От 1 януари 2022 г. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) ще анализира и отчита степента на натовареност на съдиите само според данните от модул „Натовареност“ в Единната информационна система за съдилищата (ЕИСС), а за административните магистрати – чрез Системата за измерване на натовареността на съдилищата (СИНС).

Това изрично записа днес СК на ВСС в Правилата за оценка на натовареността на съдилищата (ПОНС) по предложение на ресорната комисия.

В хода на работата по установяване реалната натовареност на съдилищата и съдиите, комисията констатира наличието на противоречива практика при отчитане дейността на съдилищата в страната и тревожна тенденция отнасяща се до качеството и обработката на събираната от ВСС статистическа информация. Анализът на натовареността преимуществено се основава на наличната статистика, базирайки се само на броя на делата, без да отчита тяхната сложност или необходимо време за разглеждането им. В резултат на това предварителната презумпция за еднородност на делата не дава реалистична оценка за действително изразходваното време за разглеждане на делата. Отделно от това, статистиката не държи сметка за натовареността на съдиите с други дейности, които не са пряко свързани с правораздавателната им дейност“, мотивира се комисията по натовареност към СК на ВСС.

ПОНС бяха приети през 2015 г. и са в сила от 1 април 2016 г., когато беше разработена СИНС. Целта на системата е да осигурява равномерно разпределение на различните видове дела в съдилищата на съответните магистрати, припомнят от комисията.

Същевременно бяха създадени работни групи, които непрекъснато наблюдаваха данните и по техни предложения бяха отстранени недостатъци в СИНС, които деформираха резултатите. Отделно пък от тази година заработи и ЕИСС, в която има модул за натовареност. Първоначално той търпеше сериозни критики, но се очаква до края на годината да бъде доработен и от новата 2022 г. вече безпроблемно да отразява данните за натовареността на всеки един съдия.

Проблемите със статистиката „лъснаха“ през последните месеци, когато ресорната комисия започна работа по определянето на степените на натовареност на съдилищата, според които трябваше да им бъдат разпределени допълнителни трудови възнаграждения.

Комисията е установила различна практика на някои районни съдилища за образуването и администрирането на делата, което водело до необосновани и нелогични данни. Констатирано е било също така „генериране на висок брой постъпили и свършени дела чрез различни способи като например десетки заповедни дела, образувани по заявления срещу длъжници с адрес в друг съдебен район, водещо до прекратяване поради местна неподсъдност на делата, но статистически изкуствено завишавайки някои от показателите“.

Заради разминаванията, Съдийската колегия възложи на ИВСС да извърши проверка в 22 районни съдилища, а тя показа, че само в пет от тях делата се администрират и образуват съобразно Правилника за администрацията на съдилища. Това са Брезник, Пазарджик, Царево, Ихтиман и Ардино. В останалите обаче са били установени недостоверни данни, които подават районни съдилища, за да „натрупат“ по-голям брой дела, съответно да обявят по-голяма натовареност, която на свой ред се отразява на размера на премиите за натовареност (по чл. 233, ал. 6, изр. първо от ЗСВ).

Проверката на ИВСС доведе до изваждането на районните съдилища в Бургас, Пловдив и Перник от графата на свръхнатоварените и преместването им в тази на високо натоварените съдилища, а Червен бряг „изпадна“ до средно натоварените (виж повече тук и тук).

За да няма повече неточности и за да бъдат разпределяни справедливо премиите за натовареност, от 1 януари 2022 г. ще се събират само данните от ЕИСС и от СИНС. Това означава съдилищата стриктно и коректно да въвеждат информацията за натовареността в системите.

На заседанието днес Даниела Марчева обясни, че се работи активно по надграждането на модула „Натовареност“ в ЕИСС и се очаква той да заработи пълноценно от нова година.

Атанаска Дишева на свой ред поясни, че в момента съществува възможност за работа в тестова среда в този модул. Тя отправи апел към съдиите: „Искам да помоля съдиите да използват колкото се може повече тестовата среда, да измислят хипотези, да ги тестват до 1 януари 2022 г. и своевременно да сигнализират комисията или работната група по ЕИСС, за да бъдат отстранени неточностите. Те ще получат и информация как проблемите ще бъдат отстранени“.

