Граничен полицай е бил убит снощи до оградата на границата с Турция, в района на Елхово. Стрелбата е станала около 20,35 ч., когато там е минавал наряд от служителя на „Гранична полиция“ и военнослужещ. Полицаят е бил застрелян в главата и е починал на място, а военният е успял да се спаси.

По първоначална информация става дума за стрелба от засада на група мигранти или трафиканти, които са избягали към Турция. Незабавно към мястото на инцидента са били насочени най-близко намиращите се гранични полицаи, но не са открили нелегални мигранти в района.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров обясни, че военният и полицаят са слезли от колата, с която са патрулирали, защото са видели, че граничната ограда е срязана. Когато граничарят е насочил прожектора към дупката, по него е била открита стрелба с 10-15 изстрела. Военният е успял да се прикрие и е отговорил, след което хората, които са започнали стрелбата са побягнали към вътрешността на Турция.

Тодоров поиска и законодателни промени със завишаване на наказанията за нелегално преминаване на границата, тъй като те сега са масово условни, защото обикновено подсъдимите са неосъждани. „Това води до чувство за безнаказаност у тези хора„, коментира главният секретар.

За инцидента са уведомени турските гранични власти, като е направена среща на линията на държавната граница, с цел установяване и задържане на извършителя. На място пристигнаха министърът на вътрешните работи и министърът на отбраната, а заради трагедията е отменено официалното отбелязване на празника на националната полиция днес.

В случая става въпрос за изключителна агресия. До тук сме се стремили нашите служители да изпълняват задълженията си, без да причиняват ненужни щети на хората, които се опитват да преминат границата. Но при такава агресия, която ескалира и стига до използване на огнестрелно оръжие, оттук нататък ние ще отговорим с необходимата сила и ви уверяваме, че ако има инциденти, няма да са в посока към наши служители“, заяви МВР-шефът. Той отхвърли обвиненията, че охраняващите границата служители са без бронежилетки, като каза, че няма как да носят толкова тежко оборудване при постоянно патрулиране, но обеща да носят вече и дълго оръжие.

Военният министър Димитър Стоянов пък поиска да се построи бетонна стена по границата с Турция, тъй като сегашната мрежа не спира мигрантите.

„Прокуратурата подготвя молба за правна помощ до Турция за провеждането на неотложни действия на турска територия. По досъдебното производство се провеждат разпити на свидетели, разпитан е и служителят от Военна полиция, работил в екип със загиналия полицай в трагичната нощ“, каза пред БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Заместник-главният прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов потвърди, че убийството на българския полицай е извършено от Турция, като не е ясно дали целта на извършителите е била да минат границата. Вече е разпитан колегата на загиналия, бил е направен оглед и са иззети някои от камерите за видеонаблюдение. Сарафов изрази увереност, че убийството ще бъде разкрито и виновните ще бъдат изправени пред съда в България.

„Категорични сме, че е необходима промяна в законодателството, за да не може престъпниците, престъпността да бъде нагла, арогантна и леко наказуема. Изцяло се солидаризираме с МВР и искаме промяна в законодателството. Това злодеяние граничи и с терористичен акт, защото това е посегателство срещу униформен полицай, който охранява границата. Не изключвам български екип от следователи да замине за Турция, след като уточним това с колегите и да участваме в разследването“, каза Сарафов.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:40
Гост

­­­Г­­о­р­­е­­­щ­и­­ ­­м­­о­­м­­­и­ч­­е­­т­а­­­ ­­­в­и­ ­о­­ч­а­­к­в­а­­­т ­­­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?78656

Радикал
Радикал
08 ноември 2022 22:47
Гост

Да денонсираме една-две конвенции, да възстановят контролно-следовата полоса и минните полета и готово, няколко питека като подскочат от взривове, ще се свърши с тоя трафик през границата.

Чунков
Чунков
08 ноември 2022 10:05
Гост

Поредната излагация на границата. Излагация за държавата, че мерките са такива.

Фики
Фики
08 ноември 2022 12:44
Гост

Е, може ли такова нещо?Да вземат мерки най-накрая.

Дани
Дани
08 ноември 2022 10:05
Гост

Тя територията и без това не се нуждае от граничари. За какво са ни? Плоскозеците нали подкрепят масово Путлер. На тях не им трябва граница. Те са отворили всяко отверстие да се върне СССР отново и пак при нас и да настане всенародна радост за мизерния и счукан българин, който няма и грам умения. Да може да си краде кротичко нафта и шпек и да крещи колко чудесно живее.

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2022 10:30
Гост

Пак ли е виновен някой путлер?

