъде. Едни да работят, други да захлебват! Няма безплатен об

Тойка
Тойка
08 април 2023 19:01
Гост

Ще ни нахранят! Да те е яд!

Митко моторетката
Митко моторетката
08 април 2023 12:37
Гост

Направете ни бюджета 2 000 000 000 още сега, за да е пълен РАХАТА!

Смехурко
Смехурко
08 април 2023 9:22
Гост

Рибата в реката, те сложили тигана на огъня…

Темата е ПРОЕКТО бюджет на правителството на Радев. А истински бюджет се гласува от НС. В това НС, обзалагам се, нов бюджет няма да се гласува преди правителство. Щото нов бюджет без правителство ще е типичен предизборен бюджет. И тогава инфлацията при Виденов ще ни се стори малка…

Служебните правителства трябва да проведат избори и сегашното ги проведе както можа. С това цялата тема на статията отива в нищото.

адвокат Далавераджиев
адвокат Далавераджиев
08 април 2023 2:14
Гост

да духат супата тлъстите киселяци в тоги

критик
критик
07 април 2023 22:50
Гост

A защо не се намалят тези огромни заплати от 5-6000 ? Много по-важни за лекари, икономика, отколкото тези писачи на определения

милионер в стотинки
милионер в стотинки
08 април 2023 12:21
Гост

5-6000лв взимат само във ВСС и върховните съдилища и прокуратура. Ела да видиш на ниво окръжен(административен) или районен съд такива заплати има ли..

критик
критик
08 април 2023 14:05
Гост

има разбира се, как да няма, нали ги публукува лекс щатовете?

Бала ала
Бала ала
08 април 2023 12:34
Гост

Нали каскета веднага ще образува ДП на финансовия министър, депутати за участие в ОПГ?!

Бала ала
Бала ала
07 април 2023 20:42
Гост

Няма вече и социология!

Самодостатъчна и самовъзпроизвеждаща се каста! Обвита в посредственост, бездушие и мъст към всеки нарушил им рахатлъка!

Дали имат и 4 % доверие и ако съдебната власт бе политическа формация – би ли имала въобще представители?

НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ!

Над 1 000 000 000?!

Ало, ало?!

ала бала
ала бала
07 април 2023 22:45
Гост

прав сте, точно казано – тук ще слагат минуси разни от кастата, но е вярно казаното

345
345
07 април 2023 22:57
Гост

Айде пак обвиняеми, подсъдими и техни роднини и гаджета налазиха форума.

По така
По така
08 април 2023 7:45
Гост

А дали сте наясно, че този бюджет изобщо не е само да заплати? Строеж на съд във Варна, колко струва? А милионите, които струва накатното правосъдие- всичко плаща държавата, а от осъдените накрая нищо не се възстановява, безплатните трудови производства / експертизи/, и още много, много такива .

И инак
И инак
08 април 2023 12:18
Гост

Най-важни са сградите, после тогите, после 10%, иде ред и на любовта, каскета и … 20 брутално със съдебната ваканция!

В ИМЕТО НА НАРОДА … Ко беше това, ааа ……. нещо не свързано със субективната кастова истина породена от … РАХАТЛЪКА!

ала бала
ала бала
07 април 2023 19:57
Гост

мошеници в тоги

Адама
Адама
07 април 2023 16:34
Гост

Нароиха факултети по право навсякъде, за да могат да завършват бездарниците, ама тарикати.
Безсрамници, некъдърни, но за парата-продават си и душата! „Гнили ябълки“ + „Черничкият“ + и прочие

За протокола
За протокола
07 април 2023 15:47
Гост

БВП за над 1 000 000 000: 1. Главният политик – главен прокурор; 2. Главен прокурор – външен министър; 3. Критиката на милиционерщината на Главния и с-ие е вече престъпление, нищо че състав в НК – липсва! 4. ВКС – Сенат; 5. ВКС – законодател с ТР; 6. Парите не стигат и не стигат за щатни любовници, готвачи и камериерки по почивните бази и всякакъв друг обслужващ персонал; 7. А за Б – основен външен спонсор и донор на несправедливостта на този БВП за 1 млрд. народна пара; 8. В ИМЕТО НА НАРОДА – Що беше това? 9. Решаващият среден… Покажи целия коментар »

Лъжливото овчарче
Лъжливото овчарче
07 април 2023 15:34
Гост

ЦЕНЗУРА!!!!!!!