Тя добави, че ще бъдат издадени и кратки укацания по приложението на модула за натовареност в ЕИСС. Дишева посочи, че промяната на ПОНС ще реши много проблеми, които комисията среща във връзка с отчитането на натовареността и съпътстващите спънки – както кадрови, така и финансови.

Съдийската колегия единодушно подкрепи промяната в правилата и така от 1 януари 2022 г. натовареността ще се анализира и отчита чрез модула в ЕИСС за общите съдилища и чрез СИНС – за административните.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 9:56
Гост

Това за индексите е удачно решение, ще премахне всякакъв субективизъм . Относно натовареността обаче трябва да се преодолее един съществен недостатък на ЕИСС- коригиращите коефициенти и допълнителната дейност се въвеждат безконтролно от докладчик, каква по-голяма врата от изкуствено завишаване на натовареността?

Г-ца Вера
Г-ца Вера
15 декември 2021 15:34
Гост

Но всички ще го правят, така че няма да има ощетени в крайна сметка.

Анонимен
Анонимен
14 декември 2021 21:20
Гост

Към момента модулът „Натовареност“ в ЕИСС е пълна глупост.

Запознат
Запознат
14 декември 2021 17:30
Гост

Системата ЕИСС дава възможност дори на определение за нещо незначително да сложиш статус, който не му съответства, даваш повече натовареност. Примерно, видял си че е за прекратяване. Може на разпореждане кд да сложиш статус 131 , след това прекратяваш и ето. Повече натовареност. Да се изискат наьщ всеки съд книгите за постановени решения и да се види колко иска се образуват по три фактури за продажба по един договор и дали продължавани престъпления не се вкарват с пет обв. Акта като отделни; дали молби за ИЛ или по 248 не се образуват като отделно дело. Все старите номера.

Чочо
Чочо
14 декември 2021 13:21
Гост

Да, това е много добеа идея.

Чавдар
Чавдар
14 декември 2021 13:22
Гост

Остава само Единната информационна система за съдилищата да заработи като хората.

Guy Fawkes
Guy Fawkes
14 декември 2021 12:59
Гост

Не стига, че ни принудиха да се справяме с това недоносче ЕИСС, от недостатъците на което тепърва ще си скубем косите, ами сега ще излезе и че не работим. Самата работа с ЕИСС трябва да носи допълнителен коефициент за натовареност. Идеята да се отчита работата ти според това дали си изгубил пет минути повече, за да извършиш „необходимо присъща“ на правораздаването дейност като самоотчитането на натовареността, което е неправилно на множество основания/ да не изброявам, който работи ги знае/, е поредната простотия на ВСС, с която отчитат дейност и ни отдалечават от пряката ни работа. Защо просто не ни оставите… Покажи целия коментар »

колега
колега
14 декември 2021 15:38
Гост

Я си пиши делата

Guy Fawkes
Guy Fawkes
15 декември 2021 15:56
Гост

Пиша си делата, в срок. Смисълът на коментара ми е точно този – искам да си пиша делата , а не да съм деловодител и статистик . Казано по вашия начин – Я, си гледай работата

Анонимен
Анонимен
14 декември 2021 11:40
Гост

В нашия съд определени съдии дават резултат „С акт по същество на искането“ и още в началото делото е със 100% натовареност. Оттам следват други вписвания, и накрая делото е с около 200% натовареност. Това реална натовареност ли е?

123
123
14 декември 2021 11:01
Гост

Съдията натоварен, служителят – не. Смешковци.

Анонимен
Анонимен
14 декември 2021 13:34
Гост

Служителите го отнасят, а съдиите обират лаврите и си взимат високите заплати.

OOOO
OOOO
14 декември 2021 10:10
Гост

Еееее, накрая това недоносче на Калпакчиев, който 5 години нищо друго не свърши, ще го прокарат вече да е задължително.

Мики
Мики
14 декември 2021 13:36
Гост

То е прокарано отдавна. Въпросът е, че не работи като хората.

