Върховният административен съд (ВАС) задължи Висшия съдебен съвет (ВСС) да се произнесе по искането на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за отстраняването от длъжност на главния прокурор Иван Гешев (пълния текст на определението виж тук).

Произнасянето на ВАС е следствие от решението на Конституционния съд отпреди дни, в което той прие, че министърът на правосъдието има право да иска предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор (повече виж тук).

През лятото на м.г. проф. Стоилов внесе във ВСС искане за отстраняването на главния прокурор като видя четири нарушения на Етичния кодекс в дейността на Гешев – на принципите за безпристрастност, благоприличие и конфиденциалност, както и на задълженията му като административен ръководител.

На 22 юли м.г. с 12 на 8 гласа и след над 7 часа дебат мнозинството във ВСС прие за недопустимо искането на Янаки Стоилов като в подкрепа на това решение гласуваха всички членове на Прокурорската колегия (без Иван Гешев, който не участва в гласуването), както и Боян Новански, Драгомир Кояджиков и Стефан Гроздев. Те изтъкнаха, че правосъдният министър няма правна легитимация да внася подобно предложение (виж повече тук).

Проф. Стоилов обжалва решението пред ВАС, а Министерският съвет попита Конституционния съд може ли министърът на правосъдието да иска предсрочно освобождаване от длъжност на тримата големи в съдебната власт (повече за искането виж тук). ВАС спря делото, докато не се произнесе Конституционният съд. След като решението на КС влезе в сила върховните съдии възобновиха делото.

С определение от днес тримата върховни съдии – Тодор Тодоров, Росен Василев и Хайдухи Бодикян, приемат, че „министърът на правосъдието е активно легитимиран да инициира производство на основание чл. 175, ал. 5 във връзка с чл. 173, ал. 3 от Закона за съдебната власт за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, поради наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3, т.5 от Конституцията на Република България, по който въпрос, ако не са налице процесуални пречки за разглеждането му Пленумът на ВСС дължи произнасяне по същество. Провиненията по чл. 129, ал 3, т.5 от Конституцията са от такъв характер, че могат сериозно да накърнят доверието в правосъдието и престижа на съдебната власт именно, ако са извършени от така наречените „трима големи“ – административните ръководители на ВАС, ВКС и Прокуратурата“, съобщиха от съда. Така ВАС връща преписката на ВСС за произнасяне по искането.

Определението не окончателно и може да бъде обжалвано пред петчленен състав на съда.

Очаква се тези дни министърът на правосъдието Надежда Йорданова да внесе второ искане за предсрочното прекратяване на мандата на Иван Гешев. Откакто встъпи на поста, тя многократно заяви, че в министерството са постъпили сигнали, свързани с дейността на главния прокурор, по които се работи. Досега е огласявала частично само два от тях – единият е за т. нар. случай „Жоси“ (повече виж тук), а за втория се знае само, че е свързан с отказа на прокуратурата да разследва мистериозно изчезнали от съда търговски дела (повече виж тук).

38
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Въпрос
Въпрос
23 февруари 2022 21:45
Гост

Това нещо чернова на човек ли е ?

Каскет Каренин, Шрек със стърчащите ушаци
Каскет Каренин, Шрек със стърчащите ушаци
23 февруари 2022 10:40
Гост

„Пътнико свиден, пътнико млад …“

време е за съкращения!
време е за съкращения!
23 февруари 2022 7:31
Гост

Другарки и другари, имам усещането ,че с тази тема за Главния прокурор се подменя необходимостта от дискусия за неизбежните масови съкращения в съдебната система-поради демографския срив и икономически причини-в България за съдебна система се дават три пъти повече пари като процент от БВП, в сревнение със западна европа, а хора не останаха в държавата. Стига с този Гешевнв, той ще си е главен прокурор-колкото е записано в закона. Ни виж-актуална е тeмата за необходимостта от трикратна редукция на парите за съдебната система, което значи 70 процента съкращения, и орязване на привилегиите. Не е необходимо да има 15 000 в съдебната… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2022 7:23
Гост

ВСС трябва да бъде закрит, и съдиите да се назначават от президентът, а прокурорите-от шефът на даденото РПУ.

