Двама полицаи загинаха при преследване на автобус с мигранти. Инцидентът е станал малко преди 5 ч. тази сутрин.

Служителите на МВР са се опитали да спрат автобуса като препречат пътя му с патрулката, но той е връхлетял върху полицейската кола. Загинали са полицаите Атанас Градев и Йордан Илиев от Първо районно управление в Бургас.

Мигрантите са били в багажника на автобуса. Става дума за 47 души, сред тях няма тежко пострадали, някои са настанени в бургаската болница. Сред мигрантите има не само мъже, но и жени и деца.

По първоначални данни на МВР преди катастрофата е имало два опита автобусът да бъде спрян и проверен на КПП-та на гранична полиция, разположени през няколко километра преди Бургас. Шофьорът му обаче не се е подчинил. Третият опит е бил направен от служители на областната дирекция на МВР в града. При него е станал и инцидентът. Регистрацията на автобуса не е българска. Предполага се, че табелите са крадени от Нидерландия.

На място на инцидента бяха директорът на бургаската полиция старши комисар Калоян Калоянов и окръжният прокурор Георги Чинев. Той обясни, че разследването е поето от екип следователи, а според него става дума за умишлено престъпление от шофьора на автобуса.

„В разследващия екип се оформя становище с оглед на механизма на деянието, че става въпрос за съзнателен, целенасочен, умишлен акт и тук за непредпазливо деяние като форма на вината, помоему не може да се говори“, каза Чинев.

Говорителят на главния прокурор Иван Гешев – Сийка Милева, на свой ред поясни, че на този етап е рано да се говори за това какви обвинения ще бъдат повдигнати. Тя уточни, че мигрантите се разпитват в присъствието на преводач.

Окръжният прокурор на Бургас каза още, че автобусът не е напускал България, което вероятно означава, че мигрантите са минали пеша през границата и вече у нас са натоварени в автобуса. Първоначално разследващите не потвърждаваха информациите за избягал от местопроизшествието човек, който се издирва. От МВР съобщиха, че за превоза на мигрантите е задържан сириец, пребиваващ у нас със статут на хуманитарна закрива. По-късно край Първомай беше задържан втори сирийски гражданин, за когото се предполага, че е водачът на автобуса. И двамата са от бежанския център в Харманли.

Проверка показала, че превозното средство е собственост на хасковска фирма и е било бракувано. Собственикът на дружеството го е дал на двамата души, които превозвали мигрантите. Той също е задържан. Има съмнения, че в трафика на хора има замесени хора от системата на МВР.

Посегателството срещу полицаи е посегателство и срещу държавата. За пореден път се налага да призовем за решително противодействие на цялата държава срещу засиления миграционен поток. В последните месеци е видно, че има сериозен ръст. Непрекъснато получавам новини от колегите си от цялата страна за заловени мигранти. Повдигат се обвинения, делата приключват изключително бързо, но трябва да има единодействие на всички органи в държавата, за да може да се преодолее миграционният натиск“, каза Сийка Милева.

Катастрофата е станала на натоварено кръгово кръстовище, откъдето преминава целият трафик към Южното Черноморие.

Иван Гешев: Никоя институция не е силна, когато е сама. Единственият враг на прокуратурата е престъпността

Никоя институция не е силна, когато е сама. Единственият враг на прокуратурата е престъпността и ние сме готови и ще си взаимодействаме с всички български институции в интерес на гражданите, защото при тежката икономическа обстановка и очертаващата се още по-тежка зима, не може държавата да причинява допълнителни проблеми като не си върши работата и институциите воюват“. Това заяви днес главният прокурор Иван Гешев по повод тежкия инцидент със загиналите двама полицаи. Той беше на работна среща с ЦИК по повод предстоящите парламентарни избори.

Гешев заяви, че през последните месеци се забелязва тревожен ръст на престъпността – както засилване на мигрантския натиск, така и престъпления, свързани с наркоразпространението, тежки пътните произшествия, битови убийства и др.

Отворени сме към всички български институции за взаимодействие, защото ситуацията в сегмента престъпност е тревожна, но този проблем поне частично може да бъде решен и ние го дължим на гражданите, защото работим в техен интерес“, каза още Гешев.

По повод думите на представители на МВР, че каналджиите са обявили война на държавата и тя ще отговори с всички средства, главният прокурор заяви, че тази война е обявена отдавна. „Всеки, който извърши престъпление по същество обявява война на държавата и на гражданите. Но хората трябва да знаят, че държавата е длъжна не да удовлетворява егото на ръководителите си, а да работи. Не е справедливо хората, които плащат данъците си, да търпят това, което се случва с престъпността, особено когато държавата е длъжна да реши този въпрос“, добави Гешев.

По думите му само взаимодействието между институциите може да доведе до ефективен резултат. „Нито прокуратурата може да се справи сама с престъпността, нито МВР, нито съда. Войната между институциите води до това, което виждаме – смърт на пътя, смърт на български полицаи“, каза Иван Гешев.

