Ръководството на Областната дирекция на МВР-София е освободено заради убийството на беглеца от затвора Владимир Пелов. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев след заседанието на вътрешната комисия в парламента. Досегашният шеф на Областната дирекция в София Георги Григоров е пенсиониран, а заместникът му Веселин Георгиев е освободен, но от думите на вътрешния министър не станаха напълно ясни мотивите за решението.

Областната дирекция отговаря и за Ботевград, където рецидивистът Пелов се е укривал повече от месец след бягството си от затвора и не беше заловен, а застрелян от Марио Панчев, който пък беше тежко ранен от Пелов и почина от раните си.

„Има някакъв дисбаланс, има нещо, което не е направено в цялата област и отговорност за това носят областните дирекции“, каза министър Радев. Иначе, двамата шефове били освободени с благодарност и респект за свършената работа. Според обясненията на Радев, те се разделят с постовете си, защото не успели да обяснят къде са слабостите и пропуските, довели до фаталната престрелка между Пелов и Панчев. Ден по-рано Георги Григоров призна, че Панчев сигнализирал в полицията, че се чувства застрашен след бягството на Пелов от затвора. Заедно с Пелов избяга и друг рецидивист – Радослав Колев, който също не е открит. Радев е заявил на среща с полицията в Ботевград, че „този, вторият, трябва да го намерите“, като очаква сега професионалното ръководство на МВР да му предложи човек, който да оглави Областната дирекция в София. В Ботевград пък ще бъде засилено полицейското присъствие.

Непосредствено след убийството на Пелов от МВР съобщиха, че са имали информация, че той се укрива в района и било въпрос на време да го заловят, но било малшанс, че го убили преди това. „Бяхме на крачка да заловим избягалия затворник Пелов, но ни изпревариха. Така става понякога. Малшанс да не сме ние, а да стане убийство“, коментира тогава Радев. След това пък последваха нелепите обяснения, че било трудно да заловят Пелов, защото се бил дегизирал много добре с брада, шапка и качулка.

От БСП поискаха вот на недоверие по темата „Сигурност“ и обявиха, че ще искат оставката на вътрешния министър, който вече си бил отишъл и „никой не го вземал на сериозно“, както се изрази зам.-председателят на групата на БСП в парламента Драгомир Стойнев.

„Сигурно са прави, в техните очи така изглежда. Само внимавам какво ми казват и се опитвам да им разчета мотивите“, коментира днес Радев. По думите му, всеки министър мисли, че върши правилните неща, но можело и да не е така.

„Знам кой съм, знам защо съм там, знам колко съм квалифициран. Ако той не знае, да ме попита“, отговори вътрешният министър на Драгомир Стойнев.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:21
Гост

­Г­­­о­р­е­щ­и­­ ­м­­­о­­­м­и­­­ч­­­е­­т­­а­ ­­в­­­и­­ ­о­­­ч­а­­к­в­­а­т ­­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?10469

Anonimen
Anonimen
14 юни 2018 10:04
Гост

Струва ми се, че рецидивистите взеха да вършат работата на полицията.

Anonimen
Anonimen
14 юни 2018 9:59
Гост

Не е малшанс, а безотговорност. Да имаш сигнал, че беглецът е видян и да не можеш да го заловиш! Смешно е просто.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2018 18:22
Гост

Оставка, Радев, оставкааа

Анонимен
Анонимен
13 юни 2018 18:21
Гост

Жалка история и никакво досйтойнство