Бившият шеф на дирекция „Финансова сигурност“ в ДАНС Мирослав Маринов осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 20 000 лева за незаконното обвинение за изнасяне на класифицирана информация срещу заплащане.

Преди 3 години Маринов беше окончателно оправдан по това дело, което продължи 4 години, но беше секретно и решенията така и не бяха публикувани.

Обвинението срещу него беше, че е изнесъл 11 документа, които са държавна тайна, поверена му по служба. Маринов давал копия от тях на бивш доброволен сътрудник, който с тях доказвал на фирми, че са разработвани от службите и ги карал да си плащат, за да си нямат проблеми. Бившият сътрудник бил свидетел по делото, а за него се разбра само, че е помагал на службите до март 2015 г. Тогава заради „загуба на оперативни позиции“ бил изключен от апарата на сътрудниците на ДАНС, но не бил уведомен за това.

През март 2018 г. прокуратурата съобщи, че на първа инстанция Маринов е осъден условно на 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок и заяви, че ще протестира с настояване за по-високо и ефективно наказание. След това присъдата е била отменена от апелативния съд, а едва от решението на Върховния касационен съд през 2020 г. стана ясно, че той е окончателно оправдан.

Веднага след оправдателната присъда Маринов заведе иск срещу прокуратурата за 200 000 лева. В него се сочи, че бившият шеф в ДАНС е отключил тежки заболявания, след като е бил задържан през есента на 2015 г.

Той е останал в ареста 6 месеца, преди мярката му за неотклонение да бъде изменена първо в домашен арест, а след това в гаранция. Показания по делото срещу прокуратурата е дала майка му, която казва, че задържането му било шокиращо за семейството, тъй като не можели да повярват, че от примерен гражданин и награждаван за принос и постижения в службата, синът ѝ вече е определян като престъпник. Маринов бил много депресиран в ареста, защото не можел да контактува с никого, дори и с малката си дъщеря. Бил в килия с хора, които преди това арестувал и се страхувал за живота си. Когато се прибрал вкъщи и бил под домашен арест бил често посещаван от полицаи, което правело впечатление на съседите, които започнали да го гледат с неприязън, а от това се срамувал допълнително. Приятелите му започнали да го отбягват, колегите почти не го търсели.

След като Маринов бил уволнен от ДАНС през 2018 г. започнал работа като счетоводител за няколко месеца, но работодателят му го освободил. Той също е дал показания в съда и пояснил, че е освободил Маринов не само заради честите отсъствия заради здравословните му проблеми, но и защото разбрал за воденото срещу него дело. След това бившият вече служител на ДАНС започнал собствен бизнес и поискал банков кредит, но му бил отказан, а единственият мотив било неговото минало.

Съдът е приел и заключение по съдебно-психологична експертиза, според което Маринов чувствал, че името му е опетнено, бил емоционално потиснат и тревожен, а тези състояния не били отминали и към момента.

В решението на съдия Екатерина Стоева от Софийския градски съд (СГС) се отбелязва, че Маринов е с чисто съдебно минало, особено тежко е преживял времето в ареста, което силно влошило здравословното му състояние. Като унизителни за достойнството му са описани претърсването и изземването на работното му място. Съдът пише, че такъв ефект е имало и широкото медийно отразяване на делото, но не изцяло по вина на прокуратурата.

„Ищецът е бил държавен служител на длъжност пряко свързана с опазване обществения ред и националната сигурност на страната. Като такъв попада в категорията публични личности, обект на засилен обществен и медиен интерес, а самото дело е обществено значимо, за което органите на съдебната власт са длъжни да предоставят информация на медиите с оглед правото на гражданите да бъдат информирани“, пише съдът.

Съдия Стоева отбеляза още, че прокуратурата няма вина за определенията в медиите за Маринов като „търгаш с влияние“, „продажен агент“ и „спец-изнудвач“, от които безспорно е търпял вреди. Затова и му присъжда обезщетение от 20 000 лева и отхвърля иска до 200 000 лева.

Прокуратурата ще трябва да обезщети бившия агент на ДАНС и с още 2500 лева за имуществени вреди, тъй като при личния обиск и претърсване през 2015 г. са му били отнети 5 мобилни телефона и друга техника. Всички му били върнати след края на делото, но били ръждясали, наводнени и негодни за употреба, а задължение на прокуратурата е да не се повреждат веществените доказателства.

Решението на СГС не е окончателно и може да бъде атакувано пред Софийския апелативен съд.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Лявото
Лявото
15 февруари 2023 19:35
Гост

„Списъкът „Магнитски“ е предизборен фойерверк“

„Темата с корупцията и съдебната реформа е важна за българските граждани. Това, което се предлага в Плана за възстановяване и устойчивост няма да свърши никаква работа. Това Гълъб Донев и Христо Иванов не го разбират“

„Всички, които могат да ни спрат по пътя за Шенген, използват темата с корупцията.“

https://www.youtube.com/watch?v=GJTGBeLvA5Q

Запознат
Запознат
15 февруари 2023 18:35
Гост

Налице е по си ра не,както винаги
Сийка няма ли да протестира!