 

40
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 август 2022 23:17
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
еишщксд
еишщксд
26 август 2022 9:49
Гост

Крайно време е да се разчисти преподавателския състав на школата в Симеоново. Не знам вече какво се прием там и как му дават да завърши. Просто не може да е истина – двама полицаи, които трябва да са обучени, да стопират автобус, летящ срещу тях, със собствените им тела /Понеже леката кола не е никаква защита, когато срещу теб хвърчи стена от метал./. И да се спре с назначаването на лапаческа администрация в МВР, а да се наблегне на истинско обучение и на назначаването на хора със знания и опит, а не на шуренайки и баджанаци. „Не трябваше да разпространяват… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 август 2022 9:09
Гост

Не трябваше да разпространяват клипа от кръговото.Изводите изобщо не са ласкателни нито за ръководството на МВР и дирекцията в Бургас, нито за двамата загинали.30 години деквалификация и това е резултата.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 август 2022 8:38
Гост

Къде е оная бъчва белокосата Рашков? Да понесе отговорност за разпада на държавността в областта на МВР и да не се крие зад имунитет на кандидат-депутат.

уеишщк
уеишщк
26 август 2022 9:54
Гост

Рашков е временно управляващ от няма и месец и преди това също – малко време. А в държавата и в частност – в МВР разрухата е от 30 години! Нито прием качествен на кадри, нито обучение, нито нищо! Дете да хванеш – няма да се изправи срещу връхлитащ го автобус умишлено. Как може такова нещо?! Първо – кой пусна автобуса чак до Бургас? Как е нъзможно да не бъде спрян още на границата? Нямат шипове? Не могат да стрелят по гуми? Какъв позор! Каква престъпна небрежност! Второ – сценката на кръговото е просто за обучение как не следва да се… Покажи целия коментар »

135Анонимен
135Анонимен
26 август 2022 1:02
Гост

Понеже полицията е виновна за всичко от МВР ги е било страх да сложат ленти с шипове по пътя и да се спукат гумите на буса. Този е минал 50 км до Бургас и само 2 опита да бъде спрян и някой началник е пратил момчетата да се заложат, но не останало явно време да излязат от автомобила.

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 20:44
Гост

Нека г-жа Ковачева сега да обясни колко е нехуманно да се задържат под стража непълнолетни мигранти – https://www.ombudsman.bg/bg/n/pri-proverka-na-ombudsmana-v-ruse-tezhki-nar-1878

Лозан
Лозан
25 август 2022 14:44
Гост

Гешев, размърдай се! Виждаш ли какво се случва по границите ни?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 август 2022 8:38
Гост

Рашков е отговорен за това, стига с тоя Гешев.

Бисер
Бисер
25 август 2022 14:42
Гост

До къде я докарахме! В БГ българи да бъдат убити от чужденец. Жалко за полицаите.

Симо
Симо
25 август 2022 14:39
Гост

И как така спокойно ще си минават границата пеш?

Фики
Фики
25 август 2022 14:41
Гост

Или блюстителите на реда са проспали този момент, или са се продали за пари.

адвокат от САК
адвокат от САК
25 август 2022 14:37
Гост

Бяха ми донесли едни хапченца от чужбина много ефективни доста дълго време. Обаче свършиха и сега разбирам, ча за това е виновен подсъдимата мутра Божков и платените му наркомани протестъри…

адвокат от САК
адвокат от САК
25 август 2022 16:15
Гост

Платените мутренски тролове на пп и на божков и сие мутри сте мнооого активни, а -никак не ви се нрави реалната квалификация на деянията ви, която е и правна квалификация. Неслучайно се продавате за 80 лева участие на вечер в т.нар. “протести“;0 Ревете срещу мутрите, а им се продавате- ауууу, какъв “морал“;0 И да сме наясно- наркоманите и платените протестъри сред редиците им, НЕ СТЕ истинското гражданско общество в България, най- малкото, защото НЕ плащате данъци в България и не сте местни физически лица….

ууууу
ууууу
26 август 2022 9:56
Гост

Мутреската политика си почна съвсем официално от Бойко Борисов и продължава и до днес.

Константин
Константин
25 август 2022 14:34
Гост

Нищо чудно да се окаже, че в трафика на хора има замесени хора от системата на МВР.

адвокат от САК
адвокат от САК
25 август 2022 14:07
Гост

“…„Посегателството срещу полицаи е посегателство и срещу държавата….“ Лекс.бг, пишете това във всяка политическа статия, за да познават тази истина всички платени протестъри на божков и сие, когато отново решат да организират поредното незаконно наркосборище на кръстовището на Орлов мост, като благовидно се пробват да заобиколят закона, наричаайки го “ Мирен протест“…Следващия път, ако заваря такова незаконно платено от мутрите- подсъдими, наркосборище там, директно минават през наркоманите с максимално разрешената за кръстовището скорост…

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 11:53
Гост

Лека им пръст на момчетата! Този инцидент ясно показва липсата на подготовка, обучение и атрибути за действие в подобни хипотези. Да спираш автобус, който не се е подчинил на две разпореждания, чрез паркиране на патрулката пред него и да останеш в нея е почти равнозначно на самоубийство. Никъде в САЩ няма да видите подобна проява, където полицаите са обучени как да блокират, пазейки собствиния си живот и този на околните. Дано този инцидент бъде повод за активно обучение на служителите, за да се избегнат подобни нелепи и трагични инциденти.

