Главният секретар на МВР Петър Тодоров обяви, че подава оставка заради поредния случай на пострадал полицай от трафиканти на мигранти и поиска спешни законодателни промени, за да има повече ефективни присъди за тези престъпления.

Днес сутринта бус с мигранти от Сирия удари полицейски микробус на магистрала „Тракия“, като в резултат на удара униформен е с тежка черепно-мозъчна травма и е с опасност за живота. До инцидента се е стигнало след гонка, при която бусът с мигранти е бил преследван близо 50 км. Микробусът на МВР е изчаквал да се включи в преследването, когато е бил ударен, като в него в този момент е бил само пострадалият полицай. Предполага се, че шофьорът на преследвания микробус, който е българин, е изгубил управление заради високата скорост. От МВР обясниха, че е криминално проявен с множество регистрации в миналото и вероятно е карал без книжка.

Главният секретар на МВР каза, че той и заместникът му Станимир Станев ще подадат оставки, но подчерта, че е важно още утре депутатите да разгледат проблема с трафикантите и да увеличат наказанията за тези престъпления.

„Всеки ден полицаите с телата си спират мигрантската вълна. Крайно време е за законодателни промени, които да им помогнат. Законодателството в момента е изключително либерално. При такова законодателство, което поощрява този тип бизнес, защото това е бизнес с много пари, няма как резултатите да са различни. Трябва законодателната власт да покаже, че иска да защити полицаите на пътя“, каза Тодоров.

Той посочи, че за последните две години са образувани близо 4000 досъдебни производства за трафик на хора, а приключените дела са близо 2500. От тях обаче само 158 са завършили с ефективни присъди за трафикантите, 1300 са условните наказания, а в останалите случаи виновните са били само глобени.

„И нека съдът и прокуратурата, разглеждайки тези дела, да са особено внимателни, защото, осъждайки тези хора на глоба и с условна присъда, те отново се връщат и се изправят срещу колегите“, каза още Тодоров.

В момента Наказателният кодекс (чл. 280) предвижда от 1 до 6 години затвор за каналджиите и от 1 до 10 години затвор, когато трафикантите са действали в група или са застрашили мигрантите.

В началото на месеца граничен полицай беше убит на границата с Турция. Разследването до момента показа, че двама овчари от Турция са причаквали до оградата мигранти, за да ги оберат и са стреляли по граничния патрул. След този случай отново се заговори за по-тежки санкции, като от БСП вече предложиха промени в НК, с които за организираните трафиканти да се предвиждат наказания от 10 до 20 години затвор, от 50 000 до 100 000 лева глоби и конфискация на цялото имущество.

В края на юли двама полицаи загинаха в Бургас, след като патрулната им кола беше блъсната от автобус със сирийски мигранти. Обвинен за удара е Омар Аднан, за който още не е ясно дали е бил непълнолетен към момента на престъплението.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:39
Гост

­Г­о­р­­е­щ­­и­­ ­­­м­­о­­м­и­ч­­е­т­а­ ­в­и­­ ­о­­ч­­­а­к­в­а­­т ­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?79159

Аман
Аман
22 ноември 2022 20:36
Гост

„Всеки ден полицаите с телата си спират мигрантската вълна. “ А защо по-точно и докога ще продължава това? При положение че тези хора дори не се опитват да останат в България. Украинците с автобуси ги внасят от Румъния и ги настаняват на хотел 5 звезди (вероятно прецедент в цялата история на човечеството!) а на хората от Близкия изток – пращат униформени фашисти да ги бият обратно през границата и да им грабят единствените пари и ценности които имат. Що за боклук трябва да е някой да ограби човек, на който всичкия му багаж е в раница на гърба му… Четохме… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2022 0:10
Гост

Ако те си пият каето, ТИ ще умреш от глад. „Аман“ от ТЪПАНАРИ, а какво ди ги правят трафикантите, Аман наистина

Проскубания бухал
Проскубания бухал
22 ноември 2022 18:01
Гост

Долни нещастници, що не вземат да обвинят Гешев, а? Политикани, които освен за постове се борят само и единствено за лично облагодетелстване

Проскубания урод
Проскубания урод
23 ноември 2022 15:23
Гост

Ти не си просто трол на мафията, а пълен дебил и урод. Щом стигна дотам да поставяш под въпрос и съмненеие правото на една жена, която дълго време е имала проблем да забременее, да има желано дете, само защото е била опонент на господарите ти от ГЕРБ, ДПС и Каскетното ведомство.

Господинов
Господинов
22 ноември 2022 15:04
Гост

Защо просто не стрелят в гумите? Ясно е че опитите да се препречи пътя на подобно превозно средство са рискови. Меко казано.

