Ден след като Конституционният съд (КС) отхвърли искането на омбудсмана Мая Манолова за отмяна на разпоредба, която препятства възможността на всеки гражданин да оспори в съда цените на тока, парното и газа, тя се обърна към прокуратурата.

Манолова сезира Върховната административна прокуратура (ВАП) за последното увеличение на цените – с 2% на тока и 7% на парното, което влезе в сила от 1 юли. Омбудсманът настоява ВАП да се намеси и да протестира решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с което бяха определени пределните цени. „КЕВР трябва да разберат, че те не са абсолютно безконтролни и над закона и че не е вярно, че няма инстанция или институция, която да може да иска проверка на техните актове“, каза Манолова.

„Върховната административна прокуратура ще изиска от регулатора над 30 преписки и след това ще бъде взето решение дали увеличението на цените ще бъде оспорено в съда“, обясни зам.-главният прокурор Ася Петрова, цитирана от БНР.

И допълни: „Ако съдът, възприеме нашата теза, че решението на КЕВР е взето в нарушение на процедурата или в нарушение на закона, ще го отмени. Ще трябва да уточним и това, че оспорването на решенията на КЕВР не спира изпълнението на тези решения. Такъв е законът“.

Според омбудсмана повишението не е обосновано, защото в края на миналата година цените на тока и парното не са били намалени, въпреки поевтиняването на газа с около 7%. „Тоест, КЕВР коригира цените само когато са в ущърб на гражданите“, заяви Манолова.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 10:50
Гост

­­­Г­­о­р­­­е­­щ­и­ ­­­м­­­о­м­и­­­ч­­­е­­­т­а­­ ­­­в­­­и­­ ­­­о­ч­­­а­к­­в­­а­­­т ­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?11383

Петров
Петров
04 юли 2018 14:24
Гост

Каквато държавата, такова и правосъдието ни.

Goran
Goran
04 юли 2018 14:23
Гост

Силно се надявам да отменят решението на КЕВР. Така хората ще си върнат вярата в правосъдието.

Петя
Петя
04 юли 2018 14:21
Гост

Комисията за енергийно и водно регулиране обикновено регулира само в ущърб на нас. Някога да е намалила цените случайно.

Анонимен
Анонимен
04 юли 2018 14:06
Гост

Браво на Мая Манолова! Дано е все така упорита и да работи за хората.