Пловдивският адвокатки съвет излезе с остро критична позиция за действията на Висшия адвокатски съвет (ВАдС), в която поставя множество въпроси, по които не е съгласен с направеното от висшия орган на адвокатурата (пълния ѝ текст виж тук).

От нея става ясно, че е провокирана от позицията на самия ВАдС, в която той миналата събота коментира две информации от последните дни – че е даден на прокуратурата заради договора си за над 800 000 лв. с „Лакорда“  (повече по въпроса виж тук) и че адвокатите от Смолян настояват да бъде оттеглено дисциплинарното обвинение срещу шефката на Хасковската адвокатска колегия Меглена Гунчева (още по темата виж тук). Както „Лекс“ писа, позицията на ВАдС по отношение на решението му да сключи договор за правно-информационна система за адвокатите без да знае колко са реалните ѝ потребители, повдига повече въпроси, вместо да дава отговори (повече виж тук).

Затова пловдивският съвет коментира и двете теми. И започва с инициираната от столичен адвокат прокурорска проверка срещу ВАдС за решението му да плаща 800 000 лв. за една единствена правно-информационна система за адвокатите, без да ги пита какво искат да ползват.

„Как може да сключите договор с „Лaĸopдa“ AД без да сте получили реални данни за броя на адвокатите, които ползват тази правно-информационна система – само с такива данни може да изчислите колко би струвал на българската адвокатура един абонат и как сте определили това при това положение, че сключеният договор е при изгодни условия? Защо не се допитахте предварително до българските адвокати коя правно информационна система биха искали да ползват и при какви условия?“, пишат от колегията в Пловдив.

И заключават: „И в този случай, както много пъти през последните години, вие сте забравили какви са правомощията на Bиcшия aдвoĸaтcĸи cъвeт, разписани в нормата на чл. 122 от Закона за адвокатурата. Подозрително е усърдието за пореден път да изземвате правомощията на адвокатските съвети в страната. Не смятате ли, че основно задължение на Bиcшия aдвoĸaтcĸи cъвeт е да спазва Закона за адвокатурата и че погазвайки го той вреди на авторитета на цялата гилдия в обществото?“.

След това адвокатският съвет в Пловдив се спира и на казуса с Меглена Гунчева.

„Вярваме, че не сте забравили как се стигна до образуването на дисциплинарно производство срещу колегата aдвoĸaт Meглeнa Xapи Гyнчeвa, защото ние не можем да забравим репликата на председателя на Висшия адвокатски съвет, отразена в на л. 103 от стенографския протокол от заседанието, проведено на 10 март 2020 г.: „Добре, напиши там нещо и да го приемем за сигнал и да почнем производство.“(касае се за производството срещу колегата Гунчева). Не може да се приеме за справедлив подход, при който тенденциозно се образува производство срещу един от петимата председатели „които се правят на интересни“ (л.100 от стенографския протокол от същото заседание), а в същото време се отказва да се образува дисциплинарно производство срещу Председателя на Висшия адвокатски съвет, при очевидния му отказ да изпълни редица решения на Общото годишно отчетно събрание на адвокати-те от страната, проведено на 22 февруари 2020 г. (негово задължение, съгласно нормата на чл. 124, ал.2 от Закона за адвокатурата)“, пише в позицията му.

Съветът определя решението да се образува дисциплинарка срещу Гунчева като дълбоко несправедливо и тенденциозно. И заявява, че председателят на един адвокатски съвет няма правомощие да накара членовете му да направят каквото и да е било. Колегията в Пловдив сочи, че отказът на съвета в Хасково да преведе пълния членски внос на ВАдС е протест срещу начина на управление, който се налага от страна на Висшия адвокатски съвет.

А председателят на пловдивския съвет Иван Демерждиев призовава всички адвокати от страната да подкрепят Гунчева с личното си присъствие пред сградата на ВАдС на 26 февруари от 9,30 ч., за когато е насрочена дисциплинарката срещу нея.

В позицията се изреждат множество други действия или бездействия на ВАдС през годините, които Пловдивският адвокатски съвет определя като срамни.