Белов
Белов
15 февруари 2023 16:27
Гост

Е, а колко търгаши с влияние са на свобода.

Име
Име
15 февруари 2023 12:18
Гост

Човекът е виновен, просто не са го доказали, чудят се по ведомствата, как да изкарат някой лев отгоре.

Ама едва ли са го върнали на работа.

Глупава история общо-взето.

Чакаме „Магнитски 3“
Чакаме „Магнитски 3“
15 февруари 2023 11:39
Гост

„В затвора Диавата до Солун се намира български гражданин, издирван с международна заповед за „измама срещу американското правителство“.

Според информация от американските власти в продължение на 5 години той е купувал високотехнологични микрочипове от САЩ, които чрез своя фирма в България е продавал на Русия въпреки забраната.“

https://bnr.bg/post/101779912/balgarin-e-zadarjan-v-garcia-za-narushavane-na-sankcii-na-sasht-sreshtu-rusia

„Магнитски 2“ – списък за политическа употреба
„Магнитски 2“ – списък за политическа употреба
15 февруари 2023 11:23
Гост

„Защо гостът свърза санкциите по закона „Магнитски“ с приемането на „закон за независим главен покурор“? Дали защото мнозинството в парламента отказа да гласува проектозакона „Зарков“ за разследване на обвинител №1, а Гешев остава непоклатим на поста си? Или бе ядосан на авторите му, които вместо да представят експертен и консенсусен проект, набутаха в него текстове, обслужващи собствените им тясно-партийни, властови и лобистки интереси. Без да ги е грижа за мнението на магистрати и учени-юристи и осъзнавайки, че газят и Конституцията, и становището на Венецианската комисия – в случая за намиране на баланс между препоръките на Европейския съд по правата на… Покажи целия коментар »

:)))
:)))
15 февруари 2023 10:12
Гост

А Следствието кога ще плаща?! Следователите провеждат разследване за подобни висши държавни длъжности! Нескопосаното разследване бави цялото досъдебно и разваля съдебното производства.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2023 10:43
Гост

Поне сега следователите се кротнаха с новите изменения в Закона и може да им се въздейства. Преди 89-та година кървавото следствие беше бухалка на властта, удряше неудобните, особено отдела “Агентурни разследвания”, на който ръководител беше върлия сталинистки следовател Яким Генчев.

Владиславов
Владиславов
15 февруари 2023 10:12
Гост

Потресаващо

Stani
Stani
15 февруари 2023 10:11
Гост

Няма оправия

Ханев
Ханев
15 февруари 2023 10:11
Гост

Сериозно ли държат доказателствата така, че да ръждасят? Това е нелепо

Kamenov
Kamenov
15 февруари 2023 10:11
Гост

Много е показателно последното изречение за работата на прокуратурата ни. „….но били ръждясали, наводнени и негодни за употреба, а задължение на прокуратурата е да не се повреждат веществените доказателства“.
Къде държат тия доказателства бе?

Ставрев
Ставрев
15 февруари 2023 10:09
Гост

Защо си мисля, че трябват много сериозни промени

Меджидиев
Меджидиев
15 февруари 2023 10:09
Гост

Парите как да е, човека иска да си изчисти името и да докаже, че родната прокуратура е гола вода

Чилев
Чилев
15 февруари 2023 10:08
Гост

Пляскат се обвинения на хора, които не са виновни, но виновните не биват разследвани

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2023 11:57
Гост

ПОРЪЧКОратура или ПРИКРИВАтура – в зависимост дали изпълняват поръчки на мафията или закрилят членовете й.

Nikolaev
Nikolaev
15 февруари 2023 10:07
Гост

Правилно

Гилдията:
Гилдията:
15 февруари 2023 10:03
Гост

„Ефектът от оповестения списък „Магнитски“ е чисто политически. Не виждам как нашите институции биха могли да реагират. Да попитам, като имат доказателства, защо не ги предоставят? Оповестен е само един списък, никакви доказателства не са предоставени.“ – проф. Пламен Киров

„След включването в този списък не се сещам за някого да е излязъл от него, независимо от усилията, които е положил“ – председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев.

https://prb.bg/bg/news/63021-pozitsiya-na-prokurat
https://prb.bg/bg/news/63021-pozitsiya-na-prokurat
15 февруари 2023 9:41
Гост

„По повод заявеното от политически лица и представители на институции във връзка с наложените от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ санкции спрямо петима български граждани – бивши длъжностни лица, Прокуратурата на Република България (ПРБ) е длъжна да напомни, че борбата с престъпността, в частност с корупцията, е отговорност на трите власти (съдебната, изпълнителната и законодателната). Вменяването на тази отговорност единствено и само на съдебната власт показва непознаване на Конституцията, законите на страната и европейските стандарти. Разкриването на престъпленията е от компетентността на органите на МВР и службите за сигурност, които при установяване… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2023 9:48
Гост

Целия свят разбра кои са престъпниците, само каскетите не.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2023 9:51
Гост

Много добре ги знаят… ама се правят на идиоти и ги пазят

Велизара
Велизара
15 февруари 2023 10:07
Гост

Те са първите дето са разбрали кои са. Но сеправят на чукнати