Главният прокурор Иван Гешев е дал обяснения пред прокурор от Върховната касационна прокуратура (ВКП) за списъка с имена, коио е чул от премиера Кирил Петков на срещата им миналата седмица.

Това съобщи днес Гешев в интервю за БТА и отново прикани Петков да каже всички имена и прякори, които му изчел от телефона си.

Вчера прокуратурата изпрати призовки на премиера и началника на кабинета му Лена Бориславова, тъй като главният прокурор твърди, че на срещата им в петък Петков е „посочил имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност“. За това Гешев е сезирал един от заместниците си и вече е дал обяснения. Премиерът Петков пък каза, че ще предостави списък с медийни публикации, като спомена случаите „Мата Хари“ и откритите кюлчета и пачки евро в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, имената на депутата от ДПС Делян Пеевски, Васил Божков, Александър Манолоев и Илко Желязков, санкционирани по закона „Магнитски“, разследването „Осемте джуджета“ и бившия следовател Петьо Петров, наречен от премиера „г-н Петьо Еврото“, „Барселонагейт“, разследванията за „Булгаргаз“, „Хемус“ и др.

„Днес ми беше снето обяснение от прокурор от ВКП, който прави проверка и заявих всички известни обстоятелства във връзка с казаното от премиера. Сигурен съм, че той ще направи същото и ще спази българските закони. Надявам се, че ще сподели пълния списък, който започна да ми чете от телефона си, защото голяма част от имената и прякорите не бяха споменати на вчерашната пресконференция. Това, което съм казал е, че списъкът с имена и прякорите са значително повече, като смятам, че този списък е непълен, защото за съжаление го прекъснах и обясних някои законови разпоредби“, каза Гешев пред БТА.

Главният прокурор подчерта, че той не изпраща призовки и не провежда разследвания, нито дава указания на прокурорите. Той обаче заяви, че „не е добър знак служител на прокуратурата, който изпълнява служебните си задължения да бъде държан в продължение на часове от асистентката на г-н Петков без да може да си свърши работата“.

На пресконференцията в Министерския съвет вчера Лена Бориславова каза, че тя е получила своята призовка, но призовкарят, който е трябвало да предаде тази за премиера, получил обаждане да не я връчва пред медиите и си тръгнал.

Иначе, Гешев благодари на Петков за разбирането, че изпълнителната и съдебната власт трябва да си взаимодействат в съответствие с правомощията им. Главният прокурор обаче е категоричен, че МВР и Министерството на правосъдието продължават да водят война срещу прокуратурата.

За споменатите от премиера имена и случаи, Гешев каза, че прокуратурата е информирала обществото за всички значими дела и ако Петков предостави нови данни, наблюдаващите прокурори ще направят проверки.

„Тук е особено важна работата на специализираната прокуратура. И това споделих пред премиера. Надявам се, че ще бъде използван потенциалът на тези подготвени хора, трябва ясно да се каже, че тяхната работа е приветствана и изключително одобрявана от международните ни партньори и институции“, казва Гешев, но и признава, че Петков е бил категоричен в убеждението си, че специализираните съдилища и прокуратури трябва да бъдат закрити.

По повод на днешното решение на Конституционния съд, според което правосъдният министър може да иска отстраняването на главния прокурор, Гешев каза, че решенията на съда не се коментират и всичко е в компетентността на Пленума на ВСС, ако бъде внесено искане за отстраняването му.

„Но трябва ясно да кажа, че целта на всичко това не е принципна и не касае т.нар. реформа, а целта е персонална, касае личността на главния прокурор и се надявам да не е някаква лична политическа вендета“, добави Гешев.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Силвия
Силвия
08 февруари 2022 21:33
Гост

Гешев, Цацаров и скритият зад гърба им простак и крадец Борисов, са обявили война на правителството. Мафията води война с правителството и постоянно го вкарва в обяснителен режим. С мафия така не се воюва, г-н Петков. Съжалявам! Народа трябва пак да се вдигне и да изрине тия крадливи лайняри! И всички до един в затвора!

адвокат от САК
адвокат от САК
08 февруари 2022 19:43
Гост

Пак питам всички кирилпетковски тролове- знаете ли какво е екзекватура и защо изобщо съществува този правен институт- какъв е смисълът и целта му…. А знаете ли каква е причинноследствената връзка между него и държавният суверенитет, или казвате- ааа, това не са ви го написали в тролския бележник- ерго, не знаете и няма как да го знаете, защото не сте юристи и никога не сте чували този юридически термин и никога не сте го чели в учебника по напр. българско гражданско процесуално право на Живко Сталев;0

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 19:58
Гост

По-голям трол от вас няма. От сутрин до вечер пишете и всяко трето мнение ваше. Само си пийте редовно хапчетата, защото само кирилпетковски тролове ви се привиждат.

