Американските собственици на фирмата „Тад Груп“ (TAD Group) подготвят искове срещу България във вашингтонския търговски арбитраж по конвенцията за защита на чуждестранните инвеститори.

Това обяви пред бТВ днес адвокат Георги Стефанов, който защитава обвинения в подбудителство към кибертероризъм собственик на българския клон на „Тад Груп“ Иван Тодоров.

По думите на защитника, искът ще бъде заведен заради нанесените щети на международната компания, които обаче още се изчисляват, но се очаквало сумата да е шест-седемцифрена.

Отделно, защитата на Тодоров, който единствен от тримата обвиняеми за кибератаката срещу Националната агенция за приходите (НАП) е в ареста, подготвя жалба пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

„Защото целият този натиск нарушава презумпцията за невиновност. Пресконференциите, дадени непосредствено преди съдебните заседания по гледане на мярката, безспорно влияят на съда. Защото съдът е жив човек, той е субективен в една или в друга посока. Не може да му се влияе, има решение на съда по правата на човека, че това е недопустимо“, каза адвокат Стефанов.

„Не може прокуратурата да излезе пред телевизионните екрани и да твърди, че някой е виновен. Може да твърди, че са внесли обвинения, че са събрани доказателства, но не и това откровено обвинение и твърдение за виновност и едва ли не вече имаме осъдени“, добави защитникът.

За него е необяснимо, че Тодоров е в ареста, тъй като срещу него имало най-малко данни по делото, а името му не се споменавало от разпитаните свидетели. Според разпространените от прокуратурата данни от показания обаче, свидетелите казват, че Тодоров и соченият за извършител на кибератаката Кристиян Бойков били в по-близки отношения и те предполагат, че Тодоров е поръчвал на Бойков да хаква сайтове на фирми, а след това да им предлага да стават техни клиенти. Защитата пък твърди, че на тези свидетели не може да се вярва, защото са бивши служители, някои от които освободени заради несправяне с работата.

„Нямам представа защо изобщо е поискана такава мярка за неотклонение спрямо него. Това поставя обвиняемите в едно неравнопоставено положение“, добави Стефанов.

Според него Тодоров е натопен или от конкурентна фирма, или от някой, който има интерес „Тад груп“ да бъде закрита. Като „картинки“ и „инсинуации“ адвокат Стефанов определи публикуваните разговори от фирмените чатове в „Тад Груп“, в които бяха показани съобщения на Тодоров и Бойков. Сред тях беше и фразата на собственика на фирмата, който казва: „Ще свалям правителството хаха“.

„Той няма спомен да е казвал или писал подобно нещо. Съмнявам се в тези изнесени картинки“, заяви адвокат Стефанов.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ами сега?
Ами сега?
20 август 2019 9:56
Гост

Международните търговски дружества въртят големи пари и търсят големи обезщетения. Обаче не виждам как ще се реши такова дело преди да има произнасяне по това виновни ли са или не Тодоров и Кристиян. За мен това е преюдициален въпрос и едва тогава може да се реши дали щетите, които ТАД несъмнено търпят, са виновно причинени или са следствие от нормалните действия на разследващите.

Анонимен
Анонимен
18 август 2019 9:11
Гост

за да може като вземе големите пари от данакоплатците за обезшетение срещу кандидат главни прокуро да се поделят парите. Инак не разбирам един все пак интелигентен човек като Гешев съзнателно да вреди на народаси с нарушаване на закона и презумцията за невиновност

Анонимен
Анонимен
19 август 2019 9:36
Гост

Гешев и интелект – магаре и космос. Както магаре може да излезе в космоса, но затова трябва някой да го изпрати там, така и Гешев може да прояви интелект, но за целта не трябва да си отваря устата и някой друг трябва да му напише концепцията.

Анонимен
Анонимен
16 август 2019 13:44
Гост

Абсолютно е прав колегата! И като ни осъдят в чужбина заради тези показни акции на Прокуратурата и репресивното задържане без доказателства от Специализирания съд, искам решението да го качат на сайтовете на ВСС и на Прокуратурата, както и на един билборд под прозореца на кабинета на Гешев. И да дойдат най-после едни международни наблюдатели да видят колко е трагично положението, защото механизмите за наблюдение на ЕС не работят при нашите дебелокожи и нагли „магистрати“ на хранилка при Делян Пеевски.

Анонимен
Анонимен
16 август 2019 12:34
Гост

Хакването на данни си е престъпление от всякъде, но истинските виновници са тези, които позволиха това.

Анонимен
Анонимен
16 август 2019 12:11
Гост

Адвокат Стефанов е прав до някъде, но все пак трябва да има виновник за течът на данни. Прокуратурата обаче не биваше да вади доказателствата толкова рано.

Анонимен
Анонимен
16 август 2019 11:53
Гост

Сега я втасахме. Не стига, че изтекоха данни от НАП, ами и съдебни процеси и ЕСПЧ…

Анонимен
Анонимен
16 август 2019 11:15
Гост

Има когука Тодоров да е натопен.

Анонимен
Анонимен
16 август 2019 12:08
Гост

Трябват доказателства. Дори да е натопен, разговорите му са факт. Айде чатът може да се фалшифицира, но снимките от камерите с аудиото.

Анонимен
Анонимен
16 август 2019 12:55
Гост

Него го няма на камерите?