Бившата заместник-кметица на „Младост“ Биляна Петрова, която е подсъдима за подкуп с Десислава Иванчева, е била насилвана и заплашвана в ареста.

На последното заседание на Специализирания наказателен съд Петрова е показала и синини по тялото си. Това каза днес адвокатката ѝ Ирен Савова и добави, че върху Петрова е бил оказван натиск от служители на антикорупционната комисия, за да лъжесвидетелства.

„Съблече се, за да покаже как е насилвана от колеги от комисията, за да покаже какво насилие е упражнено върху нея, за да лъжесвидетелства и да казва неща, които не само не отговарят на истината, но и да потвърдят версията на прокуратурата, че са взели пари“ каза Савова на пресконференция в БТА.

Пред съда Биляна Петрова обяви, че служител на ДАНС я заплашил още на 18 април, ден след зрелищните арести в центъра на София, че ще бъде труп, ако не подпише даден ѝ протокол за разпит. Показания пред съда даде бившият служител на ДАНС Деньо Денев, който сега е в антикорупционната комисия. Той е бил служителят, с който бизнесменът Александър Ваклин се е срещнал, когато е подавал сигнала срещу Иванчева.

„Казахте ли ми, че ако не подпиша дадените от вас протоколи за разпит, съм труп“, попита пред съда Петрова, а Денев отрече. След това тя самата се поправи, че може и да не е бил той, а други двама негови колеги от КПКОНПИ.

„Един играеше лошото ченге, един играеше доброто, той беше неутралното“, каза още Петрова, а съдът прие да разпита останалите двама негови колеги. В хода на делото стана ясно, че освен Денев, другите служители са Мартин Несторов и Николай Бонев.

„Няма как да врачуваме какво ще се случи, ще чуем. Не очаквам обаче да дойдат и да кажат, че са я насилвали“, допълни днес адвокат Савова. По думите ѝ, Иванчева и Петрова са подложени на жестокост и нечовечност, които са страховити за една правова държава.

Тя се оплака и от условията, при които е принудена да разговаря с Петрова в ареста. „Не сме имали нито един разговор насаме. Навсякъде има хора от службите. При изключително тежки условия се правят консултациите“, обясни Савова.

Очаква се утре съдия Иво Хинов от спецсъда за пореден път да се произнесе по искането на Иванчева и Петрова да бъдат пуснати под „домашен арест“. Той на два пъти вече променяше мерките за неотклонение на двете подсъдими, но Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) ги връщаше в ареста. Последното дело дори стана повод за проверка на Върховния касационен съд, която показа, че състав на апелативния спецсъд е нарушил НПК, когато е спрял незабавното изпълнение на „домашния арест“ на Иванчева и Петрова. След това пък от АСНС видяха институционален натиск в проверката и поискаха становище от Висшия съдебен съвет, който пък нареди на Инспектората да извърши проверка на проверката.

Днес адвокат Димитър Марковски, който защитава Иванчева каза, че не разбира защо апелативните спецсъдии отказват да пуснат двете жени от ареста, при положение че лекари са дали заключение, че всеки един изминал ден уврежда тяхното физическо и психическо здраве.

„На г-жа Иванчева започват вече да ѝ падат зъбите“, добави Марковски и призова за хуманно третиране на клиентката му, защото дори не ставало дума за хора от криминалния контингент.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Има нещо гнило
Има нещо гнило
18 декември 2018 15:32
Гост

Петрова не е много категорична в показанията си. Не може някой да те принуждава да подписваш, а ти да не си сигурна кой е точно.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2018 15:14
Гост

Може би трябваше като Ценко Чоков от самото начало да попресилят нещата със здравословното им състояние. До сега колко ресторанти щяха да обиколят.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2018 15:13
Гост

Някои яко дърпа конците с цел да ги съсипят физически и психически.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2018 15:11
Гост

Че са взели подкуп е ясно като бял ден. И СРС-та го доказват. Не им е било и за първи път. За това много ме съмнява от ДАНС да са я карали да лъжесвидетелства.

ванко
ванко
18 декември 2018 15:34
Гост

Да,да…ясно е, че ги пържат по поръчка. в срс-тата няма нищо което да ги уличава