Две места за наказателни съдии се освобождават в съдийската Комисия за атестирането и конкурсите (КАК). Желаещите за влязат в състава на комисията могат да подадат документи до 18 май във Върховния касационен съд (ВКС), съобщиха от там.

На 15 юли изтича едногодишният мандат на сегашните членове на КАК Румяна Илиева (АС-София) и Николай Николов (СГС). В тази връзка до ръководителите на апелативните, окръжните и военните съдилища са изпратени писма за възможността за подаване във ВКС на заявления от съдиите, които искат да участват в процедурата.

Към заявленията желаещите трябва да приложат автобиография и документи за съответствие с изискванията на чл. 37, ал. 4 от ЗСВ – на длъжност или с ранг „съдия във ВКС и ВАС“. Документите се подават лично, по пощата, по електронен път: sandra_mladenova@vks.bg, или по факс: 02/9883985.

От ВКС припомнят, че на членовете на комисията е предоставена възможност и за дистанционно участие в заседанията.

По закон КАК се състои от членове на ВСС и съдии. Според Вътрешните правила за организацията на дейността на комисията Пленумът на ВКС избира четирима действащи магистрати със специализация по материя: двама граждански и двама наказателни съдии.