Димо
Димо
08 ноември 2022 12:45
Гост

Явно за някои.

Пешо
Пешо
08 ноември 2022 10:04
Гост

Ако не е голия патриотизъм на тези граничари, скоро няма да има и граничари.

Анибела
Анибела
08 ноември 2022 10:03
Гост

И както нямаме и редовно правителство си правете сметката как скоро няма да има адекватни мерки.

Менгукуо
Менгукуо
08 ноември 2022 10:03
Гост

Темата е бегранично сложна. Нямам идея какво ще се прави

Демира
Демира
08 ноември 2022 10:02
Гост

Хайде замислете се сега ако този инцидент беше станал от страната на Ердоган?

Чурче
Чурче
08 ноември 2022 10:02
Гост

Условията по границата явно са нелепи

Сашо
Сашо
08 ноември 2022 12:46
Гост

Хората работят в нечовешки условия и всеки ден се излагат на риск.

Nanko
Nanko
08 ноември 2022 10:01
Гост

Да де, с това ни занимавайте, а не със съседната статия, дето в прибавка сте я заключили с коментари, за да не се „радваме масово“ на личносгтта на Иван Гешев. Не ми пишете за Гешев и къдебил ходил и как представлявал България.
МЕН ИВАН ГЕШЕВ НЕ МЕ ПРЕДСТАВЛЯВА!

Асасин
Асасин
08 ноември 2022 9:59
Гост

Дано военният, докато е стрелял по убийците на полицая, да е спазвал разпоредбите на ЕКПЧ и да се е стараел да не улучи отсрещната страна, защото това би било голямо нарушение от наша страна и за пореден път ще ни осъдят в Страсбург

Антон
Антон
08 ноември 2022 12:48
Гост

За което естествено ние ще плащаме.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 ноември 2022 8:40
Гост

Да живее свободата и демокрацията в МВР и правоохранителните органи. Политизите се скъсаха да интригантстват и да чегъртат и докато се борят за рейтинг, постове и кой кого на наклепа, обикновените служители загиват. Ако имаше стабилна и политически отговорна власт този министър отдавна нямаше да е на поста – кой пореден нещастен случай става все той като там. Не ми се изброяват и оправдания от типа, ама наследството е тежко са смешни, да си провери правомощията и какво може да прави в качеството си на орган за вътрешни кадрови промени и други реформи.

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2022 8:38
Гост

Силно се съмнявам стрелялият да е мигрант, а е доста вероятно това да са турски военнослужещи. Мигрант няма да стреля, а ще изчака патрулът-състоящ се от двама-така пишете -да отмине, а ако мигрантът е преминал границата-ще се предаде, и ще поиска статут на бежанец-тоест никой няма право да го върне-виждате,че тезата,че мигрант е стрелял е абсурна и недостоверна, тоест това ще е тезата-която накрая ще пробутат на публиката. Естествено-ще го пишат,че е мигрант, но съмнението ,че стрелбата е от редовната турска армия е с мощна сила. Крайно неприятелски, силно враждебен акт, от страна на НАТО-вски съюзник,което значи,че ще ни натрапват… Покажи целия коментар »

Къде е "последната преграда"?
Къде е "последната преграда"?
08 ноември 2022 8:31
Гост

Селският турист, няма ли да блесне с изказване в Туитър, да изпрати група от спеца да арестува всички отсам границата били в района и да ги обвинят пък каквото стане или е твърде зает да разбере какво му говорят в Полша?

OMG
OMG
08 ноември 2022 8:12
Гост

как е възможно да изнасяме оръжия за милиарди, а граничарите да нямат бронежилетки, щото не стигат?

мъка
мъка
08 ноември 2022 7:59
Гост

Разграден двор е българската държава, язък за човека

Ами добре
Ами добре
08 ноември 2022 7:43
Гост

И ние какво да направим?!

123
123
08 ноември 2022 7:57
Гост

Вие – нищо. Дори можеше да не коментирате, за да демонстрирате още по-силно позицията си.

Z.Z
Z.Z
08 ноември 2022 7:37
Гост

Да не се окажат турски граничари, объркали патрула с мигранти…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 ноември 2022 8:41
Гост

Ако е така, ще се замете под килима.

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2022 8:47
Гост

Силно вероятно стрелялите са турски униформени, което в превод значи-ще ни пробутат тезата за някакви си мигранти. Как пък мигрант , който никой не е забелязал ще почне да стреля, и то на границата, която от турска страна е в добавка и турска военна зона, тоест свръхохранявано, поне от турска страна-ето линк https://www.mediapool.bg/turtsiya-sazdade-voenna-zona-krai-granitsata-s-bulgaria-news307877.html