магистрат
магистрат
14 декември 2021 9:59
Гост

това е добре, но само ако се оправи модулът за натовареност в ЕИСС – има едни безумни мапинг таблици, които определят „правилният“ резултат от заседанието, така че да бъде отчетена натовареност. Оказа се, че цяла година не съм работил, защото не съм отчитал правилно резултата – напр. в заповедно производство ако се отчете резултат „със заповед за изпълнение“ коефициентът е 0, а ако резултатът е „решено по същество з закрито съдебно заседание“ коефициентът е 100 – що за малоумщина

Овчарчето Калитко
Овчарчето Калитко
14 декември 2021 9:46
Гост

Колеги са ми споделяли, че по гражданските и търговските им дела първа инстанция ЕИСС им начислява коефициент за натовареност само за насрочването, но не и за следващите етапи от развитието на процеса. Много пъти сезирали и се оплаквали „нагоре“, но ефект нямало. Накрая, както винаги, пили по една хубава студена безплатна водица, напсували сочно когото трябва /по стар български обичай/ и всичко си продължило по старому …

Съдия в СГС
Съдия в СГС
14 декември 2021 9:39
Гост

Не знам защо Марчева реши, че всички проблеми с модула за натовареност в ЕИСС са решени, при положение че е в момента по въззивни граждански дела се начислява само 90 % от коефициента, а не 100 – при постановено решение по същество.
За това вече на Марчева й казваме в СГС „г-жа 10 %“, тъй като от всяко дело ни взема 10 %. Какво ги прави – тя си знае.

Todor
Todor
14 декември 2021 9:54
Гост

Не е ли Калин Калпакчиев създателя на тази система?

Симо
Симо
14 декември 2021 13:41
Гост

Да, а Имова се застъпи за нея пред ВСС.

Запознат
Запознат
15 декември 2021 0:26
Гост

Правилата, които по времето на Калпакчиев се приеха отдавна вече не са същите. Съдиите понатрупаха опит, разбраха идеята на тези правила па седнаха и ги пооправиха. Остава сега и ИО да си свършат работата и може да има някакъв смисъл. Не очаквакте статистика обаче скоро реална от там… Някой пимислили за старите дела?!?! Тях къде ще ги отчитат?

Berts
Berts
14 декември 2021 10:09
Гост

Много показателно грозно изказване.

Анонимен
Анонимен
14 декември 2021 9:34
Гост

Дао това промени малко нещата към по-добро, защото накрая не толкова натоварените получават парички, а това съсипва мотивацията на наистина натоварените

ВсеоЕоГлипо
ВсеоЕоГлипо
14 декември 2021 9:33
Гост

В ЕИСС ние вярваме!

Лозан
Лозан
14 декември 2021 13:43
Гост

Ако я оправят след някоя и друга година.

Анонимен
Анонимен
14 декември 2021 9:33
Гост

Ами нека почне да има смисъл от вложените евро пари в ЕИСС.

Двойна работа
Двойна работа
14 декември 2021 13:44
Гост

Какъв? С тая бъгава система вкарвахме повторно дела в старата АСУД.

Дандара
Дандара
14 декември 2021 9:32
Гост

Време беше по електронен път да се случва всичко. Но дали ЕИСС ще работи добре?

Гиги
Гиги
14 декември 2021 13:45
Гост

Искрено се съмнявам.

Анонимен
Анонимен
14 декември 2021 9:32
Гост

А дано!

Denim
Denim
14 декември 2021 9:32
Гост

Новите управляващи говорят за нулева корупция. Това с оценяването на това кое съдилище е по-натоварено по субективен критерии, не води ли до корупционни практики?

Анонимен
Анонимен
14 декември 2021 9:31
Гост

„В хода на работата по установяване реалната натовареност на съдилищата и съдиите, комисията констатира наличието на противоречива практика при отчитане дейността на съдилищата в страната…“ Ами това го знаем, че ще стане точно така! Ще има субективизъм.

Кънчо, който не е уред!
Кънчо, който не е уред!
14 декември 2021 9:30
Гост

Трябва да ви кажа, че за мен това е пътят, а не някакви субективни мнения и оценки след време.

еиссто на вссто
еиссто на вссто
14 декември 2021 9:29
Гост

Е сега новите като спрат ЕИСС за доработки какво отчитане ще падне

JJ Oper
JJ Oper
14 декември 2021 9:29
Гост

Масова дигитализация – нужна е!

Анонимен
Анонимен
14 декември 2021 9:29
Гост

Продължаваме с промените