В нея към ВАдС се поставят и следните въпроси:

„Не мислите ли, че липсата на позиция от ваша страна по повод на редица изявления на лица от изпълнителната, съдебната власт в медиите, внушаващи или направо представящи българския адвокат като посредник в корупционния процес, човек без ценности, готов да служи за постигане целите на клиента независимо с какви средства, накърни авторитета на българската адвокатура?!

Не мислите ли, че липсата на реакция от ваша страна при все по-честите нарушения от страна на изпълнителната и съдебна власт на конституционните ни права като адвокати и правата на клиентите ни засяга авторитета на българската адвокатура?!

Не мислите ли, че липсата на позиция от ваша страна по повод отказа на правителството да подпомогне стотици хиляди самоосигуряващи се, в т.ч. близо 14 000 български адвокати, съчетано със срамната и непрозрачна среща на Председателя на Висшия адвокатски съвет с Министър-председателя, целяща да убеди обществеността, че проблемът е решен, при все, че тази среща не промени нищо, освен че остави позорния спомен от пребиваването на г-жа Негенцова на „килимчето“ на премиера, подобно на негов подчинен чиновник, засяга тежко авторитета на българската адвокатура?!“.

Тук следва да се отбележи, че като антикризисна мярка именно по предложение на ВАдС парламентът експресно прие и вече са факт промени в Закона за адвокатурата, с които на адвокатите се дава да изберат по-благоприятния за тях режим на данъчно облагане (повече виж тук). Преди това по настояване и на съвета не беше приетата идеята за второ затваряне на съдилищата през късната есен на 2020 г., което отново щеше да остави гражданите без съдебна защита и адвокатите без доходи (повече виж тук).

Освен това по искане на ВАдС Наказателната колегия на Върховния касационен съд ще тълкува кога прокуратурата има право да разгласява материали от разследванията (повече виж тук) и излезе с остра позиция, а той беше една от малкото институции, които официално разкритикуваха проекта за нова Конституция.

54
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:14
Гост

­­Г­­­о­­­р­­е­­щ­и­­­ ­­м­­о­м­­и­ч­­­е­­т­­­а­ ­в­­и­ ­­­о­­ч­­­а­к­­в­­а­­­т ­­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?54040

само минавам
само минавам
24 февруари 2021 8:09
Гост

Не знам кой е фермер и кой не, на все още мога да смятам. 800 е над три пъти по-висока стойност от 245. Каквито и опции и екстри да има ПИС-а, сметката не излиза! Мирише ми на Опасен чар.

КосмонаФт
КосмонаФт
22 февруари 2021 17:02
Гост

Пловдиския адвокаски съвет е пълен с карикатури, начоло с психо-фермерката.
А адвокат Иван Демерджиев беше пръв „мишок“ в предишния АС, сега нещо е овладял силата и реши да се право на революционер. Политическа кариера гони момчето. Да е живо и здраво.

Dixi
Dixi
22 февруари 2021 1:47
Гост

Оставка, Висшите! Щом до НК стигнахме, спукана ви е работата. Тук никой не разчита на прикриватурата, въпреки че всеки прекрасно знае, че става въпрос за престъпление. Между 245 бона и 800 има разлика, нали? И изобщо. Подобно безобразие няма да се накаже от прокуратура и съд. Да се злоупотребява с доверието на колегите, да се седи на инат, а и най-вече да се изнудват с дисциплинарки, посредством злоупотреба с право, достойни адвокати, за да се харчат техните средства за далавери и лично обогатяване е …

Топ адвоката
Топ адвоката
22 февруари 2021 9:14
Гост

Очевидно е било необходимо вместо Лакорда да се поръчат и заплатят психопрегледи на голяма част от адвокатите.Абе смотаняци такива,хората са ви дали Лакорда без да ви карат да плащате нещо допълнително.Като на майните не им харесва да се откажат и да не я ползват.Другите защо да бъдат недоволни?