адвокат от САК
адвокат от САК
22 февруари 2022 23:44
Гост

Mдааа- преди кирилпетковските тролове се заяждаха с мен и ми прилагаха всички известни методи от руската информационна война, сега виждам, че се заяждат с ник “ Димитър“, тъй като коментарите на този ник съдържат истината, а тя никак не им се харесва… Тролове, какво да ги прави човек- некадърни хорица, на които основната им “трудова“ дейност се заключава в публикуване на коментари с чужд автор с цел манипулиране и обработване на общественото мнение…Нека не се заблуждават- всеки юрист ги разпознава и всеки юрист може да ги контрира, че нищо не разбират от юридическата материя…

Димитър
Димитър
23 февруари 2022 0:34
Гост

Да си се заяждат госпожо,да си лаят не ми пречат,оцелях в Афганистан два пъти и то при бойни действия,ако протестърчетата си мислят че ми „правят“ нещо……Значи не могат да мислят,то си е публична тайна това неумение де.
Само че не съм съгласен за едно:руската информационна война е С КЛАСИ НАД НАШИТЕ ПРОТЕСТЪРИ (не съм фен на Путин,там има МНОГО какво да се желае,но щом практически новия СССР е класа над протестърите….смятайте сама 🙂 )
п.с. Много мило че ме защитихте,знам че сте омъжена,но ако не бе така, бих ви разцелувал 🙂
коментарите ви винаги много са ми харесвали

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2022 8:15
Гост

Най-просълзяващото тролско обяснение в любов което съм виждал хахахаха

Чакаме първа тролска сватба!!!
Чакаме първа тролска сватба!!!
23 февруари 2022 8:58
Гост

Може да се вземат и размножат, за да има поне още един човек, който да им харесва глупостите, които пишат

Димитър герберасткия трол
Димитър герберасткия трол
23 февруари 2022 10:56
Гост

Готов съм да се бия за сърцето на най-прекрасната госпожа-трол в този форум!

Димитър
Димитър
23 февруари 2022 18:06
Гост

Разбираш че не си добре: 1,защото не съм виждал дамата и второ ,защото самата тя е споменавала има спътник в живота

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2022 19:51
Гост

„Никой рационален аргумент няма да има рационален ефект върху човек, който не иска да приеме рационално отношение.“

Димитър герберасткия трол
Димитър герберасткия трол
22 февруари 2022 17:17
Гост

Тъпите протестърчета въобще да не се надяват, че ВСС ще махне Гешев! Толкова са тъпи, че могат да разберат как победите на Радев, ПП, Захарова, Панова и др. всъщност са победи на Гешев! Един ден ако всички протестъри искат да го видят в Централния софийски, той нарочно ще влезе в Бобовдолския, ей така, да им направи мръсно и отново да ги победи!

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2022 18:09
Гост

Оригинално, та чак оригинално. Ако такова ще е и обвинението за отстраняването на Гешев то нищо добро не ни чака. Ама иначе си е оригинално, спор няма. Само дето за Централния софийски не се произнася ВСС, но от къде ли пък вие ще го знаете?

Димитър
Димитър
22 февруари 2022 18:18
Гост

Извинявай тролче,пяна ти капе от устата ,коя точно е победата на Радев,да спечели втори мандат и в момента неговите „отрочета“ от ПП му разгонват фамилията публично,за хляба,за „анализите“,даже Корнела се стресна и стигна дотам да обвинява бившия си патрон в говорене с ГЕРБ (т.е. на един език),друса ги страх та се късат,затова махнаха и сертификата,не поради страх от Възраждане или ГЕРБ,а поради страх че протеста ще е същия като този който те организираха през 2020г. Няма как да видите Гешев в Централния трябва промяна в КРБ за да го махнете ,а никога няма да получите мнозинство,по -добре мислете да не… Покажи целия коментар »

Димитър герберасткия трол
Димитър герберасткия трол
22 февруари 2022 19:15
Гост

Наистина пяна ми капе от устата, като на всички останали герберастки тролове, които гледаме как бавно угасва ореола на бога-тиква. И сега единствената ни радост остана да злобеем как не могат да махнат Гешев по лесния начин.

Димитър
Димитър
22 февруари 2022 21:19
Гост

Момченце,без промяна в конституцията НЕ МОЖЕТЕ ДА МАХНЕТЕ ГЕШЕВ,ПО НИКАКЪВ НАЧИН,А НЕ ЛЕСЕН И ТРУДЕН. Понеже го знаете,пускате пяна,за какво ми е на мен да пускам пяна-за издънката на Рашков с“доклада“ разконспирирана от …ВАШИЯ ШЕФ НА ДАНС, може би да издънката на ВАШИЯ министър на МО с „ф-16“ (между другото се хващайте за палците на краката,делегацията от САЩ за тоя въпрос идва в началото на май)…..И как точно му угасва ореола,като се окаже че дори тези които гласуваха за Кирчо са разочаровани от него и няма да гласуват ли…Както ДПС направиха финансовия министър за маймуна ,а може би че Пеевски… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2022 22:45
Гост

Обяснима е мъката на гербаджиите. За първи път от много време насам премиерът има положителен рейтинг, който в случая е 3 пъти по-висок от този на бившия премиер. А според най-новите изследвания герб продължават да се сриват до 14% подкрепа.