Студентка по "право"
Студентка по "право"
08 февруари 2022 18:43
Гост

С Иван Гешев сме…дано ни вреди за прокурори в някоя Районна прокуратура, може и да не е в София, де.

адвокат от САК
адвокат от САК
08 февруари 2022 18:26
Гост

Мдаа- докато коментарът ми “очаква одобрение“- ето линка на Прокуратурата с изнесено от нея официално инфо за Булгаргаз-
https://prb.bg/bg/news/56313-pressaobshtenie-na-sofiyska-gradska-prokuratura

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 20:00
Гост

Направо линк от някой кафяв сайт да бяхте пуснал. „Адвокат“ не от САК, а от ПРБ.

адвокат от САК
адвокат от САК
08 февруари 2022 18:24
Гост

https://prb.bg/bg/news/56313-pressaobshtenie-na-sofiyska-gradska-prokuratura Във връзка с многобройни медийни запитвания и във връзка с изявления на министър-председателя г-н Кирил Петков на брифинг от 07.02.2021 г., на който той постави въпрос относно случая „Булгаргаз“, Софийска градска прокуратура (СГП), която ръководи разследването по този случай, предоставя следната информация: Съгласно българското законодателство обвинение се повдига, едва след събирането на достатъчно доказателства за виновността на определено лице за извършено престъпление от общ характер и след доклад на прокурора. С оглед на това – дали и срещу кого, по дадено досъдебно производство да бъде повдигнато и предявено обвинение, е преценка единствено и само на наблюдаващия прокурор по делото,… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
08 февруари 2022 17:57
Гост

Ахахахаха- извън контекста на Закона, съгласно който едно лице може да не дава обяснения, ако с тях би обвинило себе си в извършването на престъпление, е много интересно следното инфо;D “…Уважаеми г-н Петков, Във връзка с Ваше изявление от 07.02.2022 г. и готовност, която изразихте да помогнете на прокуратурата със списък с публична информация за „хора и теми важни за обществото“, по които работата на държавното обвинение „не трябва да остава във въздуха“, Ви изпращам допълнителна информация и публикации относно казуси, които напълно отговарят на характеристиката дадено от Вас – става дума за „хора и теми важни за обществото“. Убеден… Покажи целия коментар »

Симеон
Симеон
08 февруари 2022 17:09
Гост

Добре, че е била асистентката на г-н Петков, та Гешев да се оправдае защо не си върши работата.

Каскет Гешев
Каскет Гешев
08 февруари 2022 16:48
Гост

Аба махнете го тоя списък „Магнитски“ бе, той не е част от българското право и въобще няма да се съобразявам с него! Пък ако ще шефовете на ЦРУ, КГБ, Мосад и МИ-5 едновременно да ми докладват, че Пеевски е извършил множество престъпления, аз имам законоустановено право на вътрешно убеждение, че той е чист като сълза! Аре, аман от нахалници значи! Сийке, я завърти малко телефони утре прокурори и следователи да излязат с едни декларации в моя подкрепа…

адвокат от САК
адвокат от САК
08 февруари 2022 19:38
Гост

А ти чувал ли си нещо за екзекватура и знаеш ли какво е това, м…Май не си учил нищо и за държавен суверенитет и в какво точно се изразява той, но… иначе- все някой ти пречи, особено когато негово становище не съвпада с твоето; все ти се привиждат “гербаджии“, когато ти се каже в очите, че си нямаш хал хабер от право и не си юрист, обаче- много искаш коментаторите в този сайт да те възприемат за юрист, а не за трол- какъвто си в действителност…Списъкът магнитски действително НЯМА правно действие на територията на Р.България и нека партията ти ми… Покажи целия коментар »

Малко тежест
Малко тежест
08 февруари 2022 16:04
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Брилянтни олигофрени с каскети
Брилянтни олигофрени с каскети
08 февруари 2022 16:43
Гост

По-просто парче от Каскета няма. То Барни Ръбъл чак изглежда умен на фона на него.

Боко
Боко
08 февруари 2022 17:16
Гост

А Борисов какво правеше? Да не би да се изказваше мъдро пред медиите.

