Избраният за председател на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов встъпи в длъжност и пое ръководството на съда.

Той подписа акта си пред председателката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева. Досегашният временен ръководител на СГС Десислава Попколева и заместниците ѝ Даниела Борисова и Албена Ботева му пожелаха успех.

Трифонов беше избран още на 27 ноември 2018 г., но решението на Висшия съдебен съвет беше обжалвано от конкурента му в процедурата Евгени Георгиев. Затова до миналата седмица Трифонов не можеше да встъпи в длъжност.

На 4 февруари 2019 г. обаче Върховният административен съд допусна предварително изпълнение на решението за избор на председател на СГС.

Новото и старото ръководство на градския съд с председателката на САС Даниела Дончева при встъпването на Алексей Трифонов.

То беше поискано от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, като мотивите за това бяха да се защитят особено важни обществени интереси и че ще настъпят значителни вреди за градския съд, ако още дълго няма председател.

ВАС прие аргументите на колегията за допускане на предварително изпълнение на решението. В определението си върховните съдии заявиха, че основателни доводи за това са продължителният период от време, през който СГС е без титулярен председател, както и че „управленският екип се е разпаднал и на практика го няма, прави невъзможно изграждане и изпълнение на стратегическа управленска програма с разпределение на функциите между членовете на екипа“.

ВАС тепърва ще решава дали изборът на Трифонов за председател на СГС е законен, като заседанието по делото е насрочено за 26 февруари 2019 г.

Основните мотиви в жалбата на Евгени Георгиев са, че Съдийската колегия е нарушила принципа за последователност и предвидимост при гласуването за председател на СГС, защото в девет други избора е гласувала в полза на кандидата, подкрепен от общото събрание на съответния орган, но не и в този. Това, според Георгиев, който беше подкрепен от Общото събрание, е в разрез с целта на Закона за съдебната власт за утвърждаване на съдийското самоуправление. Освен това, той заявява, че двама от членовете на кадровия орган не е следвало да участват във вота, защото са били предубедени. Георгиев сочи още, че липсват и мотиви защо ВСС е предпочел Алексей Трифонов за председател.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 февруари 2019 11:59
Гост

Читав човек и съдия.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2019 12:42
Гост

Поздравления. За един съд е много важно да има ръководител, иначе се нарушават до голяма степен функциите му.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2019 12:44
Гост

Най вече заради управленската програма. А и без председател е трудно да се реши кадровият проблем, който касае много от съдилищата ни.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2019 12:39
Гост

Честито! А и сега Евгени Георгиев най накрая ще се успокои 🙂

1914
1914
12 февруари 2019 12:20
Гост

въпреки всичко не става ясно какво налагаше предварително изпълнение. самият той не го поиска. съвсем друго е да встъпиш след като съдът е потвърдил, че решението за избора ти е законосъобразно

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2019 12:11
Гост

Скоро всички ще разберете, че Алексей е свестен тип и цялото напрежение около избора му е напълно безсмислено. Дано не се окажа лош пророк