Гост прост
Гост прост
07 април 2023 15:28
Гост

Съдебната власт колко наложени глоби събра, колко държавни такси, определени с решенията по делби, бракоразводни и всякакви други граждански дела? ДСИ по колко вземания на съдилищата прекратиха делата без да са събрани парите? Същият въпрос стои и за вземания на съдилищата възложени на НАП? Колко пари на съдилищата потънаха в бездънната яма на безхаберната и излишна администрация от горните институции. Предполагам повече от милиард.
Някой има ли смелост да провери за последните 20 години, примерно.

Лъжливото овчарче
Лъжливото овчарче
07 април 2023 15:26
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
07 април 2023 15:11
Гост

Важното е, че са успели да намерят за ВСС, че ако ги бяха оставили на едни 14 000, не знам как щяха да оцелеят хората. Останалите получават достатъчно, ще минат и без увеличение.

Анонимен
Анонимен
07 април 2023 14:29
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
................
................
07 април 2023 13:49
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
ФЕН НА БУХАЛА
ФЕН НА БУХАЛА
07 април 2023 13:45
Гост

Тука било пълно с професори…

Старо като Ленин и Сталин
Старо като Ленин и Сталин
07 април 2023 13:25
Гост

„Или сте с нас, или сте против нас“

ПП и ДБ отхвърлиха апела на Тагарев, Шаламанов, Любо Левчев, Красен Станчев и много други – https://www.facebook.com/vili.lilkov/posts/3606054932957990

За Вили Лилков и други стари СДС-ари и ДСБ-ари не съм имал и съмнение. Провалът Продължава…

Анонимен
Анонимен
07 април 2023 12:49
Гост

ПП+ДБ днес: „Следващата кампания ще обиколим и останалите над 2000 населени места“

ПП+ДБ пак коленичиха пред Радев.

Боян М.
Боян М.
07 април 2023 12:26
Гост

Абе порежат ли те в бюджета, ще вадят пакета.

Фредо
Фредо
07 април 2023 12:01
Гост

Струва ми се, всъщност сигурен съм, че това е игра на надлъгване. Да оставим думите и да разсъждаваме логично, което значи да погледнем цифрите. През 2021 бюджетът на системата е бил 880 милиона. През 2022- 957 милиона (предвиден е 988 милиона, но касовото изпълнение е 957 милиона, виж пълен стенографски протокол от заседание на ВСС от 16.02.2023). Разликата спрямо 2021 е 77 милиона. С тези 77 милиона заплатите бяха увеличени с 10% на всички, имаше две ДМС-та: през юли по една основна и през декември 70% от основната. И двете ДМС-та с включен ранг. Сега се предлага 1 милиард и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 април 2023 11:47
Гост

Коалиция на ГЕРБ и ПП+ДБ е по-малкото зло от всяко управление на Румен Радев. Като минимум ново правителство означава нов бюджет и ново разпределение на средствата.

Управление на Радев само ще задълбочи и политическата, и икономическата криза. Който му ги осигури ще пострада на следващи избори.

Позор!
Позор!
07 април 2023 12:31
Гост

Злото е зло. По-малко, по-голямо, средно, това са само количествени измерения на едно и също нещо. Няма как да се избира между едно зло и друго. Правителство с гербаджийско влияние няма как да има. Парламентът е изключително важно да има и такъв ще има много скоро. Правителството ще изпълнява решенията на парламента, било то служебно или не. Ако толкова е притрябвало правителство с гербаджйи, то нека бъде тройна коалиция дпс-герб-бсп и да легитимират всеки изминал път, в който са вземали решения като скрита такава, да се нарече коалиция задкулисие и да си управляват дружно.

