Специализираният съд освободи срещу 100 000 лв. гаранция собственика на „Тад Груп“ Иван Тодоров, който е обвинен в кибертероризъм.

Той беше арестуван вчера сутринта на летището в София, след като се върна в България с полет от Истанбул. Тодоров беше обявен за издирване, след като на него и на служителите му Кристиян Бойков и Георги Янков бяха повдигнати обвинения в тероризъм заради кибератаката в НАП, която доведе до изтичане на данни на милиони българи.

И адвокатите на Тодоров, и прокуратурата обаче не са доволни от така определената мярка за неотклонение. Според защитата собственикът на „Тад груп“ трябва да бъде освободен без мярка или най-много с подписка. А според държавното обвинение той трябва да остане в ареста.

Малко преди заседанието на съда от коемнтар на Евгения Станкова, която завежда отдел „Антитероризъм“ в Специализираната прокуратура, стана ясно, че тримата обвинени в тероризъм от фирмата „ТАД Груп“ заради пробива в НАП са хакнали и сървъра на поливните системи пред парламента и така също са създали нестабилност в цялата политическа система.

От обясненията на прокурор Станкова стана ясно, че според обвинението целта на кибератаката е била дестабилизиране на политическата обстановка в страната и на правителството, всяване на смут и тревога в населението.

„Целта на цялата дейност е да бъде създадена социална нестабилност – срещу действащата в момента политическа система, форма на управлението. Дейност, насочена срещу населението“, каза прокурор Станкова, след което даде за пример и хакването на поливните системи, чиято цел била с активиране на пръскачките да се затрудни движението на високопоставени държавници и оттам да се създаде нестабилност в държавното управление.

„Имало е такова желание, евентуално, при преминаването на автомобили на държавния глава или гости на нашето Народно събрание, евентуално да бъде активирана поливната част пред парламента, с което да се създаде затруднение в придвижването, което пък от своя страна може и за нас като прокурори е важно да направим своя извод, че създавайки такава нестабилност, това води след себе си веднага нестабилност на цялата ни политическа система“, обясни Евгения Станкова.

Останалите доказателства срещу обвинените в тероризъм включват показания на служители на НАП, от които е станало ясно, че са копирани ЕГН-та, регистрационни номера на автомобили и други лични данни. Разпитани служители на „ТАД Груп” пък казали, че е имало избирателно търсене на фирми, копиране на данни на висши държавни служители и данни от популярна хазартна игра.

Според прокуратурата две седмици преди изтичането на данните от НАП, данни са били предоставени на сайта „Биволъ”, а един от обвиняемите имал скрит чат със собственика на сайта.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Желания
Желания
01 август 2019 15:25
Гост

Аз имам желание да хакна кофите за боклук зад парламента, за да го изплюят съдържанието си върху някой депутат. Така ще дестабилизирам персоналната му самооценка.

Анонимен
Анонимен
01 август 2019 9:56
Гост

Правосъдния министър Барни Ръбъл сигурно поне пишеща машина може да ползва и евентуално знае от къде се пуска компютъра – за разлика от тези „специализирани“ прокурори. Пълен срам! Дори селски полицай не би изръсил такава глупост! Поредното доказателство, че единствената мисия на специализираните съд и прокуратура е не правото, а репресията срещу неудобните.

----
----
01 август 2019 6:41
Гост

Хахаха. Аз не съм се смяла така от сърце от години. Имаше такава рубрика преди“Смях от съдебните архиви“. Това ще е от златния фонд. И това излиза от същото котило , от което е и кандидат ОР -гл. прокурор… Разбирам защо Гешев така унизително говори за функцията на прокурора…

А дано, ама надали....
А дано, ама надали....
31 юли 2019 23:03
Гост

Дали пък спец прокуратурара няма да се самосезира, при проверката на иззетите доказателствени материалите, за някои от престъпленията извършени от политици и фирми, към които хакерите определено са имали интерес.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2019 22:51
Гост

Хем умна, хем красива. И напълно независима.

хаха
хаха
31 юли 2019 20:50
Гост

Хахахахахахахахахахахахахахахаххаахахаххахаа хахахахахахахахаххахахахахахахахахаха. Абе вие в специализираната какво пушите? Много е яко, шъ знаете

аз, Клавдий
аз, Клавдий
31 юли 2019 19:29
Гост

ай,хакнали и пръскачките,ще пръскат по Би Би и Цъ Цъ,като минат оттам….според мен са хакнали и мозъците на прокуратурата

Анонимен
Анонимен
31 юли 2019 18:04
Гост

Досега всичко минаваше като ОПГ, за да влезе в спец-а, вече всичко ще минава като тероризъм за по-лесно. Ако това с пръскачките е тероризъм, то нека повдигнат обвинения на всички участници в ремонтите на Графа и магистралите по всички състави от глава Първа от НК. Върнахме се хилядолетие назад..

Батман
Батман
31 юли 2019 15:54
Гост

От днес са хакнали и маршрутите на някои автобуси. Дали не е, за да затруднят движението на високопоставени държавници. Милите, дано им подсигурят кордон.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2019 15:50
Гост

Представяте ли си как Делян Пеевски се е засилил към Парламента на велосипед. И изведнъж пръскачките се включват и му развалят прическата. Това е чисто посегателство срещу властта. Не, дори е равносилно на атентат.

Ну, погоди!
Ну, погоди!
31 юли 2019 15:56
Гост

Или Боко на тротинетка.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2019 15:17
Гост

Боже, боже… гледам и не вярвам на ушите си! Всеки втори първолак, който има от няколко години компютър, таблет или смартфон ще го заболи корема от смях като слуша не нелепостите, а пълните дебилщини на родната Цацаратура! Скоро може да искат задържане под стража на някой, който е пр*днал пред парламента, обвинявайки го, че е искал да стресне Делян Пеевски и по този начин да го убие! Извинявам се на всички юристи в сайта, но по-точна дума от ПЪЛНИ ОЛИГОФРЕНИ за представителите на родната Цацаратура не ми идва…

хакахак
хакахак
31 юли 2019 15:00
Гост

а бе как не им хакнаха канализацията, че да ги залеят с фекалии, така по-културно казано, че така по-готинко ще стане, а не с чиста водица от пръскачките

Гейтс
Гейтс
31 юли 2019 14:44
Гост

Ало, прокуратурата, не се излагайте! (не че ви пука). Най-простият факт – за да бъде хакнато нещо, то трябва да е свързано с интернет. Пръскачките не са, вервайте ми. Профани!

Колега
Колега
31 юли 2019 14:48
Гост

Хахаха… прокурорите откриха Internet of Things (IoT). Да, ама не. Открили са Internet of Dullness (IoD).

Анонимен
Анонимен
31 юли 2019 14:41
Гост

Естествено, че търсенето е избирателно. Нали после трябва да хванат някого за гушата и да го изнудват.

Николай
Николай
31 юли 2019 14:40
Гост

Свидетелите дали няма да се отрекат от показанията си, когато са в съдебна зала? Както стана с делото на Иванчева?ю…

Лошо, Седларов
Лошо, Седларов
31 юли 2019 14:38
Гост

Щом стигнахме до там стабилността на политическата ни система да се крепи на пръскачките.