Хахаха
Хахаха
21 февруари 2021 22:26
Гост

Първо, махнете от ръководството на Пловдивската колегия, онази „фермерката“.
После хвърляйте къчове …
Всеки да си уреди котурката пък то от само себе си щи се уреди и центъра …

Re:
Re:
22 февруари 2021 1:35
Гост

Много ли плащат от Висшия за да пишеш простотии, трол такъв?! Дано ти се усладят нашите пари.

Румен Радев
Румен Радев
21 февруари 2021 19:44
Гост

Йохан Волфганг Гьоте – „Светлина, повече светлина“ – за дейността на Висшия адвокатски съвет! И бъдете сигурни, че въпросите ще се множат, а отговори няма, няма и да има, а ще има само замитане на следите и мазане в кафяви краски.

Любител
Любител
21 февруари 2021 17:44
Гост

Време е да се попита и кого обслужват исканията за образуване на тълкувателни дела и искането до Конституционния съд ?

Топ адвоката
Топ адвоката
21 февруари 2021 15:07
Гост

Хасково, Пловдив,от време на време и Благоевград обичат да са Център на вниманието.Но те не могат да решават кой ще кара влака на адвокатурата.Да се знае

advokatTROL
advokatTROL
21 февруари 2021 16:13
Гост

Не толкова остро – все пак.

JFK
JFK
21 февруари 2021 1:34
Гост

Аз съм пловдивчанин! САК да го дуат! Излагат се. Начело с Данов.

Адвокат САК
Адвокат САК
21 февруари 2021 11:31
Гост

Густо майна филибето.Тези придобивки,които имат софийските адвокати вие можете само да ги сънувате.

advokatTROL
advokatTROL
21 февруари 2021 16:16
Гост

Сепаратизъм – никога, САК са влечуги – издържаме огромен административен апарат – библиотека, два центъра за плащане на вноските, вносни шнурове на завеските на Заседателната зала, но да се делим на софиянци и пловдивчани – нека се посмеем първо и после да се делим.

Топ адвоката
Топ адвоката
21 февруари 2021 17:01
Гост

Не се делим,но някои селтаци взеха да се мислят за фактор.Всяка жаба да си знае гьола, мястото в гьола и ред на квакане.

JFK
JFK
21 февруари 2021 19:39
Гост

Селтаците са основно в София. Дай да си кажем истината. Всичкото за което на времето имаше софийско жителство е тук! В САК над половината са „завършили“ по села и паланки. В провинцията също има, но са останали и малко читави дето нито „са в джаза“ като банкерката Гигова и политичката Негенцова. Точно те много добре знаят /като Гунчева примерно/, понеже раотят на терен, какво е действителното положение ТРОЛ ТАКЪВ, представящ се за „топ адвокат“! От Висшия ли ти плащат да пишеш тези коментари, а?

advokatTROL
advokatTROL
21 февруари 2021 0:10
Гост

Ма и насила да ме карат – компютърът е вреден за победното решение на един казус – особено – в съдебна зала, а – то – какво общо-взето друго има, интересно е – много млади юристи не умеят да се държат в зала и това е и причина за комични ситуации, някой попрочел нещо оттук-оттам за перемпцията и – айде – тръсва на съдията една камара практика, ма дали е окончателна – няма значение.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
20 февруари 2021 10:44
Регистриран

Уважаеми Колеги! Не Ви прави чест публично и непремерено да използвате словото, което е свещенна енергия, за превратни цели.Не с публични митинги се отстраняват нечии погрешки.Не с въпроси за решения на ВАдвС ,който е ЮЛ и си има двойни правомощия по две различни првни режими.Спазвайте закона.Призовете определени лица на медиация и си гиворете,спорете,установете и заключете .Щото намесата на прокуратурата,нашите етествени “ врагове“, но всъщност,наши партньори за търсене на истината пред уж независим съд, ще “ изкриви“ самата същност на прадивите слова.Имаме си опит,не като да не знаем как политиките са променили обвинителите,използвани за бухалка над различния.Затова Ви призовавам смирено, но… Покажи целия коментар »

Алоооо,пийте си хапчетата
Алоооо,пийте си хапчетата
20 февруари 2021 11:26
Гост

Алоооо,толкова ли си я закъсала медиаторке,че си правиш реклама тука?Аман ти и системата,и медиаторите,и адвокатите щом до реклама сте я докарали!