Жана
Жана
07 април 2023 11:33
Гост

Изобщо не ме интересуват заплатите на магистратите, интересува ме качеството на съдебните актове, което се влошава с всеки изминал ден. Вече дори окръжни съдии си позволяват да изопачават фактите в полза на една от страните по делото. Не се коментират изобщо част от доводите, приема се за установено, че е извършено действие, което се опровергава от приложени по делото официални документи, имащи обвързваща съда доказателствена сила. Изобщо не искам да коментирам негламотността на решението, то е нещо страшно – до степен трудно да се чете. С такова правосъдие скоро съдът ще стане излишен и ще прилагаме законите на Линч. Заплатите… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 април 2023 11:46
Гост

Скъпа Жана, приемете, че сте изгубила делото и не занимавайте хората с глупости като „граждански контрол за законосъобразност“. Ако гражданите можеха да контролират „законосъобразността“ на съдебните актове в зависимост от това на коя страна се намират, нямаше да има съд. Далече съм от мисълта, че няма брак в съдебните актове и че няма калпави съдии, но начините за справяне с това са съвсем различни. А възнагражденията трябва да се увеличат, защото инфлацията в страната е повече от очевидна.

Анонимен
Анонимен
07 април 2023 12:47
Гост

Добре де, колко пари искате още за да започнете да си вършете качествено работата като магистратите?

адвокат от САК
адвокат от САК
07 април 2023 12:44
Гост

Моляяяя- що за правна констирукция е това “граждански контрол за законосъобразност“ и къде точно се правоприлага в романогерманската правна система, а..Току- що прочетох коментара на “Анонимен 07 април 2023 11:46“ и съм съгласна с неговото съдържание…

Анонимен
Анонимен
07 април 2023 15:33
Гост

Жана, говорите общи приказки въз основа на някакво конкретно дело, което останалите няма как да знаем кое е и какво е, с което е невъзможно да установите правилност на разсъжденията и изводите си.
По делата почти винаги едната страна е недоволна от резултата. То ако всички бяха довони, нямаше да има съд. Но съдилища има почти от как има общества, за да се решават спорове позадължителет на спорещите начин. Ако тръгнете да се разправяте по „законите на Линч“, то нали не мислите, че вашият опонент също няма да гиприложи? Тогава ще се самоизбием и джунглата ще завоюва обществото за броени дни.

Жени Чолакова
Жени Чолакова
08 април 2023 5:35
Гост

Впечатляваща еволюция на разходите за издръжка на съдебна система, в която гражданите и техните адвокати са лишени от възможността да присъстват при касационното производство.

Анонимен
Анонимен
07 април 2023 11:27
Гост

Не и на ВСС! Целта е да се затвори максимално ножицата във възнаграждениятоа! Повишаване на младшите и на районните. Средните нива – по-малко. Висшите – никак. ВСС изобщо. Те не работят като магистрати докато са там. Няма нужда от поредно изливане на пари по административните органи.

Недоразуменията на Радев...
Недоразуменията на Радев...
07 април 2023 11:26
Гост

Гарантират… По-голяма смешка не бях чел. Недоразуменията на Радев са НИКОИ, задачата им е да проведат избори и толкоз. И това не направиха като хората: „Всички действителни гласове на изборите на 2 април са 2 633 469. 4 процента от тях са точно 105 339 гласа. Това е бариерата за влизане в Народното събрание. Последната политическа партия класирала се за влизане в парламента има точно 103 965 гласа. Или 1373 гласа под бариерата. Но! Както казах, винаги има едно НО… Заличавайки моя действителен глас, както и на още 108 хиляди души, бариерата вече е 100 980 гласа и последната партия… Покажи целия коментар »

Фредо
Фредо
07 април 2023 11:25
Гост

То е ясно, че няма как да се увеличат само на младшите. Ама нали говорим за намаляване на ножицата и ВСС (уж) са „за“. какъв е проблема апелативно и върховно ниво тази година да си починат малко. Ето ти и свиване на ножицата.

ала бала
ала бала
07 април 2023 11:22
Гост

съдийските заплати са раздути – трябва да са на 1/2 и да се увеличи с разликата щата, за да има правосъдие в разумен срок.

