Още миналата седмица министърът на правосъдието Цецка Цачева е поискала отлагане на влизането в сила на новата Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“, която трябваше да започне да се прилага от академичната 2018/2019 г. Това съобщиха в отговор на запитване на „Лекс“ от министерството.

Преди месец при парламентарен контрол Цачева обяви, че в министерството е създадена работна група, която ще решава дали да върне задочното обучение по „Право“.

„След заседание на работната група, създадена със заповед на Министъра на правосъдието, имаща за цел да извърши мониторинг и анализ на прилагането на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „право“ и професионална квалификация „юрист“, проведено на 15 март 2018 г., бяха установени редица проблеми, които биха възникнали при прилагането на Наредбата за учебната 2018/2019 г.“, съобщиха днес от МП.

Самата Цачева, след като се е запознала с работата на групата, на 21 март е изпратила писмо до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, с което е поискала „да бъдат предприети действия по отлагане на влизането в сила на наредбата“. „Това ще даде възможност спорните моменти в нея да бъдат изчистени след обстоен анализ на експерти от Министерство на образованието и науката, Министерство на правосъдието и Национална агенция за оценяване и акредитация“, посочват от правосъдното министерство.

Искането на Цецка Цачева за отлагане действието на наредбата е направено седмица преди Комисията за защита от дискриминация да излезе със задължително предписание за връщането на задочното обучение по „Право“. С решение от вчера комисията прие, че новата наредба, която регламентира, че юристите следват само редовно, въвежда непряка дискриминация по признаци „лично положение”, „имуществено състояние“, „възраст“ и „увреждане“.

Засега не е ясно каква позиция ще заеме министърът на образованието. Миналата година по време на т.нар. блиц парламентарен контрол в комисията по образованието, Красимир Вълчев коментира, че въпросът с премахването на задочното обучение по право е дискусионен. И заявява: „В юридическите среди е надделяло мнението и е излъчено предложението да отпадне обучението в задочна форма на обучение по специалност „Право“ и това е прието. Като че ли по-голямо е разделението в академичните среди. Дори бих казал, че доминира по моето проучване, не знам – надявам се, че е точно, доминира мнението, че то не трябва да отпада. Това е за академичните среди, до толкова доколкото едно висше училище има ясно изразено мнение да отпадне, останалите по-скоро са против“.

Финалното решение дали влизането в сила на наредбата да бъде отложено е на Министерския съвет.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
РУМЕН
РУМЕН
02 април 2018 10:25
Гост

ПРАВОТО СЕ УЧИ, НЕ СЕ НАЛИВА С ФУНИЯ В ГЛАВАТА, ПОДОБНО НА ВСЯКА ДРУГА НАУКА РАЗБИРА СЕ. КОЙТО ИСКА ЩЕ ГО УЧИ,КОЙТО НЕ-СИСТЕМАТА СИ Е НАПРАВИЛА ДОСТАТЪЧНО САМОРЕГУЛИРАЩИ СЕ МЕХАНИЗМИ ЗА ОТПАДАНЕ НЕЖЕЛАЕЩИТЕ ДА УЧАТ. В ЗАДОЧНАТА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ СЕ ОБУЧАВАТ ПРЕДИМНО ХОРА ЗРЕЛИ,НАТРУПАЛИ СОЦИАЛЕН ОПИТ,ЧЕСТО ПЪТИ С ЕДНО ИЛИ ПО-ВЕЧЕ ВИСШИ ОБРАЗОВАНИЯ ПРЕДИ ТОВА. ЗНАЯТ КАКВО И КАК ДА ЧЕТАТ И НАЙ-ВАЖНОТО МОГАТ ДА МИСЛЯТ. ПРИ РЕДОВНАТА ФОРМА-„МАМА И ТАТИ КАЗАХА ДА УЧА“ И ДУМ ОТ УЧЕНИЧЕСКАТА СКАМЕЙКА НА СТУДЕНТСКАТА. ПО ЦЯЛА НОЩ КУПОНИ,ПО ЦЯЛ ДЕН ДРЕМУЦАНЕ И НАКРАЯ-ЕЙ ТИ ЮРИСТ

Румянка
Румянка
02 април 2018 14:31
Гост

А защо смяташ, че задочниците не купонясват и не дремуцат? И всички ли са с „ПО-ВЕЧЕ“ от едно висше образование. Айде, няма нужда всички под един знаменател.

Пепи
Пепи
02 април 2018 9:16
Гост

Защо пък да не се учи задочно? Това не пречи на придобитите знания.

Иван Иванов
Иван Иванов
31 март 2018 22:53
Гост

Ужасно е да имаш събеседници от задочна форма на обучение.
Не искам да има задочно обучение – впрочем правото се учи предимно на улицата – сред хората – с първите клиенти.
Впрочем – нека се въведе един справедлив оценъчен критерий – на три сесии – да се приемат юристи – и така.

Моето мнение – повече пот в учението – по-малко кръв в боя.

Анонимен
Анонимен
31 март 2018 18:53
Гост

Да върнат задочното, ще помогнат на студентите.

Работещ
Работещ
30 март 2018 17:39
Гост

Не съм вярвал, че ще хваля Цачева, но това, което прави, е правилно. В днешно време почти никой не може да си позволи лукса само да учи, без да работи. А и правото се научава в практиката, а не по скамейките.

Анонимен
Анонимен
30 март 2018 17:44
Гост

Aaa, в пракитката, викаш. Ами да попрактикуват задочниците малко върху теб и ще се научат.

Анонимен
Анонимен
30 март 2018 19:06
Гост

А да не би всички от редовната форма са отлични практици. Я виж оценките от дипломите на предишните от ВСС, на ИВСС, на върховни съдии, пък после прочети някой и друг техен акт, на някои може и д не намериш такива, но от другите косите ще ти се изправят. Да видиш ти как се извращава правото. Всичко опира до човека – и студента, и преподавателя.

петьо
петьо
30 март 2018 17:39
Гост

Не е голяма драма право да се учи задочно, ако искаш да четеш, ще го правиш. А истината е, че всичко се научава в практиката

Анонимен
Анонимен
30 март 2018 17:25
Гост

Ха така!