Специализираният наказателен съд (СНС) реши, че делото за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) вече може да тръгне, след като отхвърли всички искания на защитата за прекратяване на процеса и за отвод на шефа на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Преди месец съдия Виржиния Петрова отказа да отведе прокурор Даниела Начева заради това, че изготвила гражданския иск от името на синдиците на КТБ, а днес адвокатите настояваха за отвод на Гешев, защото с публичните си изяви правел внушения в обществото за развитието на делото.

Гешев опонира, че има право на изказвания, като спазва презумпцията за невинност, а и гражданите имат право да бъдат информирани за дела с толкова висок обществен интерес. И на свой ред разкритикува защитниците на Цветан Василев и останалите подсъдими, че се опитват да политизират процеса, като постоянно споменават името на депутата от ДПС Делян Пеевски. Според Гешев това е част от защитната стратегия на Цветан Василев във връзка с екстрадиционното производство в Сърбия.

Той отхвърли и аргумента на адвокатите, че няма как делото да бъде изяснено без участието на Василев, като каза, че бившият банкер сам се е лишил от правото си на лична защита и от явяване пред съд на държава от Европейския съюз.

Шефът на спецпрокурорите видя и опит да бъдат компрометирани свидетели на обвинението, като визираше Бисер Лазов, тъй като каза, че имало разследвания за опит за убийството на Лазов.

Защитата искаше да бъде разпитан следователят Бойко Атанасов, който преди две години каза, че в следствието били унищожени материали от разследването за източването на КТБ, което по-късно прокуратурата отрече. Гешев отвърна днес, че няма как Атанасов да бъде разпитан, защото е работил по делото и сам е провеждал разпити като следовател.

В крайна сметка съдия Петрова не видя съществени процесуални нарушения в обвинителния акт, които да налагат връщането му на прокуратурата. Отказа и да спре делото до решаването на въпроса с екстрадицията на Василев, след което насрочи първото заседание за 9 май.

Определението обаче не е окончателно и защитата може да го обжалва пред Апелативния специализиран наказателен съд.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
КТБ
КТБ
28 март 2018 20:41
Гост

КТБ, КТБ, мен не ме…

Аннонимус
Аннонимус
27 март 2018 18:13
Гост

Не разбирам напъните да протакат толкова хода на съдебното следдствие, след като е пределно ясно, че ще продължи поне докато Василев навърши години за пенсия

Анонимен
Анонимен
27 март 2018 18:11
Гост

Да видим докъде ще стигне