Осем са кандидатите за шест места за европейски делегирани прокурори (ЕДП). Днес изтече срокът за подаване на заявления за участие в процедурата за подбор. Съществува възможност някой магистрат да е подал документи по пощата.

Заявления за участие в подбора днес подадоха обвинителите Василен Бенчев и Живка Арсенова от Софийската районна прокуратура (СРП), Юлиана Христова и Иван Кучиев от Софийската градска прокуратура (СГП), както и следователят Бойко Атанасов.

Василен Бенчев започва работа в съдебната система през 2013 г. – първо две години е бил младши прокурор, а после обвинител в СРП. През последните 5 години е бил командирован в Специализираната прокуратура. След закриването ѝ в края на юли, той е командирован в СГП, където работи в сектор „Антикорупция“.

Живка Арсенова е в структурата на държавното обвинение от 2004 г. като първоначално е била работила във Велико Търново. От 2007 г. е в СРП. През последните осем години работи предимно в отдел „Изпълнение на наказанията и принудително лечение“.

Юлиана Христова е прокурор в СГП от края на 2008 г. През последните две години е в отдел „Международен, изпълнение на наказанията и наказателно съдебен надзор“. Преди това за кратко е работила като експерт в Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Иван Кучиев е обвинител в СГП от 2016 г. Работи в отдел „Криминален“. Преди това 10 години е бил старши разследващ полицай, работил е и като адвокат.

Бойко Атанасов е следовател в отдела към СГП. Това е неговият трети опит да бъде избран за ЕДП. През последните години освен за делегиран европрокурор, той беше независим кандидат-депутат, кандидат за член на Висшия съдебен съвет, искаше да става ръководител на Софийската районна прокуратура, на Софийската градска прокуратура, на Специализираната прокуратура, на апелативната спецпрокуратура, а само преди два месеца партията на Костадин Костадинов – „Възраждане“ го номинира и за шеф на анткорупционната комисия.

Вчера документи подадоха още трима обвинители от Софийската градска прокуратура – Михаела Райдовска, Марио Томов и Милко Момчев.

Както „Лекс“ писа, процедурата за подбор на още шестима европейски делегирани прокурори беше обявена на 27 юли от Прокурорската колегия.

В момента българските ЕДП са девет при предвидени десет места. През юни обаче европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е поискала броят на делегираните европрокурори в България да бъде увеличен на 15, заради сериозното натоварване на деветимата ЕДП – Светлана Шопова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова, Димитър Беличев, Елена Попова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков, Анна Алексова и Ивайло Илиев. Те бяха одобрени след проведени две процедури. В третата, при която трябваше да бъде попълнено десетото място, не се явиха кандидати. Предвидено е българските делегирани европрокурори ще се настанят бившата сграда на СДС на ул. „Г. С. Раковски“ 134.

Увеличаването на броя на делегираните прокурори е процес, който тече в почти всички държави, които учредиха Европейската прокуратура (ЕПр). Причината е натовареността на ЕДП. Още преди две години е заложено, че след първата година от работата на ЕПр, спрямо натовареността ще бъде преоценен и броят на прокурорите от отделните държави, които работят в нея.

 

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Harry
Harry
12 септември 2022 16:37
Гост

Надявам се да видя следващата си публикация. cuphead

Harry
Harry
12 септември 2022 16:36
Гост

Правителството предприема правилните стъпки.

Даниела Лазарова
Даниела Лазарова
30 август 2022 9:50
Гост

Очаквам че тези независими прокурори да направят необходимото по казуси който като моят например с неправомерно подслушване следене снимане и разпространяване на лични данни и информация да бъде извършена така проверката че най накрая виновниците да си понесат отговорността.Две години ходене по служби и няма доказателства.Вие сте за мен последната инстанция.Чакам да заработи ЕДП и ще се срещнем обезателно.Успех ви желая от сърце

колега
колега
26 август 2022 19:06
Гост

Успех на колегите! Важно е България да е представена добре. Неудобно ми е, като ни считат за малка държавица в много аспекти. Отново успех, колеги!

Питбул
Питбул
26 август 2022 18:24
Гост

Аз залагам на Кучиев. Да захапе престъпността като куче, че Кьовеши досега само лаеше, от известно време съвсем замлъкна, а резултат от работата й никакъв. Комшиите добре си я познават и трябваше да ги послушат, когато казваха, че не става за тази работа. Те и нашите сегашни европрокурори досега един престъпник не са вкарали в затвора и само вземат големи заплати, та сега ще чакаме новите да посвършат нещо, ама надали. Само допълнителен разход за европейските данъкоплатци като цялата брюкселска бюрокрация.

промяна
промяна
26 август 2022 15:40
Гост

Колежката Райдовска има качества да заеме всякакъв пост в Прокуратурата.
За нея могат да се чуят само положителни коментари-точна,принципна,неподкупна ….мога да продължа още,респект!
Пълен напред!

Анонимен
Анонимен
26 август 2022 14:09
Гост

Никой, който е работил материята, няма да се занимава да кандидатства в глупавите квазиорганизацийки на ЕС.Само кариеристи и комплексари могат да се наредят на опашката, както доказа времето.

Анонимен
Анонимен
26 август 2022 14:24
Гост

Точно така и отявлени некадърници, за които е ясно , че нямат шанс измежду колегите си, но са амбициозни. Точно като настоящите “ европрокурори“

Анонимен
Анонимен
26 август 2022 14:27
Гост

Момчев прави изключение- жалко за него , но я напишете „Райдовска“ в Интернет и четете и то това са само положителните неща за нея- много, много смекчени.

Анонимен
Анонимен
26 август 2022 14:28
Гост

ИЗМЕТ!

ПОГНУСЕН ОТ "Анонимен"
ПОГНУСЕН ОТ "Анонимен"
01 септември 2022 16:53
Гост

Колега !
За теб има изобилие от информация /не цялата е вярна/ но още не си в затвора ? !
Защо ли?

:)))
:)))
26 август 2022 14:08
Гост

Как няма да има желаещи. Заплатата е тлъста :)). И аз бих се пробвал, но като нотариус си ми е мноооогооо окей.

Анонимен
Анонимен
26 август 2022 14:03
Гост

Чудо! 🤭

Щурчо Сладурчо
Щурчо Сладурчо
26 август 2022 14:03
Гост

Е, сега вече престъпността ще секне

Камен Петров
Камен Петров
26 август 2022 14:02
Гост

Радвам се

Щерката
Щерката
26 август 2022 14:01
Гост

Поздрави от Ямбол 🤭

Пешев
Пешев
26 август 2022 14:00
Гост

Живи и здрави

Тончо
Тончо
26 август 2022 14:00
Гост

Познавам и двамата, добри прокурори са

Леле мале
Леле мале
26 август 2022 13:59
Гост

👏🏻👏🏻👏🏻

Гном
Гном
26 август 2022 13:58
Гост

Оставихте Гешев без прокурори

RRR
RRR
26 август 2022 13:58
Гост

Голям „наплив“ наистина! Борбата е да се явят барем 6. Колкото са и вакантните длъжности. Чу се вече, колко е „прекрасна“ ЕП и как „добре“ се ръководи тя в България, та освен направо да назначат всички желаещи, като попове и да се свършва!

Анонимен
Анонимен
26 август 2022 13:58
Гост

Успех на колегите

Гинчето
Гинчето
26 август 2022 13:57
Гост

Много желаещ, много нещо