Десет свободни щата за следователи в Haциoнaлнaтa cлeдcтвeнa cлyжбa (HCлC) днес бяха „разпределени“ в прокуратурите в страната.  Предложението за това беше на главния прокурор Сотир Цацаров и беше прието единодушно от прокурорската колегия.

В някои градове обвинението получава места за младши следователи. Така с щат за още един следовател се сдобиха окръжните прокуратури в Благоевград, Монтана, Кърджали, Добрич и Бургас, а във Варна получиха два. По още едно място за младши следовател прокурорската колегия определи да бъде разкрито в прокуратурите в Русе, Разград и Силистра.

Междувременно прокурорската колегия върна на работа в Софийската градска прокуратура Красимир Кирилов. Той е бивш районен прокурор на Кнежа и миналата година беше обвинен в длъжностно престъпление, защото разпоредил връщането на багер на човек, който не му е собственик. Кирилов вече е подсъдим и то за два багера (повече за казуса виж тук).

Той беше отстранен от длъжност на 12 октомври миналата година. Кирилов обаче обжалва и докато течеше делото му Конституционният съд обяви частично за противоконституционна разпоредбата на чл. 230 от Закона за съдебната власт.

Преди произнасянето на КС при повдигнато обвинение съответната колегия на Висшия съдебен съвет задължително отстраняваше от длъжност магистрати, без да има възможност за преценка. Конституционните съдии обаче обявиха, че това е нарушение на независимостта на съдебната власт.

Затова при произнасянето на Върховния административен съд по делото на Кирилов той върна преписката на Прокурорската колегия със специални указания какво трябва да съобрази при повторното разглеждане на случая (повече за решението виж тук).

Днес колегията изслуша Кирилов, който обясни, че няма как да влияе на разследването, тъй като то е приключило и делото вече е в съда. Освен това мярката му е променена на подписка. Той поиска да се върне на работа и защото със съпругата му гледат двете им деца – на две години и половина и на 11 години, а така отстраняването от длъжност му причинява и „вреди в личен план“.

Прокурорската колегия единодушно гласува, че всички тези доводи означават, че „отстраняването от длъжност на Красимир Кирилов се явява неадекватно като мярка“. И разпореди незабавното му връщане на работа в градската прокуратура.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Защо?
Защо?
25 юли 2019 16:59
Гост

Следствието уж трябваше да бъде закрито преди колко години, а се откриват места за нови следователи. Къде е логиката? Къде е предсказуемостта, къде е ясната визия за съдебна реформа?

Анонимен
Анонимен
25 юли 2019 15:19
Гост

Много добре. Липсата на следователи възпрепятства досъдебното производство.

Анонимен
Анонимен
25 юли 2019 15:20
Гост

По-скоро излишъкът на прокурорски издънки. За това ще ни съдят в ЕС и ще си плащаме като попове.

Анонимен
Анонимен
25 юли 2019 15:16
Гост

Естествено, че предложението ще е прието единодушно от прокурорската колегия. Нали вождът го е направил.