Дичо
Дичо
25 август 2022 14:36
Гост

Голяма трагедия!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 август 2022 8:44
Гост

Сега, при нас полицаите разчитат на авторитета на системата на МВР, работата е там, че това важи за български граждани, но не и за чужденци, които идват от размирни страни, на територията на които има конфликт. България не е и не трябва да бъде САЩ, защото там първо стрелят, после питат. За съжаление подобни инциденти, елемент от свободното движение на хора реалност и МВР по необходимост ще затегне редиците, Лошото, че мнителността на полицаите ще се пренесе и върху бг граждани ще тръгнем по пътя на американците.

ишщ
ишщ
26 август 2022 9:59
Гост

Какъв САЩ? Ние си имахме чудесно обучени граничари и милиция. Такова нещо никой не би допуснал преди 30 години. Такова безхаберие, липса на обучение и такава излагация! Да изтипосаш двама полицаи да се самоубият, като още на границата не заложиш шиповете или не стреляш по гумите! То това е толкова прозрачно и така бие на каналджийство с официално държавно участие, че направо вони!

Киро Куролацията
Киро Куролацията
25 август 2022 10:58
Гост

Това нещастно събитие е плод на последователната политика на държавата да спре борбата с организираната престъпност. Това деяние вероятно е плод на действията на добре организирана престъпна група,която по разбираеми причини не е неутризирана и задържана от правоохранителните органи на местно ниво. Все пак там нивото е такава. Лошото е,че това едва ли ще е единствения случай.
Поредното доказателство,че по места местните структури на полицията и прокуратурата не могат да противодействат ефективно на организираната престъпност.

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 10:09
Гост

Граница се пази с армия.Служих преди 89-а на турската граница и пиле не можеше да прехвръкне.Сега казармите са пълни с 10000 тюмбела, които не могат да се наведат да си вържаш гамашите.А ръководството на Държавата дори няма идея, какво прави по кабинетите.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 август 2022 8:46
Гост

Съвместни екипи на гранична полиция за извършване на проверки/арести и на специализирано звено на армията за сила и тежест, и евентуално бой.

Officiel
Officiel
25 август 2022 10:07
Гост

Здравейте,
Вашите проекти са блокирани поради дефицит на финансиране, така че не е нужно да се притеснявате повече. Давам надеждни заеми между €10 000 и €3 000 000 с лихвен процент от 2% годишно.
Така че, ако искате надежден, безрисков и сигурен дългосрочен или краткосрочен кредит за отключване и проследяване на вашите проекти. Моля, свържете се с мен на следните имейл адреси:
Имейл: chanpaoleajacquelinemartine@gmail.com

....
....
25 август 2022 9:17
Гост

Имаме гранична полиция, имаме армия и накрая се стига до това да се налага редови полицаи със стандартен патрулен автомобил да се опитват да спират 15 тона автобус? Гранична и армията през това време къде са били ми е интересно

тъпа държава
тъпа държава
25 август 2022 9:14
Гост

Нелепа смърт… не мога да разбера като има данни от гранична полиция, че тоя автобус е минал като през разграден двор защо не се ползва армията, нали уж имат специализирана техника, за какво изобщо я има тая армия щом всеки влиза и излиза през тая граница когато си поиска???

Щерев
Щерев
25 август 2022 8:54
Гост

Много тъжно!

Надя
Надя
25 август 2022 8:55
Гост

Много!

Глория
Глория
25 август 2022 8:54
Гост

Група нещастници отнемат живота на двама почтени полицаи….

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 9:20
Гост

Един шофьор, трафикант (по всяка вероятност), превозващ група нещастници, отнева живота на двама полицаи.
Да не обвиняваме хора, които са може би жертва!

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
25 август 2022 16:05
Гост

кой е жертва? тези, които са дали пари на убиец, за да ги преведе незаконно през границата ли? кои са престъпниците тогава, убитите полицаи ли?

трафикантът е ПЛАТЕН убиец, а съучастниците му са ПОДБУДИТЕЛИ към убийство. 48 броя платци на услугата доста се доближават до определението за организирана престъпна група.

прочетете в свободното си време чл.116, ал.1, т.10 и чл.117, ал.2 от Наказателния кодекс.

Борисов
Борисов
25 август 2022 8:52
Гост

Съболезнования на семействата на полицаите

Лара Адамс
Лара Адамс
25 август 2022 8:52
Гост

Как е възможно

Валериев
Валериев
25 август 2022 8:56
Гост

За съжаление е възможно

Филип
Филип
25 август 2022 8:51
Гост

Сега шофьорът да се срещне с колегите на загиналите полицаи, да си „поговорят“

Филип
Филип
25 август 2022 8:50
Гост

Това е убийство на служебно лице

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
25 август 2022 16:06
Гост

чл.116, ал.2 НК

Гергинов
Гергинов
25 август 2022 8:50
Гост

Ужасна история

😥sad
😥sad
25 август 2022 8:49
Гост

Бог да ги прости!