Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) за втори път отложи назначаването на младшите съдии за редови магистрати. Членовете на съвета отказаха да се произнесат дори и по четири безспорни казуса.

Мотивът и този път, както и през лятото (виж повече тук), беше, че трябва да се изчака повишаването на съдии в конкурсите за окръжните и административните съдилища. „Вкаран“ беше и нов аргумент – равен старт за всички младши съдии така, че от една дата да започне да тече стажът им и съответно изискването за тригодишна уседналост, независимо че през юли една малка част от тях вече бяха назначени за редови.

Според Закона за съдебната власт младшите магистрати се назначават за две години като този срок може да бъде удължен с още 6 месеца (чл. 240, ал. 1 и ал. 2). Двугодишният срок за 28-те младши съдии, започнали работа в системата през 2020 г., изтече на 2 юли т.г. Тогава СК на ВСС удължи с 6 месеца (до 2 януари 2023 г.) назначението на всичките 28 младши магистрати докато не приключи конкурсът за окръжните съдилища. Няколко дни по-късно обаче една малка част от тях все пак станаха редови районни магистрати. Но мнозинството останаха младши съдии.

Междувременно колегията започна да повишава магистрати в гражданските и търговските отделения на окръжните съдилища и това съответно доведе и до освобождаване на места в районните съдилища.

Заради това КАК предложи 16 младши магистрати да бъдат назначени за районни съдии. Идеята беше Мирела Чипова (младши съдия в ОС-Пловдив) да бъде назначена в районния съд във Велико Търново, Габриел Русев (ОС-Кърджали) да отиде в РС-Пловдив, двамата младши съдии в ОС-Бургас Александър Муртев и Детелина Димова да започнат работа в РС-Бургас, Боян Войков (ОС-Русе) да бъде назначен в РС-Русе и Ивалена Димитрова (ОС-Варна) в РС-Варна.

Същевременно в СГС има 12 младши съдии, а свободните места в СРС са 10. Заради това КАК предложи да бъде изтеглен жребий и така да се определят десетимата магистрати, които да станат титуляри в СРС.

От КАК изтъкват, че предложението е съобразено с желанията на младшите съдии, с наличните свободни места и със становищата на съответните председатели на съдилища, с изключение на СРС.

В окръжния съд в Перник има двама младши съдии, но тъй като в районния съд в града няма свободни места, КАК предложи този въпрос да се отложи до приключването на конкурсите за повишаване.

В ОС-Варна, освен Ивалена Димитрова, има още двама младши магистрати – Ивелина Чавдарова и Лазар Василев. Тя иска да отиде на работа или в РС-Бургас, или в СРС, той също предпочита Бургас, но посочва, че ако това не е възможно, би желал да бъде назначен в РС-Варна. Затова за тях двамата нямаше предложение, а също ще се чакат конкурсите.

Вероника Имова обаче предложи изцяло да се отложи въпросът с младшите съдии. Тя най-напред посочи, че жребият не е справедлив начин за разрешаване на казуса с младшите магистрати в СГС, защото една част от тях са командировани в СРС и едва ли чрез жребий в районния съд в София ще бъдат назначени точно командированите. По този начин би се разстроила работата на СРС, защото тези съдии вече разглеждат дела, каза Имова.

И продължи с думите, че ако сега се назначат една част от младшите магистрати, а други – по-късно, ще се получи несъответствие със стажа и изискването за тригодишната уседналост. „Едните ще имат по-благоприятни условия от други, ако не разгледаме въпроса анблок“, заяви Имова.

Атанаска Дишева обаче възрази като изтъкна, че СК на ВСС няма никаква причина да отлага назначаването на младшите съдии, това е трябвало да стане още през юли, когато изтекли двете години, в които те са на тази длъжност. Дишева посочи, че удължаването на срока с до 6 месеца, не означава точно 6 месеца. И допълни, че има свободни бройки и вместо магистратите да бъдат назначени, се вадят аргументи това да не се случи заради двама, трима.

Дишева отхвърли аргументите за неравно третиране като напомни, че вече има назначени младши съдии през юли т.г., например Силвия Алексова и Костадин Иванов.

Що се отнася до доводите срещу жребия, тя заяви, че на няколко пъти СК на ВСС е теглила такъв при конкуренция между няколко кандидати, а и този способ е признат като допустим в практиката на Върховния административен съд.

Далеч по-обосновано от гледна точка от потребностите на съдебната система е да назначим 10 съдии, които да работят пълноценно, отколкото да държим всички места свободни, за да се освободят още две места. Към момента има 6-7 младши съдии, които са командировани в СРС. В КАК беше обсъдена възможността точно те да бъдат назначени. Възражението беше, че така се дава необосновано предимство“, каза още Дишева.

Тя отново заяви, че СК на ВСС няма право да държи младшите съдии, след като те могат да бъдат назначени, заради отговорността, кариерното развитие и по-високото възнаграждение и призова поне да бъдат назначени безспорните четирима кандидати – по един в Русе и Варна и двама в Бургас.

След нея Вероника Имова отново взе думата, за да каже, че няма спор по отношение на две съдилища – тези в Бургас и Русе и вече беше на мнение, че те могат да минат.