Райхсмаршал
Райхсмаршал
19 февруари 2021 20:45
Гост

Още от сега е ясно, че Гунчева ще излезе от дисциплинарката, като Георги Димитров от Лайпцигския процес. Ма това вече сме го гледали Негенцова! Ама на нея и пука. Мандатът изтича и онези от дисциплинарния състав да му мислят.

Адвокат
Адвокат
20 февруари 2021 10:19
Гост

Ако така стане медички ще спрат да плащат.Гунчева ще я накажат,наистина се прави се на интересна!

Адвокат
Адвокат
20 февруари 2021 10:50
Гост

Разрушаването на адвокатурата е задача на самата адвокатура. Както виждам Гунчева и сие добре се справят. Бунят духове на безпринципна основа. А пловдивския съвет само декларации и лозунги, нищо налице за колегите, никакъв принос за адвокатурата. И ако си мислят, че ще ги подкрепят адвокатите се лъжат. То само с лозунги и протести не става.

Адвокат
Адвокат
20 февруари 2021 11:29
Гост

Точно така.Приличат ми на хвалипръцковци с тия изявления и декларации.

Извън политиката
Извън политиката
21 февруари 2021 14:44
Гост

С кухи политически декларации /с каквито не за първи заливате медиите/ , освен евтина медийна популярност и сиир за цяла България, няма да решите проблемите на Адвокатурата. Не подценявайте аудиторията ! Щото да си на килимчето е същото като да носиш чадъра на президента , докато се разхожда …

ЗАБРАВАНКОВЦИ
ЗАБРАВАНКОВЦИ
19 февруари 2021 19:19
Гост

Седя на съвета и си пия лимонада,
а срещу мене гледа някаква си правна струна.
Не беше много стара, нито много богата, но върху мене погледа си спря.
Защо ме гледа тая толкова усърдно, не вижда ли, че аз съм някаква жена?
А тя дойде при мен и взе, че ме прегърна и сложи си ръка на моя келепир.

ОБРАТЕН ЕФЕКТ
ОБРАТЕН ЕФЕКТ
19 февруари 2021 20:05
Гост

Седи на съвета и си пие лимонада,
а срещу нея свири някаква си правна струна.
Не беше много стара, нито много богата, но върху нея перото си спря.
Защо я гъделичка тая толкова усърдно, не вижда ли, че е само една?
И онази дойде при тях и взе, че ги обгърна и низложи техния келепир.

Просто
Просто
19 февруари 2021 19:06
Гост

срамота ме е, че съм адвокат. Особено на днешната паметна дата, Негенцова и компания!

Плачи! Там близо край град София стърчи, аз видях
Плачи! Там близо край град София стърчи, аз видях
19 февруари 2021 19:04
Гост

Най-добре е да замълчим, а „смирението“ на другарките и другарките от Висшия няма нивга да измие срама от стореното ЗА АДВОКАТУРАТА от руководителя ИМ. След висшегласието ИМ.

Иванчо Хаджипенчович
Иванчо Хаджипенчович
19 февруари 2021 18:46
Гост

Адвокат Ралица Негенцова (и с-ие) е един прекрасен човек, ръководител, председател на ЦИК, Висшия адвокатски съвет и директор на водопад, чийто 14 000 месечни капки по 10 лева допълнително осигуряват справедливото правно-информационно задвижване на цялата конституционна защита на правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица, обезпечавайки нормалното функциониране на системата за защита на националната сигурност. АМИН

адвокат
адвокат
20 февруари 2021 12:04
Гост

Вън дебелата свиня ?

Случаен
Случаен
19 февруари 2021 17:22
Гост

Жалко за адвокатурата след като национален герой им е е председател на колегия, който не превежда събран от адвокатите членски внос на висшия им орган!