Анонимен
Анонимен
07 април 2023 12:38
Гост

Стига с това увеличение на щата. В СРС щатът беше раздут до неузнаваемост, а същевременно се попълни от незнаещи и неможещи. Етичните пък бяха принудени да напуснат доброволно, а магаретата, които носеха и носят товара на тежките дела, които мамините синчета и щерки не щат да гледат, ще продължат да носят самара с разни лордове, лейди, борци и пр.

Лозан
Лозан
07 април 2023 11:03
Гост

Пак ли ще имаувеличение за членовете на Висшия съдебен съвет?

Кольо
Кольо
07 април 2023 11:03
Гост

Те нали са се преработили…

Нерегистриран
Нерегистриран
28 юли 2023 17:22
Гост

Давайте им увеличение на тези от ВСС, а ние служителите ще излезем на стачки, ако не ни се увеличат заплатите

Ех тази изпълнителна власт
Ех тази изпълнителна власт
07 април 2023 10:59
Гост

Бюджет на страната – близо 80млрд. За съдебната власт – 1млрд.или под 1%. Пенсиите са смешни. смятайте какво се харчи и какви пари прибират в законодателната и изпълнителната власт.

Geleto
Geleto
07 април 2023 11:08
Гост

Не е под 1%, сметнете пак!

Анонимен
Анонимен
07 април 2023 14:19
Гост

Държавния бюджет не е 80 млрд. лева, а е в диапазона 33-34 млрд.

Милева
Милева
07 април 2023 10:38
Гост

Правят примамлив поста във ВСС

Нанков
Нанков
07 април 2023 10:38
Гост

Много отговорна работа имат във ВСС, няма как да не получават тонове пари

Conservator legis
Conservator legis
07 април 2023 10:38
Гост

А ще има ли увеличение за съдебните и прокурорските помощници, чиито заплати се изчисляват на база процент от основното възнаграждение на младшите?

Пипи
Пипи
07 април 2023 11:04
Гост

Съмнява ме.

Манолев
Манолев
07 април 2023 10:38
Гост

Но явно е допустимо всички да вземаме по-малко от 240 хрантутника в пленарна зала и от тия от ВСС, но да ги изхранваме тях

анонимен
анонимен
07 април 2023 10:37
Гост

Младши магистрати, р айонно и окръжно ниво ДА! Останалите са скъпо платени инструменти на мафията. Откъде накъде обаче ОПГ-то, легенди рано като ВСС?

Кюшел
Кюшел
07 април 2023 10:37
Гост

Освен това ако се увеличат само възнагражденията на младшите магистрати, те ще получават повече от колегите им от районните съдилища и прокуратури, което е недопустимо.

Хахаххаа

Йорданова
Йорданова
07 април 2023 10:37
Гост

Е класика. Те и депутатите ще си гласуват по-високи заплати вероятно за да борят инфланцията

Ники
Ники
07 април 2023 11:05
Гост

Къса ми се сърцето за тях. Взимат една торба с пари за да спят или да се карат.

Дунев
Дунев
07 април 2023 10:36
Гост

Да и проблема и на ГЕРБ и на ПП е, че ми говорят за съкращения във финансите в държавния сектор. Лошото е, че и двете партии надали визират тия келеши от ВСС. И лошото е, че и двете партии са първа и втора.

Костов
Костов
07 април 2023 10:35
Гост

ВСС ще бори инфланцията. За останалия народ – не се знае.

Алдина
Алдина
07 април 2023 10:35
Гост

Тия са си насмогнали на масрафа.

Beneva
Beneva
07 април 2023 10:35
Гост

Чакай ти после правосъдие

анонимен
анонимен
07 април 2023 11:03
Гост

Като не Ви харесва, останките са винаги на разположение.

Николова
Николова
07 април 2023 10:35
Гост

Е как няма да има за ВСС.

Лазар
Лазар
07 април 2023 11:06
Гост

Поне да вършеха някаква работа.

Нерегистриран
Нерегистриран
10 август 2023 20:17
Гост

Увеличете им заплатите във ВСС да им станат по 20 000лева,а служителите ще напуснат масово, пък нека си работят сами. 1000 лв заплата на служител 20 000 лева за членове на ВСС срамота, Срамота. Кво се мота те увеличете си заплатите. Още малко ще Ви почакаме и ще излезем на стачки. Не се издържа вече.