Панайот
Панайот
08 февруари 2022 15:53
Гост

Това е някаквъ фарс – главен прокурор дава обяснения пред прокурор от ВКП относно хвърлени в медийното пространство имена и прякори, като освен това пред същият този прокурор трябва да дава обяснения и мин.-председат. на страната…?!?!

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 17:52
Гост

Hай- точно казано!!!!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 февруари 2022 15:23
Гост

Начи, Гешев по закон има право да не се уличава в престъпление…
P.S. Жалко, ако беше изчакал малко, можеше да дава обяснения пред Цаци. Той щеше да използва случая, за да му дръпне ушите затова как е допуснал политиците да му се качат на главата.

Мафконарски
Мафконарски
08 февруари 2022 15:09
Гост

Гешев е олицетворение на престъпност и мафия!

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 16:06
Гост

и наглостта

Рори
Рори
08 февруари 2022 17:18
Гост

Обаче с претенции. Пълен парадокс.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 15:08
Гост

И ако дойде Кирил Петков и ви даде всички имена, но ви затрупа и с доказателства (намирането на които е ваша работа и на полицията) вие какво ще нраправите, а Гешев? Подчинените ти какво точно ще направят спрямо донорите ти и тези на Борисов?

адвокат от САК
адвокат от САК
08 февруари 2022 15:48
Гост

“… но ви затрупа и с доказателства (намирането на които е ваша работа и на полицията) ..“ Хм- едната част на изречението Ви противоречи на другата му част. Вие лично какво разбирате от доказателства, годни за съд, които едно лице дава в качеството си на лице, узнало за извършено престъпление, защото , видно от коментара ви, нямате никаква представа кое правото приема за “доказателство, годно за съд“….Доказателството, годно за съд, не трябва да е манипулирана снимка или манипулирано видео или манипулиран запис на телефонен разговор и това не го казвам аз, а Законът. Вижте си сега смисъла на изречението и… Покажи целия коментар »

Стоил
Стоил
08 февруари 2022 17:20
Гост

Нищо! Както обикновено.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 15:08
Гост

Докато Гешев е начело на прокоратурата – прокоратура ние нямаме!

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 15:24
Гост

То няма прокОратура и без това има прокуратура…

Хахах
Хахах
08 февруари 2022 19:38
Гост

Пак ли ти бе,прОкОрОрино ОкОкОрен…

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 15:07
Гост

Господи, колко е нагъл. Вместо да си вземе поука и да се разрови за доказателства уличаващи всички престъпници в престъпления против народа, знаем всички, коит са тези лица, той се загрижил, че Лена държава служител и „не можел да си върши работата“. Пълен нещастник!

Иванова
Иванова
08 февруари 2022 15:06
Гост

Този е толкова обвързан с Бориосв и ГЕРБ, такъв чадър е разпънал над тях, че не ми се вярва просто. Добър знак ще е да се ометеш и да не ти виждаме никога повече!!!

Възмутен
Възмутен
08 февруари 2022 17:22
Гост

Само хвърля прах в очите на хората и си мисли, че му вярваме.

Вилфред
Вилфред
08 февруари 2022 15:06
Гост

Главният прокурор подчерта, че той не изпраща призовки и не провежда разследвания, нито дава указания на прокурорите. Той обаче заяви, че „не е добър знак служител на прокуратурата, който изпълнява служебните си задължения да бъде държан в продължение на часове от асистентката на г-н Петков без да може да си свърши работата“.

Ето тук вече прекали. Ето тук вече прекали. Каква работа има да си върши? Ах ти мазен…долен…

Мелански
Мелански
08 февруари 2022 15:05
Гост

които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност

Ами не са. Предприети ли са действия спрямо Пеевски примерно?

Бишъп
Бишъп
08 февруари 2022 15:04
Гост

Ахх. Двоен аршин. Когато Божков бе атакуван от Борисов, тоя се кълнеше, че ще ликвидира престъпници, като Божков. Но сега, когато премиер е друг човек, този се върти, кто обран. Не му е зор да привиква Пеевски и останалите. Сега ще търси доказателства, ще се мотае.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 15:03
Гост

Определено този е досадник и то голям. Какво се слюнчи, бе? Само ти не разбра кои са престъпниците в тая държава.

Пееф Ски
Пееф Ски
08 февруари 2022 17:24
Гост

А, много добре ги знае.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 15:02
Гост

Този е нагъл, колкото е голямо шкембето му