Следователката Надежда Куюмджиева от следствения отдел на Софийската градска прокуратура е окончателно оправдана за хулиганство, след като преди две години беше задържана и обвинена, че е ударила полицай след пиянска свада пред блок в столичния кв. „Света Троица“.

За делото срещу Куюмджиева стана ясно едва днес, след като от Върховния касационен съд (ВКС) съобщиха, че е оставена в сила оправдателната присъда на следователката (виж тук) и подсъдимия с нея Бойко Христов. Те са вече оправдани на три инстанции, като Христов е бил подсъдим за нанесени леки телесни повреди, след като напръскал със спрей полицай и ударил негова колежка.

Инцидентът е от 20 май 2020 г., когато граждани подали сигнал за шумна компания, която пие алкохол и слуша музика на ул. „Пловдив“ пред бл. 347 в „Света Троица“. Тогава от прокуратурата съобщиха само за ареста и обвиненията към следователката.  Пристигналите на мястото на инцидента полицаи се представили и обяснили на присъстващите, че нарушават обществения ред в нощно време, както и заповедта на здравния министър да не се струпват хора заради мерките срещу коронавируса. Следователката игнорирала разпорежданията, като се държала арогантно, седнала на пейка и вдигнала чаша с водка. Полицаите поискали документи за самоличност на събралите се, а през това време служителката на прокуратурата започнала да обижда униформените. В един момент тя дръпнала един от полицаите за ръката и го ударила в рамото, при което той опитал да я спре и да ѝ сложи белезници. Тогава пък Христов напръскал униформения със спрей и колежката му.

До края на делото обаче не са били събрани доказателства, които да докажат безспорно вината на двамата подсъдими. От решенията на апелативния съд и на ВКС е видно, че според показанията на полицаите и на част от свидетелите, подсъдимите са ги ударили и напръскали със спрей, а според Куюмджиева, Христов и други свидетели, униформените са ги напръскали и са ги удряли.

В решението на апелативния съд се казва, че безспорно са доказани телесните повреди на двамата полицаи, но не и кой им ги е причинил.

Единият полицай е свидетелствал, че при приближаване към групата съседи Куюмджиева ги посрещнала с думите, че „техните слънчица идват да ги видят“. След като поискали личните карти на присъстващите, следователката представила служебната си карта. Униформеният обяснил, че не трябва да се струпват на едно място, а Куюмджиева започнала да се държи арогантно и казала на полицая „да си взима малоумната колежка и да си тръгват, полицаите са мишки, тя разследва такива като тях и  утре сутринта ще са уволнени и ще идват пред блока да просят, а тя ще им дава по пет стотинки на ден“. След това Куюмджиева видяла как полицаят тръгнал към патрулната кола със събраните карти и го ударила по дясното рамо.

Според показания на съседи от блока обаче, след като следователката представила служебната си карта, полицаят настоял за лична карта и тя казала, че ще я даде, когато ѝ върне служебната. Той пък твърдял, че картата ѝ не е у него и я ударил силно през лицето, след което я съборил на земята и извил ръцете ѝ. Тогава дъщеря ѝ започнала да вика, дошли повече съседи, а колежката на униформения започнала да пръска със спрей приближаващите съседи.

„При същата процесуална ситуация, поради липса на доказателства за проверка на достоверността на показанията на полицейските служители от една страна и на противоречащите им показания на съседите от друга страна, не могат да се приемат за установени по безсъмнен начин и останалите твърдени от държавното обвинение съществени факти, имащи значение за съставомерност предвид предмета на обвинението – удрял ли е подсъдимият Христов полицай К. и отправяла ли е подсъдимата Куюмджиева обидни и заплашителни думи към полицаите К. и Й., съпроводено със съпротива от нейна страна на орган на власт чрез непредставяне на лична карта“, се казва в решението на апелативния съд.

Прокуратурата е протестирала оправдаването и на двамата подсъдими, но според ВКС протестът е неоснователен, тъй като апелативният съд е провел и допълнително съдебно следствие, за да опита да изясни обективната истина, включително е гледан и видеозапис от камера.

