Съдийската колегия на ВСС обяви конкурс за административен ръководител на Специализирания наказателен съд. Решението беше взето извънредно, след като стана ясно, че вчера следобед Георги Ушев е встъпил като шеф на Апелативния специализиран наказателен съд. Това стана възможно, след като тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата на Румяна Илиева от АСНС срещу избора на Ушев и постави, че магистрат от по-ниско ниво може да оглави съд от по-високо, ако това е в интерес на правосъдието.

Встъпването на Ушев е станало след заседанието на Комисията за атестирането и конкурсите, която е обсъждала откриването на процедура за избор на съдебни началници на други органи на съдебната власт. Едва по-късно е разбрала, че Ушев вече е шеф на АСНС, стана ясно днес от думите на зам.-председателя на КАК Красимир Шекерджиев.

Затова се наложи днес извънредно да бъде разгледано предложението за откриване на процедура за избор на шеф на СНС.

Встъпването на Георги Ушев обаче провокира спешното разрешаване и на друг правен въпрос. Оказва се, че така в Апелативния специализиран наказателен съд няма свободна щатна бройка, на която да бъде назначена Даниела Росенова – досегашният ръководител на съда. Колегията в крайна сметка реши да предложи на Пленума в четвъртък да открие нова щатна бройка в АСНС и Росенова да бъде назначена на нея като редови съдия, но това да стане със задна дата – от 4 юни. Така тя няма да остане за три дни без работа.

Същевременно дискусия предизвика и молбата ѝ да бъде назначена в Наказателното отделение на Софийския апелативен съд. Ако там не може, тя предлага алтернатива – в Апелативния специализиран наказателен съд.

Становището на КАК беше, че тя не може да получи кариерен бонус и да си избира в кой апелативен съд да бъде назначена, защото преди да встъпи като шеф на АСНС, Росенова беше съдия в Софийския градски съд т.е. на по-ниско ниво.

В крайна сметка колегията се обедини и отхвърли молбата ѝ да работи в САС и тя остава редови съдия в апелативния спецсъд.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Минувач
Минувач
05 юни 2018 13:50
Гост

ВСС не постъпват лоялно. Това си е лично отношение срещу Даниела Росенова.

Anonimen
Anonimen
05 юни 2018 13:29
Гост

Ушев пак се уреди. Да му мисли заместника.

Възмутен
Възмутен
05 юни 2018 13:25
Гост

Не виждам какво против имат Даниела Росенова. Тя е с опит и би си вършила работата стриктно.

Очевидец
Очевидец
05 юни 2018 13:28
Гост

Глупости! За това преди година и беше образувано дисциплинарно производство поради нарушения в методиката и разпределението на делата.