Оправданата за хулиганство столична следователка Надежда Куюмджиева ще бъде проверена за това дали е извършила дисциплинарно нарушение. Това следва от решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС), която днес възобнови дисциплинарното производство срещу Куюмджиева.

То беше образувано през 2020 г., след като следователката беше задържана, обвинена в хулиганство и временно отстранена от длъжност (виж още тук) за случай от 20 май с.г.

Тогава граждани подали сигнал за шумна компания, която пие алкохол и слуша музика пред жилищен блок в столичния кв. „Света Троица“. Пристигналите на мястото на инцидента полицаи се представили и обяснили на присъстващите, че нарушават обществения ред в нощно време, както и заповедта на здравния министър да не се струпват хора заради мерките срещу коронавируса. Следователката игнорирала разпорежданията, като се държала арогантно, седнала на пейка и вдигнала чаша с водка, твърдяха разследващите. Полицаите поискали документи за самоличност на събралите се, а през това време магистратката започнала да обижда униформените. В един момент тя дръпнала един от полицаите за ръката и го ударила в рамото, при което той опитал да я спре и да ѝ сложи белезници. Тогава пък нейният познат Бойко Христов напръскал униформения и колежката му със спрей.

Съдът обаче оправда и двамата – окончателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) е от 4 април 2023 г. В мотивите си съдът изтъкна, че не са били събрани доказателства, които да докажат безспорно вината на следователката и на Христов. От решението стана ясно още, че според показанията на полицаите и на част от свидетелите, подсъдимите са ги ударили и напръскали със спрей, а според Куюмджиева, Христов и други свидетели, униформените са ги напръскали и са ги удряли.

При същата процесуална ситуация, поради липса на доказателства за проверка на достоверността на показанията на полицейските служители от една страна и на противоречащите им показания на съседите от друга страна, не могат да се приемат за установени по безсъмнен начин и останалите твърдени от държавното обвинение съществени факти, имащи значение за съставомерност предвид предмета на обвинението – удрял ли е подсъдимият Христов полицай К. и отправяла ли е подсъдимата Куюмджиева обидни и заплашителни думи към полицаите К. и Й., съпроводено със съпротива от нейна страна на орган на власт чрез непредставяне на лична карта“, посочи в решението си съдът (виж повече тук).

След края на наказателното дело, Прокурорската колегия възобнови дисциплинарното производство срещу Надежда Куюмджиева, което беше образувано по предложение на градския прокурор на София Илиана Кирилова. Предстои дисциплинарният състав с председател и докладчик Светлана Бошнакова и членове Гергана Мутафова и Огнян Дамянов да прецени дали има данни за извършено дисциплинарно нарушение и ако има, да предложи наказание.

 

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Lucy Frewer
Lucy Frewer
22 май 2023 15:29
Гост

An important part and placement is fit for the gals for humans. The structure of the ai video generator is hoped for the citizens. Goal is piled for the term for the attachment for the reforms foreleg.

Бобката от Геце Делчев - Магдито
Бобката от Геце Делчев - Магдито
27 април 2023 11:03
Гост

Ей това си е големия проблем на прокуратурата само търсене на теле под вола , демек незсмилени действия – джендърска работа. То прокуратурата отдавана е царство на джендърите , но ги е срам да си признаят, иначе ги влече – болшевики

Адвокат
Адвокат
27 април 2023 6:34
Гост

Има обвинителен уклон спрямо всички – но дали всички сме редовни – най-вероятно – не сме.

Жената е купонясвала – обадили са се съседи, дотук – добре.

В извънработно време – и царете имат право на релакс.

Станало е нещо – но това е по-скоро клюкарстване, не считам за редно наказването, а по-скоро – упътването към редовно поведение.

Най-вредни са – въздържателите.

Аман от гешевтарници
Аман от гешевтарници
26 април 2023 23:18
Гост

Да се възобнови и продължи дисциплинарно производство вместо незабавно да се прекрати при оправдателна присъда, потвърдена от ВКС и доказано набеждаване и лъжесвидетелстване е юридически цинизъм на което е способна само ПК на ВСС!
На какви доказателства ще почива акта им, ако накаже следователката? На тези на униформените лъжци, които съда е приел за недостоверни?
Излагате се бе мишки нещастни! И вас трябва да ви съди после по ЗОДОВ жената, не само каскетурата!