На този запис се виждали белези на раздразнени очи при двама мъже, като единият е полицай, а другият бил облечен със суитчър и задържан впоследствие. При извършения оглед не бил открит флакон със спрей, но пък се оказало, че една от свидетелките, която е и полицай, има зачислен служебно такъв спрей, а при инцидента били обгазени няколко свидетели.

Според върховните съдии апелативният съд не търпи упрек при преценката на гласните доказателствени източници, защото е проявена равностойна взискателност към противостоящите твърдения на всяка от двете групи свидетели.

„Проследил е дейността на основния съд, но не се е лишил от собствена преценка и е подкрепил извода, че чрез събрания доказателствен материал, постижим в този процес, не се постига стандартът, заложен в чл. 303, ал. 2 от НПК, необходим за постановяване на осъдителен съдебен акт“, се казва в окончателното решение на ВКС.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Отворко
Отворко
06 април 2023 14:39
Гост

Браво, Наде! Сега поръчковите милиционерчета с натрити д*пета да бягат да реват при поръчителите си да искат кинти и защита, защото всичко в този живот се връща и истината винаги излиза на яве рано или късно!!!

До повечето драскачи тук!
До повечето драскачи тук!
06 април 2023 8:40
Гост

Измислените и инсценирани от глупаци „конфликти“ с по-умни от тях винаги завършват по този начин!
Свиквайте и се опитайте да мислите преди да дращите глупости!

Глух
Глух
05 април 2023 18:17
Гост

Това е вредно – да се консумира алкохол в работно време.

Ако е било в извънработно – пак – не трябва да се смущават хората.

Но – едва ли ще се повтори случая, така че, целта е постигната, трябвало е да се разотидат.

Ужас
Ужас
05 април 2023 17:51
Гост

Бива ли такова нещо от магистрат?! Такова поведение. Вместо да е за пример. Като обича чашката поне да си се напива у дома, а не да се излага на улицата и да се прави на дръж ми шапката. Ненормална работа!

Свидетел
Свидетел
05 април 2023 17:44
Гост

Тя е следовател. Има право.

Анонимен
Анонимен
05 април 2023 17:49
Гост

То от 17 години неработене на това следствие следователите верно се чудят какво да правят. Виж и силистренския случай-пак следователка се сби с полицаи, а съдът я оправда, виж и случая отпреди време, когато военен следовател стреляше на улицата за кеф, и после си тръгна от следствието с 20 заплати кеш пара.

Високи заплати, нищонеправене от 17 години-е как да не се напиеш на улицата през нощем?

Кой ще ни пази от инсталираните ?
Кой ще ни пази от инсталираните ?
05 април 2023 17:37
Гост

Има проблем с поведението на инсталираните в съдебната система. Нали разбирате,че ако човек от плебса е в такава ситуация щяха да го осъдят като стой та гледай. Тук-някакво пиянско сбиране по време на ковид мерките, през нощта-ама инсталираните са по-по-най, за тях правилата не важат. В Силистра изпълнения пак със инсталирана в съдебната система, и пак оправдана. В Плевен съдия с маска го хващат по време на бракониерски лов, и накрая подсъдими станаха полицаите, които го хванаха. В София прокурор напада ,пребива дете в училищна лавка души го за врата-и нищо не се случва. Във Враца-преди години съдия еше поръчал… Покажи целия коментар »

Пак разходи за сметка на народа!
Пак разходи за сметка на народа!
05 април 2023 17:36
Гост

Адмирации за съда и на трите инстанции! Сега дело по ЗОДОВ срещу мюлюцюнер ите в червени тоги и срещу ушатите им униформени „колеги“ за набеждаване и бой, бой, бой, докато им омекнат, кухите глави!

въпрос
въпрос
05 април 2023 17:46
Гост

Тоест да разбираме,че е допустимо да пускаш музика през нощта на улицата, да пиеш на улицата, да обиждаш полицаи, да се събираш на групи по време на ковид мерките, когато на другите ни беше забранено, да обиждаш полицаи, да им даваш осмиващи квалификации, да вадиш служебна карта, вместо лична, явно служебната карта дава пълен имунитет, да се заканваш,че ще ги уволняваш?

