Георги Чинев е новият окръжен прокурор на Бургас. Днес той беше избран за поста от Прокурорската колегия на ВСС със 7 гласа „за“. Конкурентът му Красимира Кателиева получи 4 гласа.

Длъжността беше освободена, след като Калина Чапкънова влезе в състава на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота.

В подкрепа и на единия, и на другия кандидат се изказа по един член на Прокурорската колегия.

Чапкънова подкрепи Красимира Кателиева, която ѝ беше заместник от 2012 г. Определи кандидатката като „прокурор, който изцяло е отдаден на работата“. Откакто беше определена за заместник-шеф на Окръжната прокуратура в Бургас, тя натрупа значителен административен опит, изтъкна Чапкънова. И още: „Ще я подкрепя именно поради тези две съображения – изключителен професионалист, ефективно работещ прокурор, вече наложен лидер. През времето, през което е и.ф. административен ръководител, показателите, които касаят основната дейност на Окръжна прокуратура-Бургас, са оптимизирани, което показва, че Красимира Кателиева е поела по правилната посока в управленските ѝ решения. За това свидетелстват и концепцията, и представянето ѝ днес. Тя има визия за развитието на окръжната и районните прокуратури в окръга. Наясно е с организацията на администрацията. Именно тя е фигурата, която се възприема от колектива и за това свидетелстват становищата в нейна подкрепа“.

Георги Кузманов пък изрази подкрепа за съименника си Георги Чинев. Познавал го отдавна, дълги години работили заедно, Чинев му е бил заместник в районната прокуратура в Бургас, бил е такъв и през мандатите на други двама ръководители.

Георги Чинев се разбира с всички колеги, те го търсят за съвет по проблемни и обществено значими дела. Участвал е в обучението на дознатели, има прекрасни отношения с тях. Той би бил прекрасен ръководител. Има проактивни идеи за надграждане на постигнатото. Визията му е правилна и мерките, които е предвидил, ще доведат до подобряване на качество“, каза още Кузманов.

По време на изслушването в отговор на въпроси и двамата кандидати заявиха, че един от основните проблеми в окръга е недостатъчната кадрова обезпеченост. Незаетите места са 24, очаква се три да бъдат попълнени чрез външния конкурс. Въпреки това, много бройки остават свободни, което създава трудности като например по-голяма натовареност на останалите прокурори. И двамата бяха на мнение, че въвеждането на унифицирания модел на реформа на съдебната карта, т.е. окрупняването на районните прокуратури, ще реши въпроса с кадровата обезпеченост. Чрез този модел прокурорите ще бъдат по-мобилни, твърдят и Чинев, и Кателиева. А докато това стане, единственият начин, по който проблемът може да бъде решен, е чрез командироване, бяха единодушни те.

И двамата обещаха да следят за срочността при решаването на преписките и делата, да предприемат мерки за повишаване на качеството на прокурорските актове, както и за намаляване на броя на върнатите от съда дела и на оправдателните присъди.

На днешното заседание Прокурорската колегия премести Елза Митева-Варадинова от районната прокуратура в Ботевград в тази в Перник. Митева-Варадинова не беше преместена от предходния състав на колегията, защото етичната комисия прие, че тя не притежава в пълнота нравствени качества. Прокурорката обжалва решението и спечели делото във Върховния административен съд.

Колегията прие за сведение и решението на ВАС по дело за уволнението на следователя Влади Цанков, с което той на практика беше върнат на работа.

Беше определена и дата, на която ще се състои изборът на административен ръководител на Апелативна прокуратура-Варна – 6 юни. Кандидатите за поста са трима – Вилен Мичев и Стефка Якимова от АП-Варна, както и шефът на окръжната прокуратура в града Владимир Чавдаров.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
странно
странно
09 май 2018 16:31
Гост

какво не й харесаха на кателиева, тя изглеждаше като фаворит

Чудак
Чудак
09 май 2018 19:40
Гост

Фаворит…. Това някаква класация ли е….

5-6о
5-6о
09 май 2018 15:12
Гост

Поздравления! Георги Чинев е един от най-подготвените в бургаската магистратура. Беше преподавател е в Юридическия факултет на БСУ.

5-ко
5-ко
09 май 2018 15:08
Гост

Този път кандидатът им допадна. Че в последно време постоянно отхвърлят кандидатурите.

Anonimen
Anonimen
09 май 2018 15:08
Гост

Постът въобще не е за завиждане.

Минувач
Минувач
09 май 2018 15:10
Гост

Tака е. Окръжна прокуратура- Бургас е една от най-натоварените.