Димитър
Димитър
22 ноември 2022 19:51
Гост

Защото после протестърчетата на Ристз и некадърниците на Наско Жабата ще опищят орталъка как нашите момчета са каубои… В армията вече мина през това с Ненчев….Не мерси

кисел
кисел
22 ноември 2022 14:43
Гост

Малко е неточна информацията и изказването. Първо, касае се за три различни текста от чл. 279 до чл. 281 от НК, с различни състави на престъпление, а не само за чл. 280. При първо деяние от неосъждано лице и споразумение се приема наличието на смекчаващи вината обстоятелства, поради което е възможно прилагането на условно наказание. Още повече че обикновенно превозващите за първи път са излъгани за 400 евро балъци. Но условно осъждане е възможно само веднъж, тъй че спрямо осъждани лица, организатори или при повторност винаги се налага само ефективно наказание. Не е верно и това, че се налагат само… Покажи целия коментар »

Колелоездач покрай границата
Колелоездач покрай границата
22 ноември 2022 20:07
Гост

И ти, и главния секретар на МВР сте юридически неграмотни и затова изглеждате „глупаци“ в очите на юристите. За да се приложи разпоредбата на чл.78а НК е без значение предвидения в закона минимум, а предвидения максимум, и той е до три години лишаване от свобода за умишлените престъпления. Дали няма да има законоустановен минимум, или той ще бъде една или две или две години и шест месеца е без значение за приложението на чл.78а НК, което между другото е задължително за съда, ако са налице условията. Така, че четете го този закон. Той е написан за зрящите, а не за… Покажи целия коментар »

не е прав
не е прав
22 ноември 2022 14:39
Гост

А защо трябва да хрантутим мигранти в нашите затвори , и без това са пренаселени, че да запомнат и те да ни съдят за лоши условия в затворите, както всички български престъпници. Усилията трябва да са в посока да не се преминава през границата, ако ще и тя да се отбранява с оръжие.

progressive
progressive
22 ноември 2022 21:56
Гост

A защо просто не ги пуснат да си минат транзит за където са тръгнали хората. Иначе украинците с автобуси ги внасяме и 5 звезди хотел им плащаме и нямате нищо против, а? Кратуни гнили

Тихомир
Тихомир
22 ноември 2022 14:04
Гост

Kрайно време е депутатите да разгледат проблема с трафикантите.

Асенов
Асенов
22 ноември 2022 14:05
Гост

Да свършат нещо съществено, а не само да им гледаме цирковете и караниците.

Михаил
Михаил
22 ноември 2022 14:01
Гост

Принуден е да вземе това решение за съжаление. Но това надали ще промени нещата.

Димо
Димо
22 ноември 2022 13:57
Гост

До кога само ще се говори за тези спешни законодателни промени?

Бисер
Бисер
22 ноември 2022 13:58
Гост

Кучето си лае, керванът ди върви.

Гани
Гани
22 ноември 2022 13:24
Гост

Определено е тъжно. Разградена е границата

Мьони
Мьони
22 ноември 2022 13:24
Гост

защо бягат, като ги погне полиция? Едните са с коли, той е с автобус. Егати малоумните парчета са тия българи или турци, които прекарват бежанци

Женя
Женя
22 ноември 2022 13:23
Гост

Надявам се да има промени. Надявам се полицая да се оправи. Подкрепяме го

Demira
Demira
22 ноември 2022 13:23
Гост

Добре де, нали за да стигнат до вътрешността на страната и да се случат тези инциденти с автобуси с мигранти, някой е проспал на границата. Където и да съм минавал през пункт проверките са много сериозни

Елисавета
Елисавета
22 ноември 2022 13:22
Гост

И да подаде и да не подаде истината е, че ако нямаме държавна политика, то няма какво да се промени. А явно кабинета на чорапа няма желание за промяна.

Pipi
Pipi
22 ноември 2022 13:22
Гост

Няма как да допускаме да загиват родни полицай за да се прекарват трафиканти от наглите схеми на престъпниците

Лили
Лили
22 ноември 2022 13:21
Гост

Е да бе. Те ги хващат – онези ги пускат

kiki
kiki
22 ноември 2022 19:16
Гост

Пуснали са ги граничните полицаи на границата

Господинов
Господинов
22 ноември 2022 13:20
Гост

Няма ли да искаме екстрадиция на тези, които застреляха граничния полицай?

Рубена
Рубена
22 ноември 2022 13:20
Гост

Каквото и да си говорим е време за сериозни промени в съдебната система

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2022 13:20
Гост

Уви и това нищо няма да промени

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2022 13:20
Гост

Прав е

Лазар
Лазар
22 ноември 2022 14:08
Гост

Въпроесът е дали някой ще го чуе. Или пак старата песен на нов глас.