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2021 15:52
Гост

Напълно аргументирани въпроси от пловдивския адвокатки съвет.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2021 15:52
Гост

Добре им напомнят за правомощията на Bиcшия aдвoĸaтcĸи cъвeт, разписани в нормата на чл. 122 от Закона за адвокатурата.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2021 15:53
Гост

Както и за позорния спомен от пребиваването на г-жа Негенцова на „килимчето“ на Боко.

Викат ми Соте
Викат ми Соте
19 февруари 2021 18:48
Гост

Вдигам слушалката и право при мен! Корупцията изисква жертви. Спомени, спомени. Срещи, харесвания, уйдурми.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2021 15:50
Гост

Естествено, че трябва да се сондира мнение от хората, които ще работят с определена информационна система. Нали все пак това е за тяхно улеснение.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2021 15:50
Гост

Келепира, Ганьо….

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2021 15:49
Гост

А сега да видим родната ни прикриеатура каква ще я свърши.

E айде сега ПЪК и ти!
E айде сега ПЪК и ти!
19 февруари 2021 18:50
Гост

Като кучето на нивата.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2021 15:47
Гост

Лакордата никога не ми е харесвала като интерфейс. Предпочитам Апис или Сиела.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2021 15:48
Гост

В случая външния вид е без значение. Важна е базата данни. Но, да и аз не я предпочитам.

Златният телец (и струна)
Златният телец (и струна)
19 февруари 2021 18:52
Гост

Свири, свири щурче, ах подлудявай ме, не спирай, макар да казват всички, че щурците свирейки умират.
Отде дочувам твоя глас?
Не си ли слухова измама?
Сред този моторетен бяс, щурчета май отдавна няма.

Z.Z
Z.Z
19 февруари 2021 15:43
Гост

Къде ли е отишъл десятъкът от тези 800 000?

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2021 15:45
Гост

В нечий джоб на лобиращите за тази ПИС.

123456
123456
19 февруари 2021 15:40
Гост

А защо не питате Висшия адвокатски съвет какво става с жалбата срещу встъпителните вноски, а

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2021 15:37
Гост

Личи си, че наближават избори за ВАдС. Хванали са се за гушата в опит да се преборят за кокала

123
123
19 февруари 2021 15:39
Гост

Мътна и кървава се очертава

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2021 15:36
Гост

Нашего брата адвоката все е недоволен и все нищо не прави. Дори не е като Карнобатман, дето можел да лети, обаче го мързи.
Лесно е да се плюва отстрани. Искам да го видя Иван, ако го изберат във ВАдвС какво ще направи, а чувам, че и за председател се гласи.
И пиша това с голямо съгласие с неговата позиция срещу некадърността и корупцията в мнозинството на този съвет

Адвокат
Адвокат
19 февруари 2021 15:35
Гост

Ами то, като се замислите, на килимчето не ходят хора, свикнали да питат, а чинно изпълняващите заръки.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2021 15:38
Гост

Негенцова е напълно негодна да отстоява позиции. Там ако не са устатата Гигова и хитрия Ранглов, не можеш да ги видиш ни по телевизор, ни във вестник

Страшна е,
Страшна е,
19 февруари 2021 18:55
Гост

А устата Гигова и хитрият Рангелов … и те в кюпа. Само дето „нехитрата“ Гигова „се прави на опозиция“ във ВАдвС и пред ОСАС, при положение че това е опашата лъжа! ФАКТИ ИСКАМ АЗ, ФАКТИ!

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2021 8:43
Гост

И как заключи, че е лъжа не е гласувала за дисциплинарката на Гунчева, не е гласувала за Лакорда. Информирай се преди да пишеш

Гигова
Гигова
21 февруари 2021 22:52
Гост

Да си опозиция не значи да вдигаш само лозунги и да пишеш декларации, да отричаш без да съграждаш. Да си опозиция значи да променяш господстващото мнозинство по начин да вземе от време на време някое разумно решение, с което даден орган да се запомни и да допринесе за общото благо на адвокатурата…

Re:
Re:
22 февруари 2021 1:40
Гост

Благо от Висшия, моля?! НАДО СРОЧНО ЛЕЧИТЬ!