Бившият член на Висшия съдебен съвет и настоящ съдия в Административен съд-София област Милка Итова и шефката на АдмС-Хасково Хайгухи Бодикян не са допуснати до участие в конкурса за повишаване във Върховния административен съд. Мотивът – и двете нямат прослужени три години на заеманата от тях длъжност.

За втори път Комисията за атестирането и конкурсите не допуска Милка Итова до участие в конкурс за повишаване. Първият път ставаше дума за Върховния касационен съд.

Итова е съдия в АССО от октомври 2017 г. В мотивите си сега КАК казва, че към момента на обнародване на решението за обявяване на конкурса Итова има прослужено време на заеманата в АССО длъжност от една година, един месец и 13 дни.

„Съобразно издадените служебни бележки, съдия Милка Итова е прослужила на длъжност „съдия в окръжен съд“ 8 години, 11 месеца и 4 дни, а на длъжност „съдия“ в АССО тя има стаж 1 г. 1 м. и 13 д. Съгласно разпоредбата на чл. 163, т. 3 от ЗСВ „съдия в административен съд“ е отделна длъжност от „съдия в окръжен съд“. Разпоредбата на чл. 191, ал. 1 от ЗСВ обаче не предвижда възможност за приравняване на длъжности, изчерпателно изброени в т. 3 на чл. 163 от ЗСВ. Смисълът на разпоредбата е съдията да е прослужил 3 години на заеманата длъжност, като в конкретния случай това се явява длъжността „съдия в административен съд“. Тъй като кандидатката към датата на обявяване на конкурса в ДВ е заемала длъжността „съдия“ в АССО, то прослуженото време на заеманата длъжност следва да обхваща само съдийския стаж в административните съдилища, без да се включва този, придобит на длъжност „съдия в окръжен съд“. Този извод следва и от тълкуването на чл. 191, ал. 1 във вр. с чл. 189, ал. 1 от ЗСВ, където изискването за уседналост е уредено, както в конкурсите за повишаване, така и в конкурсите за преместване. Ако имаше значение за допустимостта на кандидатите само прослуженото от тях време на заеманата длъжност на съответното ниво, то това изискване на чл. 191, ал. 1 от ЗСВ за 3-годишен стаж на заеманата длъжност не би съществувало в конкурсите за преместване. С оглед обстоятелството, че съдия Итова не отговаря на изискванията за уседналост, същата не следва да бъде допусната до участие в конкурса за повишаване в длъжност „съдия“ във Върховния административен съд“, изтъква Комисията за атестирането и конкурсите към СК на ВСС.

Същите аргументи са изложени и по отношение на недопускането на Хайгухи Бодикян до участие в конкурса. Тя е шеф на АдмС-Хасково от 7 декември 2015 г., т.е. прослуженото време на заеманата длъжност към датата на обявяване на конкурса е две години, 11 месеца и 9 дни.

„Видно от издадените служебни бележки, съдия Хайгухи Бодикян има прослужено време на длъжност „съдия в окръжен съд“ – 18 г. 8 м. 4 д. и на длъжност „административен ръководител“ в АдмС-Хасково – 2 г. 11 м. и 9 д. Съгласно разпоредбата на чл. 163, т. 3 от ЗСВ „съдия в административен съд“ е отделна длъжност от „съдия в окръжен съд“. Разпоредбата на чл. 191, ал. 1 от ЗСВ не предвижда възможност за приравняване на длъжностите, изчерпателно изброени в т. 3 на чл. 163 от ЗСВ. Смисълът на разпоредбата е съдията да е прослужил 3 години на заеманата длъжност, като в конкретния случай това се явява длъжността „съдия в административен съд“. Тъй като кандидатката към датата на обявяване на конкурса в ДВ е заемала длъжността „съдия“ в АдмС – Хасково, то прослуженото време на заеманата длъжност следва да обхваща само съдийския стаж в административните съдилища, без да се включва този, придобит на длъжност „съдия в окръжен съд“. Този извод следва и от тълкуването на чл. 191, ал. 1 във вр. с чл. 189, ал. 1 от ЗСВ, където изискването за уседналост е уредено, както в конкурсите за повишаване, така и в конкурсите за преместване. Ако имаше значение за допустимостта на кандидатите само прослуженото от тях време на заеманата длъжност на съответното ниво, то това изискване на чл. 191, ал. 1 от ЗСВ за 3-годишен стаж на заеманата длъжност не би съществувало в конкурсите за преместване. С оглед обстоятелството, че съдия Бодикян не отговаря на изискванията за уседналост, същата не следва да бъде допусната до участие в конкурса за повишаване в длъжност „съдия“ във Върховния административен съд“, заявява КАК.

Иначе, както „Лекс“ писа, в конкурса за повишаване във ВАС участва 2/3 от състава на Административен съд София-град, включително и целият ръководитен екип. Сред желаещи да бъдат повишени има и още трима ръководители освен Бодикян – председателката на Апелативен съд-Бургас Деница Вълкова и шефката на АдмС-Ловеч Габриела Христова.

 

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
kolega
kolega
22 януари 2019 19:33
Гост

Познавам съдия Милка Итова и твърдя, че е силен юрист и качествен човек! Не схващам точно това, че когато с тези качества си създал Име, това Име трябва да се „ползва“ за нуждите на общественото внимание.
Равносметката е елементарна- по- спокойно се кара да си безименен. Но с много безименни, но енергични … я докарахме до тези безплодни 20 години….

Анонимен
Анонимен
22 януари 2019 16:19
Гост

Толкова ли е важна личността на Милка Итова, че да бъде предмет на цяла статия в лекс.бг?

Бай Кольо
Бай Кольо
22 януари 2019 13:49
Гост

Нема страшно! Жоро Нотариусът ще ги командирова после с лична заповед – без конкурс. Той ги разбира тез неща. Друго не разбира – но в това е цар! И как иначе – нали се е учил от Другото Жоро.

Анонимен
Анонимен
22 януари 2019 13:09
Гост

Тази жена ми беше антипатична още, когато беше член на ВСС.

Анонимен
Анонимен
22 януари 2019 13:07
Гост

Милке, къде си тръгнала. Не знаеш ли за условията за тригодишната уседналост?

Кирчо
Кирчо
22 януари 2019 13:12
Гост

Ами защо да не се пробва жената, току виж минал номерът.

Анонимен
Анонимен
22 януари 2019 13:19
Гост

Правилата са си правила. Но, да от проба глава не боли.

Калчо
Калчо
22 януари 2019 12:48
Гост

Кравата Милка да си седи в АССО, там поне не е в състояние да сътвори непоправими поразии с некомпетентността си.