Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) в най-кратък срок да назначи младшите магистрати за редови, защото иначе ги поставя в ситуация на стрес, несигурност и развиват чувство за зависимост към решенията на кадровия орган. Това се казва в писмо на ССБ на колегията, а поводът е поредното отлагане на назначаването на младшите съдии.

Според Закона за съдебната власт младшите магистрати се назначават за две години като този срок може да бъде удължен с още 6 месеца (чл. 240, ал. 1 и ал. 2).

Двугодишният срок за 28-те младши съдии, започнали работа в системата през 2020 г., изтече на 2 юли т.г. Тогава СК на ВСС удължи с 6 месеца (до 2 януари 2023 г.) назначението на всичките 28 младши магистрати докато не приключи конкурсът за окръжните съдилища (виж още тук). Няколко дни по-късно обаче една малка част от тях все пак станаха редови районни магистрати. Но мнозинството останаха младши съдии.

На 1 ноември беше направен втори опит те да бъдат назначени, но мнозинството в колегията отново отложи разрешаването на въпроса, като повтори аргумента от лятото – да се изчака конкурсът за окръжните, но и за административните съдилища. Освен това беше посочено, че трябва да се даде и равен старт за всички младши съдии – от една дата да започне да тече стажът им и съответно изискването за тригодишна уседналост, независимо че през юли една малка част от тях вече бяха назначени за редови (виж повече тук).

По този повод от ССБ изтъкват: „Намираме, че политиката на СК на ВСС относно назначаването на младши съдии в последните години все повече оставя същите в състояние на несигурност относно избора на място за заселване и жилище, начина на преместване, а също така и ощетява младшите съдии с приключен 2-годишен мандат, като те остават с по-ниско ниво на заплащане спрямо онова, което получават районните съдии. Същевременно мотивите за определяне на местата за назначаване на младши съдии остават напълно неясни, често субективни – според желанията само на някои от кандидатите, и без предварително извършено проучване на нуждите на районните съдилища по места. Така младите хора, които следва да могат спокойно да се съсредоточат в усвояването на необходимите професионални умения на съдии, всъщност са поставени в ситуация на стрес и несигурност и развиват чувство за зависимост от решенията на кадровите органи. Това е предпоставка за ниско качество на правосъдието, липса на мотивация, а понякога – и напускане на съдебната система от страна на подготвени кадри“.

Според ССБ тези действия на колегията водят до извода за непредвидимост на кадровата политика и вземане на произволни решения, обвързани с невъзможността на СК на ВСС да осъществи навременно правомощията си по други конкурси. „На практика потърпевши от бездействието на кадровия орган стават най-уязвимите магистрати в съдебната система, а това няма как да се отрази положително на качеството на тяхната работа и на професионалната им подготовка“, заключават от организацията.

Затова от съюза апелират в краткосрочен план младшите съдии да бъдат назначени в съответните районни съдилища без това да се обвързва с изхода с конкурсите за повишаване.

В средносрочен план СК на ВСС да преценява планирането за места за младши съдии не само с желанията на председателите на окръжните съдилища, но и с оглед на свободните места за районни съдии в съответния съдебен район, и евентуално – на предполагаемите нужди от запълване на щатовете, предлагат от ССБ и допълват, че трябва да се предвидят ясни правила за упражняване на правомощията за назначаване на младши съдии в районен съд от друг съдебен район, като се гарантира, че това ще бъде изключение, а не правило.

В дългосрочен план – да се направи цялостно планиране на очакваните свободни щатове на всички нива в съдебната система в цялата страна, за да не се обвързват резултатите от един конкурс за разместване или повишаване с каквито и да е други кадрови решения. Да се обявяват резултатите от тези прогнози публично, за да могат кандидатите за различни длъжности разумно да преценят възможностите си за кариерно развитие“, изтъква още ССБ.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Жана
Жана
09 ноември 2022 8:41
Гост

Аз мисля, че ако има младши съдии, които значително са се стресирали от факта, че се обучават в качеството си на младши, то мястото им изобщо не е в съдебната власт. Тръгнали човешки съдби да решават, немалка част от тях без никакъв житейски опит и без достатъчно задълбочени правни знания, обаче се стресирали от това, че щели да бъдат младши, а не редови съдии. ССБ да започне да се притеснява повече от възмутително ниското качество на съдебните актове, от които прозира пълна некомпетентност или корумпираност, а не да се занимава с душевните терзания на младшите съдии.

адвокат
адвокат
08 ноември 2022 18:47
Гост

През 2019 г. една група приятели бяхме много надъхани за съдийски изпит. Мен в последния момент ме дръпнаха, с много уговорки и молби, да не се пускам и да остана в частния сектор. Приятелите ми се явиха на конкурс и спечелиха. Сега са в тази категория младши, чакащи назначаване. Днес аз печеля 2 и повече пъти тяхната заплата, за доста работа, но и при подреден начин на живот. Те ме гледат и ме подпитват – има ли работа и за тях. На косъм са да напуснат системата, поради цялото струпване на проблеми и дефекти на главата им. Това отлагане ги… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2022 13:17
Гост

Стига реклама на ССБ!

