Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) отложи насрочването на изслушването на осмината кандидати за европейски делегирани прокурори (ЕДП). Причината – мандатът на сегашния състав изтича на 3 октомври 2022 г. и не е ясно дали той ще продължи да работи след това, или ще има смяна с новоизбраните, пък била тя и частична.

Както „Лекс“ писа, при четвъртата процедура за подбор на шестима делегирани европрокурори, се явиха осем кандидати, петима от които от Софийската градска прокуратура – Иван Кучиев, Марио Томов, Милко Момчев, Михаела Райдовска и Юлиана Христова. Други двама са от Софийската районна прокуратура – Василен Бенчев и Живка Арсенова, а последният е следователят Бойко Атанасов (виж тук).

Първата точка в днешния дневен ред на ПК на ВСС беше да се определи дата, място и час за изслушването на осмината кандидати.

Но Йордан Стоев призова колегите си да не определят такива, а това да стане едва, след като се изчисти въпросът с функционирането на ВСС, т.е. дали този състав ще продължи да работи и след изтичане на мандата му на 3 октомври, или тогава ще встъпят новоизбраните от съдебната квота четирима членове – Красимира Филипова, Добринка Калчева, Владимир Николов и Владимир Чавдаров.

Огнян Дамянов го подкрепи като посочи, че обективно погледнато насрочването на датата изисква дълъг период от време, през който и кандидатите да успеят да се организират, за да присъстват. „Очевидно датата ще бъде след 3 октомври и дотогава трябва да се изчисти въпросът дали Прокурорската колегия може да упражнява своите правомощия“, допълни Дамянов.

Той заяви, че трябва да се чуе и мнението на колегите им от Съдийската колегия и евентуално този въпрос да бъде поставен и на заседание на Пленума на ВСС.

С тези аргументи ПК на ВСС единодушно реши засега да не определя дата за изслушването на кандидатите за делегирани европрокурори.

По информация на „Лекс“ въпросът какво ще стане след 3 октомври е бил обсъждан неофициално във ВСС. Кадровици са на мнение, че първо трябва да се изчака решението на Конституционния съд, който беше сезиран от Пленума на ВАС във връзка с изтеклия мандат на Инспектората към ВСС. КС трябва да каже при противоречие между две конституционно защитими ценности – мандатността и непрекъснатото функциониране на конституционноустановени органи, когато те не могат да се съвместят, на коя от двете трябва да се даде приоритет (виж още тук). До питането се стигна, тъй като повече от две години Народното събрание не избра членове на ИВСС и той работи при изтекъл мандат.

Сега обаче предстои да изтече мандатът и на ВСС, а парламентът и не избра 11 членове на съвета. Избрани са само 11-те членове от съдебната квота, но този на шестимата, излъчени от съдиите, се обжалва.

Ако до 3 октомври няма решение на КС, което да даде яснота на кое трябва да бъде даден превес – мандатността или непрекъснатото функциониране, тогава ВСС сам ще трябва да реши какво да прави – дали да продължи да работи в сегашния си състав, или пък избраните от професионалната квота нови кадровици да встъпят. Това обаче също създава проблеми, защото делото за избора на шестимата от съдебната квота беше отсрочено за 17 ноември (виж тук), т.е. след края на мандата на действащия ВСС. А жалбата спира изпълнението на решението за избора на новите членове. Те могат да поискат предварително изпълнение, но не е ясно какво ще реши смесеният петчленен състав от ВКС и ВАС.

Напоследък в магистратските среди се коментира един междинен вариант – въпреки изтичането на мандата си, ВСС да продължи дейността си, но да упражнява само онези свои функции, с които няма да засегне правата на трети лица – да разпределя бюджет, да пенсионира, но не и да извършва назначения по конкурси.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
:)))
:)))
14 септември 2022 22:57
Гост

Айде, очаквам Милко Момчев отново да тръгне да обикаля из студията и да се вайка – как са му попречили на кариерното израстване:)))))

Анонимен
Анонимен
15 септември 2022 15:13
Гост

Противен и ненужно злостен коментар. Като е сигурно, че авторът му няма характера да направи и половината от това, което иронизира.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 20:14
Гост

Накрая ще приемат модифициран междинен вариант – нищо да не работят, но да си получават заплатите, както правят инспекторите.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 16:39
Гост

Въпросът е, ще има ли попълване на квотите от НС след изборите, защото ако пак започне някакво шоу или лозунги от БКП /БСП/, успешно повтаряни от ПП няма да има нов ВСС. Какво ще правим тогава? Хайде всеки да си върши работата и да не прехвърля на някой друг! Народът го е казал: Не оставяй днешната работа за утре!

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 16:28
Гост

Писна ми да слушам за тия прокурори. Дразня се. Толкова корумпирана и безумно слабо образована нация сме, че явно няма как да се впише никой и да работи в Европа по европейски правила.

Камила
Камила
14 септември 2022 16:27
Гост

Добре, тослкова ли е трудно да изберем делегирани прокурори бре?

Ставрев
Ставрев
14 септември 2022 16:20
Гост

Нямам думи. Едно и също всеки месец.

Филип
Филип
14 септември 2022 16:34
Гост

Трагедия!

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 16:20
Гост

Поредната излагация. И това ВСС си работи, защото няма кой да го смени.

Бисер
Бисер
14 септември 2022 16:25
Гост

Айде, нема нужда!

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 16:19
Гост

И сега? Ние няма как да излъчим явно делегирани прокурори. Какво е това нещо? В Монголия ще намерят по-лесно прокурори, които не са замесени с престъпления и не са непрофесионалисти.

Фики
Фики
14 септември 2022 16:30
Гост

Кака Лаура пак ще е недоволна.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 16:19
Гост

Категорична излагация.

Valeria
Valeria
14 септември 2022 16:19
Гост

Определено смея да кажа, че въпросът с делегираните прокурори просто е позорен за България.

Kalinska
Kalinska
14 септември 2022 16:18
Гост

Колкото и кандидати да се явяват – все са си гола вода.

Показно
Показно
14 септември 2022 16:17
Гост

Какви невероятни насрани наглеци! До живот ли да ви оставят?

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 16:23
Гост

Оплачи се на Христо Иванов с неговите глупости за 2/3 мнозинство при избора на квотата от Народното събрание. Аре, пък пак се обади и тогава се възмущавай!

Заки
Заки
14 септември 2022 16:16
Гост

Поредното отлагане от страна на този нелеп съвет.

Стоил
Стоил
14 септември 2022 16:18
Гост

E, все пак теябва време кандидатите да успеят да се организират, за да присъстват.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 16:29
Гост

Защо се правите, че не разбирате проблема? Проблема е много по-дълбок и ако смятате, че проблема е само в това, че кандидатите не могат да се организират, то значи няма смисъл да говорим.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 16:29
Гост

Същото ВСС, което едно време отказа да прави специалисти от България за разследване на военни престъпления в Украйна.