И човек без власт може да има същото поведение-защото следствието е наша пътеводна светлинна в законността-щом следователите се държат така, значи всеки може!

Някой
Някой
06 април 2023 14:18
Гост

Интересно е да се види кой е водил разследването и кой е бил наблюдаващ прокурор. Останалото както се казва е история.

Борис
Борис
05 април 2023 17:25
Гост

E, тази пак ще се държи така при това положение.

Тити
Тити
05 април 2023 17:24
Гост

Изключително нагло поведение. Жалко за решението.

Лазар
Лазар
05 април 2023 17:21
Гост

Пълна излагация е това решение.

въпрос
въпрос
05 април 2023 17:20
Гост

А поради что при искане на лична карта се легитимира със служебна?

А бе
А бе
05 април 2023 17:18
Гост

Тая наглата има ли нещо общо с тъпунгер-прокурора Куюджиев?

Асен
Асен
05 април 2023 17:18
Гост

Истината явно е някъде по средата.

Лозан
Лозан
05 април 2023 17:19
Гост

Според ВКС обаче не е така.

Анонимен
Анонимен
05 април 2023 17:51
Гост

Това ВКС когато и да бъде закрито, а инсталираните там-лустрирани-все ще е късно!

Всъщност цялата съдебна система трябва да бъде закрита, самозабравянето е тотално, и реучредена наново с други хора, при лустрация на сега инсталираните.

Born
Born
05 април 2023 17:13
Гост

Ми не е добре това.

Влади
Влади
05 април 2023 17:13
Гост

Тази е толкова наглаа…

Нина
Нина
05 април 2023 17:12
Гост

Простотия

Стурев
Стурев
05 април 2023 17:12
Гост

Е има си хас. Очаквали ли сме друго?

Дропев
Дропев
05 април 2023 17:11
Гост

Надявам се, че това е шега.

Шепов
Шепов
05 април 2023 17:11
Гост

Вероятно е доволн и сега ще продължи да се държи по този начин

Анонимен
Анонимен
05 април 2023 17:11
Гост

Страшен пример си е това в каква България живеем. После като питате – ама какво му е н ГЕРБ и Бойко, защо да не си управляват. И за оная патица, която е ПР на ГЕРБ и писа вечерта след изборите – „Той разби жълтопаветническите илюзии“. Да, ние явно имаме илюзии, че ще заживеем в нормална и правова държава, но Борисов разби илюзиите ни. Съжалявам, че сме си мечтали. Явно Терминал 2 е шанса за нас – хората между 18 и 35.

Анонимен
Анонимен
05 април 2023 17:09
Гост

Е как може да се държиш нагло и да си оправдан накрая?

Анонимен
Анонимен
05 април 2023 17:09
Гост

Излагация.

Анонимен
Анонимен
05 април 2023 17:07
Гост

Ами на по-висок пост от полицая е. Нормално да и се полага всичко. В България де

ЗАКРИВАЙ СЛЕДСТВИЕТО! УВОЛНЯВАЙ! ЛУСТРИРАЙ!
ЗАКРИВАЙ СЛЕДСТВИЕТО! УВОЛНЯВАЙ! ЛУСТРИРАЙ!
05 април 2023 17:42
Гост

Не е на по-висок пост, а и „постът“ е без значение-нали уж всички сме равни-чл 6 от Конституцията. Несъвместимо е. Ако аз изляза с алкохол на улицата, музика през нощта, и почна да обиждам и удрям полицаи на секундата ще ме арестуват и осъдят. Но и този случай, и силистренския-пак със следователка-показа,че следователите могат да бият безнаказано, а имаше и трети случай-следователи се бяха напили и стреляха на улицата, а после напуснаха с 20 заплати. То Главно следствено управление, и бай тошовските следователи си биеха още преди 1989г. Следствието продължава да си е същата зловеща прокомунистическа, нереформирана, паразитна организация, както… Покажи целия коментар »