Димитър
Димитър
23 февруари 2022 0:40
Гост

Сериозно ? при колко анкетирани 803 -ма ли „галъпче“ (да знам за чие проучване говориш-много са близки до властта,само защо когаот трябва протестърите да са неуязвими,анкетираните ВИНАГИ СА ПОД 1000, а когато са над ГЕРБ поне запазва електората си,така че „говори на ръката“,както казваше Бате Арни Шварценегер), а при ТРЕНД -1004 анкетирани за същия период 22,3% -ГЕРБ. Да водите но се надявате другите да спят точно за да внушавате че лектората на ГЕРБ се топи,съжалявам милички не е мръднал, в другото НС СЪЩО НЯМА ДА ИМАТЕ КОНСТ.МНОЗИНСТВО. 22,3% точно колко и ноевмри въпреки Рашков и „доклада“,много ли ви боли,нищо още… Покажи целия коментар »

Димитър
Димитър
23 февруари 2022 0:48
Гост

Дори да приемем че си прав какво ще кажеш да видим цялото проучване на Галъп а?А после и резултатите от ЦИК на 14.11.2021. Добре ГЕРБ-падат -от 22,3% на 18,4% (почти 4%) ,а ПП?
А Защото 25,3 % за ПП (14.11) до 19,6 % сега-ОТВСЯКЪДЕ Е 5+% НАДОЛУ протестърче.ГЕРБ управляваше 12 год. а вие само 3 месеца (по ваши думи) и въпреки всичко СЕ СРИВАТЕ ПО-БЪРЗО ОТ БОРИСОВ! 🙂 🙂 МУхахаххаххахаах

а в съседни държави какво стана?
а в съседни държави какво стана?
23 февруари 2022 7:26
Гост

В Турция през 2017г изпоарестуваха поголовно турски съдии и прокурори, без оглед на записаното в закона. А Турция е демократична натовска държава, пример за законността нали.

Бобо
Бобо
22 февруари 2022 17:11
Гост

Не мога да си представя да живея във времена без Гешев, като главен прокурор. Имам чувството, че е такъв от цяла вечност.

Милена
Милена
22 февруари 2022 17:10
Гост

Хайде да видим дали ще разкарат Гешев. Дали ще им стиска. Ще си е новина това нещо.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2022 17:35
Гост

Не е до стискане, а до право, доказателства и факти. На изрезки от ведтници не става.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2022 18:11
Гост

това със стискането на Милена ме кефи. Навици…

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2022 18:15
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
ЕжкоБежко
ЕжкоБежко
22 февруари 2022 17:10
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Stamat
Stamat
22 февруари 2022 17:09
Гост

Произнасяне не значи, че ще го махнат!

Елвира
Елвира
22 февруари 2022 17:09
Гост

Много важно.

Николова
Николова
22 февруари 2022 17:08
Гост

Сега ще дъвчем със седмици тая тема и накрая е пределно ясно, че ще го оставят Гешев и няма да го махнат.

Бешков
Бешков
22 февруари 2022 17:08
Гост

И познайте как ще гласува ВСС.

Поговорка
Поговорка
22 февруари 2022 17:18
Гост

Мафиот на мафиоту око не вади.

Стаматова
Стаматова
22 февруари 2022 17:08
Гост

Аз не мисля, че няма да се произнесат. Все пак ще го оставят да работи.

Иван
Иван
22 февруари 2022 17:07
Гост

Ще се. Няма да го махне

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2022 17:06
Гост

Тъпия каскет е в състояние на окопна война и кръгова отбрана. Няма да е задълго.

Димитър
Димитър
22 февруари 2022 17:05
Гост

Задължили са ВСС да се произнесе „по отношение“ на въпроса за Гешев т.е. да вземе решение,а не „за“ /“против“,само напомням за протестърите….

Stamat
Stamat
22 февруари 2022 17:09
Гост

Всички знаем какво ще реши.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2022 18:05
Гост

И като знаете защо се плюнчите?

Димитър
Димитър
22 февруари 2022 18:20
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица