Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) ще реши в последния възможен момент дали подсъдимите за подкуп Десислава Иванчева и Биляна Петрова да останат задържани под стража, става ясно от негово определение.

На 16 ноември съдия Иво Хинов от Специализирания наказателен съд пусна под „домашен арест“ двете подсъдими, но след протест на прокуратурата, АСНС отмени незабавното изпълнение на определението му. Произнасянето на втората инстанция за мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова се проточи, защото делото е стигнало в съда едва на 28 ноември. Така и срокът АСНС да реши дали двете да останат в ареста е до 5 декември.

От определение на съда от 30 ноември пък става ясно, че съдебният състав (председател Димчо Георгиев, докладчик Веселина Вълева и Даниела Росенова), няма да се произнесе преди крайната дата.

Съдиите посочват, че причина за това е и проверката от Върховния касационен съд (ВКС), заради която материалите по делото не са били на тяхно разположение на 29 ноември. Днес, утре и в сряда пък спецсъдът заседава по същество по делото за подкуп срещу Иванчева, Петрова и Петко Дюлгеров. Затова апелативните съдии посочват, че за да не осуетяват заседанията на спецсъда, делото трябва да му бъде изпратено, а незабавно след края на заседанието на 5 декември, трябва да се върне в АСНС, който тогава да се произнесе окончателно дали Иванчева и Петрова ще се приберат вкъщи.

Проверката от ВКС беше наредена от председателя Лозан Панов на 28 ноември и трябва да обхване цялостната организация и дейността на съда по всички дела, които е гледал до момента за изменение на мерките на Иванчева и Петрова. До момента АСНС многократно е потвърждавал задържането на двете, а веднъж отмени и определение на съдия Хинов, с което той ги беше пуснал под „домашен арест“.

Проверяващите трябва да установят колко такива дела са били образувани от задържането на подсъдимите през април, администрирането на документите от страна на първоинстанционния спецсъд и постъпването им в апелативния, регистрирането и образуването на делата, изборът на съдия-докладчик и на членовете на съдебните състави, както и сроковете за произнасяне.

Материалите бяха предоставени на ВКС, въпреки че от прокуратурата изпратиха писмо, в което предложиха делото да бъде предадено след произнасянето на съда, за да няма съмнение в безпристрастното произнасяне по мерките за неотклонение. Това пък стана причина защитата на Иванчева да поиска отвод на наблюдаващите прокурори, но съдът го отхвърли днес.

В петък пък 11 от съдиите в АСНС, начело с председателя Георги Ушев, изпратиха до Висшия съдебен съвет (ВСС) искане да вземе становище по назначената проверка. Те поискаха ВСС да каже дали такава проверка е изобщо допустима по неприключило производство и дали заповедта на Лозан Панов не е проява на тенденциозно отношение. Според съдиите става дума и за институционален натиск.

„Надяваме се ВСС да изрази своето мнение публично. Оттук нататък, ако някой си мисли, че може да се намесва в разглеждането на делата преди да се е произнесъл съдът, аз съм първият човек, който ще реагира на това“, каза днес пред „Bulgaria ON AIR“ Георги Ушев. Той отново повтори, че в проверките няма нищо лошо, но не трябва да се превръщат в институционален натиск. По думите му, публикации в медиите за определени подсъдими не трябва да определят дали съдиите, които гледат делата им, трябва да бъдат проверявани или наказвани.

Междувременно правосъдният министър Цецка Цачева коментира пред бТВ условията, при които Иванчева и Петрова пребивават в ареста. Миналата седмица омбудсманът Мая Манолова показа снимки от килията и след поредна проверка на място заключи, че условията в ареста са лоши – влажни стени и мокри петна заради течове от канализационната система на горния етаж, олющена и падаща мазилка, липса на достатъчно дневна светлина и свеж въздух.

„Действително, картината, така показана, изглежда стряскаща. За съжаление, едно от най-тежките места е софийският затвор и арестът към него, защото сградите са строени преди повече от век, спазването на квадратните метри, в които следва да бъде настанено едно лице и броят на лицата, не дава възможност за поетапно опразване на отделните помещения, така че да може да се извършват едни по-сериозни ремонти“, каза днес Цачева и се съгласи, че тоалетните категорично не трябва да изглеждат като на снимките, направени от екипа на омбудсмана. Цачева обаче напомни, че Иванчева и Петрова сами са предпочели да бъдат в София, а не в затвора в Сливен, където са настанени всички подсъдими и осъдени жени.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
abhilash
abhilash
22 февруари 2019 17:19
Гост
RonaldJanson
RonaldJanson
04 декември 2018 21:46
Гост
Стига
Стига
03 декември 2018 14:25
Гост

КОНПИ и специализирания съд са срам за професията и не трябва да съществуват.

Anonimen
Anonimen
03 декември 2018 13:05
Гост

Панов с неговата проверка вместо да изпише вежди, избоде очи. Сега всичко ще парира върху подсъдимите.

Minko
Minko
03 декември 2018 13:05
Гост

Mnogo pravilno postypi daje.

Кой ли дърпа конците?
Кой ли дърпа конците?
03 декември 2018 13:01
Гост

Истинско чудо е, че тези жени оцеляха при този тормоз.

Anonimen
Anonimen
03 декември 2018 13:02
Гост

Това е целта на някои явно. Иванчева засегна интереси за много крупни суми. В случая тя е пречка.