Драгомир Кояджиков на свой ред обърна внимание на три документа в материалите на съвета. Единият е искане на председателя на РС-Кърджали младшият съдия Габриел Русев да бъде назначен в този съд, а не в Пловдив, както е желанието на Русев. Вторият документ е писмо от шефа на СРС Александър Ангелов, който обяснява, че има командировани младши магистрати в съда, които вече имат разпределени дела, които са и насрочени в открити заседания и ако те не бъдат назначени, ще се затрудни работата на СРС. Третият документ е прогнозна справка за местата, които ще се освободят в конкурсите за окръжните и административните съдилища.

После цитира писмото на шефката на съда в Кърджали. Тя обяснява, че по щат там магистратите са шестима, един е встъпил в окръжния съд след конкурс, на 15 ноември спира разпределението на дела на друг поради предстоящо пенсиониране, а от 20 септември трети е командирован като председател на РС-Ардино, поради заболяване на титуляра. Заради това се настоява младшият съдия да бъде назначен в РС-Кърджали, а не в Пловдив.

В този ред на мисли Кояджиков заяви, че ако Габриел Русев остане в Кърджали, тогава в районния съд в Пловдив ще има едно свободно място, на което да бъде назначена Мирела Чипова, а не във Велико Търново, където иска тя.

По отношение на желанията на останалите младши магистрати, Драгомир Кояжиков заяви, че след приключването на конкурсите за повишаване в окръжните съдилища, в Бургас ще има четири свободни места, във Варна – пет, а в СРС – 19.

В момента нямаме готовност да вземем решение за младшите съдии. Единственото вярно решение е отлагане, очакване на приключване на конкурсите, назначаване на младшите съдии и попълване на щата в районните съдилища, които ще бъдат оголени. Единственото безспорно решение е в Бургас и Русе. Другите са спорни и представляват вземане на решения на парче. Това е нецелесъобразно и незаконосъобразно и аз няма да го подкрепя“, заяви Кояджиков.

Вероника Имова настоя все пак да се решат безспорните назначения като напомни за желанията на Чипова и Русев, които били подкрепени със социални аргументи.

Доколкото разбирам от изказванията на Имова и Кояджиков, намерението е на една част от младшите съдии желанията да бъдат уважени, а на други не“, отговори Дишева. Тя отново настоя да се реши поне въпросът за Русе, Варна и Бургас.

Но със 7 на 3 гласа СК на ВСС отложи всички назначения.

Дишева поиска прегласуване и поне четиримата младши съдии в Русе, Бургас и Варна да бъдат назначени: „Това, което се случва, ме навежда на мисълта, че на мястото на тези четирима младши съдии в Русе, Варна и Бургас ще бъдат назначени други. Не го правете, ако имате намерение да назначите други с някакви социални аргументи“.

Боян Новански отговори така: „Нито едните (младши съдии – б.а.) са учили повече, нито другите по-малко, нито са учили в специални училища. Всички са еднакви. Няма спорни и безспорни въпроси“.

И отново със 7 на 3 гласа колегията отхвърли предложението за прегласуване.

Друг казус с вече бивш младши съдия

Съдийската колегия разреши казус с друг, вече бивш младши съдия, нашумял миналата година.

Кадровиците днес уважиха молбите на Росица Василева от районния съд във Велинград и Милуш Цветанов от РС-Пещера да си разменят местата на основание чл. 194, ал. 2 от Закона за съдебната власт, който дава възможност за преместване без конкурс при взаимно съгласие.

Дебат по темата нямаше, но случаят на Росица Василева е много показателен за практиката на СК на ВСС по назначаването на младшите магистрати като дори съдия от ВАС се усъмни дали ВСС не пази места за определени съдии.

„Лекс“ подробно разказа за него преди няколко месеца. Росица Василева и Елена Каменова бяха младши съдии в ОС-Пазарджик. След изтичане на двугодишния срок двете трябваше да бъдат назначени за редови магистрати. В съдебния район на ОС-Пазарджик имаше три свободни места – две в съда в Пещера и едно във Велинград. Василева и Каменова избраха РС-Пещера, защото е най-близо до Пловдив, където живеят. Но когато въпросът стига до КАК, беше решено чрез жребий да се определи коя от двете да отиде в Пещера. Другата пък трябвало да бъде назначена във Велинград, за където няма желаещ, но било необходимо равномерно попълване на съставите на двете съдилища.

Жребият определя Елена Каменова да бъде назначена в Пещера, а Росица Василева – във Велинград.

На 22 юни м.г. Съдийската колегия подкрепи предложението на КАК. Но на същото заседание се случва още нещо – младшият съдия от ОС-Хасково Милуш Цветанов беше назначен в РС-Пещера на мястото, за което молба е подала Росица Василева. Това става независимо от предложението на председателката на ОС-Хасково Цветанов да бъде назначен в Ивайловград, където има място и е в същия съдебен район, каквито са изискванията на закона. С мотив, че съдът в Ивайловград е слабо натоварен, СК на ВСС го праща в Пещера.