Сакън
Сакън
08 ноември 2022 17:44
Гост

И какво точно ти пречи ССБ? Ако не са те, няма кой дума да обели за глупостите, които правят във ВСС.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2022 8:24
Гост

Кога ССБ ще погледне редовите от години явяващи се по конкурси съдии в РС, които вече дори не могат да кандидатстват за ОС, заради „реформата“ и закриването на Спец. ССБ не виждат по-далеко от ръководството си и М.Т. разбира се. Всички живяхме с нейните проблеми, а сега никой не се интересува от нашите.

Любопитно
Любопитно
10 ноември 2022 18:32
Гост

И какво предлагате да направи ССБ по въпроса? Многократно вече са изявявани становища, че трябват редовни конкурси.

Антоний
Антоний
08 ноември 2022 12:59
Гост

Това е поредното отлагане на назначаването на младшите съдии.

Щерев
Щерев
08 ноември 2022 13:00
Гост

Излагат се вече.Не стига, че бавят конкурсите с години.

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2022 12:29
Гост

Пожелавам на всички тези съдии работа в частния сектор в някоя малка провинциална фирма където няма нито стрес, нито несигурност.

Харалампи
Харалампи
08 ноември 2022 9:59
Гост

И така до след няколко месеца, когато пак можете да им пишете писмо – биете телеграма 😀

Berov
Berov
08 ноември 2022 9:58
Гост

Не очаквам адекватни решения от този състав на ВСС

Кирилов
Кирилов
08 ноември 2022 13:02
Гост

Да се махат вече, че никаква работа не вършат.

Игнатица
Игнатица
08 ноември 2022 9:58
Гост

За мен е важно да се помисли по темата принципно, не само в конкретния случай. Защото много млади хора накрая ще почнат да бягат и ние какво върви към това да нямаме доктори, скоро и съдии няма да има и кой знае какво още.

Коко
Коко
08 ноември 2022 13:02
Гост

Е, при тези услувия е напълно разбираемо.

Попо
Попо
08 ноември 2022 9:57
Гост

Ами никой не иска да бъде унижаван по този скандален начин!

Данчев
Данчев
08 ноември 2022 9:57
Гост

Е не то просто младшите съдии ще си съберат партакешите и ще си заминат в чужбина и това е.

Лебед
Лебед
08 ноември 2022 10:27
Гост

И там веднага ще ги назначат съдии, щото българското юридическо образование е признато навсякъде :-)))

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2022 12:38
Гост

И като си съберат партакешите и заминат в чужбина, какво?
Къде ще заминат, повечето от тях не знаят език. Да не говорим, че съдии в чужбина няма как да станат. Те и затова настояват да ги назначат за постоянно тук.
Все пак, като коментирате, влагайте някаква логика.

Чипев
Чипев
08 ноември 2022 9:56
Гост

Има логика попринцип в исканията.

Янев
Янев
08 ноември 2022 9:56
Гост

Олеле майко мила. Били стресирани. И аз съм стресиран. След 7 години всеотдайна работа за началника ми, точно сега преди Коледа, ми каза, че спираме да работим. Аз не съм ли стресиран?

хахахахаха
хахахахаха
08 ноември 2022 9:13
Гост

Сега като написаха и им накривиха шапката, хахахахаха

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2022 9:10
Гост

Това с неназначаването на младшите е голяма тъпотия. Те какво са ви виновни, че се бавят конкурсите, че вие бавите конкурсите, г-да от ВСС?

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2022 9:36
Гост

Просто дори на ниво младши някой трябва да бъде нареден някъде и още не могат да се разберат как точно да го направят. Това с чакането на конкурсите е мъгла. В най – добрия случай е вярно доколкото чакат 5-6 щатни места за СРС или някой от другите по – големи съдилища. Истинската свинщина е, че вероятно някой знатен младши, разпределен за някое от малките съдилища или трябва да дойде в София, или трябва да бъде прехвърлен в желаната от него паланка, ама още не е измислено как точно и още се редят пешки.

Лъжа
Лъжа
08 ноември 2022 9:41
Гост

Абсолютни лъжи!

Чилев
Чилев
08 ноември 2022 9:59
Гост

Я па тоя? Така ли?

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2022 9:49
Гост

И кой е този “знатен”, професоре? Да не би да съдиш по себе си?

Дени
Дени
08 ноември 2022 9:59
Гост

И аз това се чудя

...
...
08 ноември 2022 12:03
Гост

Много лесно ще се види, като го прехвърлят от някой от крайграничните окръжни съдилища в София. Нагледахме се вече на „тройни“ размени по всички инставнции.

Дичо
Дичо
08 ноември 2022 13:04
Гост

Така е за съжаление.

Нов
Нов
08 ноември 2022 10:52
Гост

Следва наддаване….очаквайте продължение.