Анонимен
Анонимен
28 април 2023 20:23
Гост

Надежда, всички ти познаваме стила! Еми, още веднъж доказваш за къде си и колко си си взела поука. Не знам какво е това самочувствие от застаряваща макар и много ъпгрейдвана сервитьорка с купена диплома и промит от алкохола мозък, без нито една прочетина книга в живота и приятелски и любовен кръг от бандити!

ЗАПОЗНАТ
ЗАПОЗНАТ
26 април 2023 22:04
Гост

ДАВНОСТ, ДАВНОСТ, ДАВНОСТ – ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ ЗА ТАЗИ ДУМА ??? ВСИЧКО ВЕЧЕ Е ПОГАСЕНО И НЕ МОЖЕ ДА СЕ ТЪРСИ ДИСЦИПЛИНАРНА ОТГОВОРНОСТ !

Филип
Филип
26 април 2023 17:29
Гост

Оправдателната присъда за мен не беше правилна.

Вили
Вили
26 април 2023 17:30
Гост

Явно е намерила връзки. В днешно време всичко се оправя така.

Анонимен
Анонимен
26 април 2023 21:46
Гост

Не връзки, друго е събрала

Чочо
Чочо
26 април 2023 17:21
Гост

Тази въобще не е за системата.

Щерев
Щерев
26 април 2023 17:27
Гост

Като не може да пие, да си стои в къщи. А не да се излага, особено при мейното служебно положение.

Анонимен
Анонимен
26 април 2023 21:47
Гост

Тя ли не може- била е на над литър концентрат, защото ежедневната й доза е толкова и не личи много- много.

Анонимен
Анонимен
26 април 2023 16:47
Гост

Да я освободят от позицията! Няма работа в съдебната система с подобно хашлашко поведение.

Анонимен
Анонимен
26 април 2023 15:58
Гост

Възобновили са преписката, за да откажат да я накажат, предвид изводите на наказателния съд. След като няма доказателства за извършени от нея хулигански действия, откъде ще го изведат това уронване на престижа на съдебната власт?

Анонимен
Анонимен
26 април 2023 15:57
Гост

Каква следователно?! Недоразумение, което идва в 11.00часа, написа се, наяжда се и си тръгва. Отстранена по 80 процента от делата, абсолютно неадекватна- колегите й се чудят как е тъпрпяна толкова дълго. За правни познания и какво се прави по дадено дело и дума не може да става, но видът, манталитета, културата и речника й е обида за всички колеги. Никой не иска да го мислят за подобен!

Иванов
Иванов
26 април 2023 15:16
Гост

Излагация!

Владислава
Владислава
26 април 2023 15:15
Гост

Решенията на родните съдилища понякога ме изумяват

Владимир
Владимир
26 април 2023 18:31
Гост

Пълен парадокс!

Шумерска
Шумерска
26 април 2023 15:15
Гост

Дано този път не и се размине наказание. Ако се докаже, че го е извършила.

Друмев
Друмев
26 април 2023 15:15
Гост

За мен е безумно да говорим да удариш човек. Какво остава полицай. Независимо дали си над него в йерархията.

Стига полицейщина
Стига полицейщина
26 април 2023 22:27
Гост

Стига си изопачавал . Аман от тия полицаи , примери бол в днешно време – татуирани, дрогирани, куриери на дрога , разпространители , самокъсат си пагоните за да лъжат и набеждават . Свидетелите казват че е точно обратното на твърдянотонот полицаите те са били, те са пръскали, те са обиждали и за да се оправдаят лъжат . Ай стига сте се правили на улавинда синзащиатавате Магнаурата

Мавродиев
Мавродиев
26 април 2023 15:14
Гост

Твърдо смятам, че трябва да бъде наказана сурово!

Бисер
Бисер
26 април 2023 18:33
Гост

Безспорно! Това е злоупотреба със служебното й положение.

Станчев
Станчев
26 април 2023 15:14
Гост

Поведението и е цинично. Това, че много родители смятат, че държавата трябва да им възпитава децата е факт, но ако има изтървани случай, то е редно държавата и да ги накаже.

Кулева
Кулева
26 април 2023 15:13
Гост

Тази жена се е помислила за голямата работа явно

Анонимен
Анонимен
26 април 2023 15:13
Гост

Оправдават – обвиняват, Оправдават – обвиняват, Оправдават – обвиняват.

Анонимен
Анонимен
26 април 2023 15:13
Гост

Това усещане, че си повече от другите, заради това можеш да правиш каквото си искаш, трябва да се наказва.

Анонимен
Анонимен
26 април 2023 15:12
Гост

Правилно