По нейно желание Росица Василева беше изслушана от Съдийската колегия. Освен проблемите с транспорта, който бил крайно неудобен, тя заяви, че по начина, по който е извършено назначаването, се подменят резултатите от конкурса, защото човек, който е след нея в класирането, е получил възможност да избира къде да работи, за сметка на нейното желание и при наличие на свободно място. Василева няколко пъти постави въпроса защо е удовлетворено желанието на колегата ѝ Милуш Цветанов, а нейното не. Но така и не получи отговор.

Тя обжалва, но с 2 на 1 гласа тричленен състав на ВАС отхвърли жалбата ѝ. Мнозинството заяви, че СК на ВСС не е обвързана с предпочитанията на младшите магистрати и че жребият е проведен по целесъобразност и не намери нищо незаконосъобразно. Освен това двамата върховни съдии отхвърлиха жалбата ѝ в частта срещу назначаването на Милуш Цветанов, защото Росица Василева нямала правен интерес на жали.

В особеното си мнение обаче съдия Тодор Тодоров заяви, че СК е поставила кандидатите в неравнопоставено положение и се усъмнява, че второто място в РС-Пещера е било запазено за друг кандидат. Той отговаря на мнозинството с аргумента, че включването на Милуш Цветанов в разпределението на местата в Пещера първо трябва да е законосъобразно, а след това целесъобразно, какъвто настоящият случай не е. Освен това съдия Тодоров заявява, че Росица Василева има правен интерес да обжалва назначаването на Милуш Цветанов (повече виж тук).

Росица Василева се обръща към петчленен състав на ВАС като обжалва прекратяването в частта, в която се казва, че няма правен интерес. Касационният състав уважава молбата ѝ и връща делото на първата инстанция. На 21 септември е било проведено заседание и тричленният състав е обявил делото за решаване, което все още се чака.

Същевременно днешното решение на СК за размяна на местата подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред ВАС.

 

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Димо
Димо
02 ноември 2022 13:07
Гост

Излагат се за пореден път.

Лозан
Лозан
02 ноември 2022 13:08
Гост

Пълен цирк.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2022 8:34
Гост

Кой прави планове и програми за кадровото обезпечаване на съдилищата?! Системата е затлачена от уредени неприключили от 3 години конкурси, безсрочни и безпринципни командирования на връзкари, първоначални назначавания на всякакви ПУЦ-юристив горни инстанции, излишък на младши съдии – набутани мамини синчета, на които се чудят как да намерят „правилните“ места, че след някоя година вече да са в ОС. Няма такъв ВСС, няма такива търпеливи магистрати! Дълбок сън, летаргия и интереси, това е съд.система в 21-ви век!

Истината боли
Истината боли
01 ноември 2022 20:54
Гост

Колеги, виновни сме си ние, че търпим свини като Кояджиков и Чолаков. Извън конюктурата на кочината има много стойностни измерения, за които един съдия си заслужава да се бори да ги отстои поради същността на професията. Докато страх, курвалък и полицейщина са трите стожера на съда, летенето ще е свободно падане.

НеЕтичен НеМагистрат
НеЕтичен НеМагистрат
01 ноември 2022 18:03
Гост

Ех, не се научиха тези членове на СК (с някои изключения, видни от цитатите в статията), че в съдебната система не може за 2ма-3ма наши и ваши да се гаврим с всички останали. Очевидно е какво се случва. Вероятно се чакат конкурсите за повишаване и преместване, защото някои от тези младши, които трябва да бъдат преместени са си харесали места, които сега са заети, но може скоро да се осводят. И предполагам, че тези някои имат достатъчно влияние, че всички останали да чакат техните места да се освободят, и то за да същите тези не били ощетени – да не… Покажи целия коментар »

Людмила
Людмила
01 ноември 2022 16:51
Гост

Да. Нищо ново.

Ananieva
Ananieva
01 ноември 2022 16:51
Гост

Ужас. В Перник и младши съдия да не си

Ananieva
Ananieva
01 ноември 2022 16:50
Гост

Незнам защо се недоволства от решението на ВСС. В крайна сметка е логично

Бъдещ съдия
Бъдещ съдия
01 ноември 2022 16:50
Гост

Да се надяваме, че ще се откажат и ние ще заемем местата им:)))

Чмовч
Чмовч
01 ноември 2022 16:50
Гост

Да не звуча като черна радиостанция, но очаквах това да се случи.

Рики
Рики
02 ноември 2022 13:10
Гост

Толкова прозрачни и предвидими са. Жалка картинка.

Ангелина
Ангелина
01 ноември 2022 16:49
Гост

Определено това ВСС е за смяна.

Феликарски
Феликарски
01 ноември 2022 16:49
Гост

В крайна сметка са решили всичко да се отложи…

Кирил
Кирил
01 ноември 2022 16:50
Гост

Ами много соломоновско решение, не мислите ли?

Кокалче
Кокалче
01 ноември 2022 16:49
Гост

Да се надяваме, че по този начин батака ще намалее

Свен
Свен
01 ноември 2022 16:48
Гост

Важен е равният старт з авсички младши съдии