Нови правила за определяне и поставяне на индекси на съдебните актове за резултатите от инстанционната проверка е разработила комисията по натовареност към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (пълния текст на правилата виж тук).

Целта е те да помогнат за поставянето на безпристрастна и професионална оценка на качеството на работата на съдиите, която да послужи за обективни атестации и да подпомогне дейността на съвета в кариерното развитие на магистратите – при участието им в конкурсите за преместване и повишаване, при избор на председатели на съдилища, в дисциплинарните производства и за целите на статистиката, уточняват от комисията по натовареност.

Индексите отразяват резултатите от инстанционната въззивна и касационна проверка на съдебните актове по всички видове дела – граждански, търговски, фирмени, наказателни, административни, както и резултатите от производството по възобновяване по наказателни дела и се отчитат след окончателно приключване на инстанционния контрол на съответния съдебен акт.

Когато по едно дело има няколко акта, които са били предмет на проверка, всеки от тях получава отделен индекс, предвиждат новите правила.

Индексът се поставя от магистрат или служител, определен от председателя и в зависимост от вътрешната организация на дейността на съответния съд. След като означението бъде поставено, то се предоставя за сведение и съгласуване на съдията-докладчик. Ако той не е съгласен с него, има право да възрази. В този случай, гласят правилата, „председателят на съда трябва да определи съответния на резултата от инстанционния контрол и съобразно настоящите правила индекс, включително и след обсъждане или съгласуване със съдебния състав, осъществил инстанционната проверка“.

Комисията по натовареност е изпратила проекта на правилата до всички председатели на съдилища, които да ги предоставят на съдиите като очаква до 21 юни тяхното становище.

В писмо до колегите си по този повод председателят на комисията Даниела Марчева отбелязва, че като член и на Комисията за атестирането и конкурсите е убедена, че липсва каквато и да е обективност и обоснованост при определяне на оценката от атестацията в по-голямата част от случаите.

В аналогични случаи се прилагат различни критерии, често повлияни от едни или други субективни фактори. Това е силно обезверяващо и подкопава чувството за независимост. Този проблем се възпроизвежда и при конкурсните процедури.    

Затова първата стъпка в посока създаване на ясни и предвидими правила за кариерното развитие на съдиите минава през точната и всеобхватна оценка на резултата от ежедневния съдийски труд. Ако бъдат определени коефициенти с относителна тежест за всеки един индекс, това ще създаде универсален обективен измерител за качеството на положения труд от всеки съдия“, изтъква още Марчева.

Тя отбелязва, че един от най-дискусионните въпроси в комисията е бил предоставянето на възможността за възражение от страна на съдията-докладчик срещу поставения индекс, както и кой ще разрешава спора. По този повод Марчева се надява във ВСС да се получат достатъчно мнения и предложения от съдии, за да се стигне до консенсусно решение.

След приемането на правилата, което се очаква да стане на 30 юни, ще може да се мисли и за следващата стъпка, а именно промяна на правилата за атестиране, провеждането на конкурсите в посока обективност, предвидимост и най-вече прозрачност и справедливост, посочва още Даниела Марчева.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
....
....
07 юни 2021 18:15
Гост

Поредната тъпня на поредния тъп ВСС, особено като се има предвид какви тъпунгери има по инстанциите, постановяващи окончателни съдебни актове. Време им е да ги разпускат предсрочно, че вече не остана дъно, което да копаят…

Борко
Борко
07 юни 2021 15:36
Гост

Предлагам на героите на труда ВСС, да разработят проект за създаването на изкуствен интелект, който да им върши работата. Тогава нещата ще се наредят.

Ваня
Ваня
07 юни 2021 16:24
Гост

Борко, на теб ти трябва повече, момче. Особено да следи правописа ти, да не говорим за гениалните ти мисли.

Мирчо
Мирчо
07 юни 2021 20:58
Гост

Ванче, индекси има много отдавна, обаче филолозите във ВСС ги мързи да атестират.

Игрички на калинки от детската градина
Игрички на калинки от детската градина
07 юни 2021 14:44
Гост

Много ми е интересно при един административен съд, пълен с калинки на ГЕРБ, който постановява окончателни актове, каква обективност, какви 5 лева в произнасянето по делата по същество?!

Михаил
Михаил
07 юни 2021 14:21
Гост

Добре е, че са предвидили предоставянето на възможността за възражение от страна на съдията-докладчик срещу поставения индекс.

Ulena
Ulena
07 юни 2021 14:22
Гост

Ама дали ще се вземе впредвид това възражение?

Кукуригу
Кукуригу
08 юни 2021 12:41
Гост

Е па ще се вземе, то и сега се взема – нали не падате от небето тези от вас, които работят в системата… Възражението е срещу неправилно определен от председателя на съда индекс, а не срещу самото отменително решение. Случва се по погрешка да ти поставят индекс като за отменено изначално неправилно решение, докато то е отменено по обективни причини (нововъзникнали факти), примерно. Не става дума за възражение тип „те ми отмениха решението, ама не са прави“. Нищо, че може и да не са прави. А може и само човекът от първата инстанция да си мисли така. 😉

Geri
Geri
07 юни 2021 14:19
Гост

Просто трябва да се отстранят субективните фактори.

Симеон
Симеон
07 юни 2021 14:20
Гост

С този нов метод това ще стане възможно.

Калоянов
Калоянов
07 юни 2021 14:18
Гост

Поздравления! Тези индекси са много добра идея.

Бисер
Бисер
07 юни 2021 14:17
Гост

Добре е, че се работи върху безпристрастнтаа и професионална оценка на качеството на работата на съдиите.

Anonimen
Anonimen
07 юни 2021 14:16
Гост

Крайно време е да има безпристрастни атестации.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2021 13:41
Гост

Добра работа

Анонимен
Анонимен
07 юни 2021 13:41
Гост

Браво

Анонимен
Анонимен
07 юни 2021 13:40
Гост

Дано им помагат

Radosveta
Radosveta
07 юни 2021 13:24
Гост

Дано наистина постигнат безпристрастност

Жамевски
Жамевски
07 юни 2021 13:24
Гост

Да де, всички се борим за обективност и безпристрастност в тая държава и никой не постига това.

Pelova
Pelova
07 юни 2021 13:23
Гост

Работата е „Ела ме ритни“, така казваше някога дядо ми, Бог да го прости.

Каменоделска
Каменоделска
07 юни 2021 13:23
Гост

Страхотни новини. Ангажирали са се.

Димитър
Димитър
07 юни 2021 14:18
Гост

Да видим до къде ще стигнат.

Flarken
Flarken
07 юни 2021 13:23
Гост

Ще чакаме това да им облекчи работата май май

Todorina
Todorina
07 юни 2021 13:22
Гост

Браво